Bu konuda daha önce açılmış forumları inceledim ama bu konuda daha ayrıntılı bilgi ye ihtiyaç olduğunu gördüm özellikle makinelerde devir oranı bence önemli , ki yeni makine alacaklara yol göstersin.Ben de dahilim mesela ben kolumu yormıyacak rahat çekerli bir makine almak istiyorum istavrit vs için boğazda ,ama bu gün satıcı bana 5 devirli makine önerdi ,şüpheye düştüm...4.3-4.6-4.9 ve 5 devirli makineler .....Çünkü bu forumlarda sık sık okuyoruz makine alıyor çekerken kolum ağrıyor 2 istavrit sanki kütük gibi geliyor diyorlar.Bu devirler arasında ne farklar var . ideal olanları hangisi ..teşekkürler....
Devir sayısı önemsiz değil; ancak makina seçimi için tek başına bir kriter olmuyor; bununla birlikte makineyi hangi amaçla kullanacağınız; kullanıcı özellik ve istekleri ile birlikte makina makara çapı, kol yapısı, bilya sayısı, üretimde kullanılan malzeme ve işçilik kalitesi v.s. gibi makina niteliği ve niceliğini etkileyen pekçok faktör mevcut; bütçe de çok önemli bir yer teşkil ediyor bu arada... Seçimi yaparken tüm bu faktörleri birlikte ele alıp değerlendirmeyi bunlara göre yapmak gerekiyor...
Devir , makinanın kolunu bir tur çevirdiğinde ,kafasının kaç kez döndüğünü gösteren bir şey...Örnekleyelim genellikle surf makinaların devirleri şunun gibidir 1/4,8 yani kolu 1 tur çevirdiğinde makinanın kafası(misinanın sarılı olduğu kısım ) 4,8 kez döner anlamına gelir.... Bunları muhtemelen biliyorsunuz.Sorduğunuz soruya gelince bence boğazda kullanılacak makina ,eğer bir surf makina ise 1/3,5 ila 1/4,8 devir arasında bir makina olmalı.Bu aralıktaki devir güçlü bir makinaya aittir çünkü. Tur değeri arttıkça makinanın gücü azalıyor ancak hızı artıyor,terside doğru tur sayısı azaldıkça güç artıp hız azlıyor.
O halde bir turda 90 cm.civarı saran makinalara bakın; o ölçüde saran bir makina pekçok işinizi rahatalıkla görebilecektir...
rotor çapi buyuk, devri kuçuk makine kuvvetli torklu bir makinedir. tabii rotoru buyuk olsun diye de aksama kadar elde 1 kiloyu tasimak da oldukça yorucu. ben ufakken babamin mitchelle bir makinasi vardi rahat 1.5kg vardi koskoca bir rotor metal kasa dusuk devir çok torklu bir makine idi fakat agirdi at çekte felaket yoruyordu. makinanin hafifligi de onemli bir etken. geçen konularda da yazdigimiz uzere istanbul bogazi disiplinine uygun ( ben istanbul bogazinin basli basina bir disiplin oldugunu dusunuyorum ) makine tur basi 90-105cm misina toplarken 180-200gr kursun + varsa balik + akintinin takima basmasini kaldiracak kadar kuvvetli olmali. 70lik ve uzeri , 4.5:1 - 4.9:1 devirli makinelerde bu oranlar 3assagi-5yukari tutuyor. sadece daiwa entoh , ultegra ci4 veya okuma raw65 uyar demek de pek dogru degildir. bir shekspire, lineaeffe veya penn markasinin da bu kriterlere uyan makinalari mevcut. butçemize uygun fiyat araliginda seçenekleri siralayip içinden gerekli kriterlere uyan en kalitelisi seçersek zannediyorum basarili bir seçim yapmis oluruz.
kullanacağınız yer çok önemli, atacağınız mesefa, ne tutacağınız bunların hepsi çok önemli, yaklaşık 3 aylık öğrendiklerime göre size çok kısa örneklemeler vereyim, sizin tercih etmek istediğiniz düşük devir, 3,9 - 4,5 devir arası diyelim, bu devirde bir makina alcaksanız ve makinanız 30-50 lik diyebileceğimiz büyüklükte bir makina olursa, misina salımı yada atmak istediğiniz mesafede az olmalıki misinayı toplamak için yorulmayın. kısaca avlak yeriniz 50 metrelik bir misina salımı ile yeterli olacaksa uygun gibi, köprüde kullancaksanız ince misina kullanabilirsiniz, ama boğazda bu makinaları kullanamazsınız, cunku boğazda köprüye göre daha ağır kurşun kullandığımız için minumum 0,35 misina kullanmak gerekli, kücük makinalarda 150metre misinyı genelde alamazlar, boğaza gelecek olursakta, yukarıda bahsettiğim misina topama handikapını düşürmek için daha büyük kafalara sahip 50-80 lik makinalar kullanılıyor, bu makinalar daha büyük tambur ve daha fazla misina sarımları yapılıyor boğazda büyük kafa kullanılmasının amacı, kıyıdan maksimum masefeye atış yapabilmek ve kurşunun yere oturması için ilave misina salımı minimum 150 metre 0,30 misinayı kafaya sarabilmek 100-200 gram aralığında kurşun, ve akıntı gücüne dayanabilmesi, büyük kafa makina demek daha fazla ağırlık demek, boğazda beklemeli avlarda makinanın ağırlığı çok önemli değildir, atçek yada çapari gibi avcılıkta ise makinanın ağırlığının 500 gramı geçmemesi çok önemli ama hem büyük kafa olsun hem güçlü olsun hemde hafif olsun dediğimiz zaman işler farklı bir boyut kazanıyor, özet şu, boğazda balık tutmam diyorsanız önünüzde çok büyük bir yelpaze duruyor,ağır olmayan bir çok makinayı alabilirsiniz, ama boğaz dediğiniz zaman el yakmayacak makina sayısı 10 dur diye tahmin ediyorum. hiç birşey kati değildir, yukarıda yazdıklarım değişken şeylerdir, ben genel olarak özetlemeye çalıştım.
Tüm arkadaşlar süper, ne kadar çok bilgi ve tecrübe paylaşılıyor,gerçek bir paylaşım sitesi burası...Tüm arkadaşlarda paylaşımlarını yaparken tevazu ve saygı içindeler,gurur duydum bu durumdan ve söylemek istedim.Kimse benim dediğim doğrudur benim bildiğim doğrudur demiyor,herkes eteğindekini döküyor ortaya,çok önemli.
Kısaca , 80-70 lik kafa , 1: dan sonrası en düşük olan rakkam (mesela4.00) çevirme kolu uzun . olunca yorulmazsın
Gerçektende yazılanlar yerinde ve doğru.Bende küçük bir ayrıntıyı yazmak istiyorum.Kullandığımız makineleride tanıyıp her kullanımdan sonra zaman ayırıp bakımını yapmamız gerekiyor.Özellikle tuzlu su ile direk temas edebilecek yerlerdeki rulmanların mutlaka yağlanması gerekiyor.Aksi halde aldığımızdaki performası makinelerden beklememek gerek.
Kesinlikle doğru, bakımsız makinenin performansı hızla düşüyor,bakım yapmak ,en azından silmek ve misina klavuzunu yağlamak bile ömrünü uzatır makinenin...
Peki ama neden üreticiler yüksek devirli torku düşük makinalar üretip pazarlamaya çalışıyorlar diye aklıma soru geliyor, şimdi 6 devirli olanlar piyasaya çıkmaya başladı..Birde ryobi makineler nasıl dır kullananlardan fikir almak istiyorum geçen gün gördüm beğendim tam alacakken nette sizlerin fikirlerini almak isterim teşekürler.....
Çünkü hızlı sarım yapan makinalarada ihtiyaç var.Çok kaliteli makinalarda ikisini bir arada bulmakta mümkün yani hız ve güç aynı anda. Riyobi kullandım uzun zaman önce net bir şey söyleyemeyeceğim o yüzden,çok pozitif bir izlenimim yok,yeni kullanıcılar daha net fikir verebilir.
Ryobi Proskyer Noise kullandım 3-4 yıl kadar... 690 gram ağırlığında, 12 kg.drag, 4 bilya ve 4 küsur devir sayısı ile güzel avlar da yaptım... Ancak benim kullandığım eski modellerde geri bırakma sistemi ile ilgili bir yayda zamanla sorun oluşuyor; yay esnekliğini bir miktar kaybedip geri bırakma sisteminin (ya da kilit) çarkları ile bir parça; yay tam görevini yapamadığından makinanın çalışması ile ilgili herhangi bir zararı olmamasına rağmen hafifçe sürterek ve sonucunda kayda değer bir ses çıkartarak beni ciddi biçimde rahatsız ediyor idi... Ancak sanıyorum yenilenen modelde bilya sayısı 4+1'e çıkartılarak bu mekanizma yerine +1 bilya kullanıldığından (yani sistem yenilendiğinden) böyle bir problem kalmadı... Zaten o modeli arasanız da bulamazsınız 0 olarak... Gerçi yay düzeltilebilir veya değiştirilebilir; nihayetinde ben düzelttirip makinayı elden çıkarttım ancak sorunsuz durumda... Kısaca bahsettiğim model o fiyat aralığında seçeneklerde bulundurulması gereken güzel bir makina... (Ryobi çok eski bir Japon firmasıdır ve konusunda tecrübelidir)... Diğer modellerini kullanmadığım için bir yorum yapamayacağım...
Suat kardeşim, Bırak bu makinaları. Mekanik ve elektronik tüm ürünlerde hedef daha hızlı olmak, daha daha seri olmak amaçtır. Bak bilgisayar teknolojilerine; daha hızlı ve seri, Otomobiller dersen, televizyonlar dersen, cep telefonları dersen, v.s. hayatımızda kullandığımız tüm ürünler, bir öncekilere göre daha hızlı ve seri olmak durumundadır ki, pazar paylarını koruyabilsinler, talep oluşturabilsinler. Bu bizim minicik hobimiz olan ürünlerdede aynıdır. Devir ve güç konusuna gelince, Bu bir fizik kanunudur. Elde ettiği bir gücü bir yerden alırken, aldığı yerin gücüde, bir o oranda azalır. Bak otomobil ve benzeri araçlara. 1. vitesde hız ve serilik yoktur, ama güç ve mukavemet en üst seviyededir. Vitesler büyütüldükçe hız ve serilik artar, ama güç azalır. Bunu en güzel araçların dik bir rampayı çıkışında gözlemleriz. 5.vitesle giderken, rampada 4, 3, 2 gibi düşer ve aracımızın o rampaya olan mukavemeti artar. Bunu ben demiyorum. Fiziğin kurduğu kanun böyle emrediyor. Bizler de, '' Kanunlar karşısında boynumuz kıldan incedir.'' diyerek kabul etmek durumundayız. Kal sağlıcakla.