netten alba kk60 aldığımda tepesinde kırt kırt dönen bir kısım vardı.ben sadece kafa değiştirmeye yaradığını düşünmüştüm.ancak işin boyutu farklıymış.iri balıklarda balığı yormayı sağlayan bir mekanizmaymış.bu konuda tecrübesi ve bilgisi olan var mı üstadlar?
Kalama ayarından bahsediyorsun zannedersem.İri balık geldiğinde devamlı ara vermeden çekersen balık kıyıya geldiğinde kuvvetli bir kafa darbesi ile takımını kopartıyor.Bunu engellemek için misinayı belli bir sıkılık derecesi ile salıyorsun.Balık alır görürür misinayı sonra durduğunda tekrar çekersin.Bir müddet sonra balık yorulur.Kalama ayarı buna benzer bir şey işte.Daha tecrübeli arkadaşlar muhakkak ekleme yapacaklardır.
aynen Barış arkadaşımızın yazdığı gibi. o misinanın sarıldığı makarayı,makinaya sabitleyen vida,ayrıca debriyaj vazifesi yapar. büyük balık vurduğunda,siz makarayı sarsanız bile,balık direnç gösterdikçe misina boşalacaktır.bir süre sonra balık yorulup kolayca gelecektir. biz bunu turna avında sürekli kullanırız.debriyaj ayarını yapmadan ava çıkarsan balığın ilk darbesinde misina kopar.
arkadaslarin anlattiklari dogru fakat benim kullandigim makina arkadan fren sistemli büyük baliklarda bu daha rahat sazan gibi baliklarda misineyi elinizle kontrol edin serbest kalsin yoksa oltanizdan olursunuz
Kalama ayarı... Kalama makinedeki misinada kapasitenin (çeker)üzerinde bir çekiş olduğunda misina kopmadan önce makaradan misina salınması yada büyük balıklarda balığın yorulması amacı ile kullanılan bir özelliktir.. önden ve arkadan kalamalar arasında amaç açısından olmasada aslında bariz fark vardır..Önden kalama modellerindeki kalamalar genelde denizlerde ve büyük balıklar içindir..burada kalama freni makaranın alt orta kısmına karbon yada teflon disklerin sıkışması ile ayarlanır..
kalamanın önde veya arkada olması bir makinada çok önemlidir. Düz makinalarda ön,arka ve ortada olmak üzere üç çeşit kalama vardır makinaların telinin kapalı olduğu zaman bile makinaya güç bindiğinde misinanın makaradan çıkmasıdır kalama. Küçük bir tekerlek(disk) çıkış mukavemetini artırır yada azaltır,aksa bağlı bulunan diskler bir birlerine sıkışması sonucu oluşur kalama,bu diskler genelde kaliteli çelikten teşekkül eder-deri,teflon,mantar ve keçeden oluşan diskler çelik disklerin arasına monte edilir,kalamanın kuvetini artırmak için parçaların arasına spetzial bir yağ sürülür. Arka veya ön kalama iyi materialden ve iyi işcilikle çok iyi çalışabilir,arka kalamanın avantajı öndeki kalamaya nazaran daha çabuk kulanıma açık olmasıdır,dezavantajları ise arka kalamalı olanların diskleri daha küçüktür,arka kalamada makara değil aks döner burada firenleyen makara değil aksdır bu sayede makinanın önemli parçası olan aksa büyük yük biner önden kalamaların diskleri büyük olur ve yük makaraya biner. Orta kalamalı makinaların kalaması döneçle makara arasındadır,ön veya arka kalamaya nazaran çok daha büyük yer kaplar. Birde balıkla mücadele kalamsı vardır,arkadan kalamalı olan makinelerde kalamanın üstünde extradan bir mekanizma bulunur balık makinaya yüklendiği zaman kalamayı ayarlamaya vakit olmazsa hemen bu mekanizmayı çevirip kalamayı gevşetir yada ağırlaştırırız. kalama aslında suya olta atılmadan ayarlanır,misinanın çeker gücüne göre ayar yapılmalıdır bunuda malzemelerimizi hazırladıktan sonra misinayı biraz kamıştan aşağıya indirip bir arkadaşınızın misinayı tutmasını istersiniz ve kamışı yukarı doğru kaldırıp misinanın kopmayacağı şekilde ayarı yaparsınız,böyle kalama ayarını kalamadan fazla anlamayan arkadaşlar yapmalıdır,bu sisteme daha çok alışık arkadaşlar daha değişik ayarda yapabilir,mesela takımı suya atarsın 40-50 metre sonra misinayı toplarken hızlı bir şekilde kamışı geri doğru çekersin şayet kalama açılıyorsa sorun yok demektir,açılmıyorsa açılana kadar bu işlemi yaparsın...