Olta makinelerimiz ucuz veya pahalı olabilir ama onlara aynı derecede bakmamız korumamız gerekir. çok detaya inmeden makinenin içine bir bakarsak : dırarıdan bir çevirme kolu (iki yönlü çalışabilir) ile bir ayna dişlisinin çevirdiği gövdede bir mil sistem ile başlar bu mil dönüşü esnasında bir vargel makenizması ile ileri geri hereketi saglanır ki bu hareket makaraya misinaın eşit /düzgün sarılmasını saglar . diger yandan mil üzerindeki hareketli dişli burç ise sabit olarak yerinde dönerek sarma kafası / teli dediğimiz bölümü çevirir bu tel kısımın sonunda bir sarım yuvası/bölümünde bir çalık veya aşınması zor malzemeden bir ''V '' burç ve altında minik bir rulman vardır Kol ayna dişlisi ile çevirdiği mil in şeması Genel olarak sıralaması na bakalım Olta makinamızın çevirme kolu : Yapısı :Ağaç komposit ve metalden Şanzuman Dişlisi : Sarma ve – ileri geri hareket i saglayan bölüm yapısı : çelik- aluminyum-sarı- Salınım dişlisi ve ilkeri geri çubugu yapısı aluminyum ve çelik Misina makarası sert plastik – aluminyum dan olabilir misinaın sarıldıgı bölümdür Saramal dişli ve rulmanı makinenin ana kasında ön tarfta içinden makarayı döndüren çubugun ğeçtiği ve mizina sarma klavuzunu döndüren dişli sistemi Makinenein ana kasası Tutye veya sert plastik / aluminyum olabilir Makaranın geri dönmesini önliyen yayla çalışan firkete el kumandalı opsiyonel bir makenizmadır.(on-off) Toplu görüntü: Burada iç kısmını gördüğümüz makinamızın bakımını yaparken hareketli tüm bölgeler ince yag veya çok ince gres ile yaglanır . Denize düşen bir makine mutlaka akabinnde sökülüp bakım yapılmalıdır.. Çok bakımsız makine parçalarının en iyi gaz yagı temizler.. Önden kalomalı makinede Makara sertlik ayar vidası ön taraftadır ve özellikle bu vidanın çevresi ve altı kısa vadede toz tutar arada bir bunu çıkartıp makarayı (özellikle aluminyum ise) ve alt tarafını temizlemek gerekir Önden kalomalı makinelerde kaloma vidasının altında frenlemeyi yapan bir pul/yastık parça bulunur bunu temiz tutmak gerekir bu yaglanmaz aksi takdirde iş görmez..kuru ve temiz olmalıdır. aşagıda görünen iç kısmı temizleyiniz Arkadan kalomalı makinelerde kaloma vidası kademeli dir bununda iç kısımları çok çabuk toz tutar tenmizlik için makarayı sabit tutup göbekteki vidayı çıkartırsak içi ni temizleme imkanımız olur. Arkadan kaloma vidalı bir makinenin arka iç görüntüsü Makinemizi süküp tekrar toplama esnasında parçaların sırasını karıştırmamak için geniş bir masa üzerinde çıkartma sırası ile dizersek toplamada kolaylık olur özellikle vidaları takarken diş sıyırması na dikkat etmeliyiz Bakım sonrası ince gres yagı ile yaglanmış bölümler
Valla ben böyle her 10 bakımdan sonra, artan parçalarla 11. takımı çıkartırım. hihi Paylaşım için teşekkürler Muvaffak bey.
Muvaffak bey, hep merak ederim makineler için 3 bilyeli, 5 ya da değişik sayıda bilyeli diye satarlar ya, bu bilyeler makinenin neresinde ve ne iş yaparlar? hazır makinenizin içini resimlemişken bu konuda da yardımcı olsanız? Teşekkürler..
Hareketli - dönen kısımlarda bulunur.. sürtünmeyi en aza indirerek uzun ömür saglar.. 1- misinanın kavrama telinden geçtiği yerde slindirik kanalın içinde minik bir rulman vardır. 2- misina sarma makenizmasının (dönen parça) gövdesinde olur. 3- sarma kolu milinin kasaya girdigi kısımlarda saglı sollu olabilir..
Abi makine tek bilyeliyse bu saydığın yerlerin herhangi birinde var diğerlerinde yok anlamınamı gelirsick Demin bi makine aldım ve tek bilyeli. Ancak parçalarını gösteren klavuz benzeri şeye baktım onu söküpde aynen o şekilde geri toplayacak insan varsa en kralından bi makine hediye alırım ona.
Muvaffak Abi elinize sağlık, çok güzel bilgiler paylaşmışsınız.. 2 sene öncesine kadar bende makinayı komple dağıtıp bakımı yaparak kapatıyordum ancak son toplamadan sonra ekseni dağıttım Şimdi sararken 8 çiziyor.. Şu an Petrokim'in sıvı gressini kullanıyorum.. İç yüzeye nüfuzu kadar dış yüzeydeki korozyonu önleme özelliği de gayet başarılı.. Makinayı benim gibi açmaya tereddüt eden arkadaşlar varsa önerebilirim..
güzel bilgiler abi yıllardır bende kendi makinelerimin bakımını yaparım bilen için çok zevkli ama bilmeyen için çin işkencesihihi bence herkezin kendine güvenip cesaret edip bir kez toplamayı denemesini tavsiye ederim
Sevgili onur makinenin kutusunda veya içinde ayrı bir resim olarak parça aksamları belirtilir.. burada bilye/rulman ''Ball bearing'' olarak geçer.. bu ifadeden bakarak anlıyabilirsin..
Sevgili Deniz istanbuda olsaydım makinene beraber bakardık .. 8 çiziyor derken ?? daha detaylı yazıver belki beraberce hallederiz buradan.. hareketli kısımlarda dönen kısımlarda herhangi bir sallama-yalpa-eksantrik dönüşmü var?
Bir çalışmam daha var onuda ekleyeyim.. faydası olur..bana ait makinenin kutusundaki şemadan yolaçıktım.. çogumuzda bu tip makineler kullanırız.. (Open face – fixed spool) Sabit makara - açık yüzlü makine modelinin iç aksamı : 1- Makinenin ana kasası , genelde plastik tir 2- Ana kasanın sol tarafında ki kısım 4 veya daha fazla vida ile monte edilmiş kapak./yan kasa 3- Kauçuk yüzük halka . bu parça arkadan kalomalı sistemlerde kaloma kafasının elde kullanılırken kaymaması için tasarlanmış tır tutuculuk sağlar.. 4- Yarım yay/ ,çember yay – segman. bu parça kaloma kafasının çıkmasını önler 5- Kaloma kafası plastikten mamuldür iç kısmı dişli-tırnaklıdır 6- Kasa arka muhafazası kapağı – 7- Sarma kafasının sağ sol dönüşünde işlevi olan parça 8- Kaloma pulları 9- Kaloma pul fren aksamı 10- Kaloma yayı – kafayı sıkıştırıp gevşeten sistemin yayıdır. 11- Kaloma kafası içindeki çalışan topuz 12- Rulman 13- Aktarım mekanizması 14- 13 nolu parçayı tutan vida 15- minyatür kol – makinenin kafasına sag-sol yön veren sistemin kolu 16- kolun koruma kapagı 17- kolun sabitleme vidası 18- Rulman çevirme kolu üzerinde ve ana kasanın sag rafındaki dairesel yatak içinde duran rulman 19- Devir –çevirme hareket dişlisi ayna dişli alumınyum tutye sarı dan olabilir. 20- Pul 21- Çevirme kolu Sol rulman ı sol taraftaki açılır kapak içinde yerleşiktir 22- Kapak dış dekorasyon parçası..(bazı makinelerde ana kasa dışında extradan farklı malzemeden süs – vs bulunur. 23- 24-25-26 Bu parçalar kafanın ters yönde dönmesini engelleyen tırnaktır 24 te onu tutan vidası dır 27- dekorasyon kapak 28-Sarmal mil – makinemizin sarma kafasının döndüren içi boş sarı-prinç malzemeden mamul dişli aksamı 29-rulman 30- 29 nolu rulmanın burc u 31- diğer bir rulman 32- (29-30-31 nolu parçaları )ana gövdeye sapitleyen pul şeklinde 3 vida delikli plaka 33- 32 nolu plakanın vidaları 34-pul 35-36-37 nolu paralar döner kafanın - sarma telinin bir ucundaki makenizmalar 38- Misina makarası mili 39- ana döner kafa – rotor 40- sarma teli kafası aynı zamanda hareketli aksam olup sarma rulmanı ve burcunu sabitlendiği bölüm 41 – ara pul 42-sarma burcu çelik veya ziğ malzemeden zor çizilen sert malzemeden üretil ir altında rulman vardır 43-rulman 44-sarma telinin başlangıç ucu 45 no lu vida 40+41+42+43+44 nolu sistemler tek parça halinde tutturulur 45- yukarıda bahsedilen vida 46- 40 nolu parçalı düner kafaya sabitleyen vida bu vida hafşa vardır sıskanızda 40 nolu parçayı kasmaz 47- rotor somun - bu sarı somun döner kafayı sarmal mile sabitleyen somundur 48- pim .. bu parça misinanın sarıldıgı makaranı iç tarafındaki yarık kısma oturur ve makarayı mil üzerinde sabitler 49-47 nolu somun un çalışma esnasında merkezkaç tan olası bir gevşemesini engelleyen emniyet vidadır bu vida somun un hemen yanına sıfır posizyonda gömülü olup somunun saga sola dönmesini engeller. 50- misina kapma teli 51-kapma teli kafası-başlığı 52-kapma teli başlığının döner kafa arası burç 53- 51 nolu parçanın alt tarafında kalan boşluk için muhafaza 54- 51 nolu muhafazanın sabitleme vidası 55-Misina makarası. 56-kaloma makara pulu (o ring) 57-misina makarası sabitleme aksamı –kapağı 58- misina makarasını milinden çıkartmak için tek yönlü yay ile çalışan düğme içeriye dogru basıldığında misina kafası milden ayrılır. 59-çevirme kolu 60-çevirme kolu tutamak 61-62 ana kasa sol açılır kapanır kapagın vidaları umarım makinenizi söküp toplamada size yardımcı olur kolay gelsin
Sararken sallama yapıyor.. Muhtemelen makaranın oturduğu uzun mili takamadım ya da takarken bir eğilme oldu.. Makinayı epeydir kullanmıyorum ancak bu hafta sonu üretici firmadan bir arkadaşa verip baktıracağım.. Öyle çok kalite birşey değil ama güzel yedek makina olur..
resimdeki 47 nolu sarı-prinç somunu iyice sıktınmı .. misinayı saran - dönen rortor sallanma yapabilir..
47'nin gevşekliğinde problem yok ancak 35 den şüpheliyim.. son taktığımda 35 in parçası biraz yukarda kalmıştı.. sonra çıkarıp tekrar düzelttim ancak ondan sonra iflah olmadı..
35 denilen parça sarma telinin açılık kapanması esnasında destek veren bölümün kapağı en dış kısmı bu bölümün içinde yay vardır bir tırnak bulunur kafa yarım tur attıgında içirden bir müdahele ile kapama teli otomatik kendini kapatır.. burada eksik bir şey mi kaldı acaba.. birde 47 dediğim döner rotorun iç kısmında bazı firmalar balans agırlıgı monte eder bir kenarına (oto cantlarındaki gibi) acaba söktünde sonra unuttunmu takmayı..
2 tane vargel milinin dislisi kirik makinam var kafa yukari asagi hareket etmiyor. Galiba makinalarin en çok kirilan parçalarindan biri. Bi tanesi uzun süre kullanmadiktan sonra elime aldiimda blokeydi zorlayinca patlatti. Digerinin gucu 4tane uskumruya yetmedi zorlayinca elimde kaldi :d
Sevgili roy maalesef o vahim durum bende de oldu 30 senelik daiwa gs 6 orjinal,japon malı ... tek bir dişi kırık ve antika olmayı bekliyor..saklıyorum..