herkese selam, benim tecrübem el oltaları ile sınırlı. Şimdi kendime makine ve kamış almayı planlıyorum. Netten ve bu forumdan bilgi toplama aşamasındayım henüz. Bir örnek üzerinden sorumu sorayım: Shimano Stradic 3000FI modelinde 3000 kafa genişliği anladığım kadarıyla. 3000 ve 4000 arsındaki tek fark makaranın misina kapasitesi midir? ve Shimano modellerinin adının uzantısında yer alan "FI, RB,FD" gibi harfler teknik özellikleri ile ilgili kısaltmalar mıdır?
Merhaba hoş geldiniz. Stradic FI amerika iç piyasası için üretilen bir makinedir. Birde Stradic FC vardır, buda avrupa iç piyasası için satılıyor. Bu seri, hem önden kalamalı hemde arkadan kalamalı modelleri içeriyor. Bu yüzden buradaki "F" (front drag)= Önden kalamalı şeklinde değerlendirilebilir. Mesela arkadan kalamalı olanlarda rear drag serisinde yer alır ve bunlarda "R" ile başlar, (rear drag) kısaca = arkadan kalamalı modeller. Bahsettiğiniz modelde 3000,4000 arasındaki fark sadece misina kapasiteleri değil, aynı zamanda devirleri ve ağırlıklarıdır. 3000, 6.0:1 devir iken, 4000 modeli 5.8:1 devirdir. Stradic 3000, 265g ağrlıkta, stradic 4000 ise 325g ağırlıktadır. 4000'nin üstündeki diğer modellerde sabit olarak 5.7:1 devir olarak görülüyor.
Ne o sayının, ne de oFD, MD gibi şeylerin hiç bir anlamı yoktur.. Bunlar bir tür etiket, bir tür numaradan ibarettir. Her biri kendi içinde farklı bir anlama gelebilir ki genelde de gelir zaten.. Yani, 5000'lik makine, 50'lik makine, 10000 lik makine gibi bir kıyas yok. FD makine, MXS makine gibi de bir kıyas yok.. Genel olarak, sayılar makinanın büyüklüğünü, misina vs. kapasitesini gösterir. Diğerleri ise, aksesuar farklarını. Yani Stradic 10000 FD Gibi bir laf, stradic kasa tipini, 10000 büyüklüğünü, FD ise, yok çift kalam var, yok sarma teli bilyalı, yok turu 5.1 vs. gibi bir aksesuar özelliği ifade eder. Ama hep böyle olacak diye bir kaide yoktur. Mitchell FullRunner FRE600 ile FRE60 aynı misina kapasitesine sahiptir, ikiside 3 tane makara ile gelir, makaralar aynıdır. Ama biri tek, diğeri 3 bilyalıdır, devirleri farklıdır vs.. Kısaca, sayı büyüdükçe makine büyür vs. gibi bir kural yoktur..
peki sizceülkemiz şartlarında hangi makina hem maddi hemde manevi olarak idealdir? ben albastarın 10 bilyalı modelini kullanıyorumşu ana kadarda beni üzmedi SAYGILAR
slm, off-raod yapmayı planlıyor iseniz arazi aracı, geniş bir aile ve taşıma planlıyor iseniz minibüs türevleri, hız ve spor tarz planlıyor iseniz cabrio ve tek kapı araçlar, ekonomik olsun diyorsanız dizel araçlar, bütçem kısıtlı diyor iseniz standart araçlar, aynı şey makinalar içinde geçerli, bu tamamen sizin avlanma ve bütçenizle doğru orantılı,
Alba'nın 10 bilyalısını bende sürekli kullanırım, geçen hafta kullandım, bu haftada kullanacağım, gayette memnunum.. BANAX'ın SX bilmem kaçı var, aman benden uzak olsun, hiç memnun değilim..Aman, aman.. Fakat, hadi yayın tutmaya gidiyoruz deseniz, derhal ve süratle sandıkları filan karıştırır bilmem kaç yıllık ucuz ve sağı solu paslı bir fiberglass kamış bulur, o Banax'ı takar, Alba ve takılı olduğu son model karbon kamışı evde bırakır, öyle giderim.. Kısaca, bir av stilinde adamın burundan getiren makine, bir diğer av stilinde can simidiniz olabilir.
tamam bütçenize göre diyosunda güzel arkadaşım 10 bilyalı olupta şu anda yani günümüz şartlerında 30_35tl civarında bir makina.Şahsen D.A.M. marka bir makina ile kıyaslarsan hemen hemen aynı kalitede olduğunu düşünüyorum geçenlerde D.A.M. marka bir takım gördüm takım hoşuma gitti ama 180tl fiyat çekti D.A.M. marka bir takımla çekilen aynı avı albaylada çekerim bence bu birazda takımı kullanandan kullanana değişir diye düşünüyorum saygılarımla avınız bol olsun .
neden böyle düşünüyorsun banax kullanmadım sazan avında eksileri bol, yayın avında artıları bol olan bir makinamı albayla yayın çekemezmibenim 3 adat albastar mxs telerod 2305/350kamış yine albastar alfa 60 10 bilyalı takımım var 10 kg ye yakın sazan aldım ama malesef makaralı takım ile siftahım yok birde bir zamanlar 4-5 sene önce aptallık yapıp 25tl ye 3 bilyalı balzer marka makina amıştım fakat alba starın verdiği randımanı balzerde bulamadım yada ben kullanamadım saygılar
Banax SX, gülle gibi ağır. Devri düşük. Makarası derin ve kısa. Şaftın arka ucu bilyasız. Geri dönüşü altı stoplu, apiko etmek bir dert. Bilyaları pek kaliteli değil, kolayca paslanıyor, kilitliyor. Sarma yüzüğü açı ve işlerlik olarak düzgün değil, misinayı buruyor. Hele ince misina kullanırsanız vay ki ne vay. Sarma düzeneği pek iyi değil, misinayı önde ve gerid iki tepe halinde sarıyor, atışta dert oluyor. Ama taş gibi kasası var. Tank gibi kalaması var. Kamyon bağlayıp çekseniz banamısın demeyecek dişlisi var. Balina vursa, dağılmayacak geri dönüş engeli var. Kötü özellikler, yayına gidiyorsanız hiç bir ziyanı olmayan hususlar. Bir tavuk takıp salacağız suya, ağır olsa ne, olmasa ne.. Koca yayını son sürat sarmak gibi bir şeyimiz yok zaten. Uzak atacağız diye de bir derdimiz yok, şöyle kamışın ucuyla salacağız gidecek.. Ama iyi özellikler, taş gibi kalama, sağlam dişliler vs. şöyle parmak gibi misinayı takıp yayınla güreşmek için biçilmiş kaftan.. Alba'nın Alfa'sı bende de var. Eğer yayına gitmiyorsak, gayet memnun edici bir makinedir. Peki yayına gidersek.. Kalaması ufacık bir şey, arkada.. Kasasıda plastik.. 15 dk sağlam bir yayınla güreşince,bu kalama ateş gibi olur, plastik kasayı eritir, makine elinizde kalır.. Yada daha iyi ihtimal, kalama kaçırmaya başlar.. Her durumda keyfe keder verir.. Velakin 10 kg sazan vs. avında, ALFA kafi gelir zaten.. Yayın ile sazan farklı balıklar, hemde çok farklı..
usta bilgilerin için teşekkürler bendede bu alt bilgi olarak kalacaktır yeni sezonda avların daim olsun
Bu sezon açılışını OMOTO OPS360 makine ile yapacağım. Fiyatı oldukça uygun önden kamalı kullanışlı bi makine, sazan avcısı olduğumdan yeni aldığım bu makineyi henüz deneyemedim ilk fırsatta neler yapabildiğine bakıp burada anlatmayı düşünüyorum. Makine üzerinde yaptığım inceleme şimdilik iş görür seviyede bakıcaz.