Makineli Oltam Hk.

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında jarcalderon1 tarafından paylaşıldı.

1. jarcalderon1

jarcalderon1 ali

Herkese selamlar, foruma yeni üye oldum ve gerçekten çok güzel paylaşımlar olduğunu gördüm. Yalnız yaptığım aramada belkide benden kaynaklanan sebeplerden ötürü istediğime ulaşamadım.
    Uzun süredir normal kamışla balık avlıyorum. Bulunduğum bölge balıkları olan, sarpa, sokan, karagöz vb. bayağı bir tutmuşluğum var. Elime yeni bir makineli olta geçti ve artık onlan açıkta avlanmak istiyorum. Yalnız üzerine bakınca pek özelliklerinden anladığımı söyleyemem. Üzerinde aynen şunlar yazıyor......

Ls-500 -Ratio 5-1-1

Yds/Lbs 285/10 - 210/12 - 185/15
    M mm 260/0.30 - 195/0.35 - 170/0.40

Öğrenme istediğim şuki;
    1-) Ayrıntılı olarak bu ibareler ne manaya gelir ve ne işe yarar ?
    2-) Balıkçı dilinde bu kaçlık bir olta olarak geçer ? Alt, üst modelleri nedir, nasıl ifade edilir ?
    3-) Ortalama iyi bir ağırlıkla kaç metreye kadar atılabilir ?
    4-) Bulunduğum bölgedeki çok yoğun miktarda bulunan balıklar olan Zargana, Sarpa, Kefal vb. tutmak için yeterli midir ? Yoksa daha komplike birşeyler almam mı gerekir ? Gerekirse, ne önerirsiniz ?

Ayrıca direk bu konuyla ilgili makaleler varsa forumda link yazarsanızda çok sevinirim, çünkü ben aradım bulamadım.

Forumunuz çok güzel, ilgi ve alakanız için tekrar teşekkürler...

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 28 Ocak 2020
  2. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Ls-500 ==-Ratio 5-1-1

Yds/Lbs 285/10 - 210/12 - 185/15
    M mm 260/0.30 - 195/0.35 - 170/0.40

Sırasıyla gidelim Ali kardeşim.

Öncelikle foruma hoş geldiniz.

Ls-500 makinanızın 50'lik orta boy bir makina olduğunu belirtiyor. Misina saım miktarlarıda bunu doğrular nitelikte.

Sanırım bu makina olmalı;

http://denizcimalzemeleri.com/LS-500,PR-263.html

Ratio 5.1:1 demek, makinanızın kolunu bir tur çevirdiğinizde, makarası 5.1 tur yapar.

Yds/ Lbs, bizim kullanmadığımız ölçü birimidir. Onun altında zaten metre ve milimetre ölçüleri verilmiş. Der ki, 0.30 luk misinadan 260 metre kapasitem vardır.

Atar değeri, makinayla bağlantılı değildir. O değer, kamışınızda belirtilmiş olmalı. 30-60, 40-90 v.s. gibi. Bu terimlerle, o kamışla 30-60 ise, bu değerler arasında kurşun kullanabileceğimiz anlamı gelir.

Güle güle kullanman kısmet olsun.

3. jarcalderon1

jarcalderon1 ali

Tevfik Bey çok teşekkürler ilgi ve alakanız için. Bende zaten yaptığım araştırmalarda makine kadar, hatta daha fazlazıyla kamışın etkili olduğunu gördüm. Surf kamışların ve makinelerinin benim için ideal olduğunu gördüm. Kafama takılan ufak bir ayrıntı daha, kamışlar üzerinde farklı kalınlıklardaki misinaların sarım kapasiteleri yazıyor. Atıyorum, 60'lık bir makine aldım ve alt limit olarak 0.40'lık misina gösteriliyor. Ben bu makaraya 0.30'luk misina bağlayamaz mıyım ? Bağlarsam ne olur, neyi kaybederim ?

İlgi, alaka ve samimiyetiniz için tekrar teşekkürler...

4. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Alıntı yaptığım cevabi yazınızda kırmızı renkle işaretlediğim kısım, sanırım kamış değilde, makina olacak.

Misinalar genelde yoğun olarak kullanılan değerler baz alınarak örneklenir. Bu da genellikle 0.25 ile 0.40 arasıdır.

Örnek, 6000 lik bir makina ;

http://www.balikavmarketi.com/Urun/SHIMANO-EXAGE-6000-FB-4XSSS1-BB-pmu18.html

Bu ölçüleri hemen hemen tüm makinalarda görebilirsiniz. Yalnız şunu unutmamakta yarar var. Makara küçüldükçe misina kalınlığı da bir nebze incelmesi sağlıklı olacaktır.

Bunun örneğinide, ilgili linkin şemasında görebileceksin.

http://www.balikavmarketi.com/Urun/SHIMANO-EXAGE-2500-RCDH-521-TUR-4xSSS1BB-CIFT-KOLLU-pmu1849.html

Dediğiniz gibi, 0.40 yazıyorsa, 0.30 ölçüde mutlak vardır bilgiler içerisinde. Ama yoksada rahatlıkla kullanabilirsiniz.

5. jarcalderon1

jarcalderon1 ali

Çok çok teşekkürler, sanırım en iyisi sizinde bahsettiğiniz gibi üzerinde yazan değerlerde misina kullanıp macera aramamak. Ama işte almak istediğim makine 60 lık ve bazı 60'lık makinalarda 0.40'ın altına dahi misina değeri göst erilmiyor. Bende burdan hareketle şu makinayı buldum.

http://www.avmarketi.com/asp/product/140309/Lineaeffe-Rapid-Formula-Fd-60-Makine

Bana Devir, bilya sayısı, misina sarım değerleri ve fiyat açısından bayağı iyi gözüktü. Yorumlarınızı bekliyorum.... Teşekkürler...

6. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Bahsettiğiniz makina bizlerde çokda fazla rağbet gören marka ve model olmadığından, çok sağlıklı bilgi geleceğini sanmam.

Değerlendirmeni şöyle yaparsan, kendi değerlendirmeni ve kararını kendin vereceksin. 60 lık bir makina ve 50 lira ???????????????

5 Rulmanlı değil, 15 rulmanlı olsa neye yarar.

Ama derseniz ki, bence çokda önemli değil, nerede trak, orada bırak cinsinden olsun, ucuz olsun. O zaman söyleyecek bir şey maalesef yok.

Şayet, bütçenizi biraz daha zorlama şansınız var ise, bir kez alın, uzun süre sorun yaşamayın.

Bence 60 lık o makina yerine, 40 lık bu makina daha yeğdir. İmkanınız var ise ve hedefiniz 60 lıksa elbette daha isabetli olacaktır.

Takdir ve değerlendirme sizin.

http://hemenav.com/Spin-Makineler/Daiwa-Crossfire-4000-X-Olta-Makinesi.aspx

7. jarcalderon1

jarcalderon1 ali

%100 doğru tabi söyledikleriniz. Ama pahalısı elbet kaliteli midir acaba :) Ki kaliteninde ucu bucağı yok. Aynı özelliklerde ve büyüklükte 400 tl olan makinede var :) Zaten pek bir acemiyim, 50 liralık birşeyle ebaşlayalım bakalım :) Sizin dediğiniz türden iyi birşeyi zaten kesin mundar ederim ben :) Bunun yanında bulunduğum yerdeki arkadaşlardan ve internetteki forumlardan bahsettiğim makine ile ilgili iyi referanslar aldım...

İlginiz için tekrar teşekkürler ve samimiyetinize inanarak siz ve forumdaki arkadaşlara ufak birşey daha sormak istiyorum.

Bugün dediğim cihaza uygun bir Surf kamış bakmaya gittim. Ama gittiğim yerdeki çalışan saolsun benden acemi olduğu için, hangi kamışların " Surf " diye isimlendirilen kamışlar olduğundan emin olamadı ( Bu arada KKTC'de oturuyorum, öyle netten model beğenipte, gidip aynısını bulma şansım yok. Çok farklı modeller yok ) Herneyse açıkcası bende emin olamadım tam olarak hangileri Surf hangileri Boat denen kamış modeli. Surf'ün kamış klavuzları biraz daha büyük ve şekilli diye biliyorum, sürtünmeyi azaltmak için. Bunun dışında bir Surf kamışla, Boat kamışı direk şak diye ayırt etmeyi sağlayacak bir fiziksel farkı var mıdır ?

3.60 lık bir model düşünüyorum, uygun mudur szce, ne kaybım olur daha uzun bir modelden ?

Birde aynı boyda aynı tür kamışlardan, 40 lira olan var, 100 lira olan var 500 lira olan var. Bu denli fiyat farkının nedeni nedir ? O denli yüksek bir performans farkı yaratır mı ?

Teşekkürler...

8. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Ali kardeşim, kamışları kabaca tasnif edersek,

165 - 180 arası olanlar bot kamışı. ( tekne büyüdükçe 210 a kadar çıkılabilir.)( Genellikle silikon dolgu tercih edilir.)

210-240 gibi boyları, spin için,

270 360 arası olanları genel kullanım ve beklemeli avlar için,

380 - 420 gibi boyları, uzak atış diye tabir ettiğimiz sörf kullanıma uygun kamışlar olarak bilmemiz ilk etapta yeterli olacaktır.

Tabii bunların yanı sıra, kurşun atar değerlerinide irdelemek gerekecektir.

Fiyat kıyaslamasına gelince, istikrarlı satış yapan yerlerden almak avantajdır. Malüm, bazı turistik yerlerimizde fiyatları öyle bir abartırız ki, 20 liralık makinayı 220 ye okatlarlar gider.

İstikrarlı dediğim yerlerde ki kamışlar ve makinalar arasında ki farkın mutlak bir sebebi vardır. Bunlarda en büyük etken, kalite + marka değeri olarak değerlendirmek doğru olacaktır. Mesela 10.000 lirayada, 250.000 lirayada otomobil almak mümkün. Bu iki otomobil arasında ne fark varsa, kamış ve makinalar arasında da aynı farklar vardır.

İyi dileklerimle.

9. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
  10. jarcalderon1

jarcalderon1 ali

Tekrardan canı gönülden teşekkürler. Gerçekten çok yardımcı oldunuz. Sanırım 3.60'lık standart birşey alarak başlıycam. Tevfik Bey'in 3 metrelik kamışla 98 metrelik atış yaptım tümcesi ufkumu açtı zaten. Çok fazla ayrıntılarla takılmaya gerek yok şu aşamada.

İlgi, alaka ve samimiyetiniz için tekrar teşekkürler, her foruma lazımsınız :) :) :)

11. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Güzel görüş ve değerlendirmeleriniz için teşekkürler ederim. Bunu bir iltifat olarak kabul ediyorum.

Burada 98 M. espirisine özellikle vurgulamak istediğim tek şey, aman dikkat. Madem bu konuda yeni yeni yol almaya başlıyorsunuz, fazla aceleci olmamanızdır. Bunu örneklersem,, ilk kez direksiyon başına geçen birinin, hız yapma tutkusunun sonuçları gibi değerlendirmenizi salık vereceğim. Önce tenha, sakin yerler ve aheste aheste yol alın.:p :p

İlerleyen süreçte otobanda kapışırız.:p :p :D

Rast gelsin.