Arkadaşlar daha öncedende belirttiğim gibi makine kamış olayında yeniyim. Makinemde (banax sx 4000) 0,35 lik fox misina sarılı ve bayağı bi dezavantajını gördüm. Misinayı daha kaliteli olan bir misinayla değiştirmek istiyorum, marka ve kalınlık için önerilerinizi bekliyorum, şimdiden teşekkürler.
uygun kalınlıkta ve uygun fiyatta bir ip misina yemli avlarınızdan aldığınız tadı emin olun en az 2 kat arttıracaktır. dolayısı ile sadece mono değil ip misina tercihlerinide lütfen gözden geçirin.
Özgür Selam, İnternette bayağı bir araştırdım ama bir sonuç alamadım, bu ip misinaların, 3000, 5000 metrelik olanları varmı? Biraz maliyetli olacaktır ama ben tüm makineleri ip misinaya çevirmeyi planlıyorum, böyle yekpare 5 kilometrelik makara olursa fire minimum seviyede olacaktır.
ip misina dediğiniz dynemea mı oluyor? onu daha önce hiç kullanmadım ama düşünülebilir; peki ip misinada kalınlık ne olmalı yaptığım avlar genelde ufak (kilo altı). Birde alışveriş sitelerinde gördüğüm kadarıyla bayağı bi tuzlu fiyatı var bu meretin
Sevgili Murat, herşeyden evvel şunu söylemelim ki,eğer ilk kez ip misina kullanacaksan kesinlikle bahsettiğin metrajları aklından geçirme, neden diyecek olur isen,mono'lardan sonra ip misina kullanımına 'atışı,sarışı av sonrası temizliği' hemen alışamıyorsun, bunla ilgili çok fazla problem yaşaman olası.ayrıca monolarla kullandığın kalınlıklarla iplerde kullandığın kalınlıklar çok farklılıklar göstermekte. 0,30 mono kullanırken 0,12 yeri geldiğinde önüne şok uygulayarak 0,08 'e düşebilirsin.tabi tüm bunlar hedef avın ve veya kedi avlağınagöre değişkenlik gösteren parametreler. benim sana tavsiyem başlangıç olarak 'genelde karadan yemli avlar için' 0,12 avlağının durumuna göre maksimum 200 metre ip misina kullanman. tüm makinaya ip bağlamak hem gereksiz hemde maliyet arttırıcı bir unsur. atışlarının 100 ile 150 metre olduğu varsayılırsa olası ava 50 metre kalama boşluğu hayli hayli yeterli olacaktır. 0,12 ipin altına 0,12'den daha ince olmak kaydı ile mono sarman gerekmektedir. ip misinanın kalınlığından daha ince alt mono misina kullanımının nedenleri forumda birçok konuda işlendiği için bu konuya girmeyeceğim. daha fazla sorun olursa bilgim ve tecrübem dahilinde yardıma hazırım.
Evet dyneema oluyor 0,14 0,16 0,18 gibi kalınlıklarla, beklemeli avlarda vuruşlardan maksimumda tepki, uzağa atışlarda randıman açısından harika, ayrıca çok sağlam, esneme yok, Benim bir makinemde sufix 0,19 var,,,
evet,dynemea'lara ip misina tabirini kullanıyoruz genel olarak. kilo altı balıklar için 0,08 ile 0,12 kalınlık hayli hayli yeterli olacaktır.ama şok uygulama zorunluluğunu ortadan kaldırma ve rahat alışkanlık sağlamak için başlangıçta 0,12 kalınlık idealdir. eğer bahsettiğiniz ' meret ' ip misina ise,farklı bir pencereden bakmak gerekir. makinanıza saracağınız orta ve veya üst sınıf monolardan minimum %30 fazla ödeme yapacağınız kesindir lakin,her av sonrası düzgün ve uygun bir temizlikle 'iyi sarım yapan bir makinanızın olması ip misinanın ömrünü uzatır,kullanımını kolaylarştırır.' orta ve uzun vadede kullanım/ömür/fiyat oranları dahilinde monolara harcadığınız fiyatlarla başbaşa gelir hatta uzun vade de daha da düşüğüne,
Sevgili Özgür, Ben diğer arkadaşa cevap yazdğım esnada sen mesajını yollamışsın biraz geç kaldım, Dyneema ile tanışmam 2001 yada 2002, sufix dyneemalardan 100 lük makaralardan 3-4 tane kullandım, Maliyetinin yüksek olduğunu, teknik detaylarını, artılarını, eksilerini, az çok biliyorum, Makinelerimden birinde 0,19 sarılı vaziyette, makinelerede tutacağım balığın cinsine göre kalınlık belirleyerek, alta dolgu yapmadan yekpare kullanmak istiyorum, makaradaki ek , atışlarda hiç bir zaman yapılan eke kadar misina salımı olmasada beni rahatsız ediyor. Tek düşündüren makinelerin hepsi büyük makara, 0,14 gibi dyneemadan 600-700 metre alacak kapasitede ve 12 tane var, ama 5000 metrelik bir makaranın maliyetinin daha düşük olacağını sanıyorum.
sevgili Murat, Haddim olmayarak, genelde okyanus kıyıları haricinde 'ki onlar büyük av yaptıklarından kalama çok fazla vermek zorunda kalıyorlar.'surfcasting tarzı avlananların tümü makina altı dolgu yapmaktalar.bundaki sebep hem o kadar kalama ihtiyacı olmaması hemde haliyle maliyet düşürmek. ayrıca 12 adet makinanın tamamını aynı anda kullanmadığını düşünecek olur isek tüm makinalara ip sarmak ciddi bir maliyet ve bence birazda gereksiz.alacağın komple misina tek kalınlık olacağı için bazı avlarda ince bazılarında çok kalın kalabilir ayrıca bence bazı avlarda ip misina verim düşürüyor bence 'örnek uzun atışlı şamandıralı takımlar' ama illa ben hepsine ip sarıcam diyor isen tek çözüm yurt dışından büyük bobin ısmarlamak. ama istersen maliyetini bir kere daha gözden geçir
Özgür konu ile ilgili aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkür ederim, özelden bir şeyler yazdım, ve şu son mesajından da hepsine aynı kalınlıkta misinanın gereksiz ve yersiz ve yetersiz olacağı konusunda ikna oldum, haklısın böyle büyük bir makinenin maliyeti nedir acaba, yurt dışı sitelerdede aradım, bulamadım hep 100- 300 metre civarı
benim bir sorum olacaktı makineye sarılı misina bir yere bağlamam gerekiyormu kamışın ucundaki deliklerden nasıl geçireceğim yani makineye sarılı misinam var ve hiç bir yere bağlı değil kamışın ucundaki deliklerden nasıl geçireceğim yani makinada anahtar denen cihazın herhangi bir yerine bağllamam gerekiyormu
Misinada tespit ettiğiniz dezavantaj nedir??? İp misina o makina ile kullanmaya uygun olmayabilir; öncelikle sarımı düzgün yapmayacaktır diye tahmin ediyorum; ayrıca eğer makina klavuzu uygun değil ise zaman içinde sorun olacaktır...