malatya karakaya barajinda agla 102kg lik turna(sabut)yakalanmis,milliyet gazetesi,18

Konu, 'Tatlısudaki Canlılar' kısmında adem1 tarafından paylaşıldı.

1. adem1

adem1 adem aksoy

En İyi Avı:
    halibut.20kg(tahmini:D)
    [​IMG]agla yakalanmis.

Son düzenleme: 19 Mart 2010
  2. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

Baştaki http 'nin h si yoktu ondan abi ;) düzenledim fotoyu.

Ülkemizde ki yiyiciliğe karşın hala bu kadar büyüyebilen balıkların yakalanması şaşırtıcı...

Son düzenleme: 18 Mart 2010
  3. yaban-cı

yaban-cı Koray

Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...
    helal olsun resmen canavar yakalamış. ama neyle bizim buradaki gibi 365 gün hiç sudan çıkmayan ağlarla mı? oltayla mı?

4. LapinCash

LapinCash

Güzel balık , bence geri bırakılmalıydı , kaç tane amatör balıkçı 10-15 kg lik trofeleri tutunca bırakıyorlar bunlar ise neme lazım.

5. KingFish_Lüfer

KingFish_Lüfer

Favori Kamış:
    bir igne yeteri kadar misina olsun yeter gerisini ben hallederim
    En İyi Avı:
    en büyük balıgımı hatırlamıyorum ama varsa deniz kızı yakalamak isterim
    çok güzel balık ama bu turna degil sanki...

6. adem1

adem1 adem aksoy

En İyi Avı:
    halibut.20kg(tahmini:D)
    sabut,o yorede turna diyorlrmis,zaten turnanin 25kgmi gececegini sanmam.

7. av.adilalper

av.adilalper Adil Alper

Çok güzel bir sazan sanırım. Çok büymüş, ama malatya ikliminde bu kadar büyümesi pek normal değil. Sıcak yerlerde sazan daha da büyük olabilir. Bence bu sazan 50 yaşlarında falan. bu büyüklüğe ulaşması pek kolay değil. Ancak yumurta bakımından bu sazanın geri salınması gerektiği kanısındayım. 200 balık bunun kadar yumurtlayamaz sanırım. Yazık olmuş koca sazana. Ben tutsam salarmıydım. Kararsızım ama sanırım salardım. İyi günler.

8. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    sazan değil

Adilciğim bu balık hakkında daha önce sevgili Yakup hocamız tarafından detaylı bilgiler verilmişti. İncelemenizi tavsiye ederim.

Böylesi iri bir sazan yakalayıp salma zevkini tatmanızı da can-ı gönülden isterim. Rastgelsin şimdiden, selamlar.:)

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=13215&page=10
    .

9. mickjagger

mickjagger ahmet kurtlar

nuri bey verdiğiniz linkte yakup bey çok güzel bilgi vermiş.
    dikkatimi o linkte "60 kg'ye kadar ulaşabilir" denmesi çekti.
    eğer bu bilinen ortalama istatikse, bu son yakalanan balık (102 kg olarak geçiyor) belki bir dünya rekoru bile olabilir.

10. LapinCash

LapinCash

Ahmet abi rekor bu olabilimi.En fazla büymeye karşı 2 kat misali..

11. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Hocamız, "Urfa yöresinde bu balığa "Fıratın Şahı" denmektedir. Hakkında çok araştırma olmadığından ve yöresel olarak iki farklı türe de Şabut dendiğinden burada iki tür (Barbus grypus ve Barbus esocinus) hakkında ortak bilgi vermeye çalışacağım." diye ifade etmişler. Sanırım Manyar (Barbus esocinus) +100 Kg boyutlara ulaşabilecek bir balık olduğundan, resimdeki balığı rekor sayamayız.

12. pitbull

pitbull Furkan Güner

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Geçen haberlerde bu balığın aynısından yayınlanmıştı, ''Dev turna'' diye. Bende ''bu balık turna değil, araştırmadan neden yayınlıyor'' diye kızıyordum :).

13. hızlı

hızlı nedret

Favori Kamış:
    sheakspear
    Favori Makine:
    sheakspear
    En İyi Avı:
    sazan 4200gr
    maşallah çok güzel bir balık,eğer ben yakalasaydım suya tekrar salardım ve o dev balığın orda olduğunu bilip tekrar yakalamak zevkini tatmak adına.

14. ragga44

ragga44 hüseyin

En İyi Avı:
    36kg sazan 5 kğ alabalık 20 kğ kursun caner balıgı
    s.a.

arkadaşlar bu balıgın ismi bizim bu yörede kursun balıgı diye bilinir birde bezeri daha vardır kırmızı sabut derler fırat ımızın yerli balıklarıdır bunlar oldaya düsecek balık degillerin coz enderdir olta ile yakalamak genelde balıkcıların agına düserler birde yayın balıgıda mevcuttur bunların eti cok lezzetlidir bu balık balıkcılar pazarında 1 gün sergiye cıktı sonra kilosu 15 ytl satılıga cıktı kapış kapış olundu tabiki geçimini balıkcılıkla yapanlar var burda böyle balıgı tekrar suya bırakması bence normal sayılmaz fırat ın balıkları büyük olanlarıda var bunda da büyük olanları bunuda 3-4 yıl önce feribot batmışdı kurtama ekipleri dalgıçların gördükleri söyledikleri su kelimeydi burdaki balıklar cok ürkütüçü şekilde büyükler neyse balıkcı arkadaşlarımı saygıyla selamlar selametle... hade rast geleeee kaysı cennetin den :))))

15. tanbays

tanbays Tanbay S.

En İyi Avı:
    henüz yapmadığı...
    Şekil itibarı ile "leuciscus cephalus"ada (tatlısu kefali) benziyor.

16. sergerde

sergerde rastgelsin hacı

Favori Kamış:
    söğüt dalı
    Anladığım kadarıyla bilende bilmeyende, görende görmeyende tutanda tutmayanda iyi niyetle de olsa yanlış bilgiler vermiş. Bu balık hakkında daha öncede açılan birçok konuyu hayretler içerisinde zaman zaman gülerek takip etim.
    En fazla 25 kg ağırlığa ulaşabileceği , ağzında sıralı dişleri olduğu, tamamen etcil olduğu , isminin şabut yada şebut olduğu azami 12 yıl yaşayabildiğinden çok kez bahsedilmiş.

Bu konuda bir polemik yaratmak istemem ancak fanatiği olduğum bu balığın yanlış tanınmasına da gönlüm razı olmadı.

Fırat havzasında yaşayan bu balığın: Dişleri yokdur, tamamen etcil değildir, yaşadığı sürece büyümeye devam eder, verilen isimler yöresel olarak değişsede bu balığın adı şebut yada şabut değildir, görünüşünde bir benzerliğide yokdur.

ŞABUT (OT SAZANI)

CANER (FIRATIN ŞAHI)

17. sergerde

sergerde rastgelsin hacı

Favori Kamış:
    söğüt dalı
    slm. Bu balık oltaylada yakalanıyor , ancak kooperatife bağlı ruhsatlı balıkcılar bu balıkları ağlarla yakalıyorlar. Sizinde söylediğiniz gibi lezzetlidir ve kapış kapış gider. Ancak bi konuda düzeltme yapmakta fayda var , bu tür büyük balıklar anaç olduğundan geçen yıl yakalanması Elazığ da yasaklandı. Yakalandığı taktirde tekrar bırakılması konusundada uyarılar yapılsada gururla sergilenmeye devam etmekde malesef. Malatyada böyle bi uygulama varmı bilemiyorum tabi.

18. pitbull

pitbull Furkan Güner

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Bu balığa israil sazanı denmiyor mu Can Abi?

19. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Furkan merhaba,

Forumda israil sazanı hakkında onlarca konu var, sadece bir tanesine bakman yeterli abicim. Soruyu kendine sordun farzet ve hele bir araştırıver yarım saat sonra cevabını bekliyorum.:)

20. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Sevgili Can kardeşim,

Kim demiş, niye demiş, nasıl isimlendirmiş, bilerek mi söylemiş, yoksa kafadan mı sallamış pekte sorun etmiyorum aslında. Amacım kesinlikle polemik de değil, bilakis sadece doğru bilgi.

Konuyu derleyip-toparlayan, eskilerin deyimiyle; "etrafını cami, ağyarını mani" olacak şekilde, altta linkini verdiğim sevgili hocamız Yakup ERDEM'in paylaşımında (mesaj no:100) işaret ettiği hususlar ışığı altında nasıl bir isimlendirme yapmamız gerektiğini yeniden bilmek ve ortak bir karara varmak isterim. Zira, yanlış değerlendirme yapmadıysam konusunda uzman ve değerli fikirleriyle bizlere her zaman ufuk açıcı olmuş hocamız farklı düşünüyor.:)

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=13215&page=10
    .