merhaba,
Ben mamunu canlı yaşatmaya çalışmaktan daha çok ölü olarak nasıl maksimum verim alabileceğim üzerine kafa yoranlardanım.'ama canlı mamun çok daha iyi iş yapıyor'
Birçok denemelerim sonucu vardığım sonuçları sizlede paylaşmak isterim.
bu çıkarımlar tamamen benim kişisel fikirlerim olup,kullanımdan kullanıma farklılıklar gösterebilir.
Canlı olarak aldığım mamunları yaşatamayacağımı hissettiğim anda ilk önce direk derin dondurucuda şokluyorum.
Bu şoklama süresi ava gideceğim süre ile avda kullanmayı planladığım kadarı ile değişkenlik gösteriyor.
Avlığa gitmeye belirli bir süre kala kullanacağım kadarını buzluktan alt kısma alıp oluşmuş buzlanmayı kendi içinde halletmesini sağlıyorum.
Avlakta mamun eğer hala buzlu ise 'fark etmez,buzu çözülmüşte olabilir', su çekebilen en az 2-3 kat kumaş ve veya toz bezinin üzerine hiçbiri birbirinin üzerine gelmeyecek şekilde yayıp kumaşın mamunun saldığı suyu emmesini sağlıyorum.duruma göre kumaşı değiştiriyorum.
Avlanma esnasında ise 2 konu çok önemli,
İlki eğer uzun atış gerektirmeyen bir avlağa sahip isem 'şamandıralı takımlar dahil',suyu maksimum çekilmiş mamunlardan başlıyorum yem kullanımına.
Suyu çekilmiş olsa bile mamun hafif cıvımış olduğundan iğnede durması zorlaşıyor.lakin uzak atış gerekmemesinden dolayı kullandığım sistem,büyük balık avlarında kullanılan gagalık iğnesi şeklinde gezer bir iğne bağlıyorum ana iğnemin altına.bu gezer iğne ibrişimle bağlandığı için hem misinadan çıkmıyor 'yani balık alabiliyor,' hemde mamunun boyuna göre ayarlanabiliyor.
Ana iğnemi balık cinsine göre 'ki mamun ile genelde kısa pala çapraz delikli iğne kullanıyorum',gezer iğne boyunu ana iğneden çok daha ufak seçiyorum.
Ayrıca burda bir tüyo vermem gerekirse ne olur ne olmaz ibrişimle bağlı gezer iğneye balık oturması ve kaçma ihtimalini engellemek için ise gezer iğneyi delikli seçip ana iğneye giden misinayı bu delikten geçirip üzerini ibrişimle sarıyorum.
Bu durumda çift iğneli mamunu alt ve üstten rahat takabileceğiniz bir sisteminiz oluyor.
eğer gezer iğneyi ana iğnenin ters tarafından mamuna takar iseniz atış esanasında bir derece daha dayanıklı oluyor.
2. uygulamam ise uzak atış yapmam gereken noktada yukarıda bahsettiğim sistemi daha büyük iğneler ile hazırlıyarak 2 adet mamunu önlü arkalı 2 iğneli takımıma yerleştiriyorum.
İğne boyları daha büyük olduğundan 2 mamun rahatlıkla iğneler üzerinde duruyor.
kullanacağım kurşun ağırlığına görede mamunları yem ipi ile sararak sabitliyorum.yanlız yem ipini mamunların baş ve kıç taraflarına sarmak zorundayız,diğer türlü ip ortadan kesiyor yemi.
Bu arada yem ipi bulamadığınız noktada aynı işlevi görmesi açısından herhangibir tuhafiyeye gidip 'geniş ürün yelpazesi olan' lycra iplik sorun.
En ince ufak makaralara sarılı lycra iplik yem ipi ile aynı işlevi görüyor.
Bu sayede uzak atış esnasında herhangibir kayıp yaşanmıyor.
Paylaşmak istedim,