hangi balıklar mangalda daha lezzetli olur hangi balıklar tavada daha lezzetli olur ve mangalda hazırlanan balık için özel sos tarifi olan varsa lütfen yazsın dostlar..
Mangalda her balığın mevsimi vardır. Hamsi için aralık, sardalya için haziran, levrek için eylül, kefal için mart, vs gider İnternette çeşitli sitelerde bütün balıkların ayları hakkında bilgi veriliyor Ama sos için sade isteniyorsa zeytin yağı ile yağlanmalı (alabalık veya somon içinse tereyağı.) soslu isteniyorsa yoğurt biber salçası sarımsak soğan karışımında bir saat beklendikten sonra ızgarya koyuyorum süper oluyor. Balık ızgarada dikkat edilecek en önemli husus bence çok balık yapmak yerine az balık ve ağır ateş önemli. Yani kalabalık misafirlere balık ızgara eziyete dönüşüyor. Çünkü çabuk pişirmek için ateşi harlamak gerekiyor. Akan yağlarla harlanan ateş balığı yakıyor. Mangal ateşi kıvama geldiğinde aheste aheste bir veya iki seferde bitirmek gerekir kanaatindeyim. Birde balık yağsız mevsimdeyse ve yinede ızgara isteniyorsa malık kızarırken ara ara çıkarıp üstüne zeyrinyağı gezdirilirse kuruluk azalır.
Genel olarak mangal yapacağım zaman balıkların yan tarafına 3-4 cm aralıklarla çapraz olarak bir kaç çizik atıyorum ve derin bir tepside içine tuz katılmış bol sıvı yağ içerisinde biraz beklettikten sonra çok harlı olmayan mangal ateşinde yavaş yavaş pişiriyorum elektrkli mangallarda da aynı sonucu alabilirsin. Afiyet olsun.
yarın tekne de balık yapacağız, kaptan bıze ıthal uskumru onerdı, bu topic tam zamanında geldi vallaha. Uskumru olurmu fileto??
SAyın "hatayi33" yağda bekletme hususunda doğru yazmış hocam. ama çiziklere pek luzum olmuyor desek yeri. zaten balık eti tabiatı neticesinde narin ve hemen ısı alıp çabuk pişiyor. ama yine yağlı yapısı gerği eğer yüzey yapışkanlığı giderici serbest yağ kullanılmaz ise (zeytin yağı vs.) mangala çok çabuk yapışıp tat kaçırabiliyor. yağda bekletilmesiin yararı gerçekten çok yüksek hocam. Herşey güzelde aç karna bu saatte bu konuyu o kadar zorlukla yazıyorum anlatamam azım sulandı beyaaa...!
emrah bey acıktınız heralde sürekli yemek tariflerine yazmışsınız vallahi ne yalan söyliyeyim ben de çok acıktım malum ramazan niyetliyiz bir an önce eve gitsem de oruç açsam