Arkadaşlar bir konuyu merak ediyorum. Hani yemli lüfer ya da kefal balığı takımlarında kösteklerde iğneleri suda kaldırmak için ufak mantarlar kullanılıyor. Bunun sebebi nedir? "Yosunlu yüzeylerde yemi yukarı kaldırmak" şeklinde bir açıklama duymuştum ancak çok tatmin edici gelmedi bana. Eğer sebep buysa bütün dip takımlarında kullanmakta fayda vardır herhalde. Bu mantarın kullanımını ve gereğini izah ederseniz sevinirim .
İzmarit takımlarında kullanılan mantar tam da tarif edildiği üzere yosunluk olan bölgelerde yemin ve iğnenin yukarı kalkmasını sağlamak için kullanılır. Çinekop takımlarında ise sebep yine aynı nedendir ve bunun dışında takılan yemin yüzüşünü de etkiler. Özellikle kıyıdan yatırılan yemli takımlarda takılan filetonun ya da şakşak'ın normal bir balık formunda olmasını sağlar hatta hafif bir akıntının olması durumunda bile yüzen bir balık edası verir. Mantarsız çinekop yakalanmaz mı, elbette yakalanır. Ancak balığın seyrek olduğu dönemlerde bol bol aksiyon vermek ister..
merhaba. bunun sebebi mevzu bahis balık türlerinin su yüzeyinde ve su yüzeyine yakın avlanmasıdır. lüfer için dışı parlak mantarlardan kullanılır.
Emre Bey, bilgiler çok ilginç. Teşekkür ederim. Yalnız şunu merak ediyorum dip balıklarının tamamında mantarlı kösteklerden kullanabilir miyiz? Bir dezavantaj yaratır mı?Sonuçta her zaman için iğnelerin yosunlar arasına düşmesi söz konusu. Berk Bey, benim bahsettiğim mantar kösteğe takılanlardan. Yani yine dip balıklarına hitap eden bir yöntem. Tek farkı, yem zeminden bir kaç santim yukarıda tutuluyor.
Konuyu dip balıklarının tamamında diye genelleyemeyiz aslında. Çünkü mırmır gibi deniz zemininden beslenen balıklar için dezavantaj yaratır. Ya da izmarit gibi kurnaz balıkları ürkütüp bir bakıma verimi düşürebilir. Mecbur kalınmadığı taktirde kullanılmamalıdır aslında.