Herkese merhaba, Klasik yemli lüfer takımını yemledik,kurşunu taktık attık diyelim.Bu yem suyun içinde hangi pozisyonda durmaktadır.Böyle dikey mi? yoksa yatay mı?
suyun durumuna göre değişir hocam akıntı varsa akıntı yönünee doğru yatay yoksa mantaar yukarda yem hafif aşşağı salınık bi şekilde durur
Üşenmedim hasapladım ve buldum sonuç Emrah'ın dediği gibi Fk = Vb . ds . g Fk =Kaldırma kuvveti ( newton ) Vb1=Mantarın hacmi Vb1=Yemin hacmi ds=sıvının yoğunluğu g=Yerçekimi ivmesi d= derinlik Vb1 Mantar yaklaşık 2 cm boyunda 2cm çapında olsa Mantar haçmi: πr2= π*2*1²=6,28 cm³ = 6,28/10^6 m³ Vb2 Yem hacmi 5cm boyunda 1cm eninde ve 0,2 cm kalınlığında olsa Yem hacmi = 1cm³= 1/10^6 m³ ds = 1 gr/cm³ = (1*/10³) / ( 1/10^6 )= 1* 10³ g= 9,83 N/Kg Derinlik 10m için hesaplanmıştır. Fk1=Vb1*ds*g Fk1= 6,28/10^6 m³ * 10³ * 9,81 * 10 = 0,618 Newton Fk2=Vb2*ds*g Fk2= 1/10^6 m³ * 10³ * 9,81 * 10 = 0,098 Newton Kurşundaki misinadan gelen kuvvetlerin toplamı =Fk1+Fk2= 0,716 Newton SONUÇ 1-Dalgasız denizde 10 metre için yem ve mantara gelen kaldırma kuvveti dik tutmaya yeter 2-Dalgalı denizde 10 metre için yem ve mantar dalgaya göre hareket eder. GENEL SONUÇ Balık yeme kuyruktan saldırdığına göre ve 10 metre derinlikte dalga varsa kuyruk ve yanlardaki iğne etkin iğnelerdir.
Alışılagelmişin dışında, hem misinanın kesilmesi ihtimalini azaltmak hemde yemin yan kısımlarınıda avcı hale getirmek için bir deneme.
Elinize sağlık fakat dediğiniz gibi son derece alışılagelmişin dışında bi çalışma olmuş.Fakat kesilme probleminde çok büyük bi etki sağlayacağını sanmam 3 ve 4. iğnenn arasından dişlese 3 iğneyi alır elinizde standart bi takım kalır.Duruş posiyonuna gelince bu değişken bir durum balığın yukarda olduğu dönemde yemin parlak kısmı yukarı dip yaptığı zamanlarda ise dibe bakmalı bunu ayarlamanın tek yolu ise mantarın içine 1 gramlık bi kurşun ekleyip dönmesini engellemek bununla ilgili konuyu sköylü (Serdar Köylü) nün konularında bulabilirsiniz.Rasgele...
Hesap teorik olarak güzel, elinize sağlık. Ancak değişken çok şey var. Hemen sayalım; 1- İlk iğne sapının mantara girdiği deliğin iğneyle uyumu. Delik bollaşırsa her halukarda yem mantardan bağımsız hareket edecektir. 2- İki veya üç seri bağlanmış iğnenin birbirleri arasındaki mesafesi, misina bolluğu. İğneler çok uzak ve gevşek bağlanırsa yem yine mantardan bağımsız eğilip bükülecektir. 3- Köstek boyu. Akıntıyı göğüsleyen köstek boyu ve misina kalınlığı direkt olarak mantarın hareketini etkiler. Köstek kısaldıkça akıntı hareketlerine duyarsızlaşmaya eğilimli olacaktır mantar ve yem. Mesnet noktası uzaklaştıkça daha rahat salınmaya, ancak akıntıda daha dibe basmaya çalışacaktır. Bildiğimiz silindirik mantar formu böyle davranacaktır en azından. İğnesi mantara sıkıca gömülmüş, bel vermeyen, iğne aralıkları balığın keseceği kadar uzun bağlanmamış ve yemi zıpkın gibi tutabilen takımlar genelde yere paralel kalırlar, tabi ki mantar yemi taşıyamayacak kadar zayıf değilse. İdeal takımdan bahsediyorum. Akıntıda da, durgun suda da yemi paralel tutacak takımı yapabilenler daha çok balık alır, aynı yemle yanyana avlanıldığında birisinin 10 birisinin 1-2 balık almasının en temel sebebi budur.