mantarlı takım su altında duruşu bölüm 2

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında garip tarafından paylaşıldı.

1. garip

garip garip

Favori Kamış:
    tt
    Favori Makine:
    tt
    En İyi Avı:
    tt

2. garip

garip garip

Favori Kamış:
    tt
    Favori Makine:
    tt
    En İyi Avı:
    tt

3. garip

garip garip

Favori Kamış:
    tt
    Favori Makine:
    tt
    En İyi Avı:
    tt

4. garip

garip garip

Favori Kamış:
    tt
    Favori Makine:
    tt
    En İyi Avı:
    tt

5. garip

garip garip

Favori Kamış:
    tt
    Favori Makine:
    tt
    En İyi Avı:
    tt

6. garip

garip garip

Favori Kamış:
    tt
    Favori Makine:
    tt
    En İyi Avı:
    tt
    mantarın duruşu

Kendi çapımda yaptığım deneylerde mantarın (musluk suyu ve akıntısız ortam) su altında duruşunu tespit etmeye çalıştım. gördüğüm kadarıyla....

1-mantar küçükse bedene giden kısım kafaya yakın yerden gövdenin altından çıkacak
    2-mantar büyükse bedene giden kısım kafaya uzak yerden gövdenin altın dan çıkacak
    3-kancalara ağırlık olsun diye çok ağır olmayan ancak yem kadar bir metal pul koydum gördüm ki mantar bu ağırlığı kaldırmayıp dibe çöktü.
    4-kancaya bu sefer gerçek istavrit filetosu takıp öyle denedim... gördüm ki...
    yemde mantar görevi yapıp oda havaya kalkıyor...yani metal gibi direk dibe çökmüyor sigara izmariti büyüklüğündeki mantar da normal bir istavrit yemini hava kaldırıyor...durağan suda siz bide buna akıntı eklerseniz küçük mantarda yemi havaya kaldıracak demektir...

Geldik görünürlüğe...Lüfer yukarıdan avını izlediğini düşünürsek mantarı fark etmemesi için kırmızı elektrik bandı ile kamufule ettim yanlar ise parlak defter kabı....
    Birde her tarafını kırmızı ile kapladığın bir mantar yaptım bakalım iş yapacak mı...
    Bundan sonra eylül ayını bekleyeceğiz sonuçları size o zaman yazarım

7. ensaraydin2334

ensaraydin2334 ensar

Favori Kamış:
    Okuma Trio Rex 4.25, Okuma Savant sURF 420, Alba SURF
    Favori Makine:
    shimano beastmaster 7000 xsa, Mitchell Avocet
    Abi neden eylulu bekliyorsun..

8. garip

garip garip

Favori Kamış:
    tt
    Favori Makine:
    tt
    En İyi Avı:
    tt
    Trabzon'da çinekop sezonu eylülde başlıyo...

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Çoğu doğru tespitler, ama atladığın bir kaç husus var.

Deniz suyu tuzludur, yani daha çok kaldırma kuvveti vardır.

Denizde akıntı denen bir şey vardır. Mantarı, yemi vs. sürükler.

Denizde, basınç denen bir şey daha vardır, mantarı ezer, en azından ezmeye çalışır.

Eğer mantar görünmesin istiyorsan, en kolay yol, mantarı ayna gibi yapmaktır. Aynayı hayatta göremezsin malum.

Birde şu resimleri, yem takıp öyle çekmen faydalı olacaktır. Şöyle bir istavritten kesilme yaprak yemle.

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bu arada tecrübelerimizden biliyoruz ki, sigara izmariti kadar mantar, normal bir kraçadan yapılma yemi kaldıramıyor. Mantarın yapıldığı malzeme de önemli gerçi elbette. Basitçe, bu iş için en az 2cm küplük bir mantar gerektiğini söylemek mümkün.

Denediğin istavrit bayat olabilir vs.

Sana bir püf noktası vereyim, mantarı küçültmen değil, görünmeyecek şekilde yapman lazım. Hayvan mantarı değil, yemi görmeli sadece, mümkün olduğunca. Biraz pratik düşün :)

11. garip

garip garip

Favori Kamış:
    tt
    Favori Makine:
    tt
    En İyi Avı:
    tt
    Serdar bey yazımda bazı hususları belirttim....tam anlaşılmamış olabilir...
    bu deney tatlı suda yapıldı... küçük mantarlar 2cm den küçük olanlar da gerçek istavrit yemini rahat bir şekilde kaldırdı...dediğiniz gibi deniz suyunun kaldırma kuvveti daha fazla ve akıntı olacak buda mantara yardımcı olup havaya kalkmasını sağlayacaktır diye düşünüyorum..

bu deneylerde şişe mantarı ve eva benzeri mantarlardan yapılan takımlar kullanıldı....her ikisi de istavrit yemini kaldırdı ama eva mantarın kaldırma kuvveti daha fazla...
    mantarları şıranga benzeri elastik bir boru ile kaplıyorum buda biraz daha basınca dayanıklı yapıyor

görünürlük ise lüfer mevsimi gelince deneme yanılma yöntemiyle bulmaya çalışacağım bunun için kırmızı, sarı ve çok parlak hologram kullanıp sonucunda hangisiyle daha çok vuruş alacağıma bakıp ona göre mantarları renklendireceğim yada hiç renk kullanmayacağım

12. garip

garip garip

Favori Kamış:
    tt
    Favori Makine:
    tt
    En İyi Avı:
    tt

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bende öyle düşünüyordum, ama iskorpitten başka bir şey gelmeyince huylanıp, yengeçlerle tanışınca uyandım olaya idk

Yani, hesap, kitap filan tamam, ama suda olay başka oluyor. Mantarın azıcık büyük olması gereği, denizde tecrübe edip öğrendiğimiz bir şey.

EVA mantarın kaldırma kuvveti fazla, kesinlikle. Bazı şarap mantarları kendini bile kaldırmayabilir hatta. Fakat, şöyle bir sorun var, deniz acımıyor mantara, dibe inince ezip geçiyor EVA'yı. Ezilen EVA haliyle küçülüyor ve işe yaramıyor.

Bu yüzden, mantarı esnek olmayan bir şeyle kapla, şırınga iyi bir seçimdir. Ama suda batar, yani ilave bir miktar ağırlık demektir, kaplamak.

Akıntı (tipik) mantarı normalde dibe bastırır. Daha doğrusu, akıntı mantarı oltaya (bilinenin aksine, olta, makineye sarılan, elde tutulan asıl misinaya denir) bağlandığı yerin hizasına getirmeye çalışır. Bu genelde malum kurşuna yakındır ve dibe pek yakın durur.

Eğer mantarı uygun şekilde yaparsan, akıntının onu yukarı zorlamasını sağlayabilirsin. Ama dengesi biraz karışık olur. Denge derken, yem, derisi yukarı bakacak şekilde, suda yatay durmalı., bu dengeyi sağlayabilmelisin.

Birde özellikle akıntılı yerlerde mantarı çok hidrodinamik yapmamaya çalış. Akıntı, mantarı oynatsın, aksiyon versin. Eğer yemi de rahat salınacak şekilde takarsan, çok faydalı olur. Senin resimlerde, mantar balık tipinde, suda hareketsiz duracaktır. Bu mantarın sağlayabileceği ilave faydayı sağlayamaz.

Eminim, çok iyi bir mantar ortaya çıkaracaksın. Gayretini kaybetme. Bu resimlerdeki gibi çok mantar vs. yaptık, denedik. Yanıp sönen, titreyen, hareket eden, elektronik, küre şeklinde vs. vs. akla gelebilecek her çeşit denedik, o tecrübelerin sonucu yazıyoruz bunları.

Yem işinde bir püf noktası daha vereyim. Yemin gerçekmiş gibi görünmesi değil, balığı yemeğe ikna etmesi lazımdır. Çok yem vardır ki, çok gerçekci olduğu için kaybetmiştir. Şöyle düşün, kaşık hiç bir şeye benzemez, ama lüfere en çok iş yapan şeydir.

14. garip

garip garip

Favori Kamış:
    tt
    Favori Makine:
    tt
    En İyi Avı:
    tt
    resim de düzgün durması için iğneleri mantara sıkıştırdım ondan öyle kazık gibi duruyu, normalde biraz mesafe olacak mantar ile iğneler arasında dolayısıyla denizde hareket edeceğini düşünüyorum...

Sana katıldığım bir nokta var öyle bir an geliyor ki hiç ummadığın bir takıma veya yeme balık daha etkili vuruyor..neden böye demek ki tesadüfen balığı cezbeden bir yanı var takımın, bende bunu bulmaya uğraşıyorum...

Aslında bulurum veya bulmam çok da dert değil önemli olan benim yaptığım malzeme ile balık avlamak az yakalarım yada çok dert değil

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Boğazın eski ustalarından kime gidersen, çelik teli sevmez, lüfer takımında olmaz der. Lüfer, çelik tele nazlı olur. Aynısı, sert misina vs. içinde geçerlidir.

Tipik çinekop takımında, iğneler sıkı sıkı yaprağa geçirilir. Bu da yemin kazık gibi durmasına yol açar. Bu suda dalga hareketi yapamaz, ses çıkarmaz, etkisi az olur.

Yeme iğne tek bir kez girmeli. İğneler uzun olmamalı, ki destek gibi durmasın. Taktığın yemi misina dibinden tutup salladığında, lastik gibi olmalıi yılan gibi salınabilmeli. İdeali budur. Bilhassa balık büyüdükçe, bu daha çok fayda eder. Çinekop tutmak zaten yasak.

Birde delikli iğne kullanıp, arayı rezistans teli ile yap. Bu hem dişlere karşı korur, hemde takımın çok esnek olmasını sağlar.

Bir diğer yolda, eğer becerebilirsen, ki bu senin becerinden çok iğnenin becerisine bağlı, arayı ince naylon şeritle yapabilirsin. Uygun, sağlam bir malzemeden, mesela kablo bağı gibi, kalınca esnek plastik levha gibi, ince şeritler kesersin. Her iki ucuna birer delik açarsın. İğnenin gözünü ısıtıp açarak deliğe sokarsın.

Bir diğer yöntem ise, misinayı halka gibi yapıp bağlamaktır. Mesele iğneler gevşek dursun, yemi kasmasın.

Bunlar, bilhassa balığın nazlı, seyrek olduğu durumlarda faydalı olur. Balık bolsa, boş iğneye bile atlar zaten.

16. garip

garip garip

Favori Kamış:
    tt
    Favori Makine:
    tt
    En İyi Avı:
    tt
    Bu dediklerinin hepsini kullanıp takımlar yaptım....ama en işe yarar olanı misina kullanmak çeliktel , resistans telli takımlar pek iş yapmadı, normal takımla biri beş yakalarken telli takımlara 1 vurdu ..... Hatta şırınga iğnesini kesip koruma olarak bile kullandım ve hatta kimse bilmez gitar tellini bile kullandım (gitar teli çok yumuşak misanın üzerine kolayca sarlıyo çok sert hale geliyor kesilmesi güçleşiyor)
    Genelde delikli iğne kullanırım

Aslına bakarsan biz Trabzon(Vakfıkebir) da lüferi iskeleden avlıyoruz...Bu çok büyük bir nimet bizim için ama sahil yolu falan derken iskele kısaldı doldurulan denizin derinliği gitti....lüfer pek nadir girmeye başladı iskele kıyılarına....bundan önce yani 2012 ye kadar mantarlı takım kullanmazdık ....el oltası bir misina yaprak kurşun ve ya kurşunsuz yaparak akıntının durumuna göre tabi....fileto yaparak istavrit yemi taze olması şart tabii , takardık tek iğneye atardık el ile denize sonra misina elimizde beklerdik lüferin vurmasını beklerdik ki eğer merada varsa çok geçmeden yaklardık lüferi hatta bazen bir yemle iki üç tane yakalardık...ama şimdi derinlik az olunca balık girmez oldu atış mesafesine bu yüzden mantarlı takım da kullanmaya başladık uzağa atabilmek için....

Bizim buralarda balık tutkunu insanlar var işte bitanesi ben, biz vursada vurmasada yağmur çamur demeden gideriz balığa ha vurdu ha vuracak sabaha kadar bekler hiç yakalamadan döneriz yada yakalayıp döneriz...sorun değil ama misinayı su atmak önemli....birde balık bol olduğu zamanlar mesela 2012 ipi koparan geliyodu balığa hiç tanımadığım insanlar duymuş lüfer bol bu sene almış bir misina bir iğne gelmiş iskeleye .....bilgi yok beceri yok senide engelliyo...
    Diyeceğim oki bizimki Lüfer tutkusu....bütün bu uğraşlar onun için....

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Rezistans telini nasıl bağladığın önemli. Birde, malum, o çelik, ağır, o ağırlığı düşünmek gerekiyor. Bir bütün olarak bakmak lazım bir de.

Eğer mantarın vs. çok iyi, yemi çok iyi gösteriyorsa, tam dengede tutabiliyorsa, rezistans teli vs. ile yapılmış bir şey olmazsa olmaz olur. Ama tipik mantarlı takımda, yem zaten abes durur, telli takım yemin katlanmasına müsaade eder, sonuçta daha kötü netice alırsın.

Eğer rezistans teli kullanacaksan, kısa pala, ince bedenli olmalı, delikli iğne olup, iğneler sallanacak şekilde, tel fırdöndü gözü gibi yapılarak bağlanmalı.

Tavsiyem, bulabilirsen, Delikli UMI TANAGO iğneler olacaktır.

18. garip

garip garip

Favori Kamış:
    tt
    Favori Makine:
    tt
    En İyi Avı:
    tt
    aynen dediğin gibi de denedim ama gene denerim iğneyi de bulursam alırım iğne ne kadar ince olursa evet daha iyi av yapıyo

19. eccentris

eccentris nakyol

Merhabalar. Yuvarlak mantarlar mı daha etkili yoksa köşeli olanlar mı? Ayrıca, diyelim ki sağlam bir mantar yaptık. Akıntı da falan bükülmeyen, ezilmeyen. Bu mantarın ideal ağırlığı kaç gr olmalı? 2-3 gr arası iyi midir?

20. eccentris

eccentris nakyol

Lüfer Mantarı

Merhabalar. Sizce yuvarlak mantarlar mı yoksa köşeli mantarlar mı daha etkili? Ayrıca, diyelim ki basınca dayanıklı, ezilmeyen bir mantar yaptık. Bu mantarın ideal ağırlığı kaç gr olmalıdır?