İstanbul Üniversitesi, (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Aktan Turan, “Müsilaj, (Salya) problemi nedeniyle denizdeki oksijen azalıyor. Zamanla dibe çöken oluşum balıkların yumurtlama alanlarını daraltarak, balıkçılık sektörüne bir darbe vuruyor” dedi. Turan, Marmara Denizi'nde yaptıkları bilimsel araştırmalarda, denizde görülen problemin halk arasında salya yada lez olarak bilinen müsilaj olduğunu belirten Turan, problemin, fitoplankton olarak adlandırılan tek hücreli bitkisel mikroorganizmaların denizde aşırı şekilde artmasından kaynaklandığını ifade etti. Mikroorganizmaların, denizde kendilerine uygun ortam bulduklarında aşırı derecede artıp, besin rekabetine girerek denize salgılarını bıraktığını anlatan Turan, böylece su üzerinde ve dibinde sümüksü bir yapının oluştuğunu söyledi.
evet az önce Hürriyet Gazetesi'nde okudum bu yazıyı , bu konuda evsel atıkların büyük rolü olduğu yazıyordu. yazının devamını görmek isteyen arkadaşlara linki veriyorum. http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/15884158.asp?gid=373
Ammann Allahimmm.Yoksa.... Bakin simdi ! Ben Istanbulda avlanirken (yaklasik 1 sene once gibi) Misinama felan hep bulasan birsey vardi.Genelde galata koprusunde oluyordu bu.Sumuksu bir sivi.Bazen hafif yesilimsi.Acaba bu konuda bahsedilen sey benim anlattigim ile ayni seymidir? Bir bilgisi olan yada benimle ayni seyi yasayan var mi aramizda?O sivi ne zamanki bulasmaya basladi o zaman balik kesiliyordu.Hemde takimlarin karismasina da sebep oluyor.
Ne yazıkki marmarada belli dönemlerde yoğunlaşmak kaydı ile bu hadise çok görülüyor, sualtında işkence oluyor , güzelim denizimizi öldürüyoruz ne yazıkki, marmara denizinin insanlardan gördüğü baskı çok yüksek, İstanbulundan Tekirdağına Bandırmasından Yalovasına v.s. devamlı baskı altında, bütün yaşam merkezlerinin arıtma tesisleri ile donatılması şart, o zaman doğa kendini yenileyecektir kısa sürede.