Marmara'da derin çalışmalar

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Aret tarafından paylaşıldı.

1. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Pazar günü saat sabaha karşı 5... Can ile beraber limandan çıkıp Marmara'nın derinlerinde şansımızı denemek üzere yola koyuluyoruz. Çarşaf gibi dümdüz deniz biz geçtikçe ikiye ayrılıyor. Sabah pusu arasında Sivriada, arkasında Yassıada iyice belirmeye başlıyor.

Önceki günlerde Vedat Amca ve bölgeyi bilen başka ustalarla haberleşip gideceğimiz yerleri iyice belirlemiştik. Aslında en önemli hedefimiz izmarit. Yıllardır hasret kaldığımız bu balığa Marmara'nın tenha bölgelerinde ulaşacağımzı düşünüyoruz. Diğer yandan Mercan, Karagöz, Kırlangıç gibi daha önemli türler de hedeflerimiz arasında. Bu aslında bir avdan çok, sonraki dönemler için bir keşif de sayılabilir. Yemlerimiz midye, canlı teke, kırmızı karides ve lüfer sezonundan kalan donmuş zarganalar. Takımlarımız çeşitli kalınlıklarda hazırlanmış köstekli takımlar ve dip balıkları için çeşitli düzenekler.

Böylece Güneş ufukta doğarken belirlediğimiz noktalardan birine gelip demirliyoruz. Derinlik 60 metre civarları. Her yemden birer tane takarak ilk denememizi yapıyoruz. Oltayı indirir indirmez balık biniyor, fazla iri değil ancak ava balıkla başlamak güzel. Gelenin bir Mandagöz Mercan (Pagellus bogaraveo) olduğunu görmek bizi hem şaşırttı hem de sevindirdi. Mercan ailesinin daha yakışıklı bireylerinin peşindeydik ancak İstanbul'da bu nadir tür ile karşılaşmak hoş bir sürpriz oldu. Üstelik sabah suyunda bu balıktan iki tane daha yakaladık. Balıklar Sparidae ailesinin Marmara'da yaşayan tüm bireyleri gibi, Ege ve Akdeniz'de yaşayan hemcinsleri ile oldukça farklı yapıdaydılar. Oldukça besili, renkleri cansız, karakteristik özellikleri olan yakalarındaki lekeleri ise çok silikti. Yine de Ege ve Saroz'da avlamış olduğumuz bu lezzetli balığı tanımakta fazla zorlanmadık.

Günün asıl sürprizi ise seyrek de olsa oltalara gelen çok iri karagöz istavritlerdi. 7-8 tanesi 1 kilo gelen sarıkanat boyundaki bu balıklardan 20 tane kadar alabildik ve derinden çekerken oldukça keyifli anlar yaşadık. İstavrit avlarından sıkılıp geldiğimiz bu uzak yerlerde yine karşımıza çıkan balık istavrit olmuştu ancak bu kıyıdan yakaladıklarımızdan çok farklı bir türdü. Marmara'da temelli kalan, kışın soğuk sularda ve derinlerde yaşamaya uyum sağlamış, koyu renkli, koca gözlü, yassı kafalı, yağlı, yakaları koyu benekli, gövdeleri geniş, kuyrukları ince istavritler, eskilerin deyimiyle Yandros istavritleri.

Oltalarımızı ziyaret eden diğer balıklar ise iskorpit, dragonyalar ve benekli hani (köstekbüken) oldu. Şişen hava keselerini patlatıp saldığımız hani balıklarının ancak pek azı kendilerini toparlayıp derinlere dönebildi, çoğunluğu ise maalesef hem oltalarımızı bozdu hem de martılara yem oldular.

Neticede Marmara'nın derin sularında yaptığımız bu keşif avında oldukça güzel işaretler aldık ve beklediğimizden çok daha zengin bir dip yapısı ile karşılaştık. Çevredeki sandallarla yaptığımız sohbetlerde ise oldukça ilginç bilgilere ulaştık. Bu bahar ve yaz döneminde devam etmeyi düşündüğümüz bu avlarda, şansımız da yanımızda olursa sizlere İstanbul suları için oldukça güzel balıklar raporlamayı umuyoruz.

Herkese rastgelsin

2. Okan Sezer

Okan Sezer Okan Sezer

En İyi Avı:
    Henüz denizde
    Aret ellerinize sağlık , izmarit için o kadar uzağa gitmeyede gerek yok bence :D

birde o patlak göz istavrit sanki vurgun yemiş ve patlamış gibi duruyor. Burak 120 metrenden hanos çekti gözleri kafası kadardı , hayvanı resmen patlattı.

avlarınız daim olsun.

3. Şimal

Şimal İsa Sivri

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20
    Favori Makine:
    Daiwa Emcast Plus 5000
    En İyi Avı:
    Balık Avı Dostlarım...
    Tebrikler Aret ve Can kardeşim, maşallah yine sıradışı bir av yapmışsınız.Gayet güzel balıklarda almışsınız, devamınıda dilerim.:thumb:

Ayrıca ilk kare korku filmlerinden bir enstantane gibi geldi bana:D

Son olarak hafta sonu yapacağımız kalkan avınada bekleriz sizi;)

4. aates2001

aates2001 Ahmet ATEŞ

Favori Kamış:
    Captain 1525 Cast Strong 360
    Favori Makine:
    Okuma Trio 40 S
    En İyi Avı:
    2kg domuz(çütre)
    bol resimli ve güzel açıklamalarla dolu bir rapor;emeğinize sağlık...

5. Okan Sezer

Okan Sezer Okan Sezer

En İyi Avı:
    Henüz denizde
    Can telefon konuşmasından sonra aldığımız balıkları duysan :)

6. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    RASTGELE ,hadi hayırlısı.Bu ikiliye dikkat,yakında olmadık türlerle karşımıza çıkacaklar gibi geliyor bana.

7. sefatoyer

sefatoyer Sefa

En İyi Avı:
    Levrek 3.400,Kofana 42 cm.,Sazan 7.300,Kaba Lüferler,Palamutlar..
    Tebrik ederim,nicelerine rastgele abicim.

8. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Rapor çok keyifli, zevkle okudum.. bu güzel çalışmalarınızın devamını dilerim :thumb:

9. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    Daiwa_Entoh/Ballistic Shimano_Aernos/KİSU/BULL'S AlbaStar.Pasha 60
    En İyi Avı:
    Yayın/Turna/Alabalık Eşkina/Levrek/Palamut/Lüfer/Kalkan
    rapor için teşekkürler, avlarınız daim ve bereketli olsun. afiyet olsun

10. emre692

emre692 EMRE

Favori Kamış:
    Shimano Beastmaster 4.30
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 10000
    büyük bir zevkle okudum :) uzun uzun yazılan av raporlarını okurken sürekli betimleme yapıyorum çok güzel oluyor sanki bilgisayar başında değilimde avlaktayım.takıma kurşun takıyorum yüzüme güneş vuruyor filan epey sürükleyici oluyor.sonra bi bakmışım masa başında oturuyorum :D

11. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Ve suskun ikiliden yüksek bir nida :) mercani buldunuz hadi iyisiniz yine.

12. can akgün

can akgün CAN

Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CX SPINNING 240 M 10-30gr SHIMANO BEASTMASTER CX SURF TE 4.30 200gr
    Favori Makine:
    SHIMANO ULTEGRA CI4 10000 XSA SHIMANO EXAGE 4000 FC
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    Aga bana ayar vermeyemi çalışıyosun ya:D :D :D Vallahi o gece daha erkenden arasaydın yanınızdaydım öyle balık gelmeye devam ettimi ?

Bu arada benim ellerinde maşallahı var her balık yavru duruyor ya:D :D :D
    Koca lüferler elimde istavrit oluyor:D :D :D

13. Okan Sezer

Okan Sezer Okan Sezer

En İyi Avı:
    Henüz denizde
    Biz indik sahile mangal filan vakit kaybettik , gelir gelmez atsaymışız kovalar dolardı. 12 gibi kesti balık.
    Toplasan 10 istavritimiz vardı , sonra mezgitleri taktık.

14. toprak126

toprak126 Baki Toprak

Av ve rapor çok güzel,benim asıl dikkatimi çeken trokanyanın resmini çok güzel çekmişiniz.Ben bu balığın böyle canlı renklere sahip olduğunu bilmiyordum.İnşallah bırakmışınızdır denize.Vardır onunda doğaya bir katkısı....

15. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkürler Okan'cım, Mercan ve Hanos için de ta Sivricelere gitmeye gerek yok gördüğün gibi İstanbul'da da çıkıyorlar ama maksat muhabbet ve macera. Tabii bir de orada yakalamayı umduğun büyük balıklar, işte bu ümit bizi sabahın köründe bu yollara düşüren :)

16. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkürler İsa abi, en kısa zamanda bir avınıza denk gelmeyi çok isterim.

17. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkürler

Teşekkürler Fatih abi, senin de yakından izlediğin gibi Ege ve Akdeniz balıkları artık Marmara'da daha sık görülür oldular. Israr edersek değişik türler raporlama imkanı bulacağız gibi geliyor bana da.

Teşekkürler Sefa, bu ay seni de İstanbul'a bekliyoruz artık.

Çok teşekkürler abi.

Teşekkürler

Sağol kardeşim, biz de masa başında bu avların hayaliyle yaşıyoruz hep.

18. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Valla suskun ikili olduk bu sene iyice. Kış balıkçılığı zor, artık havaların ısınmasıyla daha iyi işler yapmayı umuyoruz. Bu sezon dip balıklarının peşinden de çok koşacağız gibi gözüküyor, hadi hayırlısı diyelim.

19. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Evet abi dragonya denzlerin en güzel balıklarından biri, aynı zamanda çok da lezzetlidir. Tabii alışkın olmayanların uzak durması yerinde olur, çok çevik bir balık olduğu için dikenini hemen sokar ve bu balığın zehiri başka hiç bir şeye benzemez, insanı acıdan süründürür. Biz de yakaladığımız 2 dragonyayı denize geri saldık.

20. Okan Sezer

Okan Sezer Okan Sezer

En İyi Avı:
    Henüz denizde
    Ben Mercan yada Hanos için gitmedim zaten :) Gittiğimede pişman değilim.
    Mercan bizim burada dolu :D Hafif bir alınganlık hissettim umarım yanılmışımdır.