Sivrice'li ustalara Allah ömür versin, sayelerinde sırtı av raporları okuyoruz. Marmara'dan bir rapora denk gelmedim. Marmara'da sırtı avı olmuyor mu? Yapan varsa, yahut yapıldığını bilen varsa bildiklerini paylaşır mı?
Hemen yazayım cevabı Sevgili Yavuz Abi; Oluyor elbette olmuyor değil ama pek rağbet görmüyor.Daha çok deniz trafiğinin az olduğu bölgelerde yapılıyor.O da palamut zamanı zevk için...Marmara bölgesinde maalesef sırtı ile avlanacak balık kalmadığı için de bu durum böyle. Zevk için sırtı dememin sebebi ise:Klasik sırtı yönteminde her seferinde tek balık alınıyor, ancak boğaz bölgesinde yapılan avlarda palamut çapariciliği, profesyonel ve amatör oltacılar tarafından tek seferde daha çok balık için tercih ediliyor. Aslında boğazda kıyıdan yaptığımız ve maket balık ile lüfergiller için at çek yaptığımız avlarda bir nevi sırtı sayılır Ege bölgesi balık çeşitliliği be müsaitliği sebebiyle sırtıya daha uygun.Ancak Karadeniz'de de sırtı avcılığı yapılmakta.Özellikle slikon ile kıyılarda levreğe, aynı zamanda yine palamuta. Ahanda cevaplar bunlar, bu arada ne yapıcan sırtıyı gel biz gece avlanmaya devam edelim.Tekelerden haber yok daha ama...
Palamut çapariciliği dışında tekneden ne gibi seyirtme yapılabilir. Silikonla iş çıkarmı? Jig denesek Marmara'nın balıkları teveccüh eder mi? Yoksa ille de Vedat veya Orhan ağabey'leri mi ziyaret etmeliyiz.
Abi işte bölgemizdeki sorun zaten sadece belli dönemlerde bu av şeklinin yapılabilmesi.Hani çapari harici sırtı denenebilir.Hepsi bu bence, başka yöntem olabilece Jig ile Marmara bölgesinde hangi balığı tutmayı amaçlıyorsun.Yokki öyle hedefleyeceğimiz büyük balık.
Karadeniz Ege arası göç eden sadece çinekop mu? Sırtıkaralar, torikler, barakudalar, bilmemneler uğramaz mı Marmara'ya?... Heyecanlanıyorum bak.
Eskiden çoook eskiden torik, orkinos ve kılıç balığı göçleri yaşanıyormuş ama, şu anda bir tek palamut kaldı abi...O da torik olarak Ege sularında yakalanabiliyor.Karadeniz'de av baskısı yüzünden, en azından bizim kara sularımızda, fazla büyüme imkanı bulamıyor.Çinekop içinde aynı durum söz konusu maalesef.Forumlarda paylaşılan raporlara bakarsan genelde lüfer raporları Akdeniz'den geliyor.Sebebi malum...
Marmarayı kurutuyorlar, geçen tekne ile gittiğimizde trol ile denizin dibini tarıyorlardı gözümle ilk defa gördüm içim yandı
Arkadaşlar bu şiddet bu hızla devam ettiği sürece ve tabiki yan etkenleride saymakta yarar var(kanalizasyon,sanaai atıkları v.b)biz artık avlanmaya yunana,bulgara gideriz diye düşünüyorum.
bu arada deneriz Yavuz abi neden olmasın ama bence yaz geldiğinde cumartesi akşamdan saroz yaptığımızda orada denersek daha iyi sonuç verir. yanlız hemen organizasyonu yaptım kafamdan SAROZZZ
Güraycım neden olmasın aklımdan aslında neler geçiyor neler.Mesela aldığımız spin takımları denemek ve kıyıdan yemli için gece 02.00 de İstanbul'dan çıkıp Tekirdağ'ın muhtelif sahillerinde avlanmak var.Bu aslında 15-20 gün içinde yapılabilir .Sabahtan kahvaltı ardından arada sıcak çay ve mangallı mungallı akşamüstü yemeği akşamına İstanbul'a dönüş. Saroz için tekne olayını nasıl çözeriz onu bilmemde orası içinde cuma akşamından kamp çadırlarıyla bir gece kalmalı ertesi gün hem balık hem deniz muhabbet gırgır şamata yeme içmeli bişeyler geçiyor kafamdan.Ama bunun için en bir haziran olması lazım.
abı cok guzel planlar bunlar valla mangal denız dıyorsun ıcım gıttı sarozda tekne ıcın ustadlarımıza başvuruz orhan ve vedat abımızden yardım ısterız yardımcı olurlar elbet bu arada turna ıcın plan varmı ?
sarozda teknesiz olmaz ben hemen her sene 1 defa saroza (enez) 1 geceliğine gidiyorum yem olmadığından çok fazla deneme şansım olmadı ama tekneden çok sağlam balıklar alınır diye düşünüyorum yine her şey yemde bitiyor bu arada orhan ve vedat amcalar çanakkaledeler saroza uzak kalıyorlar ama belki tanıdıkları vardır
elbet buluruz bır yolunu ben inceçizgi magazasına ugrar sorarım cevrelerı genıstır bulent abının falan yeterkı zamanı belırleyelım.
Marmara'da bırakın rapalayı, 50'li yıllarda çarpma ile torik tutuluyormuş.EBK tarafından yayınlanmış Balık ve Balıkçılık dergisi Mayıs 1958 .