TUDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, 5-6 yıl içinde Marmara Denizi'nde lüfer kalmayacağını belirterek 'Marmara Denizi yakında, 'deniz anası denizi' olacak' dedi. 'Marmara Denizi bizim yatak odamız ve onu kirletiyoruz' diyen Prof. Dr. Öztürk, 'Ülkede adam gibi bir burjuvazi olsa kültüre suya sahip çıkar.' diye konuştu SOS veren Marmara Denizi'nin sorunları, 10 yıl aradan sonra ikincisi düzenlenecek 'Marmara Denizi Sempozyumu'nda ele alınacak. 25-26 Eylül tarihlerinde Yunus Emre Kültür Merkezi'nde Bakırköy Belediyesi'nin desteğiyle Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nca düzenlenecek sempozyumda depremden, kirliliğe Marmara Denizi'nin tüm sorunları bilim adamlarınca ele alınacak. Sempozyuma 1681'de Marmara Denizi'nin ilk akıntı ve derinlik haritasını yapan Ferdinand Marsigli'nin torunu Prof. Nadia Picardi de katılacak. MARMARA YATAK ODAMIZ AKŞAM'a Marmara Denizi'nin durumunu anlatan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TUDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk,5-6 yıla kalmaz 'Marmara'nın kraliçesi' denilen lüfer balığına rastlanamayacağını söyledi. Marmara Denizi'nin çevresinde 20 milyon kişinin yaşadığını ifade eden Prof. Dr. Öztürk, bu alanın sadece yüzde 20'sinde arıtma bulunduğunu söyledi. Sorunların katlanarak arttığını söyleyen Öztürk, Marmara'nın küçük avlara bırakılması gerektiğini belirterek, büyük teknelerin okyanuslarda ve Akdeniz açıklarında avlanması gerektiğini söyledi. ADAM GİBİ BURJUVAZİ OLSA ... 'Marmara Denizi bizim yatak odamız ve onu kirletiyoruz' diyen Prof. Dr. Öztürk, 'Yalılarda oturanları denize çöp atarken görüyorum. Bilinç çok az. Ülkede adam gibi bir burjuvazi olsa kültüre suya sahip çıkar. Bugün burası kirlenirse, yarın Göcek'e giderim diye düşünüyorlar. İstanbul'un 32 kilometrelik sahilinde oturmayı hak eden çok az kişi var' diye konuştu. 'Deniz anası denizi' 'Beykoz Belediyesi'nin amblemi kalkan balığıdır. Çünkü eskiden Beykoz Kalkanı diye bir şey vardı. Bitti çünkü Boğaz kirlendi. Temiz denizleri seven balıklar ortadan kalkıyor. Marmara'da kirlilikten köpürüyor. Köpükten sonra deniz anası oluyor. Deniz anasını yiyen uskumru, istavrit gibi balıkları yok ettik. Marmara denizi yakında deniz anası denizi olacak. Bir de Hint Okyanusu'nda görülen Balon balığı ve deniz anaları görülmeye başlandı.' Çukurlar isimlendirilecek Sempozyumda Boğazlar, enerji, gemi trafiği, deprem gibi konularında ele alınacağını ifade eden Prof. Dr. Öztürk, Marmara Denizi'nde bulunan ve her bir yer bilimci tarafından farklı adlandırılan bin metrenin üzerindeki üç büyük çukura da isim vereceklerini söyledi. BALIKLAR HANGİ ÜLKEDEN? - Uskumru - Norveç - Orfoz - Moritanya - Isktakoz - Kanada - Sardalya - Yunanistan - Kalkan - Ukrayna - Ahtopot - Hindistan, Pakistan - Kalamak - Hindistan, Pakistan - Mercan - Yunanistan - Barbunya - Fas ve Moritanya - Orfoz - Senegal ve Moritanya - Ringa - Norveç - Somon - Norveç - Karides - Tayland, Endonezya, Malezya - Havyar - Rusya, Ukrayna, Azerbaycan
Bu Sempozyuma Forum olarak katılsak en azından dinleyici belkide hazırlayabilirsek bir metin , konuşmacı olarak.... NASIL OLUR ?
Denizciler bu sezon balığın bol olduğunu söylüyor.Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TUDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ise marmarada balığın bitme noktasında olduğunu söylüyor.Sizce kime inanmalıyız ?
hangi balık bol? tutulan balıklar genelde üreme boyunun altında demek ki uygun boyutlarda balık az ya da yok. nerede beykoz, tekirdağ kalkanı? çıkarsınlar denizden bize satınalması kalsın. ama şu da bir ayrıntı tüdav'ın bahsettiği deniz Marmara Denizi
Son 25 günde Ege, Marmara, Karadeniz de belli bölgeleri dolaşma imkanım oldu, malesef balık geçen seneye nazaran az ve ufak. arsız İspari'yi arar olduk desem yalan olmaz.
kesinlikle arkadaşlar bir çözüm bulunmazsa bu gün bizim gördüklerimizi yarın çocuklarımız göremeyecek. yolda laf söylemek değil adım atmak lazım,yürümedikten sonra lafın bir anlamı kalmaz.dilerimki tudav'ın sempozyumu sonrasında sorunların çözümüyle ilgili olumlu çalışmalar yapılır.
Sevgili Atilla, Bilime, bilimsel verilere ve donelere, istatistiklere vb unsurlara dayanmayan konuşmalar boş konuşmalardır. Balıkçılar bu sene balığın bol olacağını söyleyebilirler, bunu bazı emarelere ve tecrübelerine dayanarak söyleyebilirler. Son derece haklıda olabilirler. O konularda balıkçılara saygı da duyarım. Ancak iki sezon sonra veya beş altı sene sonra ne tutacaklarını veya balık stoklarını, miktarlarını bilebilirlermi? Bizler sadece bu sezonda tutacağımız balıkların hayalini değilde, daha sonraları avlayabileceğimiz balıkların hesabınıda yapabilmeliyiz. Bence bilimsel yaklaşımları daha çok ön plana çıkarmalıyız . Sevgiyle kal.
Aslında Marmara'da balığın çok kısa süre sonra biteceğini bilmek için profesör olmaya gerek de yok ...Her sene daha az ve daha küçük balık ...Bakın geçen senenin lüfer raporlarına ne zaman başlamış nerede tutulmuş ,bu sene daha siftah yok ...Hocamız yatak odası deyimini kullanmış ama bence tabir yanlış ,Marmara Denizi olsa olsa evimizin başka bölümü olur ....Anladınız siz onu