Marmaranın saklı mercanları

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında marmarasinariti tarafından paylaşıldı.

1. marmarasinariti

marmarasinariti Tuncay Kuşcu

ilk mesajımı atmadan önce bir balık sevdalısı olara öncelikle hepinize merhaba demek istiyorum. Uzun zamandır marmaranın silivri bölgesinde az mitarda olan taş balıklarının yaşadığı özel kayaları araştırıyorum. Bu haftasonu denizin tabiri yerindeyse çarşaf gibi olmasını fırsat bilerek keşfe çıktım. Çok fazla açılmış ve artık pazar gezmesi haline gelen bu araştırmamda hiç taş bulamamış bilkin ve yorgun düşmüştüm, artık o gün için bütün taş bulma umutlarım tükenmeye başlamış ve geri dönüş için düşünmeye başlamıştımki 70 metre civarlarında sonarım bu çok bakir ve eşsiz büyüklükteki dev taşları yazmaya başladı!

İlk olarak taşı kaybederim düşüncesiyle GPS üzerinden taşı işaretledim, sonra taşın üzerinde biraz gezerek ne kadar yüksek ve ne kadar geniş bir alana yayıldığını anlamaya çalıştım ve şu ana kadar bulduğum en büyük taş olduğunu anladım. Artık oltamı indirmek için sabırsızlanıyordum, çapamı taşın en yüksek noktasına geliceğim şekilde bıraktım.

İşte o an gelmişti yemlerimi takıp yavaş yavaş oltamı dibe indiriyordum :) İndirir indirmez balıklar oltamı yoklamaya başladı ve ilk balığımı yukarı çektiğimde iri istavritlerle karşılaştım, kısa bir süre sonra vuruşlar kesildi! Aradan 5 dakika geçmesine rağmen hiçbir balık oltama dokunmamıştı, balığın kestiğini düşünmeye başlamışken birden müthiş bir güç oltamı elimden almıştı! Balığın yemi tırtıklamadan direk alması ve güçlü çekişlerinden güçlü bir balığın olduğunu anlamıştım, gelirken devamlı oltayı farklı yönlere sürüklemeye çalışıp oltamdan kurtulmaya çalışıyordu.

Yukarıya çektiğimde 1 kilogramlık bir mercanla karşılaştım. Yüzüm gülüyordu artık, ne o uzun geçen günün yorgunluğu nede umutsuzluğumdan eser kalmamıştı, daha sonraki indirişlerimdede 300-400 gramlık 10 tane kadar mercan almıştım. Daha sonra bu yeni bulduğum meramı fazla hırpalamamak adına çapamı çekip kıyıdaki izmarit ve mezgit yapan taşlarıma doğru ilerleyip avımı bitirdim.

aşağıda size fotoğraflarını gönderiyorum, sevgilerle...

2. aksakal

aksakal RAFET DOĞAN

Tebrikler

Yorucu araştırmaların meyvesini almışssınız. Merayı fazla hırpalamama düşünceniz çok hoşuma gitti. Tebrikler.

3. E.Türker

E.Türker Eyyüp Türker

Favori Kamış:
    D.A.M
    En İyi Avı:
    Lagos 5 Kg.
    Gerçekten harika bir av olmuş.Tebrik ederim.Ama şu güzelim balıkları temizlemeden buzluğa koyman biraz yanlış olmuş.Yine de usta balıkçıymışsın.

4. istcool

istcool Murat

Favori Makine:
    Okuma
    vay canına istanbulda mercan inanılacak gibi değil.

5. drahmet_riza

drahmet_riza Ahmet Rıza

Bu paylaşım ilaç gibi geldi. Elinize ve emeklerinize sağlık. Av da muhteşem :)

6. ceranımoo_ist

ceranımoo_ist Yakup BULUT

Favori Kamış:
    okuma,linelife,remixon
    Favori Makine:
    Favorim Shimano Sahara 3000FD , Okuma İmpact 65,Okuma Eclipz ez 65
    En İyi Avı:
    levrek,çupra,yazılı orkinos, ceylan .....
    çok güzel bir paylaşım olmuş,gözümüz gönlümüz açıldı .kayayı bulmak için verdiğiniz uğraş ve neticesinde gelen azman mercanlar tüm yorguluğunuzu almıştır..

7. marmarasinariti

Teşekkürler..

Oruçlu şekilde bütün gün güneşin altında gezince kafam iyice durmuş bende şimdi farkettim :) teşekkürler

umarım bir gün bu sözleri marmarada sinarit yakalayarak tekrarlarız :) teşekkürler..

Çok teşekkürler :)

8. marmarasinariti

Aynen öyle oldu :) teşekkürler..

9. EMRE FISHING

EMRE FISHING Emre Üsel

Favori Kamış:
    MICHELL Privilege
    Favori Makine:
    MITCHELL Armada Pro 6500
    En İyi Avı:
    BERNA'm
    Temizlemekten kasıt ayıklamak ise eğer doğru olan yapılmış. Balık temizlenmeden ve hatta tuzlu suyu arındırılmadan buzluğa atılmalıdır.

10. bababalık

bababalık MUSAB

Müthiş bir görüntü.Bu ölü sezonda maden bulmuşsun valla...tebrik ederim.

Son düzenleme: 16 Ağustos 2011
  11. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Tebrikler uzun zamandır gördüğüm en sevindirici rapor. Adalar civarlarında taşların kerterizlerini devlet sırrı gibi saklayan usta oltacıları hatırladım birden. Onlar bile şu balıkları görseler oldukça kıskanırlar.

12. __ege__

__ege__ ege

En İyi Avı:
    teknede 40 metreden spin kamış makine set:) valla:)
    Güzel av tebrikler,(benim bildiğim kadarıylada balık buzluğa temizlenmeden ve tatlı suya değdirilmeden konuluyor)

13. nidya78

nidya78 Aydın

Uzun süreli saklanacaksa aynen bu şekilde yapılır. Avlaktan ayrılırken son bir kere deniz suyuyla yıkanır ve ordan doğru derin dondurucuya atılır. Avlak mesafesi eve uzaksa az miktar deniz suyunu şişeye koyup evde son kez onla yıkamanında faydası var.

14. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    FF ve GPS kombinasyonu olmadan,artık hemen her yerde önemli kerterizleri bulmak ve işaretlemek,balıkcının bu devirde olmazsa,olmazları haline gelmiştir.

Demode GPS'em evvelki gün tüm kerterizlerimi sildiğinden,bugünki avımda hayli zorlandım.

Oysa hayli para verseler dahi kerterizlerimi vermezdim.

Burasının kıymetini bilip,isabetle söylediğin gibi fazla yormamak gereğini yerine getirme düşüncen çok isabetli.

Bunlar fangri mercan.Yani en kıymetlisi.

Uzun süre hizmetinde olmasını diliyorum sevgili Tuncay.

Sevgiyle Kal

15. mudeli

mudeli Gökhan

Favori Kamış:
    shimano
    Favori Makine:
    okuma
    En İyi Avı:
    selimhan 4300 gr
    tbrkler

avklarınız daım olsun bende mera arastırmaya karar verdım :) kendıme guzelmıs yontemınız .balık bulucunuzun marka modelı nedır ve yem olarak mercanlara ne kullandınız ?

16. emir şengezer

emir şengezer emir

Favori Kamış:
    Shimano Speedmaster Power Game - Shimano Nexave BX Surf - Lineaeffe Prestige 7000
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 10000 XSB - Shimano Biomaster C5000 FB
    Gözünüz aydın :)

17. marmarasinariti

İyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum Vedat Abi. Evet FF ve GPS günümüzün olmazsa olmazlarından! Varlığı eski balıkçılar tarafından bilinen taşları işaretlemenin getirdiği kolaylık yanı sıra bize daha fazlasınıda sunuyor,

şöyleki;

Silivri bölgesi konum olarak marmaranın üst karasını bir koy olarak kabul edersek, koyun en iç kesimlerine denk geliyor. Benim olduğum kesimde 50 metre derinliğe ulaşabilmek için 4 kilometre katetmek gerekiyor, marmara ereylisini ele alacak olursan oda marmaranın kuzey kıyısındaki en uç kısım! Oradan 50 metre derinlik sadece 1 km, hatta 3 km giderseniz 350 metre derinliğe ulaşıyorsunuz! silivri bölgesindeyse sadece 70 metre derinliği bulmanız için 11 kilometre katetmeniz gerekiyor! Dolayısıyla o mesafeden karaya bakarak kerteriz almak imkansız hale geliyor. Bundan dolayı silivri bölgesinde en eski balıkçıların kerteriz haritalarında dahi 50 metreden sonra bilinen bir taş yok! Çünkü 4 km den sonra karayı görmek bile güçleşiyor!

İşte bu noktada yeni nesil GPS li balık bulucular o taşı işaretlemeniz için tek seçenek olarak karşınıza çıkıyor! Aslında bu biz yeni nesil gençlere mükemmel bir hediye :) çünkü bilinen taşların çok verimli olduğu söylenemez!

Kerterizlerinizin silinmesine üzüldüm! onları tekrar bulmak aylarınızı alacaktır! Ben bu durumlarda GPS in ne kadar yeni veya eski olmadığına bakmadan çeşitli önlemler alıyorum, çünkü sonuç olarak hepsi elektronik cihaz ve yenide olsa her an arıza verebilir! Ben önlem olarak öncelikle markladığım yerleri hafıza kartına transfer ediyorum, daha sonra defterime taşın bulunduğu kordinatları kaydediyorum. Böylelikle cihaz bozulsa bile iki farklı yerde farklı şekilde yedekleriniz mevcut oluyor.

Fangri mercan en kıymetlisi demişsiniz, diğer mercanlardan daha fazla büyüyebildiği için mi, yoksa tad olarak daha lezzetli olduğu için mi öyle yazdınız ?

Son düzenleme: 17 Ağustos 2011
  18. marmarasinariti

Balık bulucu Humminbird 998 csi
    Yem karides

Rast gelsin :)

Son düzenleme: 17 Ağustos 2011
  19. GYILMAZ

GYILMAZ GÖKHAN

Favori Kamış:
    Shimano
    Favori Makine:
    Shimano
    En İyi Avı:
    Minakop 3KG
    Tebrikler,çok güzel bir av olmuş,ayrıca Marmarada Mercan'da süper bir haber.Güzel avlarınızın devamı dileğiyle.
    Rasgele,
    Gokhan

20. kaşıkçı

kaşıkçı FARUK

Favori Kamış:
    Hafif olsun kolum ağrıyor sonra. Reklama gerek yok.
    Favori Makine:
    O da hafif olsun. Çok dandik olmasın.
    En İyi Avı:
    Dardanel ton 3'lü paket
    Bravo, harika bir av ve harika bir düşünce "fazla hırpalamamak" keşke bende dahil hepimiz böyle düşünebilsek. Ayrıca çok ayrıntısına girmeden güzel bir şekilde mera bilgisi vermeniz büyük incelik, bak ne kadar güzel, nokta adres vermeden de mera bilgisi verilebiliyormuş, yani ne çok ketum olup "sadece ben tutarım diğerleri havagazı alsın" demeye ne de çok açık davranıp ağcıların iştahını kabartmaya gerek yok. Tekrar tebrik ederim.