Selamlar. Hafta sonu balığa çıkamadım. Ben olmayınca benim kuzen tek başına çıkmak zorunda kaldı. Marmaris koy içinde av yaparken Sahil Güvenlik yanına gelip Amatör Balıkçı Belgesini sormuş. "Yok" cevabını alınca üzerinde bulunan normal kimlik belgesini (nüfus cüzdanı) alıp gitmişler. "Hafta içinde Amatör Balıkçı Belgesiyle gelip kimliğini geri alabilirsin" demişler. Tekne 4 mt. 4 bg motorlu. Bütün kayıtları tamam. Belgeleri ve tekneyi zaten kontrol etmişler birşey çıkmamış. Yani herşey usulünce olsun diye yangın tüpüne kadar herşey tamam tutarız. Ama var mı böyle saçma iş? Bu belge zorunlu mu değil mi? Devletimiz bir an önce buna karar vermeli. Teşekkürler.
geçen tebliğde görmüştüm zorunlu değil 2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ İkinci bölüm madde 4 http://www.kkgm.gov.tr/teblig/2008-49.html selamlar
Pessuphanallah, o kadar kaçak avcı ve ağlayanlar var yakalayamıyorlarda, oltacıyamı? olta sayısı fazlamıydı? durduk yeremi çevirdiler? balık sayısı kaçtı? Gerci bende mersinde görmüştüm bir zıpkıncıyı çevirmişlerdi, kıyıya çıkmak zorunda kaldı
Sen kalk 4 metrelik teknenle ve 4 beygir motorunla ege ve akdenizde trol yap balık bırakma tonlarca yakala bide üstüne üstlük amatör belgesiz türk karasularında dolaş,,.. yani ne diyeyim ..................şaka şaka ...halt etmişler böyle belge falan zorunlu değil üstelik koca sahil güvenlik küçücük botların sörfçülerin peşine düşeceğine görevini ciddi yapsın ...
Eveeeettt. Tipik bir durum. Ya iş yaptık demek istemişler herhalde üstlerine. Bu belgenin zorunlu olmadığı ilgili yasalarda, tebliğde, sirkülerde yazıyor. Ya peki neden böyle bir işlem yapılıyor. Daha doğrusu bu belge soruluyor yok dendiğinde de kimlikler toplanıyor. Bunu yapanda sahil güvenlik. Tabi şunu diyebilirler, bu arkadaşlar diyelimki paraket bırakıyorlar o zaman bu av şekli ile ilgili bir belge gerekiyor bu olabilir. İstenebilir yoksa da cezası olacaktır. Fakat böyle bir durum yok gibi.
İzlenimlerim odur ki, o bölgelerde sahil güvenlik, görevini tam anlamıyla yapıyor. Bu münferit olay içinde, mutlak geçerli bir sebepleri ve bir bildikleri vardır. Madem belge istemişler, sizde alın belgenizi ve gidin. Tabii yanınızda extradan 2/2 tebliğinide götürün. Tüm işlemleriniz bittikten sonra verin tebliği kendilerine ve sorun; eksiklik ve problem nereden kaynaklanıyor diye ? Bu vesile, ya onlar bilmediklerini öğrenecekler, yada biz. Sonucu da burada paylaşırsanız, hepimiz bir şeylere vakıf olacağız.
Tevfik abim doğru söylüyorsun da bizim milletin huyunu bilmez misin? üzerine üniformayı giydi mi kanun koyucu zanneder kendini ben şimdi götürsem tebliği önüne koysam adamın bana diyecek olduğu kelime kesinlikle şöyle; sen bana işimi mi öğretiyorsun ? yassak gardeşim deyip geçecek daha geçen gün anahtarla kapıyı açıyorum polisin dediği laf -ne yapıyorsun orda? ver bakalım kimliğini haydaa anahtarla kapı açan hırsız gördün mü sen güzel abicim diyecem al başına dert işte biz her türlü teferruatı tamamlayalım kalkıp kimse de bişey diyemesin bu işin en güzel yöntemi budur.
Hepsi bir yana da hiçbir resmi makamın kimlik alıkoyma gibi bir yetkisi olamaz. Kıyıya çıktıktan sonra bir kimlik soruşturması olsa ne diyecek vatandaş? Saçmalık.
Bence,sahil güvenlik o bölgedeki insan kaçakçılığının önüne geçmek için böylesine bir uygulama başlatmış olabilir.Belgesi olan kişi gerçekten balıkçı, belgesi olmayan şüpheli... gibi düşünülebilir. Aynı tarz uygulamayı ve denetimleri trolcularada uygularlarsa kimsenin içinde şüphe kalmaz. Saygılarımla
Cevaplar için teşekkürler. Kuzen aldı kimliğini geriye. Tabi Amatör balıkçı belgesini çıkartarak. Sonra da sahil güvenliğe gidip, Sirküleri göstermeye çalışarak (gösteremeden) kimliği aldık. Aslında biraz saçma bir iş yaptık. Nasıl mı? Anlatayım. Biliyorsunuz Amatör balıkçı belgesi almak için kimlik fotokopisi gerekli. Tarım ilçe müdürlüğünde 1 saat dil döktük. Nüfus Müd.den belge aldık fotokopi yerine. Sinirler alt üst oldu anlayacağınız. Kuzenin anlattığına göre de, lapa (lopa,kupez) kertezi vardı bildiğimiz, oraya gitmiş. Kıyıdan fazla uzak değildir, kıyıdan 200 mt ya var ya yok. Teknede başka cins balık yokmuş. Zaten balıklara hiç bakmamışlar. Doğrudan teknenin ve motorun belgelerini istemişler. Onların tam olduğunu görünce herhalde kuzenden Amatör balıkçı belgesini istemişler. O da belgesinin olmadığını söyleyince hemen kimliğini almışlar ve hafta içinde Sahil Güvenlik komutanlığından alabilirsin deyip gitmişler. Teknede sadece 4 iğneli klasik dip takımı, makine tekne kamışı ve yedek kasnak varmış. Zaten parakete falan bilmez. Aynen Muvaffak Abi'nin dediği gibi, hazır kitapçık halinde satılan sirkülerden satın alıp her zaman yanımda bulunduracağım artık. Ah ulan, güzel ülkemde nelerle uğraşıyoruz. Herkese bol balıklı günler.
Arkadaşlar haklı olduğunuzdan emin olduğunuz zaman benim size tavsiyem o bölgenin mülkamirine (kaymakam) dilekçe yazarak müracaat edin. Dilekçenizde sorununuzu açık ve net bir şekilde belirtin. Size engel çıkaran memurun veya bağlı olduğu kurumun yanında zaman kaybetmeyin. Dilekçe ile başvurduğunuzda görevli memur bu gün git yarın gel gibi yada nasrettin hocanın hesabından ipe un serdim deme lüksünü kullanamaz işi resmiyete uygun yürütmek zorunda kalır. Görevinde keyfi uygulama yapmışsa cezalandırılır. Yok siz suçluysanız cezanızı çekersiniz. Kendinizi ezdirmeyin kaybedecek bir şeyiniz olmayacak zaten.
Bak tebliğ ne der, En fazla 4 olta takımı ve her takımda da en fazla 3 iğne kullanılabilir. Siz, yeğeninizin beyanına göre 4' lü iğne kullanıldığını beyan ediyorsunuz. İşlem yapılması için yeterli bir sebep değil mi? Uygulansaydı, yaklaşık 700 - 800 liralık cezai bir işlem oluşacaktı. Ama yinede yapmamışlar. İçsularda amatör avcılık MADDE 15 (1) Ek-1de yer alan avlanmanın yasaklandığı içsular ile ek-2de yer alan avlanmanın kısmen yasaklandığı içsularda dönem boyunca avcılık yapılması yasaktır. (2) Küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağ (germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme) ile pinter, sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır. (2) Küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır. Boyutları belirlenerek ilan edilmiş olan yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme vb.) avlakta bulundurulması ve kullanımı yasaktır. (Değişiklik, 5.11.2008 tarih/27045 sayılı RG) (3) Bayıltıcı, uyuşturucu, öldürücü kimyasal maddeler, her türlü patlayıcı madde, karpit, sönmemiş kireç, balık otu vs.nin amatör avcılıkta kullanımı ve bu malzemelerin av mahallinde bulundurulması yasaktır. (4) Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilir. Olta başına iğne sayısı 3 adedi geçemez. Ancak, alabalık avında iki olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.
Evet Tevfik abi haklısın suçluyuz. Ama hoca da şöyle bir cevap vermiş "hırsızın hiç mi suçu yok?" Sanırım olayı tam olarak anlatamadım. Ne takım, ne tutulan balıklar. Sadece tekne ve motor kayıtlarını kontrol etmişler. Ve Amatör Balıkçı Belgesi olmaması nedeniyle böyle davranmışlar.
Abdurrahman kardeşim, suçlu aramak ve kişileri suçlamak haddim kesinlikle değildir. Zamanında bende 4'lü dip kullanırdım. Tabii tebliği öğrenene kadar. Bu platformda hiçbirimiz 4, 4'lük değiliz. Mutlak eksiklerimiz, hırslarımız ve hatalarımız olmuştur ve de olacaktır. Burada önemli olan, bu güzel hobimizi yerine getirirken, gayri ihtiyari oluşan bu tür olumsuzlukların esiri olmamamızdır. Kontrol mekanizmasına gelince, kendimize yapılınca veryansın ederiz, feryat figan bağırırız. Ama yeri gelince de '' Nerede bu görevliler ? neden görevlerini yapmıyor '' diyede kolayca suçlarız. Bunlarda insandır. Belki yeni mezun olmuş 3-5 aylık bir Uzm.Çavuştur, belki Ast.Sb. Çvş.tur karşınızda ki. Belki de rütbeli bile değil, sadece askerlik görevini yapan bir er veya erbaştır muhatabınız. Ona da kulaktan dolma bilgiler verilmiştir, '' Böyle bir belge olmalıdır.'' diye. Askeri okullarda, inanın ki deniz ve iç sularla ilgili avlar konusunda bilgi ve eğitim verilmez. Böyle bir dersin konularıda içerikte yoktur. Böyle bir tebliğden de bi haberlerdirler inanın. Sizin yeğeninizin karşılaştığı durumda da, görevli bu arkadaşımızın, 4'lü iğne kullanılmayacağından da bi haber olduğu açıkça gözüküyor. Allah'tan da bilmiyormuş. Eğer ki böyle bir durumla ben karşılaşmış olsaydım, o görevliyi orada bilgilendirir, hatalarını eğitici bir uslupla izah ederdim kendilerine. Çok mu ısrarcı oluyor, anlamıyor veya dikkafalık mı yapıyor, verirdim kimliğimi, yanında da adres ve telefonumu iliştirirdim. O kimliği de akşam saat 8 de, evime getirmesini anlayacağı dilden izah ederdim ve o kimliği akşam, binbir özür dileterek teslim alırdım adresimde. Bakalım el mi yaman, bey mi yaman. Tabii ki o pozisyonda eksik ve kusurumun olmaması, bilgimin tamamlığı ve iletişimdeki uslup ve davranış biçimleri gereklilği şarttır. Tabii genel anlamda değerlendirince, münferit küçük olaylar olarak görmek gerekliliğinide gözardı etmemekte yarar vardır umarım. İyi dileklerimle sorunsuz avlar dilerim hepinize.
başka bir konuyu ararken,tesadüfen okuduğum bu konuyu hortlatma gereği duydum Öncelikle belirteyimki,kıçtan takma motorlu,üstü açık teknelerde yangın söndürme tüpü bulundurmak mecburi değil.Geçen yıl banada soruldu,sorduğuna soracağına pişman ettim şahsı.Altta kalmamak için,gbt sorgusu bile yaptı ama kös kös halatı mayna edip gittiler. ikinci konu tevfik beyin düştüğü yanılgının düzeltilmesi, iç sular denince,göller,göletler ve akarsular kasdedilir.Madde 15-4 de iç sularla ilgili bir madde olup,deniz avları için geçerli değildir. Son olarak Amatör balıkçı belgesinin zorunlu bir belge olmadığını dolayısıyla,edinmemenin bir cezai yaptırımı olamayacağını tekrar hatırlatarak herkese rastgelsin diyorum