Mavi Günlük....

Konu, 'Zıpkınla Balık Avcılığı' kısmında reha81 tarafından paylaşıldı.

  1. reha81

    reha81 reha kızıl

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    188
    Dalış elbisesi yardım

    Bu gün ikinci kez dalmaya gidicem. Halen kıyafet alamadım. Kuşadasında dalıyorum. Dalıyorum diyorum ama sadece suyun üzerinde durabiliyorum henüz. Dalış elbisesi konusunda biraz yardımcı olabilir msiniz. İçi havlulu olanlar varmış... şampuansız giyilmeyenler varmış... Beni tehlikelerden koruyacak bir şey istiyorum. Kalınlığı ne olmalı ? İki parçalı ve üç parçalı olanlar var. Fermuarlı olalar var. Bunların arasındaki fark nedir ? Bir de tamamen kuru olanlar varmış. Bir de neopren kumaş alıp diktirmemiz mümkün mü ?
     
    Son düzenleme: 17 Mayıs 2009
  2. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Merhaba Reha,

    Yahu niye ayni yerden devam edip sormuyorsun sorularini? :) Tesadufen gordum buraya yazdigini. Gerci bu sekilde daha cok kisiye ulasabilirsin belki.

    Kusadasi`nin neresinde daliyorsun? Mesela Davutlar tarafi ise guzel av yapilabilecek kayaliklar var. Fakat biraz derin olabilir.

    Dalis giysileri temelde kuru ve islak olarak iki gruba ayrilir. Kuru giysi profesyonel amacli olup bizler icin tavsiye edilmez. Islak giysi ise suya ilk giriste icine alacagi cok az miktardaki suyun vucut isisi ile dengelenmesi sayesinde uzun sure usumeden suda kalmani saglayan giysidir. Adi ustunde islak giysi. :) Yani yeni baslayan biri olarak islak giysi almalisin. Zaten deniz malzemesi satan cogu magazada kuru giysi bulamazsin. Gerek de yok nasil olsa.

    Dalgic giysilerinin kalinligi dalacagin suyun sogukluguna gore milimetre cinsinden degisir. Akdeniz ve guney Ege sahillerinde daliyorsan, hele de yazin dalacaksan piyasadaki en ince ve dolayisiyla ucuz olan 3 mm kalinliktaki yas giysiyi oneririm. Karadeniz`de dalacagim, kisin da usumeden dalabileyim diyorsan 5 mm alabilirsin. 7 mm kalinlikta bir giysi ise bizim sularimiza fazla gelir. Icinde cok bunalirsin, kalp krizi gecirirsin maazallah :) ayrica giymesi cikartmasi zor olur. "Norvec`e filan gidecegim, buzullarda dalacagim" gibi fantezilerin varsa bilemem tabi. :)

    Piyasada cesit cesit, kalite kalite giysi var. Neopren elastik ve kullanisli bir malzeme. Bazi markalar alasimli malzemeden uretiyor, ne oldugunu pek anlayamiyorsun. Burada onemli olan, satin almadan once giyip denemek. Kuru kuru giyip cikartmak da kolay is degil tabi. Ama emin olmalsin. Ne de olsa para vereceksin. Dikislerine dikkat et. Uzun omurlu olmasi icin mumkun mertebe kolayca esneyen. elastik yapili ve mumkunse ic yuzeyi kaplamali olmali. Yani eline alinca bakarsin ici ile disi ayni mi degil mi diye.

    Fermuar mecburen olacak. Giyip cikarmasi kolay olsun derim. Dolayisiyla iki parcali olmasinda fayda var. Sampuanla giyme konusunu dusunme. Suya girince zaten kayganlasacaktir. Magazanin kabininde kuru kuru giy, saga sola don, egil, kalk, rahat eebiliyorsan, bedenine olduysa tamamdir. Suda en cok koltuk altlarin usur. Vucudunu saran ama hareket etmene de izin veren bir giysi idealdir. Bir de baslikli olmasina dikkat et. Anladigim kadariyla kisin da daliyorsun. Basliksiz yazlik tip olanlardan alma derim. Zira insan en cok kafadan isi kaybeder. Karada bile dus alip sokaga cikan birisi basini ortuyorsa, dalis esnasinda ensenden girecek soguk suyun sirtindan tum vucuduna yayilmasini dusun artik. Verdigin para bosa gider, dalis kabusa donusur. :(

    Cok pahali olmayan bir giysi icin onerim Apnea`nin iki parcali (baslikli bir ust parca ve alt parca) giysisidir. Sadece yazin dalacaksan 3 mm, yoksa 5 mm uygun olur. Piyasada siyah ve yasil kamuflajli olanlari var. Sualtinda renkler de cok onemlidir. Ortamdaki dogal goruntunun disindaki her renk baligi urkutur. Vaktiyle turuncu renkli paletlerle az balik avlamadik gerci. O da bizim basarimizmis demek ki... :)

    Rastgele...
     
  3. reha81

    reha81 reha kızıl

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    188
    ibrahim abi teşekkür ederim gerçekten açıklayıcı bir yazı olmuş. apnea almaya karar verdim. Sana ve buradaki diğer deniz tutkunu insanlara bir mesajım var... İbrahim abi lütfen bu konudaki düşüncelerini söyle ? Sence böyle bir proje nasıl olur ?

    "su altı dünyası ile yeni tanıştım. Bu yüzden yaşadığım sorunları ve sizlerden gelen cevapları bir günlük altında birleştirmek istiyorum. İlerde bu günlük üzerinde çalışıp iyi bir redaksiyon ile kitap haline getirmeyi düşünüyorum. Eğer bir geliri olursa onu yine deniz için doğru şeylerde harcarız.

    Bu fikir bende "zıpkıncı ibo" abinin yazısından sonra oluştu. Öykü yazarıyım. Ama daha önce hiç günlük çalışmam olmadı. Bu yüzden hepinizin yardımına ihtiyacım var. "Mavi Günlük" konu başlığı altında günlüğümü yazmaya başlayacağım. İlerde kitabı oluştururken sorunlara ve olaylara sizlerden gelen cevapların en iyilerini seçerek bir ayıklama yapacağım. Her dalışımdan sonra o gün olanları yazdığımda sizlerden gelen cevaplar günlüğün büyümesine yardımcı olacak. Usta dalgıçların su altında önemsemediği en ufak ayrıntı yeni başlayan biri için çok önemli olabilir. Lütfen bunu unutmayalım. Çevremde dalış yapan olmadığı için bazen sorunlar size çok basit gelebilir. Fakat bunlar yeni başlayan ve her şeyi kendi deneyimleri ile öğrenmek zorunda olan biri için çok önemlidir diye düşünüyorum.

    Hepinizin yardımlarını bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkürler."
     
  4. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Reha kardesim...

    Bu guzel duygu ve dusuncelerinden oturu seni tebrik ederim. Bence gunluk harika bir fikir. Bircok buyuk edebiyatci eserlerini gunluklere dayanarak yaratmislar. Sen de sanirim Edebiyat Fakultesi mezunu oldugu soylemistin. Akademik altyapinin da yardimi ile gunlugunde olusacak bilgi ve tecrube birikimini bir kitap olarak insanlara sunabilirsin. Bu da deniz sevdasinin farkli alanda faydali bir tezahuru olabilir. Bilesin ki benden sana sonuna kadar destek var...

    Tasarladigin calisma icin dusundugun "Mavi Gunluk" adi bana biraz Halikarnas Balikcisi, Azra Erhat ve Sabahattin Eyuboglu`nu cagristirdi. Onlarin okumaya doyum olmayan Ege anilari bugun dilimize yerlesmis olan Mavi Yolculuk deyiminin ortaya cikmasini saglamis. Sen daha iyi bilirsin... Hele eski Yunan medeniyetine ilgin varsa, deniz tutkusu ayri bir anlam kazanir, degil mi? Heredot, Homeros, Arsipel gibi kelimeler beni hep heyecanlandirmistir. Tabi insan edebiyatci degil de balikci olunca ister istemez aklina fangriler, orfozlar, sinaritler geliyor. :)
     
  5. reha81

    reha81 reha kızıl

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    188
    Evet ibrahim abi ben bu yazarları çok severim. Özellikle iyon kültürü benim için çok önemli. Dünyanın en büyük korsanları bu topraklardan çıkmış. Ve bu korsanlar her zaman fakir insanlara yardım etmiş. Bizim Barbaros olarak bildiğimiz kaptan-ı derya da aslında bir korsandır. Osmanlı ya hizmet etmeye başlayınca ismi değişmiştir. Asıl ismi oruç reisdir.

    Günlüğü yazmaya başladım. Senin iki yazını kullandım. Günlük yarı roman şeklinde olacak. Senin ve sitede diğer insanların yazdığı yazılar orjinalliğini koruyacak. Fakat günlüğü yazan kahramanımız zamanla farklılık gösterecek. Ve yazarından farklı bir kişiliğe bürünecek. Sonu suyun altında trajik bir şekilde de bitebilecek bir maceraya dönüşecek. Fakat kitabın yüzde doksanı gerçeklere dayanacak. Kitabın başında senin ve yazılarını ( cevapları ) aldığım diğer insanların resimleri ve yaşamları hakkında kısa bilgiler olacak. 15 -20 yılını denize vermiş insanların deneyimleri bir kitabın içinde azda olsa toplanacak. Kitabın içinde gerçek markalar kullanılacak. Belki kitap çıkartılırken bu markalardan yardım alınabilir. Bunu zaman gösterecek. Şu an yazmaya başladığım taslak kitabın iskeleti olacak. Sanırım bir yıl sürer. Sonra yeniden yazmaya başlayacağım. Ve bu iskeletin dokularını oluşturacağım. Sanırım bu da 1 yada iki yıl sürebilir. Dikkatli ve titiz bir çalışma önemli.

    İbrahim abi bir dalış elbisesi buldum. Fakat denemem için Aydın’a gitmem gerekiyor. Markası “mares evolation” üzerinde 5 yazıyor. Sanırım bu bedeni. Ben 1.72 boyundayım kilom 75. Beş beden dalış kıyafetinde ne demek oluyor biliyor musun ? Ayrıca mares kullandın mı hiç ? Fiyatı 165 milyon. Fiyat sence iyi mi ? Yaklaşık 1 yıl kullanılmış. Ama temiz görünüyor.
     
  6. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Reha, gunluk ve uzun vadede kitap calismanda kolayliklar dilerim. Bu calismada bizlerin de ufak bir katkisi olursa seviniriz.

    Mares iyi markadir. Ben su anda Mares kullaniyorum. Gerci fiilen kullanamiyorum. Neredeyse bir yil oluyor Turkiye`den ve denizlerimizden uzak olali. Burnumda tutuyor baliklar.

    Mares`in soyledigin modelini bilmiyorum. Beden icin de net birsey diyemeyecegim. Almadan once giyip denemelisin. Uzerine oturuyorsa ve hareketini engellemiyorsa al derim ama Aydin`a gitmem lazim demissin, o da sorun tabi. Bu dalis giysisi kac mm incelikte? 5 rakami beden degil de mm cinsinden kalinligi olabilir mi? Sen bunu internetten mi buldun? Fiyati da cok ucuz sayilmaz. Aldiktan sonra pisman olma. Hele gormeden, denemeden alma derim. Yine de sen bilirsin. Resimde guzel gorunur de malzemesi, dikisleri filan nasildir acaba. Bir hokkabazlik olmasin sonra?..
     
  7. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
  8. reha81

    reha81 reha kızıl

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    188
    ibrahim abi o linktekinin aynısı değil. iki parça : boğaza kadar bütün vücudu saran bir parça ve bir de onun üzerine giyilen başlığı olan yelek gibi bir parça daha... kalınlığı 5 mm ... bilemiyorum ne yapıcam. çevremde başka ikinci el elbisede yok...
     
  9. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Reha, bilemiyorum valla, bu sartlar altinda ne diyeyim sana...

    Icine sindiyse al diyecegim ama sonradan pisman olmamak lazim. Az para degil neticede. Uzerine tam olacagindan emin misin?
     
  10. reha81

    reha81 reha kızıl

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    188
    vazgeçtim almaktan... çünkü daha önce kullanan 90 kiloymuş... arayışa devam ibrahim abi....
     
  11. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Tamam o zaman, dogru karar vermissin bence de. Kolay gelsin...
     
  12. reha81

    reha81 reha kızıl

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    188
  13. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Polar markasini bilmiyorum. Bilenler varsa yardimci olabilirler umarim. 7 mm cok kalin olur, hic gerek yok. Dedigim gibi, sadece yazin dalacaksan 3 mm, yoksa 5 mm almalisin bence. Giysi ne kadar kalinsa o kadar pahali olacaktir mantiken. 7 mm icin 90 TL gayet ucuz ama tabi bilemiyorum nasil birsey bu giysi. Ben senin yerinde olsam gormeden, elime almadan, ustume giymeden almam...
     
  14. reha81

    reha81 reha kızıl

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    188
    ibrahim abi "omarsub" nasıl bir marka... bilgin var mı bu konuda... italyan markası değil.. bir elbise buldum ikinci el fiyatıda iyi almayı düşünüyorum.
     
  15. ıceman

    ıceman orhan

    Mesajlar:
    308
    Şehir:
    izmit
    En İyi Avı:
    kefal,zargana,lüfer,mırmır
    Kardeşim al bir free sub yada apnea hem yerli, hem ucuz, hem sıfır, herhangi bir arıza yaşarsan alır götürürsün bayisine yardımcı olurlar.7mm elbise alma fazla kurşun kullanman gerekir,ayrıca yazın sıcak olur.5mm bir elbise almalısın hem yazın hem kışın kullanabilirsin,(su sıcaklığı egede12-13 derecenin altına düşmez,gerekirse 3mm bir yelek ile kışın takviye edebilirsin )ve elbise avcı elbisesi olmalı içi çıplak neopren olmalı.(ki suda üşümeyesin)
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 23 Mayıs 2009
  16. ıceman

    ıceman orhan

    Mesajlar:
    308
    Şehir:
    izmit
    En İyi Avı:
    kefal,zargana,lüfer,mırmır
  17. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Reha, Huseyin arkadasimin dedigi gibi sen sifir al, yerli olsun... Giy ustune dene, icine sinsin... 5 mm Apnea iyidir...
     
  18. reha81

    reha81 reha kızıl

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    188
    ibrahim abi sana bazı sorularım var :

    1) Trafo av nedir ? nerelerde bulunur ? Nasıl avlanır ?
    2)" Palamut " tam olarak zıpkının neresi oluyor ?
    3) Dalış kıyafeti makinada yıkanır mı ?
     
  19. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Reha, olta avcilarinin kullandigi bir jargon var. Ben de acikcasi fazla bilmiyorum. Bildigim kadarini paylasayim, daha iyi bilenler duzelteceklerdir. Turunun en buyuk ve guzel ornegi avlandigi vakit ona trofe diyorlar. Yani trofe bir balik cinsi filan degil. Trofe sayilabilecek bir av, baligin cinsine, su ve mevsim sartlarina gore her yerde bulunabilir.

    Palamut, lastikli zipkinin lastiginin sisin centigine takilan ucundaki parcadir. Zipkini kurarken lastigi kendine dogru cekip sisin centigine oturtuyorsun ya, iste o centige oturan madeni parca ve onu lastige baglayan vidali parcanin adi palamut. Zipkinin marka ve modeline gore cesitli tipte palamutlar vardir. Yani illa ki egik bir tel ve ona bagli vidali iki plastik parca olmayabilir. Mesela; pasolu oynar palamut, toplu celik orgu palamut, topu sabit, kendi oynar palamut, vs...

    Dalis giysisini camasir makinasinda yikamaya hicbir zaman gerek olmaz tahminimce. Neden boyle birsey dusundugunu merak ettim. Yikanmasina yikanir ama her camasir gibi o da yipranacaktir. Ayrica dalis giysilerinin cogu deterjanla yikanmaya uygun olmayan malzemeden uretiliyor. Onemli olan dalis giysisini her dalistan sonra tatli su ile yikayip denizin tuzundan arindirmaktir. Bir de direkt gunes isigina maruz kalmamali. Baska birsey yapmana gerek yok. Sen hele su giysiyi bir al da temizligi kolay nasil olsa.. :)
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 27 Mayıs 2009
  20. reha81

    reha81 reha kızıl

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    188
    Teşekkürederim ibrahim abi. bende forum'da "palamut sözcüğü geçtikçe ya buneresi oluyor diye merak ediyordum. belki bende bir gün trefo av vurabilirim. Anlaşılan kitabın sonuna küçük bir sözlük eklemem gerekecek. Ali püsküllüoğlu'nun Yaşar Kemal için hazırladığı " Yaşar Kemal " sözlüğü onun kitaplarını daha iyi anlamamı sağlamıştı. Çukurova ve çevresinin yöresel sözcüklerinin hepsini öğrenivermiştim. Tabi bu dalışla ilgili jargon daha farklı...

    Elbiseyi aldım. Para ile değil takas yolu ile .... İki tane sıfır 70 watt hopörlör karşılığında bir elbisem oldu. Çok dar içinde patlayacak gibi oluyorum ama önemli değil. Mutluyum çünkü ekonomik olarak iyi durumda sayılmam. Bu takas benim için çok iyi oldu. Elbiseyi giydiğim de robocop gibi oluyorum. Tek parça... İkinci el olduğu için yıkamayı düşünmüştüm...

    Cevap için yeniden teşekkürler....