Mavrukalı Lüfer, Sarıkanat, Çinekop Takımı

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında alikemal tarafından paylaşıldı.

1. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

Mavruka ile lüfer , sarıkanat ve çinekop avı genellikle bu balıkların yatak yaptığı yerlerde , yada yine bu balıkların zaman , zaman kanaldan çıkıp , yem yemek için yanlayarak istavrit , hamsi , sardalya gibi yem balıklarını sıkıştırdıkları İstanbul ve Çanakkale Boğazları’ndaki akıntının az olduğu koylarda yapılır. Marmara Denizi’nde Aralık-Nisan ayları arasında verimli bir şekilde kullanım alanı bulduğu yerler ; Kumkapı’dan Yeşilköy önlerine kadar uzanan ve eski oltacıların “Bayırlar” diye adlandırdıkları 15-20 kulaç arasında derinliği olan bölge ile Sivri Ada , Yassı Ada ve Kınalı Ada üçgeninin ortasında yer alan yine 20-25 kulaç arasında derinliği olan bölgedir.

Mavruka aşağıdaki fotografta görüldüğü gibi genellikle 75-150 gram ağırlığında , kurşundan dökülmüş , her iki tarafı delikli bir çeşit iskandildir. Eskiden ava başlamadan önce oltacılar tarafından civa ile ovularak mazgallanmış ve gümüş parlaklığına ulaştırılmış mavrukalar kullanılırken , şimdilerde nikelaj yapılarak hazırlanmış çeşitli ağırlıktaki mavrukalar çok daha verimli bir şekilde kullanılmaktadır.

Olta Takımının Hazırlanması:
    Mantar veya kasnağa oltanın ana bedeni olarak 55 kulaç (100 m) uzunluğunda ve 0.50-0.60 mm kalınlığında gam yapmayan yatık bir misina sarılır. Sarım işlemi bittikten sonra boşta kalan ana badenin ucuna 1 no (2cm) bir fırdöndü bağlanır. Bu fırdöndünün boşta kalan diğer ucuna 3 ince misinadan düz büküm yapılarak hazırlanan yaklaşık 1 m uzunluğunda ve adına kolçak denilen misina bağlanır. Kolçağın boşta kalan diğer ucuna yine 1 no (2cm) bir fırdöndü bağlanarak sabitlenir (derin su takımlarında kolçak kullanılmasının amacı fırdöndüleri çalıştırarak takımın gam yapmasını önlemek içindir. Şayet 3’lü büküm yapılması bilinmiyorsa , kolçak ana beden misinası ile aynı kalınlıkta tek bir misinadan oluşturulur.) Kolçağın ucuna bağladığımız fırdöndünün boşta kalan halkasına 1 kulaç uzunluğunda ve 0.30-0.35 mm kalınlığında şeffaf beyaz renkli beden misinası bağlanır. Beden misinasının sonuna da akıntıdan etkilenmeyecek ağırlıktaki bir mavruka; beden misinasının ucu,kuyruk kısmındaki deliğinden geçirilmek suretiyle bağlanır. Mavrukanın altta kalan diğer deliğine de avlanılacak balığın büyüklüğüne göre kullanılacak olan hırsızlı iki iğne bağlanır. Mavrukanın gözlerine misina bağlamadan önce , mavrukanın deliklerinin açılması sırasında oluşmuş olan çapakların bağlanan misinayı zedeleyerek kopmasına neden olmaması için bir bıçak veya ip yardımıyla temizlenmesi veya yine bu gözlere misinayı korumak için bağlandığında misinanın altında kalacak şekilde 4-5 kat ibrişim iplik sarılması gereklidir.

Balığın curum yaptığı yani çok bol çıktığı dönemlerde takımın verimini artırmak amacıyla 1 kulaç uzunluğundaki beden üzerine , mavrukanın ucuna bağladığımız aynı misina ve iğnelerle eşdeğerli 25-30 cm uzunluğunda ilave 1 veya 2 köstek bağlayarak ava devam etmek de mümkündür.

Yemin Takılması ve Takımın Kullanılması:
    Mavrukalı takımın ana yemi bütün olarak takılan , su yememiş pulu üstünde hamsidir. Hırsızlı iğne gurubunun mavrukaya daha yakın olan ilk iğnesi hamsinin ağzından ve gözünden geçirildikten sonra ense kısmının yanına saplanır. Hırsız konumundaki ikinci iğne ise hamsinin kuyruğuna yakın bir yere ve batırıldığı yerin karşısından ucu çıkacak şekilde takılır. Yem olarak hamsi bulunamadığı taktirde tercihen bütün olarak gümüş , çaça , sardalya veya sülük şeklinde kesilmiş yaprak istavrit kullanılır. Dikkat edilecek husus , kullanılacak yemin çok taze olması ve iğnelere takılırken hırpalanarak yemin duruşunun bozulmamasıdır.

Av mahalline gelindiğinde genellikle suların durumuna göre demir atılarak veya teknenin duruşunu etkileyecek dalga , rüzgar ve akıntı olmadığı durumlarda da motor üstünde veya kürek tutarak takım kullanılır. Yemlenen takım dibe indirildikten sonra takım yarım veya bir kulaç kadar yukarı çekilir. Balığın yeme saldırmasıyla birlikte iğnelerin ağzına geçmesi ve misinanın suda akıntı nedeniyle azda olsa yaptığı boşluğu almak amacıyla kuvvetli bir şekilde çalınarak balık tasmalanır. İğnelere yakalandığı hissedilen balık seri bir şekilde ancak çekme temposunu bozmadan ve aksatmadan hep aynı düzende çekilerek tekneye alınır.

Mavrukalı takımın zokalı takıma göre en büyük avantajı; çok seri çalışması ve dibe çok daha kolay ve çabuk indirilip çekilmesi nedeniyle kısa süre içinde daha fazla balık tutulmasına imkan vermesidir.

Mavrukalı takım Ege ve Akdeniz Bölgesinde av yapan arkadaşlarımızın da bildikleri gibi; misina , fırdöndü , iğne ve mavruka ebatlarında yakalanması amaçlanan balığın cinsine ve büyüklüğüne göre değişiklikler yaparak , derin sulardaki gemi batıkları ve ilişkenlerde lahoz , sinarit , mercan gibi dip ve taş balıklarının avlarında da başarıyla kullanılan bir takım ve olta düzeneğidir.

Rastgelsin..

Tek köstekli mavruka takımının resmi

Birden fazla köstekli mavruka takımının resmi

av anı:video

http://www.dailymotion.com/video/xbopfa_balik-av-videolari-yemli-cinekop-av_animals

Burak Karadeniz abimin güzel paylaşımı için çok teşekkür ederim.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 3 Kasım 2010
  2. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Ali Kemal merhaba

Senelerdir bu takımı Marmarada kullanırız.

Açıkcası bu sistemi ilk olarak Aliço'dan öğrenmiştim.

Özelliklede Samatya Limanda Cemal abimin bana hazırladığı takımı özenle saklarım.

Selamlar....

.

3. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
  4. SAMATYASAMATYA

SAMATYASAMATYA AYHAN

Favori Kamış:
    SHAKESPEARE alpha carbon 1115-400
    Favori Makine:
    DAIWA AMG-9050
    En İyi Avı:
    daha yakalamadım....
    merhaba....Samatya'lımısınız...?

5. alikemal

tarkan abi sana vve bu takımla avlanmış diğer abilere ve kardeşlerime bir soru sormak istiyorum bu konuyu aslında forumda göremedim hemde aklımda doğan soruya cevap bulabilmek için öncelikle

1) bu takım kıyıdan kullanılırmı?
    2) takımdan anladığım kadarıyla uzun olta gibi gezdirilmiyor. Balığın yatak yaptığı yere atıp dibe salıp dipten 1 yada 1,5 kulaç yukarıda tutup avımızı gerçekleştiriyoruz. Takımın mavruk kurşunu dibe yatsa ne olur?
    3) klasik mantarlı takımda yaptığımız gibi yemli bir takım köstekleri ve en alttaki mavruka bağlı köstekleri misina yerine çelik tel yapsak nasıl olur.

6. alikemal

Konu günceldir arkadaşalar

7. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Kalbin temizmiş vallahi

Bugünde bu konuya eklemek için bir kaç foto ve video çekmiştim.

birazdan ekleyeceğim.
    (Her yerim hamsi kokuyoooo....):eek:

8. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Herkesin kullanış biçimi farklı olabilir, ama Ben bu şekilde kullanıyorum:

Bu şekilde bir zoka kullanmak çok işinize yarayacaktır.
    Muz şeklinde olmalı , böylelikle suda yatay durup hamsinizi yüzdürecek.
    Öncelikle iğnesini güzelce bileyleyip sivrileştirmeyi unutmayınız.

Özellikle sivrileştirdik ki hamsinin çene altından girerken parçalamasın.
    (diğer arkadaşlarım bu bağlama işini çok farklı kullanıyorlar)

Hırsız iğnemizide güzelce saplayalım

selamlar Sevgiler...

9. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Bu da yüzen videosu

Son düzenleme: 31 Ekim 2010
  10. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Şimdide gelelim sorduğun soruların Bana göre cevaplarına:
    Not : Uzman Arkadaşlarım / Abilerimizin olduğu yerde ustalık taslamadan sadece şahsi bilgilerimi paylaşıyorum:

1) bu takım kıyıdan kullanılırmı?
    - Hayır,eğer hedef balık Lüfer ise kıyıdan kullanılamaz çünkü dibin yaklaşık 3 karış yukarısında durması gereklidir.(mantarlı çinekop takımını düşün, O da aynı mantıkla yerden 3 karış civarı yukarıda durur)

2) takımdan anladığım kadarıyla uzun olta gibi gezdirilmiyor. Balığın yatak yaptığı yere atıp dibe salıp dipten 1 yada 1,5 kulaç yukarıda tutup avımızı gerçekleştiriyoruz. Takımın mavruk kurşunu dibe yatsa ne olur?

Bu sefer dip balıklarından gelir,mesela Trakonya ve İskorpit sıkça oltamıza uğrar

3) klasik mantarlı takımda yaptığımız gibi yemli bir takım köstekleri ve en alttaki mavruka bağlı köstekleri misina yerine çelik tel yapsak nasıl olur.
    Gerek olmadığını düşündüğüm için bir şey diyemeyeceğim.

11. alikemal

tarcan abi bütün forumda bi ilgilene sen çıktın yada bu yöntemi kullanan sen varsın ilgin ve alakan için bütün sorularımı sabırla cevapladığın için teşekkür ederim. bol bereketli avlar

12. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Rica Ederim

Rica ederim Ali Kemal dostum.

Eğer konu hakkında yardımcı olabileceğim bir husus olur ise memnuniyet ile
    Ustalarımızdan öğrendiğimiz kadarını aktarmaya çalışırım.
    Not bu sistemin inceliklerini Aliço'dan öğrenmiştim. Kendisine buradan teşekkürler.

13. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    bu konuyla ilgili bir konu açalım o zaman tercuman olur belki....
    sistemlerde bazı derin yanlışlar var. belki yardımcı olur ilgilenen arkadaşlara

14. eminertürk

eminertürk emin ertürk

Favori Kamış:
    shimano catana
    Favori Makine:
    penn sargus shimano baitrunner 6500b
    En İyi Avı:
    yildizli trakonya 53 cm 1,5kg sinarit 1,75kg
    Abilerim benim aklıma birşey takıldı resimlerde 2 farklı kurşun var aslında Ali Kemal abinin kullandığı mavruka kurşunu Tarkan abinin kullandığı pirçol diye biliyorum benmi yanlış biliyorum acaba?
    saygılarımla

15. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Emin merhaba
    Doğru biliyorsun elbette ama şekilden ziyade
    mantık aynı mantık.

- biri iskandil kurşun şeklinde
    - diğeri sarmısak şaklinde.

Ben sadece kurşun ve sonrası hakkında bilgi verdim. birde fırdöndü ile el oltası arası mevzusu var . o konuya hiç girmedim.

Son düzenleme: 2 Kasım 2010
  16. alikemal

Aliço abi istersen konun altına devam edelim bu konu hakında bilmediğimiz ne varsa aktarırsan seviniriz kullanılışı, ve farklı varyasyonları hakkında bilgi sahibi olmak ve tekneden olsun kıyıdan olsun kullanmak isteyen avcı arkadaşlar olucaktır

Tarkan abinin anlattığıgibi bu takım kıyıdan kullanılan mantarlı takımın tekneden eloltası versiyonu , tekneden mavrukalı takımı dip zeminden 1 kulaç kadar yukarıda tutarken kıyıdan avlanırken aynı işi mantarlı takımda mantar yemi köstek boyunca kadırıyor

peki kıyıdan kullandığımız mantarlı takımı aynen teknede kullandığımız mavrukalı takım gibi köstek sayısını arttırar kullansak daha verimli olmazmı? ben bunu yapmayı planlıyorum yine klasikmantarlı takımı gibimantarlı köstekler olucak ama bu kösteklerin boyunu biraz kısaltım 2li -3 lü çupra takımı gibi en alta 120-150gr iskandil ve yukarıya birbirine karışmayacak 2 mantarlı köstek bağlamayı düşünüyorum

17. eminertürk

eminertürk emin ertürk

Favori Kamış:
    shimano catana
    Favori Makine:
    penn sargus shimano baitrunner 6500b
    En İyi Avı:
    yildizli trakonya 53 cm 1,5kg sinarit 1,75kg
    tamamdır tarkan abi haklısın mantık aynı şimdi dibe indir bir karış yukarı kaldır balık güzel güzel salınsın orda :D

18. giyim16

giyim16 fezail ulukaya

degerli bilgiler için teşşekkür ederim

19. masi

masi ZIYAETTIN DURAN

Favori Kamış:
    İtalcanna Vertigo 4.20 , Okuma Helios 2,40
    Favori Makine:
    Okuma Raw 65, Okuma Salina II 10.000 Shimano Exage 2500
    En İyi Avı:
    Kofana
    Av mükemmel videoyu izlemekten büyük zevk aldım. Çok güzel bir av kullanılan mavruka çok iyi iş çıkartıyor, Tercan abinin bahsettiği takım da etkili olabileceğine inanıyorum.
    Yanlız bende tekneyle ava çıkmak istiyorum yokmu teknesine kabul edecek babayiğit :(

Son düzenleme: 7 Şubat 2011
  20. Seydihan

Seydihan seydihan

Favori Kamış:
    lineaeffe extreme siyah 4.30
    Favori Makine:
    okuma bluehawk 765
    oltasiz avın zevki olmuyor bana göre... salıyorsun misinayı denize ne vurdugnu hissedebiliyorsun ne balıkla mucadele verebiliyorsun... bana cok zevksiz geliyor..