Gölde caner avı için kaşık kullanıyordum, mepps ile şansımı denemek istiyorum ancak hiç kullanmadım bu güne kadar. Konuyla ilgili bilgi verirseniz sevinirim. teşekkürler. . Mepps önüne fırdöndü bağlanırmı . Kendi yapacağımız mepps lere daha uzak atışlar için kaba durmayacak şekilde ağır kurşun koyulabilirmi . Kaliteli bir mepps suda dönerekmi hareket eder ( sudaki hareketleriyle ilgili video anlatımı var ise eklerseniz süper olur) . 5 numara mepps için 0.50 lik misina nasıl olur. (sözkonusu balık iri caner balığı olduğu için daha ince misina düşünmüyorum ancak kesin kararımı yorumlardan sonra vermeyi düşünüyorum) . Atılan mepps su zeminindenmi çekilmeli ( derin sular için) . Mepps çekilirken ekstra hareketler vermek gerekirmi . Mepps arkasında üçlü iğnenin takıldığı halkaya tüy takılarak verim arttırılabilirmi. Sormayı unuttuğum , mepps kullanımında olmazsa olmaz bilgilerinizi ve kullanımdaki detayları paylaşırsanız çok sevinirim. Unutmayın en iyi ekipman bile kullanmayı bilmeden bir işe yaramaz( kontrolsüz güç güç değildir) bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
0.50 misina ile meps ile at-çek yapmak çok zor olur ,nasıl bir kamış ve makina kullancaksınız bilmiyorum ama spin(at-çek) yöntemiyle avcılıkta kısa boylu (1.80-2.70 ) kamışlar ve küçük kafalı (30-35-40) makinalar kullanılmakta genellikle bu yüzdende misina makinadan boşalırken misina yuvası dar olduğundan sürtünme artmaktadır ve 0.50 misinayla atcağınız mesafe çok kısalır , 4 5 kiloluk balıklarla mücadele edebilceğiniz çok kaliteli 0.25 misinalar var piyasada
İlle de kaşık kullanacaksanız; Sizin ihtiyacınız olan jig ya da jackjig denilen tip sahteler ile bilhassa little cleo kaşıktır. Yine bu balık için toby kaşık ta kullanılabilir. Kişisel görüşüm; normal rapala, yo-zu-ri tarzı sahte balıkların uygun şekil, aksiyon, ağırlık, batış ve renk özelliklerine sahip olanları caner için biçilmiş kaftandır. Tüm bu malzemeler mümkünse ağırlık bağlanmadan atılır ve çekilir, klipsli fırdöndü de kullanılmaz. Ama İstanbul boğazında hem ağırlıkla hem de fırdöndüyle çok iyi verim alınıyor. Kullanımı; uygun bir spin kamışla, balığın olabileceği mesafeye, kaya, ağaç dibine, ya da balık her neredeyse oraya atılır. Sonra her sahtenin imalatında karar verilmiş aksiyonu (hareket tarzı) na uygun çekiş yapılır. Kendi özel aksiyonu olmayan bazı sahtelere, Sn. Vedat Abayoğlu'nun bu sitede detaylı olarak anlattığı şekilde özel kamış ve sarım hareketleriyle aksiyon verilir. Misina mümkün olduğunca ince seçilmeli, avlanacak balığın büyüklüğü bunun belirleyicisi olsa da, hepimizin artık kalama ayarlı bir makineyle balığı yorup, kepçeyle kıyıya almaya alışmamız gerekiyor. Yani balık ne olursa olsun, mümkün olduğunca ince misina kullanmalıyız, bu mesela 0.35 i geçmemelidir.
arkadaşlar gerekli açıklamaları yapmışlar bende şunu ekleyeyim meps benim tatlı su turna avlarında devamlı kullandıgım ve çok iyi sonuçlar aldıgım bir sahte yemdir arkadaşların dedigi gibi 0,30-035 kalınlıgında kaliteli bir misina ve bu tür avlara uygun güzel bir kamış ve makina kombinasyonuyla çok iyi sonuçlar alacagına eminim birde mepsi ben turna avında suyun üstüne yakın çekiyorum ufak ama kaliteli klips kullanıyorum fırdöndü kullanmıyorum ama senin dedigin caner balıgı için bu işe yararmı bir fikrim yok
Vermiş olduğunuz bilgiler benim için çok değerlidir öncelikle bunu belirtir ve zaman ayıran herkese teşekkür ederim. Sitemizde bulduğum mepps yapımı ile ilgili bilgiler dikkatimi çekti ve tarif edildiği şekilde birkaç çalışmam oldu. Ancak hemen hemen her boy makina ve kamışa sahip olmama ramen gölde ve kışın kullanacak olmam atış mesafesini daha önemli kılmaktadır. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=759 Link de görmüş olduğunuz meppslerden değişik boy ve renklerde bende yapıyorum. Paylaşım çok yararlı oldu benim için çok değerli bilgiler. Ancak bütün balıkcılar gibi sadece gösterilenlerle yetinmeyerek satın aldığım yada kendim imal ettiğim malzemeyi kullanacağım avlağa göre geliştirmek istiyorum. Bu malzeme ile eğer daha uzun atışlar yapabilirsem çok başarılı olacağımı tahmin ediyorum. Yapacağım mepps lerin azda olsa kanat ebatlarını büyütürsem ve ağırlığına nazaran çok küçük hacimli 30 gr silindirik kurşunlardan eklersem benim için çok avantajlı olacağını düşünüyorum. ( caner balıklarınında ağızları çok büyük olduğundan yemi yutmakda zorlanacaklarını sanmıyorum) Ustaların yorumlarını bekliyorum . Şimdiden teşekkür ediyorum. . Sizce ağır kurşun çok derin sularda dezavantaj doğururmu. . (mepps i denediğimde) Eger mepps dönüyorsa bu görevini yapdığı anlamına mı gelir (renk hariç) . Bu yemin görevi suya düşmüş bir kelebeği taklit etmekmidir yoksa yaralı bir balığı taklit etmekmidir.
Sevgili Kardeşim Murat 5 No Meppsle Caner(Şabot) tutmuşluğum vardır.Ancak Sevgili Hocamız Yakup Erdem'in bahsettiği yöntemleride denemenizde yarar vardır. Bugün Rapala avcılığı konusunda bir konu acacak bazı sahteleride sunacağım.Zannederim bu konudada faydalanabilşeceğiniz noktalar bulabilirsiniz. Konu hakkındaki her türlü sorunuza acık olacağım. Sevgiyle kalınız
Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim saygıdeğer abim. Yakup beyin önerdiği türleri daha önce denemişdim, aslında devamlı bahsettiği kaşık türlerini kullanıyordum ancak mepps denilen kaşıkların daha etkili olacağını duyuyorum ve buda hemen ,daha çok bilgi edinme ve yöntemi deneme isteği uyandırıyor bende. Hatta kendi yaptığım meppsler mevcut. Bu meppslere 30gr lık oval kurşun takıyorum. Buradaki amaç , tutmayı hedeflediğim balığın güçlü oluşu sebebi ile hem 0,50 misina kullanabilmek ,ve kalın misine ile daha uzağa fırlatabilmek. İşe yararlarmı bilmem ama birkaç fotoğrafda sunup yorumlarınızı bekleyeceğim. Açacağınız konuyu sabırsızlıkla bekliyorum, yazınızda uygulanmasından bahsederseniz çok sevinirim. Sağolsunlar diğer arkadaşlarda çok güzel bilgiler sundular ancak aklımda kalan birkaç soru için sizi tekrar rahatsız edebilirim. Hoşcakalın
İşte bahsettiğim 30 gr kurşunlu meppsler. Çok kaba olduklarını düşünmüyorum. sizce ?? ( alabalık için değil caner için kullanılacağınıda unutmayınız)
Slm . Faydalı olacağını düşünüyorum http://www.youtube.com/watch?v=a9irgyaTrRM http://www.youtube.com/watch?v=VMmZFZ2TeL4