Mepps neyin takliti ? Acabaa..

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında f1r1nc1_72 tarafından paylaşıldı.

1. f1r1nc1_72

f1r1nc1_72 Fatih

Favori Kamış:
    Cormoran Bull Fighter X 1.9 m
    Favori Makine:
    SHIMANO catana 2500 fb
    En İyi Avı:
    32 cm Alabalık
    Galiba buldumm :))

Mepps acaba su içerisindeki neyi taklit eder ? Öncelerden kelebeğin taklitidir diye düşünüyordum ama sonradan bu fikrim değişti çünkü suyun içinde hareket ederek akıntıya karşı yüzen bir kelebek olabilir mi ? Şimdiki düşüncem suyun içindeki taşların altında böcekler oluyorya onları taklit ediyor...Bu da şöyle oluyor gövde kısmı böceğin kendisi,kanat kısmı ise tamamen avın diğer avlardan farklı olduğunu hissetirmek(balığı saldırganlaştırmak) için yapılmış bir uyarıcı olduğunu düşünüyorum ve kanat renklerinin dereden dereye fark etmesinin sebebi ise suyun bulanık seviyesi,su seviyesi ve etraftaki bitki örtüsü...vsvs olduğunu düşünüyorum..Sizce ne kadar mantıklı veya işin aslını bilen Abilerim varsa açıklayabilirler mi ? Bir de dikkat ederseniz alabalık hep arkadan saldırıyor çünkü yem olarak gözüken kısım orası...Bu konuyu başka bir forumdada okudum ama orada tam bir cevap bulamamışlar,bu düşündüklerimi oraya cevap olarak yazacaktım ama beceremedim üye olmayı bende buraya bu konuyu açtım.

Not:Bahsettiğim böceklerin ortaya çıkmaya başlamasıyla mepps ile avın verimli hale doğru orantılıııı... :eek:

Son düzenleme: 16 Ağustos 2011
  2. zarganacı34

zarganacı34 önder

Favori Kamış:
    lineaeffe s-curve kamış+Okuma synex 660 makina, Lineaeffe fire spin trabucco makina
    En İyi Avı:
    Levrek
    Bence mepps dönerek geldiği için bir göz yanılsaması yapıyor. Bu da noktaların birleşip arkadaki parlak kısımla birlikte farklı bir görüntü almasını sağlıyor. Muhtemelen ufak balık gibi görünüyor, çünkü tatlı suda bütün etçiller bayılıyor mepps'e. Bununla ilgili bir illüzyon gösterisi vardır. Hani bir tarafında kafes, bir tarafında kuş resmi çizili olan bir masa tenisi raketi boyutundaki ve şeklindeki kağıdın çıtasını avucumuzun içinde sağa sola çevirdiğimizde kuş kafeste gibi görünür ya. Öyle bir şaşırtması var sanırım mepps'in.

3. kurbagaprens

kurbagaprens Ergin DEMİROĞLU

Favori Kamış:
    Major Craft Solpara 274 up to 50.gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic C3000HGFK
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes

4. f1r1nc1_72

f1r1nc1_72 Fatih

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    SHIMANO catana 2500 fb
    En İyi Avı:
    32 cm Alabalık
    Anlattıklarınız mantıklı fakat Alabalığın bu yeme bu kadar rağmet etmesine rağmen niye Yakaladığımız alabalıkların midesinden küçük balıklar dende des çıkıyor... ?

5. f1r1nc1_72

f1r1nc1_72 Fatih

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    SHIMANO catana 2500 fb
    En İyi Avı:
    32 cm Alabalık
    Mepps gerçekten arı yımı taklit ediyor muş ?

6. kurbagaprens

kurbagaprens Ergin DEMİROĞLU

Favori Kamış:
    Major Craft Solpara 274 up to 50.gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic C3000HGFK
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    Bu benim fikrim. Zira diğer arkadaşın dediği gibi yavru balığa pek benzemiyor. Aynı zamanda bizim "Dozanak" dediğimiz uçarken büyük bir vızıltı çıkaran kayo mavi-lacivertimsi bir arı çeşidi daha var. Ona da benzetiyorum.

7. f1r1nc1_72

f1r1nc1_72 Fatih

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    SHIMANO catana 2500 fb
    En İyi Avı:
    32 cm Alabalık
    Olabilir aslında , mesela vibrax ın mepsslerinin gövdeleri arıya benziyor.

8. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    Spinnerler (bizim deyişimizle meppsler) in çoğu suyun içindeki dönüşü ile ufak balık görüntüsü vermek üzere tasarlanmıştır.

Arşivimde olduğunu sandığım ama henüz bulamadığım açıklayıcı çizimi aktarabilseydim çok daha anlaşılır olacaktı.

Ama bulamıyorum. idk

9. f1r1nc1_72

f1r1nc1_72 Fatih

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    SHIMANO catana 2500 fb
    En İyi Avı:
    32 cm Alabalık
    Teşekkür ederim Tarık abi...Ama niye midesinden küçük balık çıkmıyor ? Ayrıca küçücük balıklar bile meppse atlıyor...Anlamadım gitti :)

10. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:

:D

Bence cazibe ve tercih meselesi. hihi

Hangi balığın günün hangi saatinde, hangi mevsimde midesinden ufak balık çıkmadığını yazarsan, atsam da biraz daha destekli atarım. :rolleyes:

Meppsin yani spinner yemin su içinde yarattığı ses dalgasını ve balıkların bu sese olan ilgisini de unutmamak lazım.
    Aynı görüntüyü verip, ses vermeyen bir spinner yem bence hiç başarılı olamayacaktır.

O yüzden de fly yeme ve onunla ava hastayım ya.

Sadece görüntü var.
    Ses ile işi yok onun. :D
    Yani her ne kadar sahte olsa da çok daha doğal.

11. f1r1nc1_72

f1r1nc1_72 Fatih

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    SHIMANO catana 2500 fb
    En İyi Avı:
    32 cm Alabalık
    Evet doğru söylüyorsunuz :) Fly ile av güzelde,bizim buralar hep ağaçlık bazen dallara taktığım oluyor ama bir kaç balık yakaladım yine fly la ( Ala değil tabi ki o mertebeye gelemedim daha :D )

12. fisherman_050

fisherman_050 Berke Dalgalı

Favori Kamış:
    deynek
    En İyi Avı:
    100 cm yayın 56 cm turna
    bence balık da onu birşeye benzetemiyor ama hareketli şeyleri av olarak gördüğü için saldırıyor.

13. aslanbora

aslanbora ümit yeng

Favori Kamış:
    SPRO 2.10 spin
    Favori Makine:
    shimano exage 2500
    En İyi Avı:
    levrek palazı * 600 gr.
    mepslerin hareketi tatlı su balıkları için çok cezbedici. Ama balığın bunu her hangi bir canlıya benzettiğini düşünmüyorum. Sadece hareketi balığa saldır ve ye diye komut veriyor. Ben akvaryumumda denemiştim ve daha suya girer girmez ne küçük balık ne de böcek ile beslenmemiş, hatta bunları hayatında görmemiş japon bakıları mepse yakalandı!

14. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    Görüntü onlara olağanüstü cazip geliyor demek ki. :D

Ya bir gün de onlar bize bu ya da benzeri cazip bir yem kullanarak olta atarsa. :confused: :laughing:

Uploaded with ImageShack.us

Spinner / Meppsinize bol balıklar RASTGELSİN.

Son düzenleme: 16 Ağustos 2011
  15. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Geçen yıl Kasım ayında akşama yakın av partnerim Ahmet'in oltasının ucunda kiloya yakın bir gökkuş ağzında yarısı kafadan yutulmuş gümüş yavrusu ve 2 numara beyaz zemin üzerine mavi nokta döner kaşıkla geldi.:)

16. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Mepps spinner in asıl amacı diger bazı kaşık modellerinde olduğu gibi su içinde dikkat çekici titreşim - ışıltı ve ses yaratmaktır...ilave renkler ,cazibesini arttırmak içindir..

Balıklar hareket halindeki sıradışı ama korkmadıkları şeyler ile ilgilenir..peşinden gider.. bildik besin kaynaklarının dışında farklı şeylerde onlar için yeni bir besin olabilir..Karasal hayvanların çogunda da aynı merak dürtüsü vardır..

mesela bir çok balık türü dipte agaşonda yatmakta olan hareketsiz bir avcının burnunun dibine kadar gelir merak eder.. belgesellerde de bunu görmüşüzdür..

http://www.mepps.com/fishing-article/how-why-mepps-spinners-catch-fish/73

17. çırak balıkçı :)

çırak balıkçı :) selahattin

meps ile tatlı su kefali avlanırmı(kasna) . avlanırsa kaç numara olmalı rengi vs. bilgilendirirseniz sewinirim.

18. KorkutAta

KorkutAta Muharrem

Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    sazan, 13,1 kg.; gökkuşağı alası, 2 kg.
    Meppsle tatlı su kefali yakalanır, hem de nasıl?.. Ben özellikle iki kaşıktan çok verim almıştım:
    1. Albastar sarı üzeri mavi benek, 2 numara aglia modeli. Yağmurdan sonra yaklaşık 1,5 saat içinde gölde 14 balık. Kaçırdıklarımız da cabası
    2. Yashino SKP4-12, 3 numara (sarı, eflatun, pembeli olanı): Eylül ayı başlarında gölde açık havada 2 saatte 27-28 balık.

19. ponçzo

ponçzo burak yazıcı

bence mepps hiç bir canlıyı taklit etmiyor turna kefal felan avlamadım ama alabalık avlıyorum mepss e alabalığın saldırma sebebi aç balık hareketli tüm nesnelere saldırıyor meps deki aşırı hareketlilk ve rekler çekici gelip saldırıyor bu düşünceye nerden vardım diyeceksen kaşar peyniri ile bıyıklı avlıyordum kaşarı suyun üstünden istediğim noktaya çekerken alabalık atladı ve yakaladım bu olay benim başıma 2 kez geldi burda balık avlayan çoğu insanın başınada geliyor kaşarla yakaldığım balığın midesi boştu meppse vuran balıklarında çoğuun midesi boş bilimsel olrak ıspatı yok ama benim düşüncem bu :)