Mercan Avında Çember (circle) İğne Kullanımı

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında sinağrit_baba tarafından paylaşıldı.

1. sinağrit_baba

sinağrit_baba MURAT

Favori Kamış:
    Okuma
    Favori Makine:
    Shimano Stradic, symetre, spheros, sienna
    En İyi Avı:
    Sinarit 1,5 kg
    Tüm balıkseverlere rastgele...
    Mercan avında, mümkün mertebe ince misina, tercihan FC (Fluoracarbon) yani görünmez misina, yeme göre uygun iğne ve suların akıntı durumuna göre uygun köstek boyu ile mercan avında başarı artyor. Özellikle, tek yem ile değilde bir kaç çeşit yem ile balığı aramak önemli.

Sizlere sormak ve danışmak istediğim konu ise, özellikle kamışla avlarda tasmalamayı zamanında yapmak için kamış ucuna dikkat etmek gerektiğinden, Circle iğneler avantaj sağlar mı?
    Kamışımızı bir an için bıraksak, balık yemi alıp kaçmadan daha kolay yakalayabilir miyiz?

Rastgele...
    Murat.

2. balık kurdu

balık kurdu ercan

En İyi Avı:
    4 kilo civarı kofana
    selamlar,

kesinlikle avantaj sağlar. tasma atmaya gerek bile kalmaz :)

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bizim buralarda pek fazla mercan yok. Çok fazla deneyemedik. Ama denemelerimizde gayet iyi neticeler aldık.

Çember iğneyi doğru seçer, doğru bağlar, yemini de doğru takarsanız, netice alamazsanız şaşırtıcı olur.

4. farukaan

farukaan faruk

Favori Kamış:
    Remixon wınner 360mm 80-120 gr
    Favori Makine:
    Okuma Trio RC-55-Ryobi ecusima 6000 vi
    En İyi Avı:
    Hep bir trança avlamak istemişimdir :)
    Ben Mercan avında mustad 1251c uzun saplı beyaz çelik iğne kullanıyorum,derinlik 40-50 mt. arası 0.50 beden,3 köstek,100-150gr. kurşunla atıyoruz,gayetde verimli geçiyor...Geçtiğimiz hafta mamunun iş yapmadığını gördüm,sülüneze bayılıyorlar...Mamunu neden sevmediler anlıyamadım :)

5. sinağrit_baba

sinağrit_baba MURAT

Favori Kamış:
    Okuma
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Sinarit 1,5 kg
    Faruk arkadaşım, beden ne kadar ince olursa suyun direnci de o kadar az olur, yani daha ince beden kullansan ağırlık olarak daha az kurşun kullanabilirsin, böylelikle vuruşları daha iyi hissedersin. Yem konusunda haklısın, bu sebepten bir kaç çeşit yem bulundurmak ço faydalı.
    İğne konusunda ben de uzun saplı olmasını tercih ediyorum, böylelikle iğne ağzından kolayca çıkıyor. Çember iğne yanağa takılacağına göre kısa pala olması normal. Rastgele...

6. sinağrit_baba

sinağrit_baba MURAT

Favori Kamış:
    Okuma
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Sinarit 1,5 kg
    Serdar Bey, doğru iğne bağlama konusunda resimli bir örnek verebilir misiniz?
    Rastgele...

7. erhanbabacan

erhanbabacan Erhan BABACAN

Favori Kamış:
    Century Kompressor SS
    Favori Makine:
    Abu 6500i TSR
    En İyi Avı:
    Trança:9.970Gr
    Murat abi, ben Çeşme'de Owner 50660 Mutu Circle 2-4 ve 6 numaraları kullanıyorum. Tasmalama gereksinimi olmadığı için tekneden birden fazla oltayla avlanma imkanı sunuyor. Şiddetle tavsiye olunur. Ayrıca balıklar dudak ve yanaktan yakalanıyor. Yutma olasılığı yok denecek kadar az.

8. farukaan

farukaan faruk

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Abi haklısın 0.50 beden mercana çok aslında ama,ben onu hayallerimin balığı için atıyom,hep mercan geliyor :D
    Akşam yine mordoğana gidicez,sabah 6.30 gibi denizdeyiz inşallah,bu sefer yakalıycam onu :)

9. farukaan

farukaan faruk

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
  10. sinağrit_baba

sinağrit_baba MURAT

Favori Kamış:
    Okuma
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Sinarit 1,5 kg
    Faruk arkadaşım sağol, bu şekil bağlamayı deneyeceğim, bu tür bağlama özellikle örgü misinalar için öneriliyor.

fangri için eğer makina kullanıyorsan korkma, makinanın kaloma ayarını yaptıktan sonra, kopma söz konusu olmaz. Köstek olarak, yo zuri mirage kullanmanı öneririm, çekeri diğer FC misinalardan biraz fazla. Rastgele...

11. oltacı1980

oltacı1980 evren gümüş

Favori Kamış:
    Shimano
    Favori Makine:
    Shimano
    En İyi Avı:
    Levrek 850 gr Mercan 650 gr
    Bende aynı iğnenin 3 numarasını kullanıyorum bence başka iğne aramaya gerek yok gerçekten çok avcı bir iğne her çeşit balığı her boy balığı alıyor.Yeterki tasmalamayı zamanında yapalım.

12. deePblue

deePblue na

bu circle iğneler süper avcı iğnelermiş..
    yücel abinin tavsiyesiyle keşfettim bunları.
    kıyıdan yemlide vazgeçilmezimdir artık.tekneden de iş yapacağına eminim.

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    İyide, çember iğne tasmalamayı zamanında yapmasanda yakalar balığı.

Sözü geçmişken, bir kaç not düşeyim.

1521, 1523 gibi iğneler, paralel uçlu iğnelerdir. Yani şöyle:

Dikkat ederseniz, iğnenin sivri ucu iğne bedenine paralel duruyor.

Birde şöyle iğneler vardır (tamam, birde daha başkaları da vardır, ama onlar şu anda konumuz dışında):

Bunların ucunun içe kıvrık olduğuna dikkat edin.

Eğer yemi sürekli çekiyorsanız, çapari, sıyırtma, silikon vs. vs. ne olur? Balık iğneyi ağzına aldığı andada çekmeye devam edersiniz elbette. Şimdi, eğer iğnenin ucu paralel ise çekmenizle birlikte çeneye saplanacaktır. Fakat, kıvrık ise, saplanmadan ağzından çıkacaktır.

Bu kez iğneye yem takıp bırakalım. Balık gelsin, hımm, leziz bir lokma diyerek yemi yutsun. Ağzına aldığı anda batan eden bir şey hissetmez, yemi yutmaya girişir ve iğne iyice dibe doğru ilerler. Bu arada balık yemi sıkar. Bu sıkmanın etkisiyle iğne dönmeye başlar ve ucu çeneye yönelip balığın sıktırması ile beraber etine saplanır. Fakat, bu saplanma çoğu zaman sadece damağa kadar olur, iğne tamamen oturmaz. Sizde tasmalayıp damağı çeneden geçirirsiniz.

Eğer duran yemde düz iğne kullanırsanız, balık çenesini kapatamaz, iğneyi hisseder ve onu çıkarır.

Bu yüzden, duran yemlerde, yani atıp sürekli çekmediğiniz, tekneden sürüklemediğiniz yemlerde bu tür ucu içe doğru kıvrık olan iğneler tercih edilmelidir. Ama, eğer yemi sürekli çekiyorsanız, o zamanda ucu düz, paralel olan iğneler tercih edilmelidir.

Ha, çember iğneler ise, ayrı bir kategoridir.

Elbette iğnenin ucu bir kriterdir ama sapı, inecliği, dirsek formu gibi başka şeylerde seçimde önemlidir.

14. Onur Özben

Onur Özben Onur Özben

Bu çember iğnelerden yeni kullanmaya başladım.
    Gamakatsunun bir modelinden aldım.Öncelikle paslanmazlık konusunda gördüğüm en iyi iğne.
    Avcılıkta ise yakalanan balığın normal iğnelerden daha az kaçma ihtimali olduğunu gözlemledim.El alışkanlığından dolayı vuruş hissedince haliyle tasmalama yapıyorum ve genelede başarılı oluyorum ancak bazen başka birşeyle uğraşırken olta başı boş yere yattığı zamanlarda da balık aldığına çok şahit oldum.Serdar beyinde açıkladığı gibi bu şekilde yakalanan balıkların hepsinde de iğne boğazından çıktı.
    Sonuç olarak bence herkes en azından 1 defa denemeli.İlk başlarda yem takmakta zorlanabilirsiniz ama zamanla el alışıyor.

15. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Çember iğne tarafımdan ilk defa dün akşam Karagöz avında test edilmiştir. Vuruşu aldıktan sonra tasma atmadan son derece rahat bir zaman içinde balıklar çekilmiştir.Kaçma şansı yok.Ancak üzücü olan kullandığım 4 numara iğneye parmak kadar balık bile yakalanmış olmasıydı.

16. zafergulsen

zafergulsen zafer gülşen

Favori Kamış:
    Shimano
    Favori Makine:
    shimano
    En İyi Avı:
    henüz tutmadığım
    misinayı bilmem ama ben 0.18 ipek ip kullanıyorum.. hani derler ya sinek konsa hissederim diye.. aynen balık oynaşmaya başladığı an hissedebiliyorum. Tabi bu illaki mercana atmak için değil.. Nasipte ne varsa o geliyor.. Ama büyük balık yakaladığımda da banamısın demiyor ipek ip.. Zaten esnemede olmadğı için çok rahat balık la uğraşabiliyorum...