Mercan ve Çipura İçin Olta Takımı

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında bilac tarafından paylaşıldı.

1. bilac

bilac Cemal Bilaç

:help:
    Arkadaşlar, tekneden mercan ve çipura avında kullanmak üzere olta ve misina önerilerinizi almak istiyorum.

Olta için makine teknik özellikleri ve misina kalınlığı sizce nasıl olmalı?
    (Olta ve misinayı yurt dışından-internet üzerinden almayı düşündüğüm için olta ve misina için marka yerine özellikle teknik özelliklerini sormak istedim. Ama marka ve model önerileriniz olursa ona da açığım)

Şimdiden herkese çok teşekkürler.

2. senol232

senol232 ŞENOL

Favori Kamış:
    dam
    Favori Makine:
    shımano hyperloop
    En İyi Avı:
    4kg kaya levyeği
    Tekneden mercan karagoz ve benzeri baliklar icin alabilecegin makinalar ryobi ecusima 6000 vi yada shimano exage veya nexave 6000 lik makinalar yeterli eger butcen fazlaysa daha ust makinalarda var birde 030 ip misina sardinmi yeterli olur

3. onat

onat turhan onat

Ryobi alma.

4. senol232

senol232 ŞENOL

Favori Kamış:
    dam
    Favori Makine:
    shımano hyperloop
    En İyi Avı:
    4kg kaya levyeği
    Neden almasın anlatırmisin

5. Emre

Emre Emre

Favori Kamış:
    Lineaeffe Spider Surfer 420cm, Okuma V-System 2,40
    Favori Makine:
    Shimano EXAGE 6000 FC, Daiwa Windcast S 5500, Okuma Safina 40
    En İyi Avı:
    Levrek 8kilo
    Dostum sen ilk önce many :) bütçeden söz et ona göre sana tavsiyede bulunmaya çalişalim bence.

6. bilac

bilac Cemal Bilaç

Öncelikle yanıt veren arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Aslında benim öğrenmek istediğim marka ve modelden çok, ideal olan makine teknik özellikleri ve misinanın kalınlığı.

Bu özellikleri öğrenip, makine ve misinayı da ona göre almayı düşünüyorum. Bütçe için de orta diyelim işte :)

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Şimdi sen çok yanlış yerdesin diyerek başlamak lazım.

Hoppala derken, şu hususlara dikkat etmen lazım.

Çipura, genel olarak sığ, derinliği çok fazla olmayan yerlerde avlanan bir balık. Şimid bu sözü abartıp, diz boyu sudan bahsediyoruz gibi anlayacak olanlar olacaktır, ama mesela 90m derinlikte çipura aranmaz pek malum.

Çipura için gereken, sığ yerde, hafif kurşun (elbette gene 15 gr kurşun demiyoruz, göreceli olarak hafif) ile çupranın vuruşunu harami balığın tıkırtısından ayıracak hassasiyette bir kamış. Elbette yanında, pek kavgacı olmayan, öyle kalama vs. istemeyen gariban çipurayı çekecek bir makine.

Böyle bir makine, shimano dışında hemen her şey olabilir aslında. Shimano'dan çok ağzım yandığı için böyle diyor olabilirim gerçi, ama bence böyle, şahsi fikrimdir, herkes katılmayabilir.

Ama mercan dediğin zaman, derin su, tahminen akıntılı su olayın resmi. 50m, 90m gibi derinlikler. Dibe inmesi için akşama kadar beklememeniz gereken baya ciddi kurşunlar, 200 gr, 300 gr vs. Ve o derinlikten kolayca, yormadan, saatlerce sarmadan çekebilecek bir makine. Tabi o kurşunla ezilmeyecek, gerektiğinde riptide vs. imkanı sağlamak üzere boyu hallice, yükte ezilmeyen ama gene hanosla mercanı kolay ayrıtetmeni sağlayacak bir kamış.

Yani, çipura avı ile, mercan avında isterler çok farklı. İkisini birden iyi yapacak bir takım biraz zor. Bilhassa mercan avına girişeceğiniz kamış+makine ile çipuraya girişmek, gereksiz bir sürü hamallilye demek olacaktır.

Şimdi hemen oradan buradan çıkıp, amanda şu kamışi, ahada şu makine diyenler olacaktır. Haklıdırlar, bir şey diyemem, kendi ölçütlerine göre. Ama unutmayalım, eve at arabasıyla da, mercedes'le de giden, en nihayetinde yolda kalmaz, hedefine ulaşır. Hadi illa mercedes olmasın, ama en azından amortisörü filan olsun di mi?

Bu bağlamda, benim tecrübem, size en azından iki farklı makine ve kamış gerekeceği yönündedir. Belki bütçe biraz artar, ama vereceği rahatlık misliyle katlanır.

Ha, el oltası ile, çipuradan mercan harikalar yaratan Orhan Küçükbiçmen üstadımız vardır. O halde, madem keyfinize sos, maceranıza katmer arıyorsunuz, o zaman biraz daha standartlarınızı yüksek tutun derim.

8. onat

onat turhan onat

Bende 2 adet Ryobi vardı. 8000 Ecuisma ve 8000 oasy modelleri.Öncelikle derin suda avlanıyorsam aşağıdaki 300 gr lık balık 1kg ağırlık varmış gibi zorluyordu. İlaveten kılavuz rulmanının sık sık kitlenmesi, ve ciddi bir ses problemi ve çabuk korezyon olması diğer problemleri. Yaygın kanının aksine Ryobi makineler Japon olmayıp çin üretimidir.
    Bu arada kullandığım makinelere her av sonrası bakım yapan birisiyim. Hali hazırda ryobi makineleri terkedip Penn ve Daiwa modellerine dönmüş bulunmaktayım. Piyasadan kalkmadan Penn 650 ssm makineyi öneririm.

Saygılarımla.

9. bilac

bilac Cemal Bilaç

Serdar Bey (skoylu), aslında hem mercan hem çipura için geçerli makine ve misiniz diye sormamın nedeni, Foça'dan çıktığımız tekne turlarında yakalanabilen en iyi iki cins balığın bunlar olmasından dolayı... Açıkçası siz söyleyene kadar avlanma şekillerinin bu kadar farklı olduğunu bilmiyordum. Ayrıntılı izahınız için gerçekten çok teşekkür ederim. Önerilerinizi dikkate alacağım. Ayrıca forumdan okuyup öğrenmem gereken daha çok şey olduğunun da farkına vardım.

Turhan Bey (onat), size de önerileriniz için çok teşekkür ederim. Makine tercihimde tavsiyelerinizi göz önünde bulunduracağım.

10. rockchy

rockchy furkan aksakal

En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    Serdar abiyi yanlış anlamadıysam eğer, bahsettiği hedef avın mercan olduğu durumda farklı çipura olduğu durumda farklı kamış makine kullanmanın avantajlı olduğu. Sizin bahsettiğiniz aynı meradan iki balığında hedef olduğu bir durum.

Model öneremem çünkü kıyıdan surf için kullandığım makineyi teknede de kullanıyorum ben tecrübelerim sınırlı. Öğrenci imkanlarıyla anca bu kadarı oluyor. Ama Türkiye'den alınacaksa benim tercihim ya shimano ya daiwa yada bütçem imkan vermiyorsa bunlara okuma olacaktır makine için.

Birde ben size bir soru sorayım. Foça'dan çıktığınız tekne turları kaç kişilik oluyor, ücreti ne kadar, kaç saat av yapılıyor?

Ek olarak tekne avlarında makinede örgü misina kullanmanızı şiddetle öneririm. Balık takımın yanından geçse hissettiriyor.reeling

İğneniz keskin, misinanız sağlam olsun...

11. memetb3

memetb3 Mehmet

Favori Kamış:
    albastar
    Favori Makine:
    penn pursuit, okuma distance pro
    Yıllardır İzmir çevresinde çupra ve mercan avlayan birisi olarak buna cevap yazabilirim sanırım. Serdar beyin dediği gibi çupra çoğunlukla derinlerde bulunmaz fakat mercan çupra gibi kıyıda dolaşan balık değildir fakat çoğunlukla 20 metreden derinlerde her derinlikte bulunur. Genelde tur şeklinde veya oldukça amatörce yapılan avlarda 60 metreden daha az derinliklerde çupra,mercan ve karagöz üçlüsü hedef balıklardır. Bazen sargoz,ıskatarya ve mırmır hedef olmasalar bile izmarit, kupez, kolyoz, istavrit denk gelir. Bu tür avlarda ben hafif makina tercih ediyorum. Shimano hyperloop 4000 fb bu iş için en ideal makina bence. Ucuz, bakıma ihtiyacı yok, yeterince kuvvetli, çok hafif, uzun ömürlü ve dayanıklı. yaklaşık 5 yıldır ayda 2 kez tekne avında kullanıyorum bir kere bile silmedim hala sorunsuz çalışıyor. Eğer sadece mercan ve büyük boy mercanlar hedefleniyorsa 80 metreden daha derinlerde avlanılır (ki bu tarz meraya Foça'da gideni pek duymadım). Genelde Kuşadası ve Özderenin baya açıklarında bu tarz yerler var çoğunlukla 110-120 metre derinlikte meralar ve müthiş akıntı var. Akıntıya göre 300-400-500 gramlık kurşunlar kullanılır ve akıntıdan dolayı size 10 kat daha ağır gelir. Hedef büyük boy mercandır fakat sinarit ve trançada denk gelebiliyor ve de eliniz tamamen boş dönme ihtimaliniz de hayli yüksektir. Bu tür avda büyük kafalı, düşük sarımlı, çok güçlü makinalar kullanılır. Bunun için penn pursuit 8000 kullanıyorum. Çok ağır ve yorucu fakat tabiri caizse kamyon gibi kuvvetli. Umarım faydalı olmuştur.

12. dusty

dusty Tuncer Yılmaz

Favori Kamış:
    Standard (Germina)
    Favori Makine:
    Rilex Rex 64
    Ben de bir İzmir sakini olarak soru sahibine bir tavsiyede bulunmak isterim.
    Küçük çaplı lever drag bir çıkrık al ve onu orta sert aksiyonlu bir kamışa bağla. Makinenin tur sayısı 4'ten küçük 6'dan da büyük olmasın.
    Bu çıkrığa 250-300 mt 0,2 iyi bir ip bağla önüne 1-2 kulaç da 0,4 FC misine iliştir.

Bu düzenek :
    - Hafif olur
    - Hissiyatlı olur
    - Güçlü olur
    - Belki biraz daha yüksek fiyatlı olur

Bununla 100 gr gopezi de 3kg trançayı da hissetmekte ,tasmalamakta ve çekmekte hiç bir sıkıntı olmaz.

Ben de zamanında benzer sıkıntılar yaşadığım için şu kamışta karar kıldım.

Kamış : Daiwa saltist deep action 190
    Benzer parametrelerdeki bir ugly stick de olur.

iki takım daha iyi olabilir ama taşıma ,depolama, daha fazla bakım sorunları olur.
    Alacağın makine de bu bahsedilen kamışlara yakışsın :)
    Kalkıp da shimano'nun veya zorbastar'ın çektiri moktan bir modelini alma.

Ama eğer sen çiftlik kıyısındaki çipuraları ve oralara gelen mercanları avlamak için düşünüyorsan bunların hiçbirini dikkate alma.

13. bilac

bilac Cemal Bilaç

Furkan kardeşim, yorumların için teşekkür ederim.
    Sorunun cevabına gelirsek, bu sezon Foça'da tekne turuna gidemedim. Geçen yıl 20-25 kişilik grup halinde (bizim arkadaş grubumuz 3-5 kişi, önceden telefonla rezervasyon yaptırarak gidiyoruz), kişi başı 45 tl (Çay servisi ve öğle yemeği dahil) sabah 6 - akşam 6 arası çıkıyorduk. Açıkçası çok büyük balıklar alamasak da Manisa'ya yakın olması nedeniyle tercih ediyorduk. Deneyip görmeni tavsiye ederim.

14. bilac

bilac Cemal Bilaç

Mehmet Bey (memetb3), mercan ve çipura avlarında normalde farklılıklar olduğunu bilmiyordum. Çünkü tekneden av için arkadaşlarla daha çok Foça'yı tercih ediyoruz. Sanırım ortalama 20-30 mt de avlanıyoruz ve çıkan en iyi balıklar mercan, çipura ve karagöz. Bunun için, bu üçlü için en uygun olta ve misina takımını öğrenmek istemiştim. Faydalı yorumlarınız ve bilgiler için teşekkürler.

15. bilac

bilac Cemal Bilaç

Tuncer Bey (dusty), size de çok teşekkür ederim.
    Yorum yapan her arkadaştan bir şeyler öğreniyorum. Demek ki doğru yerdeyim. Herkese çok teşekkür ederim.

16. memetb3

memetb3 Mehmet

Favori Kamış:
    albastar
    Favori Makine:
    penn pursuit, okuma distance pro
    Rica ederim faydalı olduysam ne mutlu bana. Evet dediğiniz derinliklerde üçüde bolca çıkarlar. Bu tarz avlar için hafif ve yorucu olmayan, daha hesaplı kırıldığında bozulduğunda sizi üzmeyecek makinalar daha kullanışlıdır bence. Olurda bu avlar sizi kesmez daha derinlere büyük mercanların peşine düşerseniz daha yüksek çekerli daha güçlü bir makinaya ihtiyaç duyacaksınızdır. Üstelik avda yanınızda yedek bir takım olması herhangi bir olumsuzluk yaşayınca gerçekten faydalı oluyor. Rastgelsin