arkadaşlar bu aralar mersinde kıyıdan ava gidipte göz doluran bir av malesef yapamıyoruz .artık bizdemi bir yalnış var yoksa denizdemi balık yok anlamadım .sadece kefal avlayanları görüyorum veya kargıyla kıyıdan sargoz alanları.malesef kargıyla avlayan arkadaşlarda o kadar küçük balıkları avlayıp sepetlerine koyuyorlarki inanamassınız.heralde kış gelene kadar ya balığa gitmeyeceğiz yada tekneyle açılp avlanacağız.tekneyle avlanan ve yanına bir arkadaş arayan oltacı arkadaşlar varsa (mersin merkezde) beraber bi balığa çıkmak isterim veya bir kaç arkadaş haberleşip beraber tekne kiralayıp çıkabiliriz.herkese rasgele.mrsparkle mrsparkle reeling
balık yok mersinde şubattan beri balık yok. var ama tek tük tekneyle açılsan bile balık yok denecek kadar az bu sene. kıyıdaki herkes balık yok diyor. mesela 1 tane çupra görmedim. Kefal var. kefal da olmazsa halimiz nice. hele o kefallerin yunus gibi suyun üstünde sıçrayışları görmeye şayan hareketler
Kışın çupra alamadım , bahar yapacak dediler ... Bahar da olmadı, yazın gece iyi yapacak dediler ... Şimdide tutamıyorum , sonbahar yapacak dediler ... Sonbaharda yapmazsa bakalım nezaman yapacak diyecekler Haklısınız arkadaşlar , temiz balık çıkmıyor uzun zamandır . Muğdat camii karşısında 11 kulaçta bir kaya varmış . Gece gidiyorlarmış. Yaptı mı iri sargoz yapıyormuş , ara ara da bolca kolyos alıyorlarmış . (ben gitmedim ama kaynak güvenilir )
arkadaşlar heralde biz kış gelene kadar böyle kendi kendimize isyan edeceğiz ben bu cumartesi gittim bir sapan yakaladım 3 kg kadar onuda tekrar denize bıraktım.mersin içinde balık yapan yer yok bu hafta istemeye istemeye kefal avlamaya gideceğim tek çare olarak...
Mersindeki balık tezgahlarınıda takip ediyormusunuz? yada limandaki balıkçılarla da konuştunuzmu??? onlar ne diyor.??
Genelde çiftlik ürünleri var tezgahlarda Muvaffak Abi . Doğal balık olarak sardalya , palamut , kuppes, kemane felan var. Bazı büyük marketlerde de doğal mercan , lagos var . Onlarla konuşmadım ama sık sık balığa gittiğini bildiğim insanlarda bu ara boşladı balığı.
bu sıralar adese karşısındaki t iskelede 16.30-19.00 arası tek tük de olsa mırmır çıkıyor ayrıca iskelenin ayaklarında mırmır yavruları dolaşıyor onların büyümesi ancak kış mevsimine denk geleceğinden biraz daha beklemek gerekecek ancak eylül-ekim-kasım aylarında saat 18.00 den 21.30 a kadar çipura-mırmır biraz da barbun yapıyor aralık-ocak-şubat ayında çipura yerini mırmıra bırakır özellikle ocak sonundan mart sonuna kadar boru kurdu ile kiloluk karakulak(minekop) alınabilir ama nadiren kıyıda dolaşır son 4 yıldır bu yazdığım aylar arasında marina ile barış meydanı arasından yazdığım saatler arasında avlandığım için yazdım bunları
bırakın balıkları, Mersinde martıların sayısı da azaldı. eskiden kedi etine tantuni yaparlardı. hatta o zamanlar kedi populasyonunda azalma olmuştu. Tavuk etine tantuni yapıyorlar. Şehirde dedikodu çıkmış şu tavuk etine tantuni diye martı eti kakalıyorlarmış. bizde güzel güzel afiyetle yiyoruz, ne de güzel yapıyorlar. bende bu martıların sayısı niye azaldı diyordum
Malesef Dediklerinize aynen katılıyorum, mersinde kıyı avcılığı neredeyse bitti... giden hiç kimse balık alamıyor gibi. Özellikle de bu sene tam bir hüsran. Bu bilinçsiz avlananlara önlem almazlarsa Yakında kaya balığı bile vurmayacak oltalarımıza. Özelliklede Kıyının 5-10 metre açığına ağ serip parmak kadar balıklar tutan ağcılara önlem almaları gerekir. Bu konuda da sayın sahil güvenlik yetkililerini de ayrıca kınıyorum. Akşam Balık Avlarken yanıma gelip Burda ağ atıyorlarmış. görürseniz hemen sahil güvenliğe haber verirmisiniz Dediler ve yaklaşık 30 dk. sonra ağ sermeye gelenleri gördüm ve arayıp durumu bildirdiğimde aramızda geçen diyalog: -Alo Sahil Güvenlikmi? Kıyıya Ağ atıyorlar. -Ağı elle mi atıyorlar? yoksa Tekneden mi? -Ne farkeder Sonuçta kıyıya ağ seriyorlar. -Olmaz elle atıyorlarsa Yasak, tekneden atıyorlarsa serbest!!! -Ama çok yakına atıyorlar ve küçücük balıkları alıyorlar. -Ona yapabileceğimiz birşey yok... -Anladım. İyi akşamlar... Yorum sizlerin arkadaşlar.
malesef sahil güvenlik bu konularda çok duyarsız .daha doğrusu bir sahil kenti olmamıza rağmen mersinde amatör olta balıkçılığı bütün resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından yok sayılıyor.olta balıkçılığını geliştirmek,kıyıdaki balık popülosyonunu korumak veya olta balıkçılığını geliştirme için korunaklı av meraları oluşturmak gibi hiçbir çalışma görmedim ben belediye ve valilikten.
aman dikkat acı tantuni ve yaprak tantuni dışında yemeyeceksiniz. balık pazarı hizasında künefeci ismail usta nın orada.
Durum sandığımızdan vahim. Ağcılarda oltacılardan ve zıpkıncılardan şikayetçi. Benden duymuş olun. Kıyıda balık bırakmıyormuşuz. Ee esas balığın düşmenı oltacılar da haberimiz yok. Yarın öbürsü gün sahil güvenliğe sakın oltacıyım deme keserler valla cezayı. Artık olta atmakta suç olmaya başlayacak gibi. Gene hortumu çeken çekecek. idk bırakın sahil güvenliği; Green peace bile oltacılardan şikayetçi; neymiş; bilip bilmeden olta atıp balıklara eziyet çektiriyormuşuz Düşündümde adamlar bir bakıma doğru söylüyor, Bizimkisi hiçte sportif bir durum değil, lisanslı olmalı bu iş, peki ya ağcılara ne demeli, kim dur düyecek bu ağcılara