Mezgit Hakkinda Bilgi Takim Hazirlanişi Ve Avlanişi

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında djgoldıe tarafından paylaşıldı.

1. djgoldıe

djgoldıe Gürkan

Favori Kamış:
    iş yapan tüm setler :)
    Favori Makine:
    Remixon
    En İyi Avı:
    2.5 kg levrek

MEZGİT : Gadidae familyasından olup bilimsel adı Gadus Euxinus'dur. Dikkati çeken özelliği üç adet sırt yüzgeci olmasıdır. Sularımızda en fazla Karadeniz'de bulunur. Ayrıca Marmara, Ege ve Akdeniz'de de bulunur.

Vücudu uzun elips şeklindedir. Yan taraflarından biraz basıktır. Ortalama boyu 20 cm'dir. 40 cm olanlarına da rastlanılır. Derisi ince olup küçük yumuşak pullarla kaplıdır. Bütün yüzgeçleri dikensizdir. Karın ve yan yüzgeçleri ufaktır. İki tane kıç yüzgeci vardır. Kuyruk yüzgeci palet biçimindedir. Başı normal büyüklüktedir. Ağzı geniştir. Çenelerinde batıcı dişler bulunur. Alt çene üst çeneye göre daha kısadır, gözleri iricedir. Yan çizgi düzgün olup kuyruğuna kadar uzanır. Rengi kirli sarı ile karışık kurşunidir. Karnı beyazdır. Göğüs yüzgeçlerinin dibinde siyah leke bulunur.

Mezgit balığı yaz mevsimi hariç diğer mevsimler boyunca yumurtalı durumdadır. Karadenizde ve diğer sularda 30-40 mt.'den daha derinliklerde ve dipte yaşamayı tercih eder. Şiddetli kış aylarında kuzey rüzğarlarının etkisiyle ortaya çıkan kuvvetli akıntıyla bir kısm sürüler İstanbul Boğazından Marmara'ya geçer. Bu nedenle Mart başında Marmara'da yumurta bırakırlar. Mayıs ayında 5-6 cm. boya erişmiş yavrular, kıyıları, ana ve babaları ise kanalları takiben Karadeniz'e çıkarlar. Bu bakımdan Mezğite sularımızda Karadeniz'in balığı diyebiliriz. Eti yumuşak ve lezzetlidir. Çapari ve Köstekli olta takımıyla tutulur.

OLTA TAKIMI

Çapari :
    Balık malzemesi satan dükkanlarda değişk boylarda temin edilebilir eğer kendiniz yapmak isterseniz.
    1- İsteğe bağlı olarak 10 - 20 adet 5 ila 3 numara iğne (beyaz)
    2- Hindi tüyü veya gagalanmayı göze alırsanız martı tüyü
    3- ipek ve naylon kırmızı ip
    4- Misina (Beden 60-80 numara köstekler 30-35 numara)
    5- Akıntının setliğine göre 250 gr veya 400 gr iskandil (Kurşun)
    İğneler köstek olarak teker teker baglanır bağlandıktan sonra tüyler kırmızı iple iğnelerin üzerine bağlanılır bütün iğneler tamamlanınca köstekler bedene bağlanır ve çapariniz hazır.
    Köstekli :
    Olta kısmı 35-40 numara kalınlığında 3 veya daha fazla köstekten oluşur ve kösteğin biri (isteğe bağlı) kurşunun dibine diğerleri ise bedene takılır. Derinliklerine ve akıntılar gözönde tutularak 90-150 gram ağırlığında iki tarafı delik olan kurşunun alt deliğine 35 cm uzunluğunda 35 numara kalınlığında bir köstek takılır. Üst deliğe ise 2.5 metre uzunlugunda 40 numara kalınlığında beden eklenir. Beden 35 numara kalınlığında (aslında misina seçimi size kalmış birşey) 20 cm uzunluğunda 2-3 adet köstek ilave edilir. Kösteklerin birbirine deymemesi için aralarındaki mesafe 20 cm - 5 cm olarak hesap edilir. Kösteklere kısa saplı olan 1-2 numara olan iğne bağlanır. Beden oltanın ucundaki fır döndüye bağlanarak olta takımı hazırlanır.

Alıntıdır : geocities.

2. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Paylaşım için teşekkürler

3. themad2

themad2 Serdar

abiben böyle bi takım hiç kullanmadım normal istarvit çaparisine midye atın ve kursunun dibe deydigini hissedecek kadar bırakın vebekleyin balıgıda hep bu şekilde aldım ayrıca böle varsa izmaritte gelir.

4. gülbaharlar

gülbaharlar gulbaharlar

Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    gürkan paylaşımın için teşekkürler selamlar

5. monse

monse

Aynen katılıyorum normal 3 lü yemli takımla avlayabiliyoruz yada biraz rüzgarlı hava çapari lede avlanıyor dipte (tabi ben kayıktan bahsediyorum).Kumlu zeminde kurşun dibe değdikten sonra yaklaşık 1 metre kadar yukarı çekiyoruz ve ucuna midye taktığımız oltada yakalıyoruz bunu taşlık bölgede yaparsakta izmarit geliyor.Yanlız bu sezon bunların hiç bir tanesi işe yaramıyor çünkü BALIK YOOK.....Nedense bu sene??

6. themad2

themad2 Serdar

evet normalde bu zamanlar unkapanında su gibi istarvit,izmarit,mezgit oluyomuş ama bu sene geçen gittigimde söyle bi kovalara baktımda en fazla 10 20 balık tutmuşlar dı balık yok umartım çinekop vardır da bende tutma işini ögrenirim o kadar konu açtık hala bilmedigim bi yıgın şley var:D

7. monse

monse

8. AFUSTA

AFUSTA

Favori Kamış:
    remixon horizon 3.5 mt,banax brisa50, remixon horizon 3 mt, dam quick 250 rd
    En İyi Avı:
    sarıkanat, lüfer
    şu an yeşilköy kıyılarında zibil izmarit var. ilgilenen arkadaşlar varsa yeşilköy balıkçı barınağının ordaki mendireğin biraz açığından atabilir. kıyıdan tektük lüfer çıkıyor. onuda rönesans parkının aşağısındaki mendirekten alabilirsiniz.
    yalnız dikkat yeşilköy kayalık ve çok yosunludur. yedek takımla gidilmesi tavsiye olur.

9. simendifer

simendifer Sennur

Paylaşım için teşekkürler ancak bence mezgit için bu kadar teferruata gerek yok. Mezgit arsız bir balık zaten. 3 köstekli bir dip oltası yap, yemsiz bile atsan geliyor. Oltamı nereye atsam mezgit geliyor. Öyle iğne numarasına falan da gerek yok. Ben 6 no uzun pala kullanıyorum ama, bu meret 12 numaraya da atlıyor, 1 numaraya da, hiç farketmiyor. Eğer mezgit avlamak istiyorsam, 0,25 ya da 0,30 bedene 0,15 ya da 0,20 köstek yapıyorum. İğne olarak da 6 no siyah çapraz uzun pala bağlıyorum (uzun pala olmasının sebebi, daha rahat çıkarmamdan kaynaklanıyor. Kuruğuna kadar yutuyor çünkü mübarek). Yemi de tavuk göğsü yaptın mı, gırla mezgit alınır. Misinalar bana çok kalın geldi, iğne zaten herşey olabilir. Ben bu balığın her cins iğneye vurduğuna şahidim çünkü. Ve eğer mezgit dudağının kenarından falan yakalanmadıysa, oltadan çıkarken yaşama şansı yok, çünkü ciğerlerine kadar yutuyor.

10. monse

monse

Aynen katılıyorum hiç unutmam bir kere annem elma parçası taktı ona bile geldi...yanlız oltanızın ve mideye kadar yuttuğundan iğnenizin perişan olmasını göze alacaksınız çünkü balık sümük gibi bazen geldiğini bile anlamıyorsunuz ve çekerken devamlı döndüğünden oltanızı mahvediyor. Yuttukları için kayıkta bir yan keski götürüyoruzki çıkartırken iğne içinde kalmasın diye...daha da dün yedim ayıptır söylemesi dondurucuda bayağı birikmiş yazın.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 25 Eylül 2007
  11. promap

promap

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Balina yemdi...
    Sevgili Gürkan;
    Trabzonda yaşadığım yıllarda, Hasan Odabaş'ın restoranın yanındaki mendirekte dam'ımız vardı. Akyazı köyünün altında (Suva) bu mendirekten Mezgite çok çıkardık. Ama çapari yerine yemli ile her zaman daha iyi sonuç almışızdır. Önce yemlik istavritimizi yapar, daha sonra 25 iğneli takımımızı istavritle yemler, mezgit suyunda dibe yatırırdık. Çok trofe mezgit (nasıl oluyorsa :) ) aldık. Daha sonra mezgitleri deniz suyunda temizleyip, Hasan Odabaş'ın yerinde bakır tepside tereyağlı buğlama yaptırırdık. Kayık Dam'ımızın önünde kuma yatırdığımız masamızın üstüne nevaleyi yatırıp, bağlama eşliğinde mideye indirirdik... Havyarlarda hep kavga çıkardı :)
    Ey gidi günler...

12. monse

monse

Yok balık yok şimdi iskeleden geliyorum akşamları sandalla balığada çıkıyoruz ama nafile bu sene balık ya geç olacak yada olmayacak....yanlızca sürüsüne yığın güm
    üş var bakalım 1 ay içinde belli olur durum..[/QUOTE]

Evet arkadaşlar 3 gün itibari ile kıraça şeklinde istarvit akını başladı Erdek te kurşun yere inmiyor at çek at çek...(sandaldan) nereye atarsanız çekiyosunuz ben 3 gün önce yaklaşık 3-4 kilo tuttum ayıptır söylemesi şimdi istanbul a gelmek zorunda kaldım dönmek için sabırsızlanıyorum....darısı tüm denizlerin başına....

13. oz0735

oz0735 Özkan

Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    En İyi Avı:
    28.2 kg sarıkuyruk(kuzu);4.7 kg levrek;1.5kg kofana;4.5 kg deniz turnası;2cm gümüş(alanya)
    paylaşım için tşkler gürkanım

14. monse

monse

Evet arkadaşlar 3 gün itibari ile kıraça şeklinde istarvit akını başladı Erdek te kurşun yere inmiyor at çek at çek...(sandaldan) nereye atarsanız çekiyosunuz ben 3 gün önce yaklaşık 3-4 kilo tuttum ayıptır söylemesi şimdi istanbul a gelmek zorunda kaldım dönmek için sabırsızlanıyorum....darısı tüm denizlerin başına..

15. kenankadri

kenankadri KENAN MERCAN

Antalyada derin suda avlanıyoruz arkadaşlarım 3-4 mezgit aldı,mezgitler 2 ila 4 kilo arası değişiyor.bir kaç arkadaş,ne atsan gelir mezgit falan gibi küçümsemişler,ben neler atmadım yavv hala tutamadım bi mezgit :)

16. 56562

56562 xxx xxxxx

Arkadaşlarınız yem olarak ne kullanırsan kullan anlamında söylemiş olmalı onu. Eğer avlandığınız merada mezgit balığı varsa ve oltanızı dibe yatırdıysanız yakalamama şansınız yok gibi. Birde oltayı iyice dibe yatırarak deneyin

17. Egerceli

Egerceli Emre

Mezgit cigerlerine kadar yutmuyor, aslında mezgit vurmuyorda zaten iğneyi yuttuktan sonra kanat çıprmak yerine kendi ekseni etrafiında dönüyor.Döndüğü içinde iğne cigerlerine kadar gitmiş oluyor.

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Mezgit, yem yapınca şişiyor.. Yani yem olmaya uygun değil.. Ancak köpekbalığına kafası, yarısı vs. iyi yem oluyor. O zaman bunu tutmak için tek bahane kova doldurmak kalıyor..

Bu durumda size çember iğne tavsiye ederim. Biraz ucuz, kısa pala, nispeten adi iğne bulun. Kargaburunla uçlarını şöyle olacak şekilde kıvırın:

Geri kalanını boş verin, uç kısmın, sivri batan yerin şekildeki gibi tam bedene yönelmiş olmasını sağlayın..

Bu iğneleri, azıcık yemle yemleyin, yem, iğnenin ağzını kapatmasın.

Atın, bekleyin, dolsun, çekin. Bu iğneler mezgiti %80 ağzının kenarından yakalar. İğne çıkarma derdiniz olmaz, kolayca çıkarırsınız. Böylece zamandan kazanır, kovanızı daha çabuk doldurursunuz..

Ama bana sorarsanız, uğraştığınıza değmez, ne böyle yapmaya, nede mezgit tutmak için olta atmaya, o ayrı mesele.. Tercih sizin, saygı duyarız elbette..

19. Egerceli

Egerceli Emre

Ben de mezgiti sevmem aslinda istavritleri kendimize ayırıyor, mezgitleri komşulara veriyoruz.:)

20. Kuleli

Kuleli Bilal

Favori Kamış:
    Lineaeffe ım casting 420 - Omer Excalibur 82
    Favori Makine:
    Effe Titanic TT65
    En İyi Avı:
    Levrek
    ahahah:D Bende pek sevmem ama istavrit tutamadığım günlerde mezgit imdadımda en azından balık yiyorum bi tane havyarlı gelse süper olcak:D :D