Arkadaslar baskabirkonu üzerinde yazısırken geldi aklıma kaç defa istavrit çaparisi atıp mezgit çekildigihe hatta bu kucuk mezgitlerin kufurlerle geri atıldıgına sahit olmusumdur istanbul kıyılarında. evvelden istemesende hep gelirlerdi . özellikle galata köprusunde. yemi kapmasa kuyrugunu yuzgecini takar yine gelirlerdi. okadar boldu larki mevsimi falan denmez tutulur . hata içi hayvarlısı makbul sayılırdı ama bir iki sene öncesinekadar ya o balıga ilgim yok dikkatimi çekmiyor yada artık çekildiler kıyılardan ufak ufak ne oldu mezgitlere.
Küstüler herhelde İşin şakası bir yana gerçektende eskisi kadar çok çıkmıyor .Sen tutmak istersen tavsiye ederim Gemliğe gel .Eskiden büyüklerimizin mezgit için söylediğibir söz aklıma geldi "Mezgit! eve Tez git" ... Kayıklarla açılıp gemlik körfezinde mezgit tutardık okadar cok olurduki ilk tutulanlar cibre gibi olurdu bu yukarıda söylenen söz herhelde bunun için şöylenmişti sanırım
acı yanı o ya işte. istemesende gelirlerdi simdi yok oldular. yani avcılıga gerek bile yoktu yemsiz oltayı at. çek enggeç 3. seferde bir mezgit gelirdi simdi acemiler kan aglıyo.:=)))
Çok karamsarım bu konuda belki ama bu şekilde biliçsizce doğa ile oynamaya devam edersek birgün gelecek genç nesillere balıkları kitaplarda göstereceğiz gibime geliyor...Düşüncesi bile korkunç.Allah saklasın...
aynen sevgili dostum gelecekkusakne kelime. bakınbiz gözlemliyoruz olanları. annem anlatırdı marmara uskumrularının ne guzel oldugunu. koku kesin mahalleye yayıldıgı için en yakın komsuya bir tabak ayırmadan pişiremediklerini. biz se daha nelere sahidiz. ve olacagız. insallah geriye hala guzel bir kaç sey bırakabiliriz.
en son istanbulda çok sağlam mezgit yakaladığımda ortaokul 3. sınıftaydım, o tarihten sonra hiç öyle mezgit yapmadı birdaha.Yemli oltayla yakalardım, üşengeçlikten 4 köstekli oltanın 1 iğnesine yem takardım ama her seferinde yinede 4 tane mezgit gelirdi
1975 senesi Kumla rahmetli babamla sabah ezanından evvel kayıkla çıktığımız balıktan eski galvaniz kova ile tam bir kova kolyoz tuttuğumuz geldi biranda aklımada Vay bize Vay halimize Beğenmediğimiz İstavrite bile daha bu gün kg'sine 7 ytl vermiş eşim içim sızladı daha neler göreceğiz bakalım hayırlısı Allahtan...
Mezgit mülayim balıktır, yakalanınca kaderine razı olur, pek çırpınmaz. Kafası gövdesinden büyük olduğu için küçükleri pek beğenilmez. Küstürdük galiba garibanları.
bende olsam gelmem. de cidden her gunbakıyom raporlara biride numune olsun tutsun. hanibalık azalır azalır sor atukenir. birden ne oldu bu hayvanlara. azaldılard abiz mi farketmedik
Marmara ve boğazdakileri soruyorsanız, karides algarnası adı altında kullanılan çerçeveli troller ve Marmarada sayıları 100 ü bulan kaçak troller tarafından bir kasa karides/balık seçmek için yüzlerce kasa ince mezgit avlanıp ölü olarak denize dökülmek suretiyle tüketildiler.
abi o bu degilde hayvanlar kancayı öyle bir yutuyor ki sanırsın kuyrugun dan çıkacak3 kancam hayvanın midesinde kaldı tani çapari 0.8 misina 0.20 koparacak kadar cani degilim.
Benim bildiğim yaz aylarında çok bol olduğu diğer zamanlarda zaten havyarlı oluyor.Bu yaz baya bi mezgit tuttum.
yaaa dimi arkadas ne üzülürdüm onların haline ufaçıklar. kancayı çıkarırken degılırlar. incecik okadar ufagınıda kimse sevmez . Mezgit degidin istavrit çaparisine gelen o hayvancıklar degilki lufere caka satan kocaman saldırgan bir hayvan . ozavallı yavrularda avci hisleri v narin vucutlarıyla o oltalara takılır durudu. avcısında oltanın ucundaki can böyle narin olunca çektigine mi yanarsınn. oltayı attıgına mı ama derdimiz şu ki o oltanın üzerine atlayan cesur ufaklıklar da çekildiyse bogazdan ne tutucaz bir 50 sene sonra sehir hatları vapurlarınımı bir esaslı yoldaşımız istavrit direniyor herşeye. allah onlara kuvvet versin. avcılık demek biraz hayatı solumak demek. baş egit boyun bükturecegin doga bu akdar acınacak durumdayken ne avın tadı kalıyorrr. nede denizin iyot ve magneziyum kokan kokusu peşinizi bırakıyor. hani denke denk mücadele edeceginiz doga yoksa zaten dizlerinin üzerinde kendi yaşamı için af dileyen bir kaderdaşınızı öldürmüş gibi oluyorsunuz. istanbul güzel. ama her degişimi göbeginde yaşamak bazan fazla hüzünlü. dün uskumru yok oldu sora mezgit te universiteye gitmek için gunde iki kez bogazı geçişimi hatırlarım. sende en az 3 kez vapurlar çalısmadıgı ve köpru tıkandıgı için derslerimi ve sınavlarımı kaçırdıgımı hatırlarım. sinüzitim bogazınhatırasıdır. hayatta okadar samimi ilk kez sarıldıgım kız arabalı vapurda dusmemek içinbana sarılan bir kardesimizdi. bogaz çocugu olmak zor. fakat neleri kaybettik şu kısacık ömrümüzde. her gun vapurdan geçerken izmaritini denize atan adamları duşunmekbile korkunç. 400 yıl artı 2.5 cm küp plastik ve gunde bin tandenhesaplasanız yılda nekadar ediyor. bogazı geçtiginiz vapur kadarmı onun makine dairesi kadarmı?. enmasum hareketimiz di bu. benim sabahları uyku sersemi geçerken latince ve rusca isimlerinden karşılastırarak neredeyse ruscayı söktügüm zamanda bıgaza ve marmaraya neler nelr neler karıstı. bazan galtadan tuttugumuz balıkları ümraniye hekimbasındaki martılarla karşılastırdıgım olur. bir insan yurduna yuvasına bu kadar mı kıyar. bir süre sonra sadece karşılıklı anılarımızı anlatır, olta yerini birbirirmizi çekiştirir duruma mı düşecegiz sizce ve belki de farklıbri seyler yapmanın bir şeyleri örgütlemenin zamanı gelmedimi bunca gönül bir aradayız bir seyle r yapmak için sizce kaç kişi gerekir 1.- 3 5 12 500 belki beşbin. bedir savasında 400 kişi bile yoktu. malazgirtte 50 bin adam.kurtulus savasını 80 bin tufekli adam kazandı. sizce biz gerçektenokadar azmıyız. yada bizi kim korkuttu. gönlümüzü koydugumuz bu sular içinbir şeyler yapmanın zamanı geldide geçiyor bile.
sizce de bu yokolusun ilk adımı degilde nedir? çoook usta görduk artık tutamadıkları balık ların ardından yas tutan.