Bu güzel bebek Kozyatağı Carrefour balık reyonunda yatıyordu.İçim acıdı.Bu işin bir yaptırımı yokmudur ?
Büyük Ihtimalle Vardir Ama Sanirim Kimse Dikkate Almiyor Malum ülkemizde Bu Konulara Fazlaca Egililmiyor Bende Gecenlerde Bir Balikci Tezgahinda Ufak Kirlangiç Yavrulari Satilirken Gördüm Resmen Içim Ciz Etti
Sormayın bu balıklar sokak tezgahlarında değil birde büyük kurumsal firmaların tezgahlarında bile sergileniyor fütursuzca, peşkeş çekilmeye çalışılan küçük kırlangıçlar.Vitrin süsü olmuş bu minik Kılıç, bir zamnlar Boğazda avlanabiliyordu sonra bu minik Kırlangıç artık uğrarmı bu denizlere.Bu sahneyi İstinyede, Beşiktaşta heryerde görebiliyorsunuz. İçiniz buruluyor, umutlarınız kırılıyor bu ülkenin denizi, balıkları, suları, insanları ne kadar sahipsiz bir kez daha anlıyor, biraz daha buruluyorsunuz...
Yazıklarolsun... Böyle kurumsal firmalar bunu yaparsa hangi balık satıcısı yapmaz... Kim ilgileniyor bu konularla,mutlaka şikayet edilmeli... En azından, Carfur a protesto mailleri gönderelim... Tüm üye arkadaşlar kınama maili gönderelim... Sevgili Admin bu protestoyu organize ederse, en büyük yaptırım olur bence...
Az önce, musteri_hizmetleri@carrefour.com, senal_market@carrefour.com adreslerine kınama maili gönderdim... Tüm amatör balıkçı arkadaşlarımdan da aynı tepkiyi bekliyorum... Bu duyarlılığınızdan dolayı da şimdiden teşekkür ediyorum... Özellikle de Burak Yıldırım kardeşime...
Kınama mail im aşağıdadır... Ayrıca bu maili en az 50 arkadaşıma da gönderdim... "Sayın Yetkili, Kozyatağı şubenizin BALIK REYONUndan çekilmiş olan ekteki YAVRU KILIÇ BALIĞI fotoğrafı UTANÇ VERİCİDİR... Bu yavru balığın yakalanması ve satılması SUÇTUR... Hele de sizin gibi kurumsal bir firmanın bunu yapması utanç vericidir... BU, HEM YASADIŞI, HEM İNSANLIKDIŞI OLAYLA İLGİLİ OLARAK, SORUMLULARI ve İŞLETMENİZİ KINIYORUM... Ahmet YAVUZ / İZMİR "
Yazık ki sıradan vatandaş ve toplum olarak balıkları sadece tezgahtan tanıyor ve etiketinde ne yazıyorsa o sanıyoruz. Ben de üstüne levrek yazılan ispendekleri gördükçe kahrediyorum. 300-400 grlık o hayvancıkların asla 3-5 kglık olanlarını dahi göremiyorum hiçbir zaman. Toplum olarak o kılıç balığı "kocaman"dır. Çünkü bizim için ideal balık boyu malesef hamsi olarak kalmıştır. İnsanların bilinç düzeyi yükseldikçe ve tezgahtaki balığın yavru olduğunu öğrendikçe ortaya koyacağı tepki ve satın almamazlık bu durumları değiştirebilecektir. İnşallah denizlerimiz,sularımız tamamen boşalıpta tezgahlarımızı tamamen ithal balıklar doldurmadan önce de bunun olmasını temenni ediyorum..
Bireysel olarak benim herşeyi bilmem imkansızdır. Bilinç elbette önemlidir ama aslolan denetimdir... O da ne yazık ki Türkiye'de HER KONUDA en büyük eksiğimiz.
Ben de pazartesi günü Habertürk Gazetesi İstanbul ekini telefonla arayarak bu konuyu dile getirdim ve yayına değer bir konu olduğunu ilettim.Büyük marketlerde,balıkçılarda,balık halinde sirkülere uymayan ufak balıkların satıldığını anlattım.Telefondaki bayan değerlendireceklerini söyledi.Umarım üzerine düşerler.
vermiş olduğunuz tepkiye sonuna kadar katılıyorum, bildiğim kadarı ile,büyük hiper marketlerin balık reyonlarını taşeronlar işletiyorlar, lakin bu durumda hem ana firma hemde taşeron suçlu sayılmalı, ayrıca göndermiş olduğunuz mailde,balığın aynı zamanda orjinal ismini ve hangi sebeplarden 'tebliğ ve numarası' yakalanması ve satılmasının yasaklandığıı belirtmek gerekiyor, mailinize eklenti yaparak ilgililere mesaj atacağım,ve tüm adres defterime aynı mesajı göndermeleri üzerine yönlendireceğim,
Bundan aylar evvel yine yanlış hatırlamıyorsam devlet kanallarımızdan birisinde belgesel izliyordum , belgeselde fotoğraftakinden belki biraz daha ufakları açık denizde yakalanıyordu, evet bir belgesel ve devlet kanalımızda, yer akdeniz , yakalanan balıklarda balıkcı tezgahlarına ve lüks restaurantlara gidiyordu. Şimdi sormak istiyorum, konudaki resimmi vahim yoksa devlet eliyle yayınlanan bahsettiğim avmı.
Burdaki Kılıçbalığı büyük bile sayılır, bunun çok daha küçüklerini görüyorum ben tezgahlarda. Akıl alır gibi değil doğrusu, kanunen yasak olan şeyler nasıl bu kadar alenen uygulanabiliyor? Memleket işsiz dolu. Al işe yeterli sayıda memur, eğitimden geçirip ver ellerine birer ölçü aleti. Balıkçı tezgahlarını gezerek ölçüm yapsınlar, ceza kessinler. 1 ay sonra bu sahnelerden hiç birini görmeyiz. Tezgahta satan adam almayınca, balıkçı da artık yakalamaz. Bunu uygulamak çok mu zor bişey aklım almıyor.
bende mesajımı gomnderdım hemde cok sert bı sekılde hakkımda dava bıle acabılırler umrumda mı tabıkı hayır......
Yapıyolar böyle arada bende bizim carrefourda minnacık kırlangıçları görüyorum olacak işmi diyorum kendime.
metroyada çoğu zaman zıpkın balıkları geliyor özellikle büyük kofanalar bodrumdan.zıpkınla yapılan avların satışı yasak olduğu halde
Arkadaşlar ortalığı ayağa kaldırmadan önce isterseniz iyice bir araştırın benim bildiğimkadarıyla kılıç balığında boy sınırlaması yok