Balıklar nerde..? ================================================================================ Değerli arkadaşlar.Yıllardan beri hangi gün nerede ne balık yakaladım,kaç tane yakaladım,günün hangi saatinde yakaladım gibi sürekli not tutarım .Ve bu bilgileri özel bir defterimde bir sonraki yıl için bilgi amaçlı biriktiririm.Bugün 2 temmuz.Ne yazıkki defterime henüz birşey yazamadım.Çünkü kıyılarda henüz birşey yok.9 yıldır denize sıfır dalgaların evin duvarına vurduğu bir yazlıkta kiracı olarak kalıyorum.Ev Çanakkale boğazının daralmaya başladığı ve levreğin boğaz geçişi sırasında mutlaka evin bulunduğu koydan geçtiği çok güzel bir merada bulunuyor.Ayrıca mırmırın bol olduğu çupranın arasıra oltaya denk geldiği bir yer.Daha önceki yıl mayıs 15 te bir gecede kıyıdan 23 mırmır alındığı bir koy bu sene tamamen kurumuş sanki.Geçen hafta kimse kıyıdan birşey yakalayamadığını bildiğim için ne olduğunu yani balık varmı yokmu diye belki levrek denk gelir umuduyla zıpkınla koyları dolaştım.En az 50 tane 25 30 cm ispendek gördüm ama vurmadım.Çıkışta bir tane 40 cm civarı kefal vurdum.Koylar benim daha önceki yıllarda çok güzel mırmır yakaladığım meralarımdı.Ama bu yıl mırmır hiç göremedim.Dün gecede canlı yem gıvıl (yosun solucanı) kullanarak 4 takım denedim tık yok.Aynı zamanda yakın yerlerdeki kıyıdan avlanan arkadaşlardanda edindiğim bilgilere görede (Bandırma,Erdek,Denizkent,Karabiga,Lapseki gibi meralardada hiç mırmır yakalayan yoktu.Geçen hafta kıyılara bırakma ağ bırakan bir balıkçıyla sohbetimde ağına 3 mırmırın takıldığı ve balıkların havyarlı olduğunu söyledi.Aslında bizim burada kıyılarda mırmır mayıs ortalarında havyar dökerdi ve dökümdem sonrada yeme saldırırlardı.Herhalde mevsimlerin değiştiği gibi mırmırların üreme zamanlarımı değişti.? Geç doğum yapacaklar galiba..
Necmi abim ne yazıkki durum Ayvalık'tada geçerli ne oltama bir vuruş aldım nede zıpkınla gezerken gördüm
Necmi abim , ben 2 senedir bu konuda dertliyim , yaptığım tüm dalışlarımda dahi 1 mırmıra rastlayamadım, yani anlayacağın bırak oltayı gözümle suda görsem yetecek.
Necmi abi, buradada durum aynı yaklaşık 2 senedir mırmırı mumla arıyoruz. 2 sene öncesine kadar bulunduğum yer güzel mırmır yapıyordu ama 2 senedir 1 tane bile alan olmadı. Keza sargozdada durum aynı geçen yaz deli gibi sargoz yapıyordu burası bu sene 1 ay kadar önce toplam 15-16 adet kadar aldım ama 1 aydır toplamda 2 adet alabildim, birşeyler oluyor ama bende anlayamıyorum. Bilen varsa inşallah aydınlatır bizleri. Selamlar..
necmi abi selamlar... abi evinin yerini öyle güzel anlatmışsınki şu levrekler geçerken oltaları alıp bir çayını içmeye gelesimiz geldi)
sevgili Necmi abi sizin mırmırlar bizim taraflara gelmiş sanırım )). bu hafta sonu Mersindeydim boru kurduyla 12 parça mırmır aldım 40-50 metre kıyıdan mesafeden.ayrıca bolca çupra yavrusu geldi suya gönderdim büyüyünce dönecekleri sözünü alıp)) 1 tane çupra alıkoyabildim ancak.mırmırları hava karardıktan sonra aldım.gündüzde 20 parça gümüş aldım 15 metre önümden.ertesi akşamda afiyetle kılçıklarını ayıkladık.darısı sana olsun
Abi yahminim şudur ; Şimdi bunların belli bir göc zamanları var.Bu da hersene birazcık daha değişiyor yani sıcaklığa göre göç yapmıyolarmı bunlarda ona göre geçiyorlar. Mesela bu sene bana göre sıcaklar çok geç geldi.Göçleride geç olabilir.
Küresel ısınmanın etkileri. Tropikal hava oldu resmen. Yazın ortasında bir anda sağanak başlıyor, normalde bu aylarda sıcakdan kavrulurduk, denize gitmek için can atardık, ancak ne güneş var nede denize gircek heves kalıyor insanda.
sanırım ben mırmır konusunda sanslı olanlardanım Perşembe günü İzmir yakınlarımdaki avlağımda iki adet mırmır yakalama şansına eriştim
günebakanlar çekirdek tuttuğu zaman mırmırın avlanma zamanı gelmiş demektir..bu ay içinde mırmır takımlarının bolca çalışması gerekiyor fakat gitgide denizin ve haliyle balıklarında dengesi bozulduğu için artık ne eski tabirlerin nede av tecrübelerinin biz amatör balıkçılara pek yardımcı olduğu söylenemez..dilerimki bozulan bu denge düzelir ve de arzu ettiğin mırmırlara kavuşursun Necmi ustam..saygılar
abi bu sene şu zamana kadar iskenderunda bizde birkac parcadan başka alamadık henüz en sevdigi yemi boru kurdunu da sagolsun mazemecimiz izmirden tedarik ediyor ama henüz mırmır yok
Abi çok ilginçtir; benim kayınpederin yazlığı Dikili Salihleraltında ve ben sırf balık yok diye o sahilde tatil yapmaktan nefret ederim. Ama geçtiğimiz haftasonu oradaydım ve gece en az 30 tane yavru mırmır denk gelince (hepsi salındı) ertesi gün zıpkınla dolaştım ve kefalden başka balık olmayan o sahilin bir anda panayır yerine dönmüş olduğunu gördüm; mırmır,sarpa,lidaki,ispendek,kefal,küçük karagöz,ispari... ve inanmayacaksın ama ilk başarısız atışımda da zıpkınımın ipe bağlanan yüzüğünü çatlattığımdan dolayı elim boş ama hafızam dolu olarak İstanbul'a döndüm. Ama bendeki şansa göre 20 gün sonra başlayacak asıl tatilimde yine sadece kefal avlayacağım herhalde sevgiyle ve balıkla kal abicim.
Arkadaşlar yorumlarınız çok teşekkürler.Demekki bu yıl her yer böyle.Beklemekten başka çaremiz yok.Herkeze rastgele..
Merhaba arkadaşlar bende kendi çapımda yaptığım araştırmalara göre istanbul daki meralarda balık avı alışılmış zamanını geçti,mesala istavrit mayıs sonu gibi kıyılardı,zargana haziran başı gibi olurdu ama şimdi istavrit haziran sonu temmuz başı başladı zargana hala ortada yok.kefal bile bir var bir yok,izmarit haziran sonu gibi ufak ufak başlar gibi oldu ,karagöz nerdeee araki bulasın.Burdan,ben şunu anlıyorum bu sene çok yağmur yağması suyu soğuk tutdu ve yiyeceklerinide çoğalttı o yüzden alışılmış zamanı geçikti avların.Tuttuğum av günlüğüme göre tarihlere 1 veya 2 ay ekliyecem