Misina ipi kullanımının avantaj ve dezavantajları

Konu, 'Misinalar' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

  1. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    75
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerli üyeler

    Erdal Hoca nickli kardeşimin açtığı konuda sorduğu bu husus bir konu dahilinde ele almaya karar verdim.

    Misina ipinin avantajları nelerdir.

    1)Daha küçük bir çapla avlanabilme elbette sair misinalara nazaran üstünlük içermektedir.
    Örneğin tekne ile avda,şayet yemli dip avı yapıyorsanız bu sayede gayet ince çaplara kadar inebilir,üstelik normal misinaya nazaranda kimi zaman beş misli sağlamlıkta elde edersiniz.
    2)Bu sayede dibe daha çabuk inebilir,dip akıntılarından daha az etkilenir,dolayısıylada balık suyunda daha dikine(apikoda) kalabilir,diple olan irtibatınızı daha uzun süre sürdürebilirsiniz.
    3)Misina ipinde sünme yoktur.Bu ise balık vuruşlarını,çok derinden bile daha net hissetmenize,tasmalamayı yerinde ve zamanında yapmanızı sağlamaktadır.
    4)Yemli dip avında bu sayede yakalanan balığı çekerken,onun kurtulma hamlelerini,kafa atışlarını çok net hisseder,böylecede balık alınana kadar heyecan ve keyfiniz misliyle artar.
    5)Misina ipi ile avlanmak modern bir avlanma şeklidir.Bir sinsile içersinde makaranız,kullanacağınız kamışın kalitesi,sair aparatlarınızın hepsi kaliteli olur,bu durum alacağınız netice ve randıman açısından düşünüldüğünde harcayacağınız ekstra masrafı kolaylıkla karşılar.
    6)Kıyıdan avlarda bu kere takımınızı,düşük çap sayesinde,hafiflik içerdiğinden daha uzağa erdirebilirsiniz.
    Kurşun yada kullanılan bir sahte,arkasında ne kadar daha hafif bir misina taşıyorsa daha uzağa düşer,inceliği ise rüzgar direncini daha kolay yener,Beklemeli avlardada keza akıntıdan daha az etkilenirsiniz.
    7)Atçek sahteyle avlanmada ise çok düşük çaplarda örneğin;o,06 mm çapa kadar inebilir,nokta atışlarınızı ve istediğiniz yere erişebilme kabiliyetinizi doruğa yaklaştırabilirsiniz.

    Bir hevesli avcı, misina ipine geçmeden önce hakikaten makara ve kamış kullanımına iyice alışmalı,bu tür avın layıkıyla üstesinden gelme kabiliyetine sahip olmalıdır.Aksi takdirde sonuç bazen hüsran olur.

    Misina ipinin elbette bazı dezavantajlarıda vardır,şöyleki;

    1)Birkaç kat daha normal monofilament misinalara nazaran pahalıdır.

    2)Keza,bu misina ipiyle kullanmayı amaçladığınız makara ve kamışlarınız,asla sıradan olmamaları,yüzük,kamış halkaları(fuji)ipin yıpratıcı etkisine göre imal edilmiş olmalıdır.Hernekadar bazı misina iplerinin yıpratıcı etkileri daha az olsada(daha kaliteli,silikon kaplı vs)bu durumu sadece uzatır.
    3)Kullanacağınız makara, ip misinanın atış esnasında sağılmasına dahayardımcı olabilecek tipte olmalı,daha geniş bobin(kafa)sarımda üstten alta doğru tatlı bir azalışla sarma kabiliyetine haiz olmalıdır.
    4)Misina ipi kullanımında aynı teknede sırf makaralı olta kullanımı sayesinde daha dar bir alanda daha fazla kişi avlanabiliyor olunsada,birbirlerine takma riski herzaman var olduğundan azami dikkat sarf edilmeli,aynıı teknede bulunan avcılar teknenin neresinden olta indireceklerini iyi bilmeli,kaptanında bu durumu uyarması gefrekmektedir.Yoksa bir karışıklık hadisesindebunu açmak normal monolara nazaran çok daha uzun bir uğraş gerektiiriir,bloke olan avcılar haddindeb fazla zaman kaybederler.
    5)Keza kıyıdan avlarda bu karışma durumu daha fazla dikkat gerektiirir.Yoğun balıkta bir avlakta nerdeyse omuz,omuza av yapmak durumunda kalındığında illaki karışmalar yaşanır,ip misina normali keseceğinden,karışıklıklar daha fazla olacağından avcı nerdeyse bloke olur ve yanındaki tanımadığı insanlarla aralarında münakaşa ve hatta kavga bile olabilir.
    6)Dolayısıyla misina ipiyle avlanmanın avantajı anında dezavantaja dönebilir.Bilinçli bir avcı daha seyrek avcı olduğu anlarda misina ipini kullanmayı tercih etmelidir.
    7)Atış esnasında avcının yapacağı ufak bir hatanın dahi karşılığı kuşgözü düğümü ile karşılaşmasına sebep olabileceği bilinmeli,avcı azami dikkatli olmalı,atış sonrasında meydana gelecek,yüksüz bir misina ip miktarını,sarımın ilk safhalarında makarasına sıkı sarılamasını teminen,sair elinin yardımıyla ilk metreleri sıkı sarmalıdır.
    8)Aksi takdirde altta gevşek sarımlı kalan bölümü,yüke binerek sarıldığı için sıkı sarılan üst misina ipi bir yerde hemen olmasada illaki kapar,ilkönceleri ufak,avcı derhal farkedemezsede,kuşgözü düğümü gittikce büyür ve behemahal içinden çıkılamaz bir durumla karşı,karşıya kalınması kaçınılmaz olur.

    Av durur,pahalı ve kıymetli misina ipinizin önemli bir kısmını keser atarsınızda.

    9)Misina ipinin kesme kabiliyeti atış parmağınızdada tesirini gösterir.
    Yanlış bir hareketinizde elinizi dahi kesebilir yada canınızı yakabilirsiniz.

    Bence uzun surf atışları için parmaklık kullanmanızda fayda vardır.Artık bu parmaklıklar satıcılarda bulunmaktadırlar.

    10)Misina ipi satın alırken,sarım kat sayısı fazla olanları tercih etmeniz avantajınazınadır.Zira bu sayede daha küçük çaplı,nerdeyse normal misinayla aynı çapa yakın,üstelik sağlam bir miisinaipiniz olur.

    11)Asla misina ipi kullanırken normal misinalarda kullandığınız düğüm çeşitlerini kullanmayınız,bir yerde çözülür ve üzülürsünüz.

    12)Misina ipi düğümlerini ayrı bir konu olarak ele almak azmindeyim,keza hangi hallerde misina ipi ile ,normal misina birleştirilerek kullanılır,düğümleri nelerdir konumuz dahilinde olacaktır.

    Sevgi ve saygımla kalınız
     
  2. zeplin33

    zeplin33 ALi BİNAL

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    225
    Şehir:
    Mersin
    Favori Kamış:
    Ron Thonson TYran
    Favori Makine:
    Shimano Stradic CI4
    En İyi Avı:
    Baraküda 85 cm
    Usta vermiş olduğunuz faydalı bilgiler için teşekkürler.
     
  3. istavritspor

    istavritspor yalçın fatih

    Mesajlar:
    66
    Şehir:
    istanbul
    verdiğin kıymetli bilgiler için teşekkürler üstad, bu bilgiler dahilinde şunu söyleyebilirizki; istanbulun hemen her yerinde yapılan kıyı balıkçılığında bu ip misinaları kullanmak çok riskli, netekim balığın en durgun olduğu zamanlarda bile boş bir mera bulmak imkansız gibi.
     
  4. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Doğru dürüst bir makine varsa elinde, ip misian sorun filan çıkarmaz, hiçte uğraştırmaz abi. Şu dediğin kulağa küpe edilmelidir: İp misina kullanacaksan, kamışın, makinen vs. kaliteli olacak. Bu işe uygun olacak.
     
  5. BaLıKSıZ oLMaZ

    BaLıKSıZ oLMaZ onur

    Mesajlar:
    823
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    okuma v-system 10-40 gr 2.40, Cormoran Black Bull LRC 7-28 gr 2.70, Ryobi Komatsu 3.45
    Favori Makine:
    Spro Passion 720 ve 740
    En İyi Avı:
    Orfoz 1200 gr, Levrek 1020 gr, Lüfer 560 gr
    Teşekkürler Vedat Amca. Sen bu işin pîrisin. Biçok kişi bazı şeyleri iyi yapıyor. Hatta bazıları çok iyi yapıyor. Ama sen çok fazla şeyi çok iyi beceriyorsun tecrüben sayesinde:). Bunları hemen herkesin öğrebebileceği şekilde karşılıksız olarak paylaşman takdire şayan. İyiki varsın...
     
  6. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    75
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk

    Bazı şeyleri çok iyi inceliyor emek vererek anlatıyor faydalı oluyorsun.

    Ancak bazen öylesine takıntıların varki,kerelerce,kerelerce karşısındakilere bıkkınlık verecek kadar,sana duydukları güveni sarsacak kadar basitce sana asla yakışmayacak şekilde inatla tekrarlıyorsun.

    Nostaljik resimlerimdede görülüyor,ilk makaralarım Orijinal Fransız Garcia Mitchelle makaralardı,sonrasında mutelif D.A.M makaralar kullandım.Bunların hepsi havuzlu makaralardı.

    Sonrasında 1971 senesinde ilk havuzsuz aliminyum gövdeli,albenisi dorukta belki ilk defa kullanması bana nasip olan 7000C Daiwa makaram oldu.Uzun seneler kullandım,halende faaldir.

    İstanbul Boğaz avcılığımda nerdeyse 20 sene kullandığım makara ise Shimano Biomaster 8000 GT olmuştur.

    Öyleki sapı tutmaktan boyalarını yitirmiştir,halende faaldir.

    Keza aynı kullanım süresine yakın 2 adet 6000 ve 4000 Shimano Stradic makaram vardır ve küçüğü levrek atceğinde halende suüstü sahtelerde favorimdir.

    Ayrıca 2 adet Hyperloop,bir adet Seido ve bir adette Exgace Shimanolarım,game AR-C Catana,Alivio,Nexave,Bassterra gibi Shimano kamışlarım vardır.
    İlk defa seneler öncesi edinip getirip kullandığım Okuma makaraya,şimdilerde Trio,Raw 2 Salina V system,Salina 2 gibi makaralara ve en sonra edindiğim Daiwa Saltiga Dog Fight makaralarımda vardır.

    Hepsi bana uzun seneler 35 kg'lara kadar avladığım balıklarımda yardımcı olmuşlardır.

    Hal böyle iken,üstelik bu kere Shimanov gibi yazarak sanki dalga geçer gibi bahsetmen doğru bir davranış şekli olmamıştır.

    Kimse,ama kimse bir markadan söz ederken,böylesine aşalayıcı sanki kasden yapar gibi kötüleyici lafları etmeye kalkmamalıdır.

    Bu durum her marka için geçerlidir.

    Sana ise hiç yakışmamaktadır.

    Papağan gibi aynı şeyleri devamlı tekrarlamanın ne sana nede başkasına faydası olmayacaktır.

    Hele birde bilip bilmeden Zakkum Yaprağını ele alıpta işte levrek sahtesi demen ise bence sadece gülünç olmuştur.
     
  7. vurgun-01

    vurgun-01 Mustafa Can

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    1.345
    Şehir:
    İç anadolu
    Favori Kamış:
    Shimano catana 2,70
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500 FC
    En İyi Avı:
    7.000 sazan - 2.785 Sudak - 1.370 Akbalık - 3.100 Turna
    Vedat baba bilgiler için teşekkürler. Shimano nexave ip misina için uygun mudur. Bilgilendirisen sevinirim.


    Vedat baba bu yazının altına imzamı atarım. Gerçekten bu işin cılkı çıktı. Her yeni açılan konuda aynı şeyler. Bırak insanlar kullandığı makinelerle mutlu olsunlar. Anladığım kadarıyla arkadaş shimanodan büyük bir darbe yemiş, nasıl bir darbe bilmiyorum ama, bu her yerde dile getirmenin anlamı yok. Sen kullanma, bırakta kullanan kullansın. Yaşlı başlı adamsın, yazdığın şeyler çocukça.
     
  8. 4443

    4443

    Mesajlar:
    690
    Doyurucu bilgiler emegine sağlık VEDAT amca teşekkürler...
     
  9. Security

    Security refik

    Mesajlar:
    86
    Şehir:
    istanbul-zeytinburnu
    Favori Kamış:
    lineaeffe s-flex
    Favori Makine:
    ryobi ecusima 8000 vi
    En İyi Avı:
    turna 65 cm.
    ustam eline emeğine bilgine sağlık... hemen beklemeli av için ip misina arayışına başladım önerebileceğin bir marka model varmı?
    FLADEN MAXXIMUS ARAMID QUICK SINK için yorumun nedir?
    syg.
     
  10. Guray.85

    Guray.85 Güray

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    815
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Lineaffe s- flex 15 kilos 250gr. 4.20m. kapalı;145 cm surf kamış.
    Favori Makine:
    banax 4000
    En İyi Avı:
    45 cm palamut 740 gram.
    Benım banax 4000 var bunda ip mısıne kullanımına uygunmudur acaba?
     
  11. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Değil.

    İki üç sene önce, bugünkü shimano hırlaşmasının ilk bölümlerinden biri oynuyordu bu forumda.

    Şuradan izleyebilirsin:

    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=30178

    Herşeyi yerinde kullanmak lazım. Sen gidip, ben kullanıyorum, memnunum diye bir şeyi balon edersen, birisi elbette onu tıslatmaktan belki sadistçe bile olsa da haklı bir haz duyacaktır hihi

    Baştan aşağıya okursan görürsün. Bu shimano'lar, Daiwa'lar, Okuma'lar vs. o zamanda vardı. Ve bak şu an piyasaya, kim haklı çıktı?
     
  12. cyhnckr

    cyhnckr Ceyhun

    Mesajlar:
    3.058
    Şehir:
    ISTANBUL SARIYER
    Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    Vedat abi bilgiler için teşekkürler.

    İpin sonuna 0,38mm şok bağlıyorum. Geçen palamut avında atış sırasında mono 0,38mm bile deri parmaklığı resmen yardı. Tabi biraz sert atıyorum ama yine de dikkat etmek gerekiyor.

    Ayrıca örgü ile palamut çekmek ayrı bir zevk :) Şu an 4 çeşit örgü var elimde, bir daha asla mono sarmayı düşünmüyorum makinalarıma.
     
  13. sazancıı

    sazancıı gökhan batu

    Mesajlar:
    1.561
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    Daiwa mini spin 180
    Favori Makine:
    Shimano catana 2500 FB (Fener Bahçe:)))
    En İyi Avı:
    55 CM. TURNA, 52 CM. SUDAK, 6,5 KG. AYNALI,5 KG YAYIN
    Vedat abi çok sağol naçizane ben 3 yıldır turnada kullandım benim tecrübem;
    ip misinayı ya çok kaliteli ve bilindik marka alın yada almayın 10-20 liralık ip insanı rezil edip avdan soğutuyor(at-çekten). Avantajı çok sağlam ve çekeri iyi ama onun çekerine yaklaşan veya 0.25 lik iyi bir misinayı zorlayan turnaya denk gelmediğim için artık ipten vazgeçip normal misinaya döndüm.
    http://www.balikmarketim.com/?urun-...Ultra-0-28mm-Seffaf-Olta-Misinasi-274-mt.html bu misinayı yeni aldım İ.Ş. yarı yolda bırakmaz ama 3-5 kiloluk turnada sorun olmaz diye düşünüyorum.
     
  14. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Ellerine sağlık Vedat abi...
     
  15. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    75
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Teşekkür ederim sevgili Selim,sağolasın
     
  16. anton

    anton Adnan

    Mesajlar:
    173
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vega Potenza 4.20, Lineaffe Exteme 4.40, Okuma Salina 4.20 3 parça
    Favori Makine:
    Shimano PA Fliegen TD, Daiwa Emble pro 5000, Shimano spinjoy XT Surf
    En İyi Avı:
    Kova dolusu sarıkanatlar.
    çok güzel bir konu olmuş vedat abi. bilgilendirme için teşekkür ediyorum. Bende 8 yıldır ip misina kullanırım. Berkley whiplash crystal (beyaz). Şimdiye kadar ne koptu ne deforme oldu. Defalarca teknecilerin çaparisine takıldı , çağarilerini aldim misinamı kaptırmadım :). NE bakım yaptım , ne tatlı su ile yıkadım. Hala taş gibi. sadece üzerindeki kaplama yok oldu gitti. Zamanında 270m sini 80 TL ye almıştım. Arada bir karışıyor ama çözülüyor biraz uğraşınca. (atıştan sonra rüzgardan dolayı makara kalamasına dolaşabiliyor. el ile düzeltmek gerek). İp misina ile balıkçılıktan aldığım keyif en az 3x oldu. herkeze tavsiye ederim. İyisinden 1 kere alın , ömürlük olsun.

    Bu arada geçenlerde balık tutarken amcanın biri misinamı gördü. dediki halat mı atıyorsun :). Dedim bu ip misina. Bana demezmi buralarda bu misina ile balık tutulmaz (kovada 10 sarıkanat vardı :)). Bende ses etmedim.
     
  17. adalı balıkçı

    adalı balıkçı Berkan

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    11.145
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Çok faydalı bir konu olmuş, tam da bununla ilgili detay bilgi aradığım zamanda iyi oldu, teşekkürler.. yorumlarla konu daha da detaylanacaktır mutlaka..