Herkese merhaba, Forumdan öğrendiklerimle ufak ufak takımımı hazırlıyorum... Kamış, makine, rapalar kurşun vs.. tamam....... Bunları alırken de aldığım web sitesinden makineye bağlamak için misina hediye ettiler pelican marka 0.28mm idi yanlış hatırlamıyorsam fakat bu misina kuvvetsiz geldi bana 150 lik kurşunla attım koptu çok fazla gam yaptı..... Gam yapmanın da tam olarak ne olduğunu bilmiyorum ama anladığım kadarıyla misinanın buruşması gibi bir şey. Benim misinam öyle oldu yani.. Lafı çok uzatmadan siz üstadlardan makineye bağlamak için misina tavsiyesi isteyecektim... bunun yanında şoklama için (gerekliyse) ve takım bağlamak için de florakarbon misina önerirseniz çok memnun olurum.... İlk başlarda çok harcama yapmak istemiyorum... fiyatına göre kaliteli 50-60 liralık bütçeyle oluşturabilecek bir misina takımı önerebilirseniz sevinirim.. Herkese rast gelsin..
Avenger'ler misinada gam yaptırabilir. Bu yönden iyi bir misina isterler. Tavsiyem Sufix XL Strong olacaktır. Çeşitli kalınlıklarda, 0.20, 0.30 gibi bilhassa FC misina alıp bunlarla takım yaparsın. Okuma Shotai iyidir. Biraz daha iyisi, Berkley Trilene %100 FC. Ama bunlar pahalı, Mercan DICLE %100 FC bir hayli idare eder, gayette ucuz ürünler.
0.20 ince olmaz. Ama atışta dayanmaz şok misina ister. Bunu da 0.30 FC ile yapabilirsin. Olmadı bir makara da 0.35 FC alırsın. FC çiziklere, sürtmeye filan dayanıklıdır, iyi olur. Fakat, bir yere takılırsa, oltayı kaybetme riski olur. O açıdan, 0.25 veya 0.28 daha iyi olacaktır.
abi yanlış anlamadıysam makineye bağlamak için sufix xl strog takımdada Mercan DICLE %100 FC 0.25 ile 0.30 arası olabilir diye anladım. sufix xl strog kaç olması gerekli acaba? bu arada sevgili serdar abi bildiğin belan oldum senin özür dilerim valla
Sorun değil. ama senin nasıl atacağını, nereye atacağını bilemiyorum doğal olarak. O yüzden şu diyemiyorum. Upuzun bir surf kamış elinde. Ama makinen surf işi değil. Bir şeyi arkadaşlar karıştırır. 15-20 m uzak gitsin diye surf kafaya gerek var mı gibi bir tavır vardır. biraz bakınca haklı gibidirler. Ama şunu atlarlar. İki kat hızlı gitmek için, iki kattan çok daha fazla güç gerekir. Yani 60m atıyorsanız, 70m atmak için belki iki misli güçlü atmanız gerekebilir. O zaman ne demektir bu? Diyelim elinizdeki o jig gibi makineyle 60m atıyorsunuz. Surf kafa olsa, 70m atarsınız aynı güçle. Ama birde şöyle bakın. Biraz daha sakin, yavaş, az güçle atın. Gene 60m'ye ulaşır surf kafa makine ile atışınız. Bu ne demektir, daha az güç, daha ince misina vs. vs. Daha ince misina daha az akıntı tutma, daha küçük kurşun. Daha küçük kurşun daha hassas kamış vs. vs. Am şimdi sende surf makine yok. Atışın daha sert, daha güçlü olmak zorunda. Uzun vadede çok çekersin, çapari vs. gibi boyuna atıp çekersen o makineden. ama yemli vs. için gayet iyi netice verecektir. Velakin, ne kadar kalın misina takarsan, o kadar kısa düşecek, daha çok abanacaksın. Şok yapsan da bu pek değişmeyecek genel toplamda. Bunları düşünüp, bir karar vermen gerekiyor. Nasıl avlanıyorsun, ne güçle atıyorsun vs. vs. Bunları kestiremiyorsan, başlangıç için bolca yedekli 0.30 sufix iyi bir tercih olacaktır. Düğüm atmayı öğren, ıslatmayı unutma sıkarken. Zaman içinde misinanın daha kalını mı lazım, incesi mi daha verimli olacak, kendin karar verirsin.
Özür diliyorum konunun akışını bozduğum için. Serdar Abiye bi sorum olacak. Bende surf makineme ince bi misine sarmak istiyorum. Ama maaliyeti az olsun vede ince olsunki daha uzağa atayım istiyorum. Hangi misinayı alsam diye düşünürken bi anda bu konuyu gördüm. Evde 600 metrelik 0.25 sufix xl strong var. En az 500 metresi öylece duruyor. Önüne yine aynı misinanın 40lığıyla şok yapsam sonra bu 500 meteyi surf makineme sarsam yemli avlarda kullanabilirimiyim patlatmadan, misinaları birbirine kestirmeden? Atacağım kurşun 60-125 arası değişir. Yemli çupra, mırmır avında kullanacağım. Nasıl becerdim bilmiyorum ama düğüm vs sağlam olmasına rağmen 75 gramla 0.30 asso discovery'yi 125 gramlada 0.40 sufix xl strongu patlattım. Aşırı abanmadanmı kaynaklanıyor ne dersin Serdar abi? Uzun oldu özür dilerim ama bu ciddi bi sorun oluşturuyor benim için. Makinem öylece yatıyor. Balkondan atmadan önce bi çözüm bulmam lazım... Teşekkürler...
Senin çözümün ip misina ama, şimdi al desem, bu kezde kamışı patlatır 3 parça edersin, ondan korkarım. İstihareye filan mı yatsam diye düşünüyorum şahsen. Ama belki, kamışın modelin, makinenin modelini filan söylersin de, bizde sana optimum bir çözüm söyleriz, bakarsın birini camdan aşağı atmakta olabilir bu, baştan söyleyeyim.
Kamış lineaeffe s-flex 200 gram atarlı. Burda bi arkadaş araştırmış birlikte almıştık. Makinede şu: http://www.avmarketi.com/asp/product/9647/Lineaeffe-surefire-80-surf-makine Esas merak ettiğim şu: 40lık sufix xl strongun 125 gramla patlaması normalmi? Yoksa atışımdamı hatalar var? Çünkü boğazda 30luk misinelerle bu ağırlığın atıldığını okuyorum forumdan. Yanlışım ne acaba?