Arkadaşlar biraz araştırdım ve misinalarla bu sonuca vardım ve EFFTA diye bir balık malzemeleri kalite kontrolu yapan bir şirket gözüme çarptı web de..EFFTA(AVRUPA BALIK AVI MALZEMELERİ TİCARET BİRLİĞİ) ve bu şirket aynı zamanda avrupada üretilen misinaların kalite kontrolunu yapıyor.. yayınladıkları sonuçların ne kadar ilginc olduğunu sizlerinde görmesi açısından size bir iki link vereceğim..1.link kalite konrolu yapılan misinaların yani kalite kontrolda olumsuz sonuçları çıkan misinaların markalarını göreceksiniz.2.linkte ise kalite kontrolden olumlu geçmiş iso 2062 logosu almış misina markalarını bulacaksınız. 1.link:http://www.eftta.com/german/line_test_results.html?cart=11776584361357838 2.linkhttp://www.eftta.com/german/approved_lines.html?cart=11776584361357838 umarım bu bilgiler size seçim yapmanızda yardımcı olur saygılar spinnciyiz.biz
EFFTA bildiğim kadarıyla, misinalar ile ilgili testleri 1 metre misinada düğümlü ve düğümsüz olarak test ediyor. Ancak ortada bir sorun var misinaya ortadan düz bir düğüm atılıyor. Çok reel sonuçlar verdiğini düşünmüyorum. Zira piyasadan güvenerek alıp oldukça konforlu olarak kullandığım birkaç marka EFFTA testlerini geçemiyor.
Sağolasın Murat abi çok faydalı olduğuna inanıyorum benim misina ikisindede yok Kaçakmı yoksa Birde Murat abi (Eskina man) senin misina ney ?
Bu antivirüs testine benzemiş ülkemizde genel olarak en çok kullanılan misinalar testte yok,ayrıca asso,trabucco gibi markalar sınıfta kalmış.Çok enteresan sonuçlar
Sufix Xl strong'un hemen hemen tüm çapta olanı var Emreciğim, Sufix'in fluoro Carbon be dyneema çeşitleri de var,
Bazı ürünlerin test listelerinde olmaması normal. Bu standardizasyona katılmak belli bir ücretle firmaların isteğine bağlı. €300 fiyatı varmış
en iyi EFTTA bende var, parmaklar dolma gibi, düğümleyip şöyle kuvvetlice asılıyorum misinaya, kopmuyorsa koy sepete pek fazla itibar etmiyorum kuvvet testlerine ama misina kalınlıklarıyla ilgili verdiği bilgi bence değerli... asso ultra 0,26 kullanmak istiyorsam 0,24 ünü satın alıyorum misal
Kaan, demekki çok yanlış yapıyorsun. Misinada bakacağın son şey, sağlamlığı olsun. Herşeyden önce her misina suya girene kadar çok sağlam olacaktır. Eğer sağlam diye alıp gittiğin misina en olmadık zamanda pıt ederse, bunun sebebinin sağlam olmadığını değil, alırken başka şeylerine bakmamakla hata ettiğini düşün. Eğer sağlamlık kafi olsaydı, misian deert olmazdı, piyasada bolca gemi halatı, .çamaşır ip filan var zira. Basit bir örnek vereyim. 0.60 çelik tel, 100kg'yu kaldırabilir. Ama ben bu çelik teli bir ufacık kızılkanadın koparıp gittiğini bilirim.
Canlı yem olarak takmıştık, o da koparıp gitti. Ha, bu bir kere de olmadı. Taa ki, iyisinden bir fırdöndü takmayı akıl edene kadar. Hayvan gezerken misina/tel buruluyor. Sonra kuşgözü oluyor, ufacık çekince tel kopmuyor, kırılıyor, sonra da siz suda yemim bekliyor, yayın gelecek, turna gelecek diye boş boş bekliyorsunuz. Bu sorun normal misinalar içinde çoğu zaman geçerli. Ama bu tek sorun değil, başkaları da var elbette.
ben çeker kısmı ve çapları ile ilgili doneden bahsetmiştim, zira konu burada misinaların burulması, kırılması, mikro gözeneklerine su alıp görünür hale gelip çürümesi değil, konu effta testleri abi, bir söylediğimize de muhalefet olma yahu... ben hayatımda hiç misina mı görmedim allahaşkına, yanlış yapıyormuşum... tövbe tövbe yahu istersen hızını alıp florokarbonlara falan da gir, konu dağılsın gitsin...
O zaman bu son tarafta bir gariplik oluyor Kaan. Baktın, kopmadı, sepete koydun. Başka bir şeye bakmadın, baktıysan da bize çaktırmadın
Bende bir adi düğüm attıktan sonra asılırım misinaya , asılırken ellerimi kesiyorsa iyidir o iyi Serdar abi valla iyidir o misina
İyidir veya kötüdür, bu önemli değil. Saan adı sanı belirsiz bir makara misina yollasam, bunun sadece sağlamlığına bakıp kullanmaya çıkıyorsan, burada bir sorun vardır, işte mesele bu. Örneğin, elimde fireline (whiplash vs.) 0.30 var. parmaklar dolma gibi, düğümleyip şöyle kuvvetlice asılıyorum misinaya, parmağım kopuyor Peki bu o misina iyimidir demek mi? Fakat, pek çokları vardır ki örgüleri beğenmez ve kullanmaz. ASSO Ultra da çok iyi bir misina mıdır? Burada iyi kötü demek için, öncelikle bunun niteliklerien bakmak gerekir. Misinaların bir sürü niteliği vardır. Mesela, aşınmaya direnç, görünürlük, hafıza, yoğunluk, düğüm tutma, esneme, sertlik, sağlamlık, fiyat vs. vs. bunlardan bir kaçında ASSO ultra iyi olabilir. Fakat hepsinde iyi midir? Bu noktada iyi kötü değil, yüksek düşük şeklinde bir değerlendirme yapılmalıdır. Örneğin sağlamlık yüksektir. Görünürlük yüksektir gibi. Akabinde, uygulamamız için hangi özelliklerin yüksek, hangilerinin düşük olduğuna bakmak gerekir, yani hangi özellikleri arayacağımıza. Örneğin, Asso Ultra, sağlamlığı yüksektir, ama çok gam yapar, bu yüzden teknede vs. el oltası için berbat sonuç verir. Ne yapılır? El oltası için yatacak, yumuşak misina aranır. Daha az sağlam olsada öylesi tercih edilir. Böyle olunca da, misinanın her özelliği daha yüksek olsa bile, bazı kullanımlarda tercih edilmesinin sorun olacağı küt diye ortaya çıkar. Herhangi bir özelliğin yüksek olması, bazen iyi, bazen kötü olabilir. İşte akılda tutulacak şey bu aslında. Ne amaçla kullanacağız, bu amaca hizmeten hangi özelliğine bakmak gerekir? Mesela ne yaptım geçen. Galata'nın altındaki malzemeciye gittim, bana 0.40 en ucuzundan bir makara misina dedim. O da Koralle verdi, 2 TL. Gayet memnun kaldım, süper misina. Herkese tavsiye ederim Ha, ben onu aldım, 1 kg. kıyılmış hamsi doldurulmuş bir su pet şişesine bağlayıp, köprüden aşşağı salladım. Zaten bunun için almıştım ve beklentilerime defaten hizmet etti, gayet güzel bir netice verdi..Çünkü zaten beklentilerim ince (parmak gibi olmasın), az görünür (kalın ve renkli olmasın, halattan filan daha az görünsün), en önemlisi ucuz olmasıydı. Bu misinada bunları gayet iyi karşıladı. Bilmiyorum, bu örnek meseleyi daha iyi izah ediyordur. Ama genelde kafaya girmeyecek olan, aslında her tür misina kullanımı için benzer şekilde ve farklı bir "daha iyi nitelikler" listesi olduğu. Takım yapmak gibi değil sadece, farklı bir ava yönelik farklı bir takım bile daha fazla şey isteyebiliyor. Fakat, bu sağlamlık konusuna özel bir dikkat çekmek gerekiyor. Çünkü sağlamlık bir misinanın nitelikleri arasında en kolay düzeltilebilir olanı. Hatta belkide tek düzeltilebilir olanı. Çeşitli şekillerde, daha düzgün düğüm atarak vs. bu sorunu karşılayabilir veya giderebilirsiniz. Ama mesela sert bir misinanın makinede firar edip önünüze ayıklanacak bir kamyon taş dökmesi sorununu biraz zor giderirsiniz. Mesela, ASSO Ultra çok sağlam vs. olabiliyor ,ama onun 0.10'u ile yapılan takıma, sıradan ve onun yarı çekerine bile ulaşamayan bir FC misinanın 0.20'si ile yapılan izmarit takımı kadar vuruş olmuyor. Vuruş olmadıktan sonra, kopmuyormuş ne fayda?
konu misinanın dar bir alanını kapsadığı için o özelliğime binaen yazdım, pardon diyelim ki o zaman; güç konusuna kafanızı takmayın, asılınca çat diye kolayca kopmayan bir misina, aşağı yukarı güç kriterlerini sağlamaktadır. güç işi elendiğine göre şimdi görünürlük, aşınma dayanımı gibi özelliklere yönelebiliriz. daha şık oldu sanırım şimdi
Mesela ne yaptım geçen. Galata'nın altındaki malzemeciye gittim, bana 0.40 en ucuzundan bir makara misina dedim. O da Koralle verdi, 2 TL. Bahsi geçen, 0.40 misina, belki adam bile asar, birde o.16 sını denemeni tavsiye ederim, ben yemli istevrit için, şeytan oltası yaptım, çıt, pıt kopmada üstüne yok, baya ucuz et yani, tavsiye ederim, yahnisi yavan olsada