TATLI SU da;benim bir misinada aradığım özellikler 1-düğüm mukavemeti 2-esneklik yumuşaklık 3-görünmezlik 4-sürtünmeye karşı mukavemet 5-birbiri arası etkiler Bu kriterleri ararken misinayı bazı testlerden geçirmek gerekir ben deneye ve tecrübeye inanırım DÜĞÜM MUKAVEMETİ-bir misinanın kalitesini belli eden en önemli unsur,düğüm mukavemetidir en az 3 düğüm şekli ile 50 şer defa denenmelidir, ESNEKLİK YUMUŞAKLIK-kullandığınız bir boğum şeklini 50 defa açıp kapattıktan sonra,tekrar birinci işlemi gerçekleştirmek gerekir,boğumu açıp kapamak misinayı yeteri kadar ezecektir,bu şekilde zarar gördüğü halde kopup kopmadığı test edilmelidir.yumuşaklığı ise elle belli olan bir test dir,ama çabuk ezilen bir misina esnektir aynı zaman da,esneklik büyük balık avcılığında çok önemlidir,balığın darbelerini absorve etmesi açısından,özellikle sazan gibi sert balıklarda misinanın komple esnemesi balığı daha rahat yormanızı sağlar. GÖRÜNMEZLİK-her zaman tavsiyem görünmeyen misinalar kullanmanızdır,bunu da bir bardağın içine su koyup, çeşitli misinalar koyarak hangisinin daha görünmez olduğunu ölçebilirsiniz. sonuçta kösteğimiz ne olursa olsun diğer kısmınında görünmez olması önemlidir her balık için önemlidir. SÜRTÜNMEYE KARŞI-bunun için özel bir taş olması gerekiyorve birkaç aparat,her misina belli sayılarda aynı sürtünme işleminden geçip aynı sayıda aynı boğumlar atılarak kopması defalarca deneniyor.tecrübelerime dayanarak söyleyebilirimki,yumuşak misinalar daha iyiler bu konuda eski kaşarı daha çabuk tazesini daha zor rendelersiniz,bunun gibi bişey. BİRBİRİ ARASI ETKİLER-elinizdeki misina çeşitlerini birbirleriyle denemeniz gerekir ,bu işlem yeni misinalar çıktıkça devam eder. işte ben bu araştırmaları yapmadan KİMSEYE MİSİNA TAVSİYE ETMEDİM bu güne kadar,haftanın 3 günü istoçta yeni gelen en pahalı misinaları hemen orda ufaktan deniyorum, aklınıza gelecek her misinayı,valla bende pahalı olsun yeterki iyi olsun diyorum ama şu ana kadar bu denemeleriden en iyi geçen pelikan oldu ve devamlı kalitesini kontrol ediyorum.İşin içine girdikçe beni en şaşırtan şey bu işin fiyatla hiç alakası olmayışı idi ,ne misinalar yalan oldu inanamazsınız.
Misina konusunda birçok şey söylendi ama benim düşüncem misinanın görünmezliğini bir kenara koyarsak dayanıklılık açısından markasının kalitesinden ziyade misinanın tazeliği çok önem taşıyor. Çok pahalı özellikli misinalar var elbette ancak tuzlu suyun çok kuvvetli bir eritme ve yıpratma özelliği var. Tercihen 1000 metrelik kalıp misinaları alıp sıklıkla takımlarda değiştiriyorum. Değiştirme sıklığım eğer devamlı ava gidiyorsam 2-3 günde bir yeni misina sarıyorum. Eğer ara veriyorsam yeni ava gittiğimde mutlaka yeni misina sarmayı tercih ediyorum. Özellikle marmara ege ve akdenizin tuzluluk oranları çok farklı olduğu için güneye indikçe misina değiştirme sıklığını arttırıyorum. yeni taktığım .30luk bir misinayı kazara dibe taktırdığımda koparmak gerçekten zor oluyor. Çıplak elle neredeyse imkansız ancak misina birazcık eskiyse kopması çok daha kolay. Bırakma oltası yapıldığında bir misina akşamdan sabaha kadar suda kaldığı için dikkat edildiğinde bir gecede bile mukavemetinin çok düştüğü görülecektir. Misinaların test edilmesi için bu nedenle test etmeden önce akşamdan sabaha kadar tuzlu suda bekletip testleri öyle yapmakta fayda var. Misinanın görünmezliği konusunda ise bahsettiğiniz gibi suyun içinde gözlemlenmesi en doğru tercih.
sevgili alperen denizde misina tercihi çok farklı gerçekten doğru yazmışsın,bu konu da da ustalar bilgilendirir bizleri diye düşünüyorum.benim tecrübem tatlı su üzerine.