Misinanın Helezonik Şekli

Konu, 'Misinalar' kısmında koate tarafından paylaşıldı.

1. koate

koate Baybora TUĞRUL

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 240
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500FB, Okuma Octana OT-30
    En İyi Avı:
    gümüş balığı, 4 cm
    Değerli dostlar,

Makinede sarılı olarak kalan misina doğal olarak helezonik bir şekil alıyor.

At - çek avında atış mesafesini düşürdüğünü düşünüyorum. Elimdeki tüm makinelerin misinalarını el kasnağına sarıp öyle muhafaza etmeye başladım. Avlakta makineye sarmayı düşünüyorum. En azından daha geniş çaplı bir helezonik şekil olacağı için atışta mesafeyi artırır diye düşünüyorum.

Sizce de mantıklı mıdır, yoksa haybeye mi uğraşıyorum?

2. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Mantık doğru ama çözüm yanlış.

Bu yazdığınız helezonik şekil misinanın hafızası tabir ettiğimiz konuyla alakalıdır.

Hafızasız misina atçekin olmazsa olmazıdır. Sadece atış mesafesi değil misinanın su içinde görünürlüğüyle de alakalı olumsuzluk yaratır.

Alacağınız misina üstünde low memory - zero memory yani düşük hafıza sıfır hafiza ibarelerinin olmasına dikkat edin.

Yeni nesil japon misinaları hem yükek çekerleriyle hem de düşük hafizalarıyla öne çıkıyor.

Bu bağlamda uzun süredir kullandığım trabucco yada awa shima misinaları tercihen önerebilirim.

Son düzenleme: 22 Ocak 2011
  3. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Haybeye uğraştığınızı söyleyebilirim. Yoruluyorsunuz... Bunun yerine hafızası düşük misinaları tercih edebilirsiniz, hafızasız olan misinalar ilk 5-10 atışta makina yatağına sarma, dolanma gibi sıkıntı yaratabilmekte ama iyi oturunca bahsettiğiniz helezonik şekli fazla almamakta. Misinayı elle büktüğünüzde kırılmış görüntü vermiyorsa veya verse bile biraz çekiştirince eski haline yakın oluyorsa o misina istediğiniz özelliğe sahip demektir.

Ayrıca; misinayı ilk kez makinaya doldururken fazla sıkı şekilde elle gerdirip doldurmayın, çok sıkışmış olduğu için hem ezilme başlar hem o helezonik şekli alır. Hafif gergince ıslak bezle tutmak ve sarımı öyle yapmak kafi. Sonrasında kurşunla 3-5 kez atıp çekmek güzelce oturtacaktır.

3 Marka örneği vereyim;
    Rapala Long Cast
    Awa-Shima fluoro surf
    Awa-Shima ion power blue force
    Trabucco t-force tournament-tough

misinaları sırasıyla beni bu konuda mutlu eden misinalardır.

Not: Sevgili moderatörümüz Alperen Abiyle aynı zamanda yazmışız alt alta, hemen hemen de aynı şeyleri yazmışız kusura bakmasın :)

4. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Aşkolsun sayın moderatörüm. Ne kusuru. Aklın yolu her daim birdir;)

Bu forumlar ne büyük bir nimet değil mi. Biz yılların bilgi birikimini tecrübelerimizi yediğimiz kazıkları vesaire acı tatlı anıların sonunda edindiğimiz altın değerinde bilgileri bir çırpıda aktarıyoruz.

Umarım tecrübesi az kardeşlerimiz için ümit ettiğimiz faydayı sağlıyoruzdur.

5. koate

koate Baybora TUĞRUL

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 240
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    gümüş balığı, 4 cm
    İşte budur. bilgiler için gerçekten teşekkür ederim. Son aldığım setin içindeki sufix misina low memory miydi, pek dikkat etmedim. Paketi de dükkanda çöpe gitti. İki günde bir malzemelerimi çıkartıyorum, değişik neler yapabilirim diye kafa yoruyorum, bu aralar misinaya taktım. kamışlar tamam, makineler tamam, avlaklar tamam.. Misina işini de çözdüm mü önemli bir yol katetmiş olacağım.

siteden gerçekten, ama gerçekten çok şey öğrendim. kutsal bilgi kaynağı ;)

Düşünüp kuran, kalitesini koruyan, bilgilerini paylaşan tüm arkadaşlara sonsuz teşekkürler..

6. İzmirli51

İzmirli51 Fikret ALAYLIOĞLU

Favori Kamış:
    2,59 cm Shakespeare UglyStik Lite, 2,40cm Dam EMotion 25 IM6X ,
    Favori Makine:
    Sahara 3000FD ve Sonora 2500FB - 4000FB
    En İyi Avı:
    Levrek 1,950 kg
    Sizlere ve sitede bilgilerini bizlerden esirgemeyen üyelerimize teşekkür ederim.
    Katkılarınızla sitede birçok bilgilere ulaşabiliyorum. Muallakta olan bilgilerim netlik kazandı. Herşey gönlünüzce olsun.
    Saygılarımla.

7. levrekcan

levrekcan Kürşat

Favori Kamış:
    Savagear Troutizimo 6,3 1,90 cm 0-5 gr Spin
    Favori Makine:
    shimano technium 2500 fc
    En İyi Avı:
    levrek 2,5 kg 67 cm 3 kg+ domuz balığı
    dostum örgü misinalarda kullan.boşver naylon olanları ne kadar kalitelide olsa noylon misinaların hepsini sonu aynı.piyasadaki naylon misinaların hemen hepsini kullandım hepsinde sorun aynı.hakkını yemeyelim pahalı olanlar biraz daha uzun dayanıyor bu probleme.ama paraya kıy biraz kaliteli bir örgü misina al.yerli arabadan inip mercedese bimiş gibi olacaksın.

8. yaban-cı

yaban-cı Koray

Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...
    her ne kadar mantıksal açıdan doğru gibi görünse de atış mesafesini etkileyen o kadar çok şey varki. kullandığınız makara kafası kullandığınız kamışın atar değeri kullandığınız yemin ağırlığı ve şekli kullandığınız misinanın hafıza değeri rüzgarın yönü sizin suya olan yükseklik alçaklık durumunuz kıyıdan mı tekneden mi iskeleden mi attığınız kamışınızın uzunluğu etrafta atışı etkileyebilecek başka etkenlerin varlığı (sazlık gibi ). bunların içinde bahsettiğiniz etki çok düşük kalacaktır. ayrıca hafızası yüksek misinalar spin makaralarda kullanılmaz dyneema kullanıyorsanız da oların hafızası olmaz. tavsiyem trabucco spin monoflament veya ince kaliteli bir örgü mesela sufix fuse performance gibi. kolay gelsin.

9. OMMG

OMMG OKAN

Şahsen ben de misinadan bıkıp örgüye geçenlerdenim,Berkley whiplash crystal 0.15 aldım dertlerimden kurtuldum...

10. vodıl

vodıl Zafer NİZAMOĞLU

Favori Kamış:
    Okuma V sistem 3 mt. 10-40
    Favori Makine:
    Okuma Ceymar FD CY-40
    En İyi Avı:
    LEVREK (2.750 gr.)
    Merhaba Okan 0.15 lik örgü nasıl,kalın değilmi acaba ? Arkadaşların bazı yazılarında aynı markanın 0.06 veya 0.08 liğinin uygun olduğunu okumuştum,şimdi biraz kafam karıştı.Ben örgü misina kullanmadım,bilmiyorum fakat örgüye geçmeyi düşünüyorum.

11. yeknet

yeknet Yekta

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast420
    Favori Makine:
    mitchell avosurf700
    örgü misinalarda ölçü konusunda bazı farklılıklar var. kimisi 0.15mm derken kimisi de muhtemelen 0.06 veya 0.08 mm örgü liflerinin kalınlığı olarak veriliyor. 3 veya 4 lif birlikte olduğundan 0.06 belki de 0.18 liğe karşılık gelebilir. En iyisi görerek seçmek aslında ama mümkün değilse üretici firmaların kendi tablolarına bakmak lazım. Çeker değerleri de nispeten daha doğru sonuç verir.

12. koate

koate Baybora TUĞRUL

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 240
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    gümüş balığı, 4 cm
    Balıktan şimdi döndüm, misinaları bahsettiğim gibi kullandım.. avlakta direk makaraya sardım, neredeyse yüzüğe değmeden boşalıyor. Shimano takımımda sufix 0,20 misina sarılı, diğer takımda Decathlon dan 2,99 TL ye aldığım caperlan marka 0,20 misina sarılı. her ikisinde de başarılı sonuç aldım.

Tenkit değil ama; bazen de pahalı ürünler değil basit çözümler değilmidir problemleri çözen? yazarken bile yanlış anlaşılmaktan korkuyorum..

1,65 lik alba fırat kamış(2 parçalı spin kamış) 15 tl,
    Yine decathlondan aldığım,videosunu birkaç saat sonra paylaşacağım av raporumda görünen makine 16 TL, misina 2,99 tl.

böyle bir takım at - çekte gayet güzel bir performans gösterdi.

aynı performansı 150 tl ye aldığım shimano 2,40 takımdan da aldım sonuçta.

Elbet kalite farkı yıllar içinde kendini gösterecek, ama tatlısu avcısı her gün göl kenarında olamıyor. bir yıl içerisinde 10 bilemediniz 15 kez olta suya değiyor. Gerisi bakıma ve iyi korumaya kalmış...

13. OMMG

OMMG OKAN

Aslında dediğin doğru,birçok arkadaşımız 0.06 ve 0.08 kullanıyor ve bunlarında çekeri yeterince kuvvetli,kalama verme yöntemiyle neredeyse alamayacakları balık yok gibi.Hem ne kadar ince ve görünmez o kadar avcı ama ben özel hayatımda da biraz garantici olduğum için 0.15 lik 18.9 kg çeker değerli ip kullanıyorum.Kişisel tercih yani...

14. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Kim, niye yanlış anlaşın ki? Bilakis ucuz ancak işe yararlılığı test edilmiş ürünlerin daha fazla gündem edilmesi taraftarıyım. Yeterki iyi niyet olsun.;)

15. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Baybora bey yanlış anlaşılacak bir durum yok. Ancak bakış açınızı gözden geçirmenizi öneririm Çünkü;

Daha önce de öyledim bu tür ürünlerin tecrübelerini vaktiyle bir çoğumuz yaptık.

Kullanıpta randman aldığınızı söylediğiniz ürünleri ele alalım.

Avlağa gittiniz 10-15 dakikanızı ayırdınız 2.99 luk misinanızı sardınız. Sorunsuz kullandınız. (Levrek avlarında özellikle sabah suyunda bu 15 dakikalık süre altın değerindedir)

Peki bir hafta sonrasında tekrar ava gittiğinizde aynı şekilde kullanabilecekmisiniz? Ucuz misina sizin konu başlığında söylediğiniz helezonik şekli almayacak mı? Bir kaç atışta bir gamlanacak ve gam yerinden kopartıp misinayı kısaltmak zorunda kalacakınız.

Ancak sadece bununla bitmeyecek düşük kaliteli malzemeden imal edildiği için suyu gördüğünde zaten az olan çekeri muhtemelen yarı yarıya düşecek. İkinci kullanımda rapalayı savururken kopacak (kopabilir değil kopacak diyorum çünkü nicelerini koparttık)

Yani muhtemelen bir kullanımlık misina almış olacaksınız. Her avda 2.99 TL yi misinaya ayırdığınızda 7-8 avda kaliteli misinaların fiyatlarını çıkarmış olacak ama bununla bitmeyecek. Oysaki size öneridiğim miinalardan ben 1 senedir sayısız avımda hiç zayiat vermeden ilk günkü gibi kullanıyorum. Daha da gidecek gibi duruyor.

Söylediğiniz kamış ve makinalardan onlarcası elimizden geçti. Parçaları kimbilir çoktan atomlarına protonlarına parçalanmıştır. İlk gün iyiydi ikinci günde halkalar paslandığında kamış ufak bir darbede çatladığında yada makina kafası kapanmamaya kolu dönmemeye başladığında acaba bu düşünceleriniz aynen devam edecekmi bilmek isterdim. Bir bakın bakalım shimanonuz 2 sene sonra nerede olacak 15 tl lik kamış nerede?

Hele ki düşük kaliteli ürünler nedeniyle Allah korusun hayatınızın balığını kaçırırsanız o zaman yüzünüzdeki ifadeyi görmek istemem inanın.

Almanların meşhur lafıdır. UCUZ MAL ALACAK KADAR ZENGİN DEĞİLİM. ;)

Not : Piyasada 15 TL ye de 150 TL ye de 1500TL ye de makineler var.
    1 tlye de 10 TL ye de 10 TLye de 500TL ye de misinalar var.

Bizim önerdiğimiz misina ve makineler eş değer kaliteleri muadilleri ne göre çok daha uygun fiyatlı olanlardan seçilmiştir. Örneğin önerdiğimiz misinalar 15-30 TL aralığındayken piyasada o kalitedeki ürünler 60-100 TL civarlarındadır.

Yani kimseyi zengin etme gibi bir gayemiz olmamakla beraber tek amacımız üyelerimizin kaliteyi ucuza almasına yardımcı olmaktır.

Daha önemli Not. Yılda bir iki kez ava gidip bu işi gelip geçici heves olarak görüyorsanız yukarıda yazdıklarımı hiç dikkate almayın. Söylediğiniz ucuz ürünler size fazlasıyla yeter....

Son düzenleme: 23 Ocak 2011
  16. yaban-cı

yaban-cı Koray

Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...
    ben yaz mevsiminde toroslardan inip yumurtalığa ava gidiyordum bir de tekne kiralamak icap ediyordu geçen seneye kadar bir bot aldım artık tekne kiralamıyorum ama yinede avlağa git dön bir depo benzin yiyor ee bir de yeme içme eklenince buluyor 200-250 yi (bir de tekne en az 100tl).hal böyle olunca ben en az on defa gittiğim yaz avlarımda ortalama 2500 tl harcıyorum(tekne kiralama hariç). ee madem o kadar harcıyorum neden bir kutusu 2.5 tl ye satılan iğnelerden kullanayım gamakatsu octopus kullanırım neden bir makarası 3.5 tl ye satılan misinalardan kullanayım berkley whiplash kullanırım diye düşündüm bir kaç yaz evvel ve önceleri herkes yakalarken bende yakalıyordum şimdi herkes bakarken de yakalayabiliyorum. örneğin geçtiğimiz yaz mustad 6 numara kullanan partnerim benim matzuo circle ve gamakatsu octopus ile yakaladıklarımı görünce botta takım bağlattı bana.

Son düzenleme: 24 Ocak 2011