Modern Sazan Avı Bilmecesi

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında bilent yıldırım tarafından paylaşıldı.

  1. bilent yıldırım

    bilent yıldırım bilent yildırim

    Mesajlar:
    263
    Şehir:
    istanbul-edirne
    Modern Sazan Avı Bilmecesi

    ================================================================================

    ,modern sazan avının olmazsa olmazlarına bir bakalım;

    KAMIŞLAR-mutlaka 3.60 ve 390 kamışlar kullanılması gerektiği,dünyada bu şekilde kullanıldığı,iki parça olma şartı,ve de bu kamışların da iyi markalar olması gerektiği , bazı firmaların aynı atarlarda ürettiği teleskopik kamışlarların modern sazan balıkçılığına uymayacağı ifade ediliyor,ve bu kategori deki kamışların fiyatları 200 tl den başlıyor,1000,1500 tl ye kadar çıkıyor.
    MAKİNALAR-genelde ;yine baıt runer tipinde makinalar,ileri atıma uygun, güçlü makinalar olmadan modern sazan avcılığı tam olarak yapılamayacağı anlatılmakta.bunların da fiyatları 100 ytl den başlayıp2-3 bin tl yr kadar gidiyor.
    KAMIŞ SEHPALARI-olmaz sa olmazlardan,eğer rod pod unuz yoksa prestijiniz yoktur.,zaten sazan kamışlarını da sabit tutuculara düzgün bir şekilde koyamazsınız,tabi bu takımın uygunu türkiyede pek yok orta halli kullanışlı bişey 200-300 tl.
    ALARM-rod pod unuz varsa zaten alarm kullanmak şart oluyor,tanesi 35-250 arasında değişiyor.
    SWİNGER-tamamlayıcı parça,alarm varsa ,rod pod unuz varsa zaten misinaya bunu takmak zrundasınız.fiyatı en uygunu 40 tl.
    SAZAN ÇADIRI-bu işin içine girdiğiniz zaman,bu takımları yaptığınız zaman bu çadırı da alıyorsunuz ister istemez,300-400 tl den başlıyor 2-3 bin lt ye kadar yolu var.
    SAZAN SANDALYESİ-bu da tamamlayıcı bir unsur,200 den ytl den başlıyor fiyatları.
    YEMLEME BOTU-sıkça kullanılan bir alet fiyatı ,ortalama 1500tl civarı.
    Yukarıda verdiğim örneklerden, bazılarından bende edindikten sonra ,işin boyutunu daha fazla düşünmeye başladım ve bu işin aslında ;sazan balığını koruma fikri ile beraber, bazı şeylerin de ticari olarak,empoze edilmeye çalışıldığı,düşüncesine kapıldım.ve çok tepki alcağımı bildiğim halde düşüncelerimi yazmaya karar verdim.

    yurt dışında balığa giden arkadaşlarımızdan öğrendiğimize göre;bu iş oralarda farklı yapılıyor,
    düzenli olarak verilen büyük paralar var,orada da bu sistem pahalı,yani zengin işi.ama genel düşünce SAZAN BALIĞININ İYİLİĞİNİ DÜŞÜNMEK,bunun içine de;kullandığınız iğneler,sazan yatakları,takım düzenekleri,kullanılan yemlere dikkat,
    yani sazana mümkün olduğu kadar zarar vermeyi önlemek,ve balığı geri bırakmak yatıyor,bunları yerine getirdiğinizde siz bilinçli, modern sazancı sınız.

    Ancak Türkiye de yukarıda ki takımları kullanırsanız modern sazancısınız gibi,tavsiyelerde genel bir görüntü oluşmak da
    tabi herkes iyi malzeme ile balık avlamak ister,en nihayetinde hobidir,ancak bu iş herkesin alım gücü ile alakalı bir meseledir.hiçbir balıkçılık bilincini, malzeme üzerinden insanlara empoze etmemek gerekir.işin fikir yönünden başlamak,BİLİNÇLENMEK önceliğimiz olmalıdır.

    geçişlerin türkiye şartlarına göre olmasını ,balığın güvenliğini ilgilendiren konularla başlanıp,malzemeye geçilmesini, bilinçle hareket edilmesinin, daha doğru olacağını,bu sistemin aradaki uçurumları kaldırıp, daha çok kişinin bu sistemlere geçiş yapmasını,bu kişilerin daha doğru malzeme ile,gereksiz malzeme almadan başlamasını sağlayacak,ve doğal olarak daha çok kişinin konuya ilgi gösterip bilinçlenmesini sağlayacaktır.tabi ne kadar kişi bu sistemi öğrenirse o kadar çok malzeme satılacaktır.yani bu sistem uzun vade de herkese yarayacak,bilinçlenmek de cebimize kar kalacaktır.

    saygılar.
     
  2. fixahmet

    fixahmet AHMET

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    996
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    tebrik ederim, çok güzel bir konuya değinmişsiniz. fikirlerinize katılıyorum. modern olmaktan çok, bilinçli olmak önemli. saydığınız o malzemeleri kullanarak yakalanan limit altı balıklar geri salınmadıktan sonra, ben ne yapayım öyle modernliği. alım gücü konusunda da çok haklısınız. herkesin alım gücü bunlara para vermeye elverişli değildir.
    şekil 1 : ben :)
     
  3. antepli

    antepli Mustfa

    Yaş:
    66
    Mesajlar:
    264
    Şehir:
    Almanya/Gaziantep
    Favori Kamış:
    Sportex, D.A.M, kabon kamis, Daiwa,D.A.M Quick rolle
    Favori Makine:
    Dam Quik, Freilauf, Cormoran, Zebco , Schkeapear ve diğerleri
    En İyi Avı:
    Turna 105 cm, 7,3 kilo, sazan 9.5 kilo
    Bilent Yildirim kardesim,
    önce verdigin bilgilerden dolayi tebrik ederim, bir önceki actigin konuyu bende daha önce yazmak istedim amasunu düsünerek yazmadim. takimlari var . baskalarina takimlarini gösteriyor .......

    Bu intibayi vermek istemedim, ama bilmemizde faydamiz var, yabanci firmalarin bize sunduklari modern takimlar elbette cok pahali, biz kendi imkanlarim dairesinde kurallara uyumlu balik tutmamiz cok önemli.

    Benim illada olmazlarimdan bir tanesi , baligi sudan alirken kepce kullanilmasi(unterfang kescher) .Her arkadas alabilecek kudreti vardir. Neden kepce(kescher) kullanacagiz? Yakaladigimiz balik eger ölcüler icinde degilse, yeniden suya girmesi lazimsa, vucudunda zedelenme olmamasi lazimdir, yoksa bakteri kapmasi ve diger baliklara ve suya zararli olmasi ihtimali vardir.

    http://www.cormoran.de/co/de/produk...enkescher_3/5,1,62,63,1,1__products-model.htm

    Sazan icin en uygun kepce (kescher) asagida görülebilir.
     
  4. korni

    korni koral

    Mesajlar:
    7.546
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    paylaşım lar çok güzel teşekkürler:)
     
  5. HÜRGENERAL

    HÜRGENERAL SİNAN

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    196
    Herşeyimiz modern zaten!

    Yaşı 55-80 arasında değişen, zaman zaman birlikte avlandığımız ve hala amatör ruhunu kaybetmemiş bir sürü yakınım, abilerim, yıllar önce nasıl balık yakaladıklarını zaman zaman anlatırlar dost meclislerinde ve balık avında süre gelen uzun sohbetlerde.Halen eskisi gibi avlananıyorlar ve hallerinden oldukça memnunlar.Bende 15-20 yıldır aynı usul ve araçlarla balık avlıyorum.Hadi sizde itiraf edin bir çok ürün gereksiz ve para tuzağı sadece,bunun yanında (sözüm meclisten dışarı)gösteriş merakını da sayabiliriz.Kaldiki biz neredeyse 100 km.den fazla yol giderken sadece zaruri malzemelerimizi zor alıyoruz yanımıza.Bunları araca sığdırmak bir şey değil,avlak bölgemize ulaşmak için sarp ve yorucu yaya yolculukta taşımak ayrı bir dert.

    Takdir edersiniz ki, balık avında ustalık veya verimlilik ya da modernlik,pahalı malzemeler kullanmakla eşdeğer değildir.Geri salınacak balıklara zarar vermemek için de bu pahalı ve gereksiz malzemelere ihtiyaç yoktur.Bunu söylerken teknolojinin getirdiği nimetleri yok saymıyorum.Mesela FC misinalar.

    Modern kelimesinin anlamı çağa uymak,çağa ayak uydurmaksa ve biz bu kelimeyi sazan avcılığında kullanmak istiyorsak;Evet çağa uymak için yakala bırak yapabiliriz,bunu da yapamıyorsak hiç yoktan benim ve arkadaşlarımın yaptığı gibi kilonun altındaki sazanları büyümeleri için geri bırakmalıyız.Hepinize Bafra'dan selamlar,rasgele.
     
    Son düzenleme: 16 Nisan 2009
  6. bilent yıldırım

    bilent yıldırım bilent yildırim

    Mesajlar:
    263
    Şehir:
    istanbul-edirne
    ben kepçe konusunu gözden kaçırmışım,gerçekten aklıma getirmeniz iyi oldu .çok iyi bir noktaya dikkat çekmiş oldunuz,en kısa zaman da balığın güvenliği ile ilgili konuma ekleyeceğim.
     
  7. bilent yıldırım

    bilent yıldırım bilent yildırim

    Mesajlar:
    263
    Şehir:
    istanbul-edirne

    valla gerçek ten hürgeneral gibi yazmışsın,benim içimi okumuşsun eline sağlık.
     
  8. eozsoyeri

    eozsoyeri Erdem Özsoyeri

    Mesajlar:
    1.976
    Şehir:
    İstanbul
    Ne kadar da doğru söylemişsin Bülent abi,ben de kendimce bir takım toplamaya çalışıyorum da şu aralar ve bu paraları vermek gerçekten zor,öncelikli olan işin mantığı ve kurallarıdır bence.
     
  9. crank

    crank AYDIN

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    276
    Şehir:
    istanbul gop
    Favori Kamış:
    balzer diabolo
    Favori Makine:
    banax sx4000
    En İyi Avı:
    2.5kg yayın
    modern sazan avı özellikle yurtdışında yaygın adamlar 10.000 ytl lik malzemelerle balık dolu gölde sazanları yakalayıp öpüp resim çektirip suya salıyorlar türkiyede bunu yapacak insan parmakların sayısı kadar az
    zaten malzemelerin çoguda gereksiz sadece hava atmak maksatlı ticari önem taşıyan aletler... trakyanın köylerinde 3 kururşluk takımlarla ne trofeler yakalayan yigitler gördüm ben;) bırakın bu yemleme botu alarm hikayelerini :)
     
  10. bilent yıldırım

    bilent yıldırım bilent yildırim

    Mesajlar:
    263
    Şehir:
    istanbul-edirne
    aynen öyle kardeşim. belli güvenlikle ilgili malzemelerden başlayıp,önce köstek, arkası sonra gelişir,bizde öyle yapıyoruz, gücün nispetinde geliştirirsin,önemli olan hayvana zarar vermemek.
     
    Son düzenleme: 22 Eylül 2009
  11. bilent yıldırım

    bilent yıldırım bilent yildırim

    Mesajlar:
    263
    Şehir:
    istanbul-edirne
    trakyadaki balıkçılar tatlı suda her zaman iyidirler,takımları ne olursa olsun.
    diğer konuda da gerekli malzemeler var, almasanda olurlar var,kişinin kendisine kalmış.zaten bende bunu anlatıyorum yazımda.
     
  12. menopiko

    menopiko İbrahim GÜÇLÜ

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    1.284
    Şehir:
    İstanbul
    Balıkavınada şu modernizm girdimi ? Yazık oldu :(
     
  13. hakcet

    hakcet Hakan ÇETİN

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    59
    Şehir:
    KAYSERİ
    Favori Kamış:
    ALBASTAR 3233 LEADER
    Favori Makine:
    ALBASTAR PASSHA 50
    En İyi Avı:
    sazan
    modern modern?

    Bir modernliktir gidiyoruz.Tabiki yenilikler ve yeni teknolojiler elbetteki güzel şeyler ve biz insanlara kolaylık sağlamak amacıyla üretiliyorlar.Ben kullanmam veya karşıyımda demekte yanlış.aslında teknojinin bize getirdiği kolaylık ve rahatlık mı? modern'liktir? yoksa çok çok pahalı malzemeler kullanmak mı? modern'liktir bunu bir düşünmemiz gereklidir.:confused:
    Çok ekonomik bir olta takımı ile balık tutulamazda, çok pahalı olta takımları ilemi balık tutulur.Sazan avlamak isteyen ilk yazıyı görse herhalde vaz geçerdi.
    Benin düşüncem, her kişinin zevkine göredir bu iş.Kimi el oltasını sever onu kullanır, kimide teknolojinin getirdiklerini kullanarak ve olanakları yettiğince bir olta takımı alarak avlanır ondan zevk alır.
    Yanlışım varsa düzeltin lütfen;
    Amatör balıkçı, sirkülere ve limitlere uygun balıklardan gerektiği kadarını yakalayarak alıkoyar veya bırakır.
    Sportif balıkçı'da trofe balıkları yakalamaya çalışır ve yakaladığı trofe balıklarla kayıtlara geçer.Tabiki sportif balıkçılık federasyonu veya böyle bir kuruluş var ise.Yurdumuzda böyle bir kurum yok ise biz sportif balıkçılık yapmıyoruz, yapamayız da zaten.kiminle yarışıyoruz ,kendimizlemi...Ayrıca yabancı ülkelerdeki avları hepimiz izliyoruz.Bu balıkların tutulduğu yerler özel avlaklar (bırakmak kaydıyla balık avlanılan, balıkların avlak sahibi tarafında yetiştirilen, sürekli boili ve benzeri yemler yedirilerek beslendiği avlaklar)veya kontrol altında bulundurulan avlanılan balıktan 1 tanesini alıkoymak kaydıyla yakalanan balıklar.avrupaya bakıpta gıpta etmemizin bence hiç bir anlamı yok.bilakis ders almalıyız.Neden böyle olmuştur demeliyiz, neden özel avlaklar veya çok sıkı kontrol altında özel kartlarla avcılık?Nedenini hepimiz biliyoruz aslında, bilinçsiz avcılık.sonunda göl ve barajlarda doğal ortamlarında yaşayan balıkların kalmayışı ve suni göl ve barajlarda yetiştirme balıkları avlamak zorunda kalmalarıdır.İster sportif ister amatör avcılık yap.Fakat bilinçli yapmalıyız.
    Fakat bu bilincin farkında olmayan ne yazıkki devlet, göl ve barajları kiraya vererek ve kontrol altında tutmayarak en büyük bilinçsizliği göstermektedir.Kiralanan göl ve barajlarımızda küçük büyük demeden, yavrulu veya türün yasaklı zamanı demeden gece gündüz avlanan kiracılar, öncelikle kendi geleceklerini yok etmekte ve biz amatörlerin en büyük tutkularını ellerinden almaktadırlar.Çok uzattım sanırım, bir yanlışım varsa affola , rastgele...
     
    Son düzenleme: 17 Kasım 2009
  14. bilent yıldırım

    bilent yıldırım bilent yildırim

    Mesajlar:
    263
    Şehir:
    istanbul-edirne

    güzel bir yorum yapmışsınız elinize sağlık.
     
  15. hakcet

    hakcet Hakan ÇETİN

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    59
    Şehir:
    KAYSERİ
    Favori Kamış:
    ALBASTAR 3233 LEADER
    Favori Makine:
    ALBASTAR PASSHA 50
    En İyi Avı:
    sazan
    slm

    Teşekkür ederim Bilent bey o sizin güzelliğiniz.Bilent bey yeni bir konu başlatsak şu baraj veya göllerin kiralanması konusunda, ne dersiniz.selamlar sağlıcakla kalın.
     
  16. sinekci-fly

    sinekci-fly kasım tazegüney

    Mesajlar:
    141
    Şehir:
    düzce
    sizi canı gönülden tebrik ederim harika bir yorum.
     
  17. bilent yıldırım

    bilent yıldırım bilent yildırim

    Mesajlar:
    263
    Şehir:
    istanbul-edirne
    valla üstad bunun için ben de, birçok arkadaşım da uğraşıyor.galiba ilk yapan kişiler para kazanacak.tabi ben olta balıkçılığı için özel avlak işletmekten bahsediyorum.

    siz zannedersem kooperatiflere katliam yapılması için kiralanan avlaklardan bahsediyorsunuz.ben bu konuyu başka bir forumda,sevgili Tarık Ersal abiyle uzun uzaya tartışıp konuştuk.konuya olumlu katılan arkadaşlar oldu,bunların çözümlerini derneklerin yapması gerektiğini,özellikle fitili dernek başkanlarının ateşlemesi gerektiğini ifade etmiştim.
    sonuç da:geçenler de dernekler platformu toplandı,toplantıda,galiba bu oluşumdan ayrılan dernekler bile olmuş duyumlarıma göre.yani bu iş şimdilik durdu gibi,henüz bir kıvılcım yok.