Selam arkadaşlar Zargan sezonu kimi yerlerde açıldı kimiyerlerde açılmak üzere. Kıyıdan zargan avı için kullana bileceğim surf atışlar için uyugun bir mono arıyorum.Kullanıcağım makina Ryobi Prokyer Nose Power, kamış olarakta LINEAEFFE EXTREME CAST SURF 180G Kamış kullanamaktayım. Ryobi makinada bir dönem örgü misina kullandım fakat atışlardan sonra örgünün kamışın yüüzklerine dolanması yada makinanın kafasından toplu lrak kusması sebebiyle bağzı sorunlar yaşandı Makinaın yedek kafasına bu sebebten ince bir monoflement beden ve zargan topunu savururuken güvenebileceğim 30-35 lik bir şok arıyorum. Sizlerin tavsiyede bulunacağınız beden çapı, şok çapı ve markalar konusunda önerileriniz nelerdir. bu konuda kalite bakımından uzlaştığımız markalar nelerdir?
Ali Kemal kardeşim ben sana 0,30 MM TRABUCCO SUPER ELITE SUPER TOURNAMENT 300 MT tavsiye ediyorum. Bununla sadece zargana topu atacaksan önde şok emici misina da kullanman gerekmez. Düğümde bir hata olmadıktan sonra bu misinayı zargana topuyla koparabileceğine de pek ihtimal vermiyorum.
ben 0,20-0,25 mm kibi kesiti düşürerek sürtünmeyi azaltmak için ince bir benden düşünmüştüm zargan topu 75 gr civarı 0,20-0,25mm misinaylada atılmaz 0,30-0,35 lik bir misnaylada şoklamayı düşünüyodum. siz sanırım 0,30luk bu misinayı komple makinaya sarmamı önerdiniz
0.28 i var ise o da işini görebilir. Sadece zargana topu için şok emici kullanmaya gerek olacağını hiç sanmıyorum. Surf makinamda bu misinanın 0.30 u sarılı ve sadece +120gr ağırlıklarda şok emici misina kullanıyorum. Şok emici derken kullandığım sadece bu modelin 0.35mm si. Aynı şekilde Oscar Kevlon da ekonomik bir alternatif olabilir. Yok illa kullanmam gerekiyor diyorsan, aynı markanın "Taper Line" adı altında satılan şok emici misinaları mevcut. Makara üzerinde 15 metrelik 10 parça halinde satılıyor. Bu ürünü hiç kullanmadım ama Ersan(Cakometti) gibi azılı bir surfcasting ci inatla bu ürünü kullanıyorsa eminim ki bir nedeni vardır.
Bence zargana topuna şok gereksiz. 0,26-0,28 misinalar şoksuz işinizi görür. Ben olsam sağlam bir 0.24 yada 0.25 kullanırdım. Marka olarak da uzun süredir problemsiz kullandığım pelican'ı öneririm. Şamandıradan sonra da kaliteli bir florocarbon misina kullanmanızı tavsiye ederim. Rastgelsin.
selam oktay bey bahsettiğim şamandıralar http://www.avmarketi.com/asp/group/116/Alba-bulrag-samandiralar bu linkteki şamandıralar en küçüğünün ağırlığı 30gr ve o şamandıranın 3değişik boyu 3 değişik rengi var sadece o sitede 2 rengni ve iki boyunu göstermişler birde dışı sünger içinde kurşun olan eski sarı şamandırlar onlar suyu çektimi daha da ağır oluyor Ağırlığın fazla ve misinanın ince seçmemin sebebi bizim orada zarganlar biraz açıkta gezdiğinden
Ali Kemal merhabalar, bir seneden fazla süredir yücelusta'nın söylediği misinanın "special salt water" olanını surf takımımda 0,30 ve (yedek kafasında) 0,25'ini kullanıyorum, İstanbul boğazındaki 125gr.lık kurşunla yaptığım çapari atışlarımda her ikisi ile de herhangi bir sorun yaşamadığımı özellikle belirtmek isterim. Makinalarımın biri dışında hepsinde Trabucco special salt water'ın 0,20-0,25 ve 0,30 misinalarını kullanıyorum ve çok ama çok memnunum (öyle memnunum ki elimde 150mlik makaralarda sıfır yedekleri bile var). Sadece spin amaçlı kullandığım makinalarımdan biri olan 40'lık ryobi ecusima'da tecrübe edinmek için 0,16 pelican despot dyneema kullanıyorum. Surf atışlarımda 0,25'liğinde bile sok emici kullanmıyorum ve henüz bedenden ötürü bir kopma yaşamadım. Balık avlayan tüm arkadaşlarıma bu misinayı neredeyse iddialaşarak aldırıyorum ve bilmeni isterim ki henüz iddia kaybetmedim)
kıyıdan uzun atış yapmak istiyorsanız, bence örgü misina kullanmalısınız... 0.17 örgü misinanın çekeri 9 kg civarı ve sörf kamış, sörf makina kullanıyorsanız, istediğiniz uzaklığa çok rahat ulaşacağıınızı düşünüyorum.
oktay abi Surf takımı kurduğumda ilk yaptığım o sizin bahsettiğiniz gibi bir misina alıp kullanmak oldu ama foruda bu hakta içinde ve daha önceden yazdığım gibi Ryobi Proksyer Nose Power surf makinasında örgü kullanmak biraz sorunlu daha önce 0,17 Berkley Whiplash Pro kullandım fakat makina birkaç atıştan sonra örgüyü kusma yada yüzüklere dolanma gibi sorunlar yaratıyor ve av düğüm çözmekle yada örgüyü kesmekle eziyet haline geliyor Bu konuyu Ersan(Cakometti) abi ilede görüştüm oda aynı makinanın kullanıcısı ve oda bu dertten muzdarip Ersan abinin dediğine göre makinın sarım tekniğinde yapısal sorun olduğundanörgü misinayı sıkısaramıyor yada birkaç atıştan sonra kusma yapıyor. Onun tavsiyesi üzerine İnce bedenli Şoklu bir takım yapmayı planladım Avlandığım yerdede bu şekilde avlanan ustalarda var sonuç kötü değil
Yücel abi, Ersan(Cakometti) abi de benim gibi aynı dertten muzdarip ondan kullanıyor Bilgilendimen için teşekkürler. Ersan abi görürse oda güzel fikir verir. daha önce yazdığım gibi Makinada kaynkalndığı için böyle arayışlar içindeyiz Makaranın birtanesine 0,06-0,08mm örgü sarıp onuda şoklamayı düşünüyorum diğer makarayada 0,20-0,25 mono sarıp onuda şoklamayı düşünüyorum. Yoksa makina kafadan kusma yada kamışın yüzüklerine dolanma yapıyor bu yüzden kamışın yüzükleri elimde kalıcak diye korkuyorum
o zaman ben sizin yerinizde olsam şoklama ile falan uğraşmazdım... 0.26 angel kiss soft misinaya makınama sarar, tepe tepe kullanırdım.... eğer yanlış bir atış tekniğiniz yoksa 75 gr agırlıkla, bahsettiğim misinayı patlatamazsınız...
ıyıde güzel kardeşim boğazda 100-120 gr kurşunla kullanıyorum ve hıc sorun yasamıyorum... 120 gr üzerine cıktığımda misinaya 0.40 mısına ıle şokluyorum... ama sız zaten 75 gr ağırlık kullanacaksınız....o yuzden bahsettiğim misina cok rahat işinizi görür... eğer patlıyor dıyorsanız, atış teknğinizde veya attıgınız düğümde problem vardır
Patlıyor demiyorumda zaten elimde olmadığından ve kullanmadığımdan patlıyor demek yalan olur Ama ben 0,25 le 120 gr denemesi yapmadım hemde şoksuz o yüzden bu konuda da birşey diyemem. Benim merak etdiğim sizin önerdiğiniz misinın üzerinde yazan çekerinin test çekerimi yoksa üzerine yazılan normal çeker olup olmadığıydı
ArkadaşlarTrabucco da karar verdimde model hangisi olmalı sizce seçtiğim beden kalınlığı 0,22 bütün modellerinde 0,22 mm in karşılık test çekeri 6,95 kg olrak vermiş bu hayli güzel bi çeker bence ben bu çapa ve çekere uygun olduğunu ve çok hoşuma gitti fakat sonuçta bütün modelleri 6,95kg çekiyo sizce hangi modelini seçmeliyim ? birde makinaya 200mt sarmayı düşünüyorum bu yüzden tercihimi 300m yada daha fazla olan makaralardan yapıcam acaba surfcasting atışı için bu monolardan gangisini tercih etmeliyim 0,22 MM TRABUCCO T-FORCE TOURNAMENT TOUGH 150MT yazıyor makaralar arka arkaya bağlantılıysa 300yada daha fazla alıcam fiyatı:....11,12ytl 0,22 MM TRABUCCO T-FORCE CLEAR WATER 300 MT............19,73ytl 0,22 MM TRABUCCO T-FORCE SUPER HARD 300 MT..............20,80 ytl 0,22 MM TRABUCCO T-FORCE SUPER ISO 500 MT................31,55ytl Bunların hepisi de aynı kesitte ve aynı test çekerinde ama açıklamalarda kimisine süper yumuşak, kimisine süper sert ,kimisine uzun atışlar için favori gibi açıklamalar eklemişler hangisine inanamalı demiyeceğimde tecrübe etmiş kişilerin yazmasını istiyorum en doğru fikri kullanan ustalar verir sanırım hangisi uzun atışlar için uygun sizce
Aslında sadece zargan avı olarak düşünmüyorum belki mırmır, karagöz, yada levrek için canlı bırakma yaparım diye çekerini biraz yüksek düünüyorum. Misinanaın ince olmasının dezavantajlarından çok avantajı olur mesala uzun mesafeli atışlarda sürtünmenin azalması ve misina salınımın artması, bendeni gören balık için kamuflaj açısından balığın misinayı görmemesi yada daha az dikkat çekmesi gibi oldukca yararlı olur.
0,22 MM TRABUCCO T-FORCE TOURNAMENT TOUGH 150MT bu misina sert ama yağ gibi misina. ben çapari bedeni olarak kullanıyorum ve 150gr kurşunla atarken hiç kopartmadım ki takıldığında dahi koparmak çok zor. serttir ama belli bir çekme kuvvetinden sonra esneme yapıyor. ama maalesef 150 mt kutularda satılıyor. piyasada 0.35 mm nin 300 mt resi mevcut. 0,22 MM TRABUCCO T-FORCE SUPER ISO 500 MT................31,55ytl bu misinada yumuşak bir misina ve rengi mavi gibi. makinaya sarılabilecek bir misina. diğer misinalar biri tatlı su diğeride sert misina makinaya sarılmaz bence. comocast elite misina ise çekeri t.force lere göre yarı yarıya nerdeyse. umarım yardımcı olur.
Trabucco T-1 Camocast 0,35 diyeceğim başkada birşey demeyeceğim bende bir denizbalıkçısı olarak. ötesi yok. hiç üzmedi beni.