Mono misina tavsiye

Konu, 'Misinalar' kısmında fztyasin tarafından paylaşıldı.

1. fztyasin

fztyasin yasin özkan

İyi günler forum sakinleri, tekne avlarında ve spin avlarda kullanmak üzere ip misina alımını dün itibari ile yaptım.
    Şimdi kıyıdan surf makinaya ve yine kıyıdan kullanacağım diğer makinalarıma saracağım (75 gr.a kadar kurşunla) mırmır çupra vs. avında dip takımında kullanacağım çok esnek olmayan mono misina arıyorum.
    Daha önce sufixin kırmızı renkli surf misinasını kullandım ancak balıklar gelip yemi alıp götürüyorlar kamışın ucu oynamıyordu bile, bazen de yemi değiştirmek için takımı topladığımda ucunda balıkla takımı görüyordum yani hassasiyet sıfırın altındaydı.
    Yaklaşık 1000 metrelik falan mono misina alıp kıyıdan kullanacağım takımların yedek kafalarına ve artık çok eskidiği için kıyıp da ip misina saramadığım makinalarda kullanmak için misina tavsiyesinde bulunabilir misiniz? Teşekkür ederim...

2. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
  3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Asso Clasic

Ucuzdur, bolca al, 3 ayda bir yenile

4. fztyasin

fztyasin yasin özkan

Teşekkür ederim Ceyhun bey elimde powerline 1000 metre vardı ama son 300 metre falan kalmıştı genelde besleme için ve kasa gözü için kullanıyordum şimdi o 300 metreyi iki makinama sardım yarın deneyeceğim onu. Eğer sufix gibi bir hezimetle karşılaşmazsam tekrar aynısından alırım

5. fztyasin

fztyasin yasin özkan

Teşekkür ederim serdar hocam asso classic diye aradım avmarketi.comdan ama classic ip misina çıktı karşıma diğer siteleri de araştırayım, genelde assonun double strenght falan var classic göremedim

6. Okan Sezer

Okan Sezer Okan Sezer

En İyi Avı:
    Henüz denizde

Asso classic 10 000 metresi yaklaşık 60-70 lira arasında. Marmara balıkçılıkta var. arayıp havale edersen sanırım yollarlar.

7. fztyasin

fztyasin yasin özkan

Teşekkür ederim 10 bin metreyi ömür boyu bitiremeyiz herhalde :) ayda 2 defa ava giderek bitirmemiz imkansız gibi :)

8. Okan Sezer

Okan Sezer Okan Sezer

En İyi Avı:
    Henüz denizde

300 metreye 10 lira vermekten iyidir. aynı misinanın 1000 lik makaralarıda var ama ben kiloluk bobin aldım her boydan . senelerdir ne çürüdü nede yolda bıraktı
    takımlarıda onla yapıyorum. kopsada dert edilmeyecek kadar ucuz.

9. fztyasin

fztyasin yasin özkan

Evet aslında haklısınız o konuda, bayağı ucuza denk geliyor. Takımları genelde fc misina ile yapıyorum ben, sadece kurşun için kasa gözünü kalın mono misina ile yapıyorum.
    Çok sık yemli balığa çıkamadığım için 10 bin fazla geldi bana kış dönemi sadece at çek yapıyorum at çek takımımda ip misina kullanıyorum yemlilerin de bir kısmı ip bir kısmı mono misina. Yemli ava da dediğim gibi 2-3 haftada 1 defa çıkabiliyorum.
    Aslında böyle çok alıp ipin altına besleme olarak ve yemli beden olarak da kullanılır sanıyorum. Benim tek sıkıntım önceki misinada olduğu gibi fazla esnek olursa ve vuruşları hissedemezsem diye. Sonuçta yakaladığımız balık mırmır ve kaba lidaki, denk gelirse çupra. Önceki misinada vuruşları hiç hissedemedim 400-500 metresi boşa gitti.

Sizin deneyiminiz nasıl bu misinada, vuruşları hissetme konusunda. Tabi ip misina kadar rahat hissedilmez ama yine de azcık hissetsek iyi olur :)

Semih09 bunu beğendi.
  10. Okan Sezer

Okan Sezer Okan Sezer

En İyi Avı:
    Henüz denizde
    O kadar hassas beklentileri karşılamaz. Kullan at şeklinde kullanıyorum ben. 2-3 eski makinamda sürekli yeniliyorum. ipin yerini asla tutmaz. Ama fiyatına göre iyi misinadır. 50 metre uzakta çok fazla esnemez. Asso nun sert misinalarıda var ip kadar olmasada oldukça iyi.

11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Kesinlikle ip kadar hassas vs. olamaz. Hatta, FC kadarda hassas olamaz. Ama o klasmanda hassaslığı gayet iyidir, yeterlidir. Hele ki, kaba lidaki, mırmır, çipura filan avlanacaksa. Bunlar nispeten sert balıklar, makul derecede kafa atarlar ki bu misina ile gayet makul hissedilebilir.

Ama lüfer vs. olsaydı, ip misina dışındaki hiç bir şey için garanti veremezdim. Yanımdakilerden biliyorum, çinekopun vuruşunu sakin havadaki dalgadan ayırabilmek baya ciddi tecrübe gerektiriyor.

12. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Yasincim kıyı surf avların içinde şiddetle ince ip misina tavsiye ediyorum. En ufak balık vuruşlarını bile hissedersin. Aksi halde merada küçük balık varsa yemini alır gider boş boş beklersin. Daha önce bahsettiğim misinadan bulabilirsen 300 m al 150 şer metre olarak iki takıma sar. Fazlasıyla işini görür. Geçen hafta 3 takımla öylesine bir kıyı avı yaptım. İki takımda 0,20 ip misina birinde mono misina vardı. Mono olan takıma hiç vuruş olmadan yemleri yedirdim. İp sarılı olanlara ise 12-13 cm lik isparozların vuruşlarını bir görsen, neredeyse kamış sehpasını devirecek. Ayrıca 100 metre sardığım ip misinayı 75 gram kuşun ile fazla zorlamadan tamamen boşaltabiliyorum.

İllaki mono istiyorum dersen Powerline super premium 0,30 u bende tavsiye ederim. Hatta bir ara ben 0,26 sardım makineme, Önüne de 0,40 tan şok yapıp öyle atıyordum. Onu da 80-100 metreye atabiliyordum. Ancak çok uzun ömürlü değil. İkinci avında acaba dayanırmı??? dedirtiyor.

13. kayral

kayral Önder

Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    çupra 2,10kg/Levrek 4 Küsür
    Çok ilişkenli bir yerde avlanmayacaksanız veya tekne avı yapacaksanız asso klasik işinizi görür. Assoyla kıyı avında düğüm yerinden patlama yapması ve burulma/kıvrılma yerlerinden zamanla kopmalar olması kendi adıma yaşadığım handikaplar.

Benim favori misinam Trabucco ama Ceyhun Arkadaşın da önerdiği awa-shima hyper wave modelini iki sörfümden birine geçen sene nisan gibi sarmıştım 2 kere takımın takılması haricinde hiç kopmadı. Maalesef kamışın uç yüzüğünün av sırasında kırılıp misinanın kaplamasını sıyırması nedeniyle geçen hafta değiştirmek zorunda kaldım. Bu misinayı da kendi adıma gözüm kapalı öneririm. Ayrıca aynı kalınlık değerine sahip olmasına rağmen asso veya trabuccodan daha incedir. Buda atışta fazladan mesafe sağlar.

Ama balığın vurduğunu hissetmek için işi sadece misinaya yüklerseniz bu misinaların hiçbiri işinize yaramaz. 75 gr. ağırlık sörf kamış için çok hafif, kumsala 90 derece dikili 4.20 kamışta misina çok fazla yay çizer. Bence kurşun ağırlığını da arttırın.
    Kolay gelsin :)

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Sevgili sinan, buradaki durum şu:

Arkadaş zaten ip misinayla donatmış ilgili makinelerini. Geride kalanlar boş durmasın gibisinden, uygun maliyetli bir şey arıyor.

Sevgili kayral, çok doğru, dahası bildiğimiz bir sürü misina var bu konularda başarılı. Diyebilirdik kolaya, Sufix XL... Ama aranan bu değil.

60-70 TL verip 10 bin m bir misina alıyorsunuz. Evet, taşta vs. sürtmelerden çok hırpalanıyor. Ama ucuz, senelerce kullanmayı düşünmeyip, iki üç ayda bir değiştiriyorsunuz. Zira elinizde bir sürü var, ucuz fiyatlı.

Bunun karşılığında, hassasiyeti mono misina için çok iyi, düğüme vs. mukavameti gayet makul, atışta gam vs. sorunu çok yaşatmayan bir misina alıyorsunuz. Dezavantajı, şaşırır bir akya denk gelirse mesela, bu misina pek iş yapamaz. Ne yeterince kuvvetli, ne de darbeleri karşılayacak kadar esnek.

Fakat istenen kriterler net. Ucuz, maliyet avantajlı, vuruşlarda hassas, gam derdi pek olmayıp atışta çok üzmeyecek, sıradan en fazla bir kaç kg balıkları tutacak bir misina.

Tavsiyeleri yaparken bunları gözönüne almak gerekiyor sanıyorum.

15. furunotr

furunotr Haluk

Trabucco'yu ölçmediğim için bilemem; ancak Asso maalesef üzerinde yazan değerlerden daha kalındır; mesela 0,26 yazar; 0,30 misina sarılıdır o makarada; sağlamlığı da esasen buradan kaynaklanır; onun için yıllardır Asso'yu afaroz etmiş durumdayım...

Awa-Shima kullandım ve inceledim; çok çeşit misinası var ve ölçüler tutar; bir-iki tane kaplama barındıranda çok az farklılık vardır; gerçekten her zaman aynı standardı ve kaliteyi bulabileceğiniz bir misina; istikrarlı da yani...

16. fztyasin

fztyasin yasin özkan

Anladım çok teşekkür ederim

17. fztyasin

fztyasin yasin özkan

Serdar hocamın dediği gibi lüfer falan peşine düşmeyeceğim, mırmır kaba lidaki hedef balıklarım onların vuruşları hissedebilirsem bana yetecektir.

18. fztyasin

fztyasin yasin özkan

Sinan hocam zaten tekne ve spin için bi de yeni kıyı takımlarım için ip misinam var, diğer takımlarımiçin benim aradığım misina ucuz olacak vuruşları hissettirecek kadar sert olacak esnemesi olmayacak. Uzun ömür sorun değil benim gibi ayda 1-2 defa ava gidebilen birisi için sanırım bir yaz sezonunu geçirmeye yete :) Powerline elimde kalanları surf takımlarıma sardım bu gece deneyeceğim, Ama illa ki yeniden 1000 ya da 10 binlik mono misina almam şart oldu çünkü elimdeki tüm monolar bitti. Hem değiştirme hem besleme hem de kurşunlar için çiftli kasa gözü için kullanmayı düşünüyorum.

19. fztyasin

fztyasin yasin özkan

Teşekkür ederim Önder abi, surflerime önceden sarılı olan sufix surf misinası ile 100 ve 150 gr. kurşun da takmıştım ama yine çok bi değişim olmamıştı, belki de balık vurmadı yemleri düzgün takmadığım için yem düştü. Bu gece önerine uyup 100 gr. atayım surflerle, diğer takımlarla 50 ve 75 atayım. Dediğin gibi bayağı yay çiziyordu misina, boşluğunu alıp yayı yok etmeye tam gergin pozisyona almaya çalıştığımda ise çeke çeke takımı kıyıya kadar getiriyordum

20. fztyasin

fztyasin yasin özkan

Powerline super premiumu bu hafta sonu denedim, eski misinama göre hassasiyeti çok daha güzel, sağlamlık konusunda da sıkıntı çıkarmadı bana, küçücük isparozu bile güzel şekilde hissedebildim. Tek sıkıntısı gam yapması ama o kadar da olur hiç sorun değil, bir kaç avda bir değiştirebilirim.