Öncelikle Merhaba diyor ve bu güzel forumu hizmete sunan yönetime ve tüm müdavimlere teşekkür ediyorum. Balık avına yeni başlamış amatör bir avcıyım. Gelişmek ve prefessionelleşmek ve yakaladığım balıklarla resim çekip foruma koymak istiyorum. Üç gündür bir motor almak istiyorum, motorlarla ilgili bilgi sahibi olmadığımdan dolayı araştırma içerisindeyim. 3 metrelik bir botum var, daha önceleri hep kürekle ava çıktım. Bir defasında rüzgar çıktı ve rüzgara karşı kürek çekemediğim için mahsur kaldım. Kıyıya ulaşana kadar donma tehlikesi bile atlattım. Bir daha böyle durumlarla karşılaşmak istemediğim için bir motor almaya karar verdim. Aslında hangi tip bir motor alacağıma henüz karar veremedim. Benzinlimi Elektriklimi derken gerek sessizlik açısından gerekse ekonomik açıdan elektrikli daha cazip geldi. Biraz daha araştırma yaptım ve Min kota marka motorlarla ilgili güzel yazılar, öneriler okudum. En son siz değerli üstadların formunda konu ile ilgili çok faydalı bilgilere ulaştım. Mesleğim bilgisayar teknisyenliği olduğundan dolayı motorlar ve botlarla ilgili hiçbir bilgim yok. Kendi botumuda değiştirmek istiyorum. 320-350 cm lik bir bot. Kaliteli ve en az saatte 10 km yol katedebilecek hızda bir motor ve bu motoru 5-6 saat çalıştırabilecek kaliteli iki adet akü lazım. Birde motoru bota bağlamak için gerekli olan aparat lazım. Bu malzemelerden tavsiye edebileceğiniz ürünler varsa, mümkünse satış sitesinden ürünlerin direk linki verilirse çok sevinirim. Burada birkaç elektrikli motor gördüm ama hangisini alacağıma ne karar verebildim nede fikir yürütebildim. Bu malzemelere ayırdığım toplam bütçe 1500 tl. Fikir verecek değerli üstadlarıma şimdiden teşekkür eder hayırlı avlar dilerim.
Ömer aramıza hoş geldin.Öncelikle sitede bot motor bölümüne bakmanı, benim konularım içinde veya bahadır Beyin (bahadır sarıca) konuları içinde arama yaparak bot+motor konusunda bilgiye sahip olabilirsin. Bot ve motorunu nerede kullanacağını anlayamadım deniz mi göl mü? Denizde kullanacaksan benzinli motor haricinde bir motor alınmamalı.3,60 bir bot için de ideali 8-9,9 Hp arasıdır. Konuları araştırdıktan sonra kafana takılan varsa yaz cevaplayalım.
İlginiz ve alakanız için çok teşekkür ederim. Avlanacağım yer Eğil baraj gölü. Normalde suyu durgun ve uysaldır. Ama bazen rüzgarda çıkabiliyor ve rüzgara karşı, avdan dönüşünde verdiği yorgunlukla kürek çekmek imkansız olabiliyor. Forumda birkaç konu okudum.Bahsettiğiniz bölümdeki konuları zaten A-dan Z-ye okumayı düşünüyorum. Ürünleri tespit ettikten sonra alım yapacağımız, av malzemeleri satan, güvenli bir alışveriş sitesinden direk linkler verilirse daha kolay olacağını düşündüm. Lazım olan malzemelerin satıldığı bir sanal marketten ürünlerin direk linkleri verilirse çok sevinirim.
Barajlarda benzinli motor kullanmanız yasak.Bu nedenle elektrikli tercih etmeniz gerekmekte.Elektrikli motorlar konusunda tecrübem olmadı.Fakat bu konuda tecrübeli olan arkadaşlar muhakkak yazacaktır.Fakat 3,60 bot için 55 veya 80 lbs den aşağı motor kullanmamanızı öneririm.
Ömer Bey tatlısuların hemen tamamında benzinli motorlar zaten yasaktır. Elektrikli motor kullanacaksınız. Elektrikli motorların çalışma prensipleri ve çektiği akımlar hemen hemen aynıdır. Aralarındaki kalite farkı hızla değil yıllara göre bozulup bozulmamayla alakalıdır. Ucuz malzemeli uygun fiyatlı bir elektrikli motor ile kaliteli malzemeli elektrikli bir motorun kullanımı başlarda aynı gibi görünebilir. Ama malzeme kalitesinden kaynaklı yıpranma ucuz motorda çok kısa sürede olurken kaliteli motorlarda daha uzun üreler kullanılabilir. Bu fark tuzlu suda daha kolay ortaya çıkıyor. Bu güne kadar test ettiğim akülü motorlar minimum gazda ortalama 10-15 amper akım çekiyorlar. Bu motora yüklenmeyle alakalı olarak bot boyu dalga rüzgar bottaki kişi ve yük sayısı pervane boyu gibi etmenlerle biraz değişiyor. Yani küçük bir botla (250) tek başınıza çıktığınızda minimum gazda saatte 10 amper akım çekerek 60 amper bir aküyle 4 saat kadar gidersiniz. (6 saat gidemezsiniz çünkü aküler %25 enerjiye düştümü biterler. Yani akü içindeki enerjinin tamamını bitirmez 60 amper akünün 40 amperini ancak kullanırsınız.) Ancak gazı arttırdığınızda akü aritmetik olarak değil geometrik olarak çok daha hızlı boşalmaya başlar çünkü akü yorulur. Yani gazı yükelttiğinizde saatte 20 - 25 -30 gibi akım çekmeye başlar. Ama aküden akım hızlı boşaldığından akü yorulur ve çok daha çabuk biter. Yani 60 amperle minimum gazda 4 saat geziyorsanız gazı artttırdığınızda 1 saat bile gezemeyebilirsiniz. 10 km hız demişsiniz. Bu denizcilikte yaklaşık 5 mil hıza geliyor. Bu az bir hız değil. Minimum gazda 320 -350 gibi büyük boy botları bu hıza uşaltırabilmek için yüksek amperli bir motor alıp güç vermelisiniz. Bu durumda söylediğiniz gibi 5-6 saat gitmek için heralde 150x2 300 amper akü ancak kurtarır sanırım. Mümkün olduğunca küçük bir bot almaya çalışın. Tatlı suda kullanım için aşağıdaki linkteki bot modelini öneririm. Yapısı itibariyle diğer zodiak botlardan hem daha fazla kişi alır hem de ergonomiktir. İki adet oturma koltuğu vardır. Bu koltuklara gerektiğinde iki sağa iki sola 4 kişi bile binilebiliyor. Yani biz biniyoruz. Bot hafif ve küçük olduğundan altı da ızgara tabanlı olduğundan hafifliği sayesinde akülü motoru minimum oranda yoracak ve az akım çektirecektir. Unutmayın bot boyu uzadıkça akünüz çabuk bitecek ve hızınız da düşecektir. http://www.avmarketi.com/asp/product/11942/REMIXON-RF300S-IZGARA-TABANLI-BOT-3M Akülü motor olarak http://www.avmarketi.com/asp/product/10521/STINGER-3-5-BG-AKULU-MOTOR Motoru öneririm. Yerli bir motordur. Herhangi bir problem olduğunda üreticisi çok güzel yardım - destek veriyor. Ancak üstünde yazan beygir güçlerine fazla itibar etmeyin. Bu motor 44 lbs itme gücü verir.( yani yaklaşık 20kg itme gücüdür)
@denizci_kaptan, önerileriniz için çok teşekkürler. Önerdiğiniz bot çok şık duruyor. Motorda tamam. Kaç gündür burdaki bota takılıp kalmıştım. Ama sizin önerdiğiniz bot daha orijinal duruyor. Sizi yormayacaksam techizatımı tamamlamak için sağlam bir akü ve aküyü prizden şarj edebileceğim sağlam bir şarj cihazı önerebilirmisiniz.
Sizi büyük bir beladan kurtarmışım görünüşe göre. Linkini verdiğiniz botla önerdiğim remixon botu kıyaslamak imkansızdır. Önerdiğim bot diğer zodiaklardan az daha ince de olsa yine de zodiak kumaşıdır. Sizin verdiğiniz linkteki botsa pvc yani naylondur. Sizin verdiğiniz linkteki bota motor falan takılmaz takılır denir ama takılmaz ikinci üçüncü kullanımda sorun çıkar. Benim önerdiğim botda her türlü motor hatta denizde benzinli motor bile rahatlıkla kullanılır. Sizin botta iki saat sonra sırt ağrısı iki üç ay sonra bel fıtığı muhtemeldir. Önerdiğim botta rahatınız sadece tahtanın üstüne konacak bir yastıkla mükemmel olacaktır. Daha sayamayacağım onlarca fark.... Bildiğim kadarıyla stinger motor akü şarz aletini yanında veriyor. Fena şarz değil. Kutupları ters bağlamadıkça sorun çıkartmıyor. Eğer verdiğim linkte şarz aleti yoksa googleden araştırıp başka yerlerden bulmaya çalışın. Şarza boşuna para vermeyin. Linkleri sadece örnek olarak veriyoruz. Markaların en uygun fiyatlarını netten araştırıp bulma görevi size aittir Akü olayı tamamen parasıyla alakalıdır. Ben bass akü kullanıyorum. Ucuz ve uygun fiyatlı. Ama aküde durum ne kadar para o kadar köfte misalidir.
Beğendiğim botun yapısı itibari ile motor takılabilme özelliğinin ne kadar sağlıklı olabileceğinden bende şüpheye düşmüştüm. İyiki varsınız hocam. Az parada değildi, az kalsın alıyordum. Tek eksik akü kaldı. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Biraz araştırdım, bu akü uygun bir akü gibime geldi. Fiyatı biraz pahalı ama eğer parasını hakedecek kadar kaliteliyse sorun değil. @Denizci_kaptan, önerdiğiniz motora bu akü uygun mudur? Alsam mantıklı bir seçim olur mu? Hernedense fiyatı çok uygun olan bu akü gözüme ilişti. ne olur ne olmaz bir terslik olurda yolda as akümüz biterse, geri dönmek için bir yedek enerji olarak kullanabilirmiyim bu aküyü.
Akü işini sanayiye gidip akücülerden 90 amper akülerden 2 yıl garantili olan bir markadan 90 amper bir akü, alarak çözersin. Boşuna internetten araştırma. Sanırım sizin sanayide 100-150 TL arasında bir fiyata bulursun. Bundan daha uygun bir seçim yapamazsın. marine akü alacam diye uğraşma boşuna. Bütün aküler aynı işi görüyor. 7 amper akü motoru 10 dakika bile çalıştırmaz. Boşuna para verme bence. Sanayide 40 amper aküler 60 tl civarında bulursun. İllaki yedek istiyorsan onlardan al. Yani akü için çözüm doğru oto sanayiye
Sanayi yanııbaşımda, oto tamircisi dostlarda var. Eğer tüm aküler aynı işi görüyorsa hiç sorun yok demektir. Böylece techizatıda tamamlamış olduk. Hayırlı akşamlar.
Tekrar merhaba. Bot ve elektrikli motorun siparişini verdim sayılır. Ama gönlüm elektrikli motor konusunda rahat olmadığı için (yolda şarj biterde yolda kalırım gibi korkularımdan dolayı) Hafif birde benzinli motor almaya karar verdim. Bu yaz Van Gölüne gidiyorum ve orda benzinli serbest galiba. İçinden çıkamadığım bazı soru işaretleri oluştu kafamda, almış olduğum bu linkteki bota, takacağım şaft boyu ne olmalı, kısa mı uzun mu? Biraz araştırdım ve burada fiyatı uygun bir motor buldum. Bu motoru alırsam botuma uyar mı? Botuma dört kişi bindirirsem, durgun suda, 1 saat içinde bu motorla, tahmini kaç km yol katedebilirim? 1.4 lt depoluk bir yakıt dört kişi ile kaç km yol katetmeme yeter? Not: Aramızda bu motoru daha önce kullanmış arkadaşlar motor hakkında olumlu olumsuz deneyimlerini paylaşırlarsa çok sevinirim.
Benzinli motor almanıza gerek yok. Akü durumunu zaten akülü motorun üstündeki göstergeden görebilirsiniz. İllaki istiyorsanız kısa şaft motor alacaksınız. Linkteki motor işinizi fazlasıyla görür Endişeniz olmasın. Bu motorlar çok az benzin yakar. Bir depo gaz verme oranına göre 1 ila 2 saat arası gidiyor.
Tekrar teşekkürler. Çok sağolun. Son süratle bir saatte kaç km yol gidebilirim. Tahmini bir değer vereblirseniz çok sevinirim.
slm ömer abicim geçmişte yazdığım akülü motor linkini atıyorum bi bak istersen http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?p=734228#post734228
Okudum, faydalı bilgiler vermişisniz. İlkin bir motor almayı düşünüyordum. Botlar ve motorlar bölümünü okudukça, ulaşım için benzinli, av mahalinde ise sessizlik için elektrikli tavsiye etmişler. @Denizci_kaptan'nın tavsiye ettiği elektrikli motoru ve 90 amper bir akü için pazarlık bile ettim. Ama her halükarda ulaşım amaçlı, (av yeri bulmak için birkaç saat gezebilirim) bunun içinde benzinli bir motor almaya karar verdim. Benzinli motorlarla ilgili bu akşam yaklaşık 30 konu okudum ama henüz araştırmam tamamlandı sayılmaz. İş arkadaşları olarak dört kişi her hafta sonu balığa çıkmaya karar verdik. Bol balığın olduğu 10 km uzaklıkta bir yer biliyorum ve 3 metrelik botumuzla oraya gitmeyi düşünüyoruz. Ulaştıktan sonra elektrikliyi kullanacaz. 10 km yol gitmişim, motor sesiyle balıkları kaçırmak istemem. 2.5 hp bir motor bizi (dört kişiyi)10 km ye kaç saatte ulaştırır bilgi arayışı içindeyim. Youtube'den birkaç 2.5 hp motor videosu izledim, hızları fena değildi ama sürücüsü tek kişiydi botun ve bot 2.50 cm arasıydı. Biz dört kişi olduğumuzdan, maalesef videodanda fikir edinemedim. 10 km yolu acaba kaç saatte giderim. Aradığım bilgi bu. Arkadaşlarda techizatlarla ilgili bilgi edinme işini tamamen bana yüklediler. saat 01.40 ve hala araştırma içindeyim. Sabahta 7 de işe gidecez. Off Dört kişiyiz ve hiçbirimiz anlamıyoruz bu işlerden. (Hiçbirimiz Yüzme bile bilmiyoruz)
Galiba yeterince bilgi alamayacaz, forumda yardımcı olan ve olmaya çalışan tüm arkadaşlara teşekkürler.