Herkese selamlar. Arkadaşlar geçenlerde bir arkadaşımdan 4 hp 1990 model bir evinrude motor aldım.almadan önce servise gösterdim çalışması falan çok iyi ciğerli bir motor dedi. Deneme fırsatım olmamıştı.Bu hafta sonu deneme şansım oldu. Şöyle bir problemi var.Motor çok rahat çalışıyor.Boşta iken çalışmasında problem yok.Daha önce bidon içinde baya bi çalıştırmıştık almadan önce ileri vitese alınca elde tutulmuyordu motor.fakat bota bağlayıp çalıştırdığımızda motor ileri vitese atınca boğulmaya başladı.ilk başta pervane dönüyor ama motor yerinde sayıyordu.boşta iken gazı alması falan güzel ileri vitese atınca yavaş yavaş motor bayılıp kalıyor. Bujileri söktüm bujileri paslanmış ve aşırı yağlanmıştı.s.zce bujiden kaynaklı olabilir mi? ya da başka ne derdi olabilir ?? Servise götürücem ama götürmeden sizlerden bir ön bilgi almak istedim. birde şu sorum olacak. bu motorda yağ karışım oranı ne olmalıdır??? ayrıca aldığım arkadaş uzun şaft dedi ama ben şüpheliyim... uzun şaft mı kısa şaft mı olduğunu şaftı ölçerek nasıl anlayabilirim. ???
Tüm motorlarda iki türlü segman vardır; kompresyon segmanları ve yağ segmanı. Kompresyon segmanları adındanda anlaşılacağı gibi pıstonun sıkıştırma yaparken havanın geri kaçmasını engellerler ve güç segmanlarıdır; bu segmanların aşınması veya aşırı ısınmaya uğramaları yani motorun hararet yapması sonucu kaynama oluşması nedeniyle (segmanın pistona yapışması) motor yüke bindimi aşırı bir güç kaybı oluşur. Yağ segmanı ise segmanların en altında olan bir segman olup, krankın yağa çarpmasıyla sıçrama şeklinde pistonun içinin yağlanması esnasında oluşan fazla yağı sıyırarak tekrar kartere dönmesini sağlar. yukarıda belirttiğim nedenlerle yağ segmanı da çalışamaz duruma gelirse yağı sıyıramaz ve yağ pistonun üzerine çıkar ve bujilerin yağlanmasına neden olur. Böyle bir motor piston üzerindeki yağın yanması nedeniyle mavimtırak beyaz bir duman atar. Randımanlı bir motorda bujiler sökülünce buji başlarında yağ ve kurum oluşmaz. Bu yazdıklarım 4 zamanlı mototrlarda geçerlidir.
Buji 2 zamanlı için çok önemlidir.Orjinal,üreticinin tavsiyesi olan buji numarasıyla yenileyin. Şaft yüksekliğini ölçün, 3,6Hp 2t Parsun için 38 cm kısa şaft,51 cm uzun şaft. 1/50 ile 1/100 arası yağ karıştırılır yine üreticinin tavsiyesine uyulur.
Bence motorda sorun yok şöyleki.En son yazacağımı baştan yazayım.. Kamyona Ford transit motoru takıp bundan performans beklemek gibi birşey..Motor 4Hp 21 senelik 4 HP ama şu an acaba kaç beygir ? bence 2-3 geçmez yaşı itibarı ilen geçemezde 2 zamanlı motorların ömürleri az. zaten pervane dönüyor motor gitmiyor dendiğine göre bot ağır kalıyor böyle durumlarda botun hızlanması ivme kazanması uzun zaman alır pervane döner fakat ittiği su pervaneden 50 cm ilerde Jakuzi gibi yukarı kaynar... Yağ oranına gelince kesinliklen 50:1 bazı eski motorlarda 24:1 kadar düşüyor eğer yarım gaz geçilmiyecekse 100:1 kafi deniyor, üstelik marinyağ olması gerekiyor.. Bazı internetsatış sitelerinde söyle yazılar görürüm MOTOR kesinliklen hiç şişirilmemiştir. Motor sadece kafi derecede yağlama yapamadığından ısı artar ve şişer zaten bir kerede şiştimi işi bitmiştir.. Arkadaşım bence senin motorda sorun yok kısacası: Bot boy ağırlık ne kadardı yazsaydın keşke..
Selamun aleykum, Arkadasim yag orani 1/50 yani bir litre benzine 20 gram yag.Eger daha once denedinizde normal idiyse yagi cok koymaktan olabilir.Hemen birden bire asinma olmaz ,yani kompresyon hemen dusmez.Su da olabilir,almis oldugun arkadaslar emin kimseler degilse,Kompresyonu artirmak icin katki atmislar olabilir.Sen once vitese takip pervaneyi cevirmeye calis,donmuyorsa,depoyu tamamen temizle,hic ayarlarina dokunmadan karburatorede hava tut.Sakin ayarlarini bimiyorsan hicbir yerini kurcalama.Bujileride temizle yeniden dene.O motor, yagi tuzu tam olduktan sonra cok daha ekmek yedirir,selamlar.
Söylendiği gibi, motor, bota küçük geliyor gibi görünüyor ilk başta. Ama bu durumda, motor nispeten normal çalışır, fakat tekne kımıldamaz. Eğer boğuyorsa, motorun kompresyonuna bakmak lazım. Sekmanlardan olabilir çoğu zaman. Fakat iki zamanlılarda eksozda bazne olmadık işler çıkarır. eksozun doğru eksoz olduğuna emin misiniz? Eski bir motorda, denizde, eksozun eşınıp, paslanıp dökülmesi mümkün kolayca. O zamanda, uydurma bir eksoz takılmış olabilir, kompresyonu etkiliyor da olabilir. Bu, diğerlerinin yazdığı olamaz demek değil. O arkadaşların belirttiklerinin yanına bunuda ekleyin. Hepsi olabilir.
Abicim boşver sen onu bunu boşta gazı yiyosa vitese atınca boğuluyosa karbrotörü sök karbrotorcüye bi götür. iyice bi temizlesin ilaca yatırsın. eminim onun içinde pislik yumağı doludur. o motorlarda öle güç kaybı falan olmaz öle 4 beygir motor 2 -3 beygire falan düşmez motor ya çalışır yada pistonları eskiyse hararet yapıp boğulur. o nedenlen senin sorunun karbüratörde. ha bak sana bi tavsiye denizdeykene motoru çalıştırınca jigleyide açık tut. bakalım stop edecekmi yoksa boğulmayı bırakıp gazı daha iyi yiyecekmi. bi denede öle bi cevap yaz sen bana. sonra konuşalım
Tüm cevap yazan arkadaşlara öncelikle teşekkürler. BOt 3.20 zodyak ahşap taban.3 kişi bindik bota... şimdi çok diyen olabilir tabiki gitmez diyebilirsiniz ama.YAnımızda bir 2.5 tohatsu vardı o bile üçümüzü baya bir götürüyor yani Benim derdim zaten plane falan diil.koylarda ve sırtıda kullanıcam bu motoru. 10 gün önce tamirci baktı ve gayet sağlam dedi.adam dinledi çalıştırdı ileri vites boş falan yaptı.Eli ile çalışırken kaldırdı i,ndirdi rahat işini görür gayet temiz motor dedi.Şİmdi şu geldi aklıma o gün içinde kalan benzini boşaltmayı unutmuşum yaklaşık 10 gün içinde az miktarda da olsa benzin kaldı motorun.10 gün sonra çalıştırdık ve olanlar yukarıdaki gibi.bujiler çok yağlı ve birinin tırnağı kırık. şimdi 4 adet buji alıcam NGK sitesinden numarasına falan baktım. kullandığımız yağ 1/ 50 i,di zaten demekki onda sorun yokmuş. şaft konusuna gelince bize uzun şaft dedikleri için aparat taktık ve öyle denedik motoru hali ile.Fakat şöyle bir soun var çalışmayınca diğer 2.5 tohatsuyu yanına takıp baktığımda tohatsunun şaftı daha aşağıda kalmıştı.halbuki aparattan dolayı yana takılan tohatsu ile evinrude aynı hizada olması gerekiyordu.dışarıda yan yana koyunca motorları uzun şaft dedikleri benimki ile kısa şaft tohatsunun şaft kısımları birebir oranda kaldı. bi arkadağımızda motor şişti ise falan demiş.dün gözüme şu çarptı... motorun yan kısmında yuvarlak bir beyaz levha içinde motor seri nosu yazıyor.aynı kapak gibi birşey.o kısım aynen arkadaşın dediği gibi şişmiş??? bununla ilgili bir problem olabilir mi?
Süleyman Bey ; dediğinizi dün zaten denedim ben.jikleyi çekiyorum çalıştırıyorum fakat jikle açık iken 10 sn falan sonra tekrar boğulup stop ediyor motor.Jikleyi kapatıp tekrar asılıyorum ipe bu sefer çalışıyor.motor boşta gazıda yiyor gayet düzgün şekilde.bu şekilde uzun süre çalışıyor motor.ne zaman ileri vitese alıyorum motoru o zaman boğulup kalıyor motor.
Engin Köprülü arkadaşım senin yazmıs olduğun MESAJ 8 den sonra yukarıda yazmış olduğum yazılarımı geri alıyorum. Kendimi şey geçilmiş hissettim bir an, demek ben ve birkaç arkadaştan başka bilen birşey yokmuş gibi atladık konuya. Bukadar bilgili arkadaşlar varken cevap yazmamalarında demekki bir bildikleri varmış. Bütün arkadaşlardan özür diliyorum..
Ufuk Bey ; Alınganlık gösterecek bir konu yok.Dikkat ederseniz 8 mesajın başında herkese teşekkür ederek başladım. Yani olay sizin yazdığınızı kaale almamak gibi birşey değil yanlış anlaşılmasın... Bugün zaten motor servise bırakılacak usta söyleyecek bakalım neyi var neyi yok... Çalışıp çalışmaması çokta problem diil. zaten takastan geldi bot ve motor bana.Kullanmadığım zıpkın takımımı verip yerine bunları aldım. Çalışmaz veya iş görmez ise sök tak yaparak motor bilgimi genişleticem en fazla tekrar yazan herkese teşekkürler...
Ufuk Bey ; Yukarıdaki yazımı yazmadan önce POSEİDON nickli arkadasımızın bot için istediği yardıma yazmış olduğunuz yorumları okumamıstım.Şimdi o yorumlarınızı okudum. Aynen şöyle yazmışsınız : """ Şunu beelirteyim benim öyle bot motor tecrubem pek yok bende okumaklan kulaktan duymaklan yetiniyorum çoğu zaman. """ Yani bu da demek oluyor ki ; benim mesajıma yaptığınız yorumlar da "" kulaktan dolma "" !!!
Yazmış olduğun mesaj 1 ve sonrası mesay 8 oku anlarsın burada yazmama gerek yok (oku sadece) buji tırnağı kırıkmış ee sonra performans kaybı öylemi hadi be o şeyi git başka yerde geç anladın sen beni, millet ahmak değil kendini kandırıyorsun.
tamam abicim de sen benim dediğim iyapmamışsın. motor belli bisüre çalıştıktan sonra jigleyi açıp gitmeyi denicektin. yani motor iyicene ısınınca. neyse anlaşılan servise vermişsin ama ustaya bi deki karbtatör iyicene bi temizlensin ilaca yatırılsın bide hava gaz ayarı kontrol edilsin. boşta normal çalışıp viteste stop etmesinin en mantıklı nedeni bu olabilir.
Ufuk kardeşim ; Ben kimse ile bişey geçmiyorum... Senin gibi engin ama kulaktan dolma motor bilgim de yok...sen önce GÖZÜNLE okumayı öğren yazılanları ( anladın sen beni )... kimse yorum yap diye kafana silah dayamıyo.
Ewet arkadaşlar tekrar yorum yazan tüm arkadaşlara teşekkürler. Dün akşam motoru teslim aldım.Ustanın dediği aynen şu... bujilerden biri ( tırnağı kırık olan ) ateşleme yapmadığı için motor sadece tek silindiri kullanarak güç üretmiş.Öncelikle iki bujide yenilendi.Ardından motorun volanı sökülerek bujilere gerekli ateşlemeyi yaptıran bobinler kontrol edilmiş.Bobinlerin üzeri çok pis ve paslı imiş.gerekli temizlik yapılarak koruyucu falan sürülmüş.Motorun içindeki 5 adet eksik vida tamamlanmış... Rölantı ayarı çok bozukmuş.Gerekli ayarlama yapılmış. Ayrıca usta motoru ilk götürdüğümde yeni bujileri kontrol ederken bi ucunu söküp ateşleme yaptırarak bana gösterdi.bujiler yeni olmasına rağmen gerekli ateşlemeyi yapmıyormuş.Çok az çakıyordu kıvılcım. dün teslim alırken tekrar gösterdi.Şuan kıvılcımlar çok canlanmış durumda. Bununda sebebinin bobinlerinm küf pas tutmasından kaynaklandığını söyledi.Gerekli ateşleme yapılamadığı içinde motor tek silindir de çalışmış ve tek silindirin ürettiği güç motora yeterli gelmemiş hali ile. dün akşam 1mt x 2mt havuzda deneme yaparken havuzun yarı suyu boşaldı tam gaz verince.Biz denediğimizde böyle su yapmamıştı makina... Usta şuan gayet iyi dedi.Deniycez bakalım bir ara nasıl olacak... Tekrar teşekkürler herkese...