Arkadaşlar elimizde 2.90 m lik zodiac tipi tahta tabanlı güzel bir botumuz var. Bot için elektrikli motor ve akü almıştık ama benzinli motora geçmek istiyoruz. Bu konu hakkında siz değerli arkadaşlarımın fikirleri benim için çok önemli zira benzinli motor hakkında en ufak bir fikrim yok. Gerçekten tecrübeli arkadaşlarımın değerli yorumlarını heyecanla bekliyorum. Genel görüşe itibar edip ona göre bir motor alacağım. Bu arada şunu da belirtmeliyim ki bu botu denizde kullanmayı düşünmüyoruz. Sadece tatlı su için kullanacağız. Kayseri ve çevresinde bir çok baraj var ve oldukça büyük barajlar bunu da göze alarak ideal motor gücü ve markasını da belirtirseniz sevinirim......
Uzak noktlara giderim diyorsanız 5-6 HP 4 zamanlı motor tavsiye ederim. Ben 9.8 aldım taşıma açısından sıkıntılı ama çok keyifli. Marka olarakta bütçeniz uygunsa Yamaha, Honda, Mercury, değilse Parsun
Özellikle baraj avlarıonda gidilecek mesafe haliyle uzuyor zaten benzinli motor istememdeki sebepte bu. Bütçe olarak aklımdaki rakam 2000 civarında artısı eksisi olabilir bunun önemli olan gerçekten de ihtiyaca cevap verebilecek kapasitede olması. Neden 5-6 hp ve 4 zamanlı? 5-6 hp ne demek 2 ile 4 zamanlı arasındaki farklar nelerdir biraz daha açarsanız sevinirim farklı yorumları ve bakış açılarını da okumak istiyorum arkadaşlar fikirleriniz çok önemli ve değerlidir benim için...
Bu soruların cevapları, hem de aradığından fazlası forumda mevcut. Biraz zahmet edip başlıklara bakman gerekiyor.
Bütün başlıkları bütün mesajları tek tek okuduğuma emin olabilirsiniz yalnız herkesin ihtiyacı ve talebi ayrı benim ki de öyle bilen arkadaşlardan ihtiyacıma göre tavsiyelerde bulunmalarını rica ediyorum...
Kubilay HP beyğir gücünü ifade eder, 2 zamanlı ve dört zamanlı motor sistemidir 2 zamanlı motorda benzin ile yagı ölçüsü nispetinde karıştırıp depoya beraber konur piston gömlek içerisinde hareketinde aşagı inerken de yukarı çıkarkende yakıt alır bu esnada yakıtın tamamı yakılamaz yakıt israfı olur 4 zamanlı motorda benzin ayrı yag ayrı depoya konur piston tek aşamada yakıt alır ve yakıt tasarrufu yapılır.
2 zamanlılar yanma işlemini 2 seferde, 4 zamanlılar 4 seferde tamamladığı için 2 zamanlı motorlar çok daha seridir, gaz kolu hareketine çok hızlı tepki verir. Genel kural şudur: düşük beygirlerde 2 zamanlı, yüksek beygirlerde 4 zamanlı tercih edilir. İstisna durumlar hariç. Sürekli sırtı avı yapıyorsanız 4 zamanlı tercih edilmeli.
Önceki motorum 2 zamanlı 5 beygirdi , şimdiki 4 zamanlı 5 beygir . Serilik farkı hissedilemeyecek kadar az , hatta hissetmezsin bile . Ama 4 zamanlı motor 2 zamanlıya göre neredeyse yarı yarıya az benzin yakıyor . Ve sorun çıkarmama konusunda 4 zamanlı her zaman 1 adım değil 5 adım öndedir . 14-15 yıldır 5 beygir motor kullanıyorum , bunun son 5 yılını 4 zamanlı kullandım . Aralarında kesinlikle dağlar kadar fark var . 5 - 6 beygir arasında çok büyük bir fark yok aslında . Arkadaş 5 veya 6 beygir demiş çünkü bu iş markaya göre değişiyor . Çünkü çoğu marka 5 beygir üretirken bazısı 6 beygir üretiyor .
2 zamanlı devirlenmede biraz üstün ,hafiflik,araçla her türlü taşınabilir ve ilk alım maliyeti düşük. 4 zamanlı markasına göre devirlenme 2 zamalıya yakın, 5hp'de 5-7 kg ağır,markaya göre araçla sorunsuz taşınanı mevcut,ilk alımda %20-30 daha pahalı. Diğer yönlerde her türlü 4 zamanlı üstün.
Budur!! Neden 4 zamanlı ? Birincisi çevrecidir barajda kullanacağınızı belirtmişsiniz 2 zamanlılar yağı nispeten yakmadan egzozdan atarlar ve suya yağ karıştırırlar, ikincisi daha sessizdirler 15 m den rölanti sesi neredeyse duyulmaz. Birde iki zamanlı motor ithalatları yasaklandı artık. Diğer avantajlarını arkadaşlar belirtmiş. Neden 5-6 bg.? Daha yüksek güçtekiler çift silindire geçer ve silindir hacimleri büyüdüğü için ağırlık ve hacim çok artar. Mesela 5 bg bir motor 23-25 kg iken 8 bg bir motor 35-38 kg dır. 15 te bu 45-50 kg lara gelir. Birde Belirttiğiniz bütçeye 5 hp civarında yeni bir motor alabilirken daha güçlüleri 2.000-2.500 USD dan başlamaktadır.
Yakıt maliyeti konusuna takılanları anlayamıyorum, ilk alırken 4 zamanlıya verdiğin farkı acaba kaç yılda çıkaracaklarını hesaplıyorlar mı? Araba motorsiklet değil ki bu her gün kullanalım. Haftada 1 defa çıksan (ki bu mümkün değil, kışı var fırtınası lodosu poyrazı var) her çıkışta 2 saat kullansan ( ki bu da zor, gideceğin yere 10-15 dakikada ulaşıp çapa atacak ve motoru kapatacaksın) yılda 60-70 saati bulamazsın. Bunun haricinde 4 zamanlı motorlar daha kompleks bir yapıya sahip olduğundan arızası daha çoktur ve bunlar servislerin müdahalesini gerektiren arızalardır. Ama daha çevrecidir, sessizdir daha fazla tork üretir, bunlara diyecek bir şey yok.
4 zamanlı parsun 5hp kısa şaft aldım 320 botta kullanmak için parsun diğer modellere gore daha ekonomik 2000 tl civarında benim motoru internetten aldım ama henuz gelmedi motoru alırsanız ilk çalıştırmasını mutlaka servisinde yaptırın garanti kapsamına girmesi için bulunduğunuz bolgede servisi yoksa aldığınız firmaya soleyin yaparak gondersinler.bende motoru almadan once internette bayağı arastırma yaptım 4 zamnlılar yakıt sarfiyatı az yapıyor yakıtı yanmış olarak attıklarından dışarı çevreye zarar vermiyolar.4 zamnlılarda benzin ve yağ ayrı ayrı konuyo iki zamnlılarda ise benzine bir miktar yağ karıştırıyosunuz.iki zamanlı alıpta bundan yakınan yorumcuların sayısı az değil 2 zamnlı dort zamnlıya gore daha hafif vs sizin için önemli olan kriterleri goz onune almanız onemli
Değerli yorumlarınızı zaman zaman notlarda tutarak zevkle okudum. Konu kapanmadığı sürece yorum yazmaya devam edebilirsiniz. Beyin fırtınalarınızı okumak gerçekten keyif verici... Hepinize ayrı ayrı teşekkürü bir borç bilirim...