Motor Kanadı Hakkında

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında alpperr tarafından paylaşıldı.

1. alpperr

alpperr alper

Arkadaşlar, dıştan takma motorlara takılan kanatların motor üzerindeki olumlu etkilerinden hep sözediliyor, yakıtı azaltması, hız artımına fayda etmesi, teknenin plane konumuna geçmesini biraz daha kolaylaştırması vb...
    Kendi teknemde bulunan 15 beygirlik motoruma bende bu kanatlardan taksammı diye düşünmekteyim ama aklımda bazı soru işaretleri var!
    Bu knatların büyük çoğunluğu motorun kendi kanadına delijkler açılaraktan sabitleniyor,motora zarar vermeden takılan modeller ise fiyat açısından biraz pahalı sayılır...
    Motor üzerine bu tarz bir eklenti yapılmasının motor açısından herhangi bir dezavantajı olurmu acaba? Bu ürünü satan firmaların sayfalarında devamlı artılarından bahsedilmiş, bu alein hiçmi dezavantajı yok acaba?
    Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim,en azından motoruna bu tarz bir ilave yapmak isteyen arkadaşlar için yol gösterici olur...

örnek vermek gerekirse http://www.balikmarketim.com/pinfo.asp?pid=32739 tarzı kanatlar.

Son düzenleme: 20 Nisan 2010
  2. 56562

56562 xxx xxxxx

3. Süheyl Başak

Süheyl Başak Süheyl Başak

En İyi Avı:
    Torik 3-4 kilo
    Alper Bey Kardeşim,
    Bence bu tip söylemlere pek itibar etme. Bu motorların üreticileri uzun araştırmalar sonunda motorları dizayn etmişler ve üretmişler. Eğer çok faydalı olsa idi orijinaline de yaparlardı.
    Mesela 9,9 HP motorlarda sadece basit bir ayarlama ile silindir içine fazla benzin pompalıyarak 15 HP gücüne erişmenin mümkün olduğu söylenir. Bu çok
    yaygın olarak söylenmektedir. Tabiatıyla hiçte doğru değildir.
    Bence endoğrusu orijinalini bozmamaktır.
    Selamlar,
    Süheyl Başak

4. alpperr

alpperr alper

Düşününce faydası olacakmış gibi geliyor bana ama Süheyl beyin dediği gibi bu kadar faydalı bir alet olsa standart olarak bu şekilde imal edilirdi bu motorlar diye düşünüyorum... Aslında benim asıl merak ettiğim bu tarz bir aparatın zararlı yönleri nelerdir...

5. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    standart olarak daha büyük kanatlar günümüzde bazi markalarca kullanilmaya baslandi. daha dengeli daha stabil bir seyir sundugunu ben kendi motorumda hissettim tabi tekneden tekneye fark olacaktir. bence tek tatsiz tarafi sert dönüslerde yatmayi azaltmasi gerçi bunu arti olarak degerlendirenlerde çok ama o yatma benim hosuma gidiyordu

6. EmreT

EmreT Emre Toksöz

Kanat Hakkında

Alper bey merhaba,

Benzer konuyu ben açmıştım zamanında,
    sizin durumu bilemiyorum ama benim teknemde hissediğim durum özellikle tam gazda teknenin kıcının suya fazlaca gömülüp burnunun çok kalkması ve teknenin ilerleyememesi idi.
    Tam gazdan az bir miktar gazı bırakında yada ön kısımda biri olursa bu problemler çok daha azalıyordu.(Tekne 4.5m Mursan yapımı ve uzun şaft 9.9 motor)
    Sağolsunlar forumdaki arkadaşlar motorun yeke kolunu uzatmak gibi basit ama ağırlığı ortalayacak bir tavsiyede bulundular.

Aradan geçen sürede otomobilcilik ve denizcilik üzerine çalışmış akışkan mekaniğini çok iyi bilen bir mak.müh abimiz ile sohbet esnasında bu konu açıldı.
    Yaşanan durumu teknenin sanırım karina-gövdenin su altında kalan kısmının teknenin hareketi esnasında suyu yarması sonucunda oluşan dalganın-boşluğun pervanenin üst kısmın da kavitasyon-çürük su yaratması sebebi ile ilerleyememenin normal olacağı,bu kanatları kullandığımızda pervaneye gelen suyu düzeneleyeceği için faydalı olacağını belirtmişti.
    Sohbet sırasında bir tavsiyesi daha vardı ki ben yapmaya cesaret edemedim,oda teknenin kıcında tadilat yaparak motoru bağlanan yerden yaklaşık 5cm daha aşağıya almamında sorunlarıma çözüm olabileceğini belirtti.
    Bence denizin farklı olduğu,teknenin imalatının ve tasarımının,motorun farklı olduğu bir ortamı konuşurken bu tip tadilatların değişik etkilere yaratacağına inanıyorum.Bence yapma noktasındaki kriter yapacağımız işlemin beklentimizi karşılayıp karşılamayacağı.

Hepinize Rastgele.
    EmreT

Son düzenleme: 21 Nisan 2010
  7. alpperr

alpperr alper

Yorumlarınız için teşekkürler... Yazılanlardan sonra bu aparatın güvenli seyir açısından faydalı olacağı kanaati uyandı bende... Eğer sıkıntı olursa motor kanadından bu aparatı sökmek mümkün zaten... Peki motorun kendi kanadı üzerine açılması gereken delikler bir sıkıntı yaratırmı sizce (kanatları ileride sökmek durumunda kalırsam diye).?

8. 56562

56562 xxx xxxxx

Eğer kullanımdan vazgeçerseniz delikleri çelik macun ile doldurup boyayabilirsiniz. Özellikle sert dönüşlerde teknenin yana yatma eğilimine karşı gerçekten çok faydalı bir buluş. Şu sıra 250 Hp civarı performans motoru kullanan teknelerde aynısını kullanmaya başladılar.

9. alpperr

alpperr alper

Bir arkadaşın aldığı teknede 175 beygir motor ve motordada bu kanatlardan var... yüksek hızlarda stabileyi iyi bir şekilde sağlıyor,dönüşlerdede dediğiniz gibi yana yatmayı baya engelliyor, zaten arkadaşın teknesindeki kantları görünce acaba bende taktırsammı diye düşündüm benim tekneye...
    Sanırım bu kanatlardan 1 adet edinecem ben en sonunda...

Son düzenleme: 21 Nisan 2010