Arkadaslar selamlar, Gecen hafta 6 beygirlik 4 zamanlı Suzuki motorumda problem yasadim. Deniz cikmadan once 1.5 litrelik. dahili deposunu agzina kadar doldurdum ve yola ciktik. Motor bir kac dakika sonra tekler gibi bir ses cikardiysa da yolumuza sorunsuz olarak devam ettik. Sonrasinda avlağa varıp motoru durdurduk. Sonra tekrar çalistirip hareket ettik fakat kisa sure sonra motor stop etti. 1 saat boyunca calistirmaya ugrastiysak da olmadi. Acaba benzin mi bitti diye dusunup tekrar benzin koyduk. Farkettik ki depo zaten agzina kadar doluydu, neredeyse. Bujileri havalandirdik ve bildigimiz her seyi denedik. Sonuc alamayinca benzin biraz boşaltmak fikri aklima geldi. Benzini biraz boşaltınca motor çalıştı. Sonra motoru durduktan sonra yine ancak yarim saat ugrastiktan sonra calistirabildik. Bundan sonra motoru hic sorunsuz sekilde saatlerce kullandik ve her seferinde ilk çekişte çalıştı. Çok fazla tutarsizlik var. Sizce problemim ne olabilir? Not: Daha once de birkac defa depoyu agzina kadar doldurup bir problemle karsilasmamistim.
Benzinciyi değiştirin, aynısı bana da oldu. Bizim tecrübeli reislere sordum benzini dinlendir dedi, benzini aldım bir saat sabit bir yere koydum sonra tekneye motora bağladım hiç stop etmedi. Ayrıca 2 3 yada 1 hafta motor çalışmayacaksa içinde benzin bırakma. Şimdiki motorlar pisliği ve her benzini kabul etmiyor benzini depoya dökerkende tül kullan pislikler süzülsün.
Enteresan... Bunu hiç düşünmemiştim. Aslında benzini civardaki, markasını bile hatırlayamadığım bir benzinlikten alıyorum. Dolayısıyla bu teori aklıma yattı. İçinde benzin bırakılmaması gerektiğini bir yerde daha okumuştum fakat nedenini merak ediyorum. İçinde haftalarca benzin bıraktığım oldu. Kalıcı bir hasar vermiş olmayayım? Gerçi şöyle bir şey de var. Yanlış olan şey, depoda benzin bırakmak mıdır yoksa karburatör ve borularda mı? Depo bağlantısını kapatıp içindeki benzini çoğu zaman bitiririm. Sanırım Furkan Bey'in içinde benzin bırakma demesi de zaten karburatörü tıkayacağı içindi. Bu konu ve önlemleri hakkında biraz daha bilgi paylaşımı olmasını rica ediyorum .
Benzin hortumunu çek motordaki benzini bitir, icinde benzin kalmasin benzindede shell i tavsiye ederim eger yakininizda varsa.
Bende 1982 model 4 HP Selva motor var.Aynı sıkıntıları yaşayınca ustaya baktırdım.Karbüratör tıkalıymış.Temizledi.Şimdi mükemmel çalışıyor.Motoru kullanmayacaksanız içinde benzin bırakmayın.Karbüraötürü çok çabuk tıkıyor.
Furkan Bey, Mesut Bey tesekkurler. Toplamda 20 saat kullandigim motoru nasil tikadim anlamiyorum fakat sanirim gercekten olan buydu. Artik dikkatli olacagim.
Arkadaslar yeni bir problemim var. Motoru bir kac gun aradan sonra tekrar calistirdigimda motorun yarim gazdan sonra sanki pervaneyi döndüren aks bir şeylere sürtünüyormuş da donemiyormus gibi bir ses cikardigini farkettim("kuuuuuuuuu" diye bir ses) . Gazı sonuna kadar verdigimde ise hızlanacagina ayni hizda kalip gereksiz yere bagiriyor. Yarim gazdan hizli gidemiyorum.
''Parsun'la ilgili o kadar cok sikayet okudum ki "kim Parsun'a para verir yahu?" şeklinde bir düşünce yerleşti kafama.'' Suzuki olsa da sıkıntı yaratıyormuş demek,
En büyük ihtimal olarak, motor kompresyondan düşmüş. Bilhassa sekman veya pistonlarda bir şey olabilir. Ama büyük ihtimal atıyorum %21. %20, %10 vs. ihtimal olan bir sürü şeyden biride olabilir.