Motor Tavsiyesi istiyorum

Konu, 'Motorlar' kısmında kaygisiz tarafından paylaşıldı.

1. kaygisiz

kaygisiz Deniz Alkım

Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    Benim 1 adet 3 Metre ahşap taban Kolibri (Kolibri KM 300-D) Botum var. Botun ağırlığı tabanıyla birlikte 55 KG.

Şu anda 5 HP bir Parsun 4 zmanlı motorum var. Bu motorun hızı 55 kg tek kişi bile az geliyor. 5 HP Motorla 8-10 km arası hızla gidiyorum buda bana az geliyor.

8 HP, 9,8 HP, yada 9,9 HP bir motor almayı düşünüyorum. Parsun , Tohatsu, Mercury markalarından birini tercih ediceğim.

• Mercury 9,9: 5000 TL Civarı

• Tohatsu 9,9: 4000 TL Civarı

• Parsun 9,9: 3000 TL Civarı
    Elimdeki Parsun motoru 2. el olarak satıcağımı göz önüne alırsak.

Almayı düşündüğüm kırıterler içinde:
    Kaç Beygir ve hangi marka motor almamı tavsiye edersiniz? Tavsiyelerinizi nedenleri ile belirtmenizi istiyorum.

2. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Extreme 4.40 ve Balzer Diabolo V, Cormoran Bullfighter 3.00 Spin
    Favori Makine:
    Shimano Titanos 5500 XSA ve Alivio 4000RB
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    merhaba, cep telefonundan yazdığım için uzun uzun yazamayacağım. Benim de kolibri km330d ahşap tabanlı botum var. Youtube da denizbilimci diye aratırsanız botun performansını izleyebilirsiniz. Sizin aradığınız motor 2 zamanlı 8hp'dir. 9.9 hem size hem o bota ağır gelir. Hele ki 4 zamanlı 9.9 takarsanız o motoru iade etmenin yollarını ararsınız. Bot motor uyumu son derece önemlidir. Sizin ihtiyacınız olan motor 2 zamanlı 8 hp. Forumda motor ve botla ilgilll bir çok yazı yazdım. Bunları da okumanızı tavsiye ederim.

3. aileron

aileron murat DAĞCI

Favori Kamış:
    şıpşıp
    En İyi Avı:
    mercan
    Bence sizi 9.9 kesmicek hem yeni bot yeni motor alicaksiniz:)

4. enginköp

enginköp engin köprülü

Deniz Merhabalar ;

İnan bana bu bot - hız olayı tamamen göreceli birşey.Sen tek kişi ile bile beni kesmiyor diyorsun bir başka kişi ise ohoooo bana bu hız çok bile diyebiliyor.

İlk olarak Hasan Bey'e tamamen katılıyorum.Yani senin şuanki motorun 25 kg , 9.9 motorlar ise yaklaşık 40 kg ...Aynen Hasan Bey'in dediği gibi bence de uyumsuz olur.HAdi uyumunu geç 9.9 4 zamanlı motoru bota tak çıkar bile işkence olur inan...

Bence 8 hp veya 9.8 hp ve kesinlikle 2 zamanlı motorlar senin için uygun olacaktır.2 zamanlı çok yakıyor diyebilirsin belki ama alakası yok...BEnim de eski konularıma bakarsan 9.8 2 zamanlı parsunun yakış değerleri yaklaşık olarak mevcut yazılarımda...ayrıca kg olarakta senin 5 hp 4 zamanlı motorun ile aynı nerede ise ( 27 kg )...

MERCURY : 2 zamanlı motoru sıfır olarak yok.bildiğim kadarı ile 8 hp ve 9.8 hp side yok.9.9 hp 4 zamanlı tek alternatifin...

TOHATSU : 2 zamanlı ve sıfır olarak bildiğim kadarı ile sadece bu markada 9.8 hp si kaldı 8 hp si yok.
    Bana sorarsan 9.8 hp ve 2 zamanlısını kesinlikle düşün derim...
    http://www.denizmotorum.com/tohatsu...li-kisa-saft-manuel-distan-takma-motor-pmu152
    Pazarlık kabiliyetin yüksek ise biraz daha bile zorlayabilirsin fiyatı ;)
    9.9 hp 2 zamanlısı da var hatta...linkten bakabilirsin.

PARSUN : 2 zamanlı motoru sıfır olarak kalmadı... 8 hp de 9.8 hp de yok 2 zamanlı olarak ( türkiyedeki son 2 zamanlı 9.8 hp yi ben aldım :D )
    9.9 hp ve 4 zamanlı almak durumundasın...

4 zamanlı alacaksan bence git hisarönüne 9.9 hp 4 zamanlı bir motoru kucakla bir bakalım :) bi sarıl okşa sev ... Zaten istemeden de olsa geri bırakacaksın :D
    yakışıklı ama ağır idk Bide av dönüşünü hayal et yorgun argın o motoru taşımak...

gene çenem düştü ama özetle ;

dersen ki ağırlığı sorun değil zaten römorkum var veya tekerleği ile yazlığa götürüp kapatıyorum yani motor bot üzerinde sabit kalacak ve de fiyatı problem değil dersen kesinlikle 9.9 hp 4 zamanlı mercury 'i al arkana bakma...

Ama ben araba bagajında o koy senin bu koy benim bot ve motorum ile dolaşacam ve her defasında takımı kurup sonrada katlayacam bagaja atacam ve de tek başımada gidiyorum bu işleri yapıyorum diyorsan kesinlikle 9.8 hp 2 zamanlı tohatsuyu al derim...

e hadi sana kolay gelsin :thumb:

5. kaygisiz

kaygisiz Deniz Alkım

Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    Yardımların için çok sağol. Beni çok aydınlattın. Bir tek bilmek istediğim bir ayrıntı daha var. benim 5 HP Parsun motorumun son gazda 8-10 KM hızla gitmesi normal mı? Yoksa biraz daha hızlı mı gitmesi lazım?

2. olarakta 9.9 4 zamanlı bir motor neden botuma fazla gelecektir. Hız bakımından mı fazla gelir yoksa botumun aynasını mı çok zorlar yoksa ağırlığından dolayı mı fazla gelir?

6. enginköp

enginköp engin köprülü

Rica ederim sadece bildiklerimi ve azda olsa deneyimlerimi aktardım hepsi bu.
    8 - 10 km hız ölçümünü gps ile mi yaptın?
    Valla ben açıkçası hiç ölçmedim hızımı.Benimde ölçmem farz oldu demekki :)
    youtube a bak bence bi... ben az önce baktım 5 hp 4 str parsun ve 3.90 cais bot ile 1 kişi 15 km hız yazmışlar bilmiyorum doğrumu...
    3.5 hp 2 zamanlı tohatsu + 3.90 cais bot 10 km hız diyor...

Ben cep telde navionics europe derinlik haritası kullanıyorum ve gps özelliği de var. Ama hiç merak edip ölçmedim hızımı açıkçası :) ilk fırsatta bi ölçeyim bakayım:)

2.olarak ise bende 3.20 bot var max motor 8-15 hp diyor alırkende sormuştum mümkün olduğunca en üst motor seçeneğine bakma demişlerdi.Botun sınırlarını zorlamış olursun demişlerdi.Sanırım bundan kasıtları arka aynanın mukavemeti ve sanırım birleşme yerlerinin uygulanacak güç karşısındaki dayanalıklılığı idi...
    9.9 hp motor hem ağır olacak 40 kg + 55 kg botun kendisi diyorsun + 20 - 30 kg malzemeler.zaten boş iken etti sana 120 - 130 kg :)
    Ayrıca indirip kaldırmanda zor olucak.

Şöyle örnek vereyim sana son olarak.

Arkadaşın 3.60 cais botu + 9.9 hp 4 zamanlı uzun şaft honda motoru suda zıpkın gibi duruyordu bakınca.Ve üstüne binsek dahi bozulmuyordu bu fitliği:D

ama mesela benim 3.20 bot + 9.8 hp motoru takıp bide ben arkaya oturdummu ( ben cıbıldak 109 kiloyum şuan hihi ) bide arkada benzin deposu + arka aynada BALIK BULUCU falan arka ayna varya nasıl deeeyiiimmmm neredeyse yarıya kadar suya gömülüyor :)

Hız bakımından fazla gelme gibi bir durum olmaz bence tapa gaz kullanmazsınm olur biter... Ama ben tek başıma bindimmi botuma resmen uçuyorum.hele de havada yatıksa resmen pervane üstünde gidiyor nerede ise :)

7. enginköp

enginköp engin köprülü

http://www.youtube.com/watch?v=jGmrh8S9fTQ

Bide şunu izle bak :thumb:

9.8 hp 2 zamanlı tohatsu + 2.90 bot

Birde şu var denizin durumu çok önemli...bak videoya deniz süt liman...
    Sen 8- 10 km ölçümü nasıl bir havada yaptın önemli olan bu...

8. kaygisiz

kaygisiz Deniz Alkım

Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    Bende cep telden navionics europe derinlik haritası kullanıyorum ve gps özelliği de var. navionics europe ile ölçtüm. 8-10 KM hız yapıyor.

Ben 10 KM ile deniz durgunken yani sütlimanken yaptım. deniz 2-4 iken de 8-10 km yaptım. Benim esas aklımı kurcalayan internetteki videolarda 5hp Motorla nasıl olurda 15 KM yaparlar benim motorumda bir sorun mu var acaba

9. enginköp

enginköp engin köprülü

Navionics ile ölçtü isen doğrudur.Ben araçtaki hızımı ölçtüm ve ibre ile aynıydı :thumb:

rodajı tamamladın heralde dimi? 10 saat bakımını falan yaptırdın mı?

10. uFuK-28

uFuK-28 Ufuk

En İyi Avı:
    72 cm levrek
    Merhaba, botun yan tüplerinin ve alttaki omurgabın havasını nasıl ayarlıyorsun tam olarak yazabilirmisin kaç bar vs ?

11. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    3 m bota 5 hp gayet normal.Daha büyük motorda taksan zaten ahşap tabanlı 3m botla daha fazla süratte denizi boylarsın:) .Botla sürat için önce botu değiştirmen lazım,ideali fiber omurgalı botlar ama onuda taşıması dert:( Min.3.40 bir bot (airdeck) alırsan,9.9 la 30 km/h hiz yaparsın ama denizin durgun olması lazım yoksa gazla beraber havalanıp ters kapaklanmak var:)
    Bende 9.9 dört zaman ve 3.40 airdeck var.Ben ne arıyorum biliyormusun,3.2 hp iki zamanlı bir mercury :) 7 kilo(depo doluyken) büyük rahatlık,iki dakkada takıp sökersin,eziyet çekmezsin:)
    Bence macera arama derim,kaygısız başına dert arama:) :) :)

12. kaygisiz

kaygisiz Deniz Alkım

Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    Tamam güzel söylemişsinde av mekanı uzak olunca 5 Beygir motorun hızı az geliyor. Ayrıca Motoru bütün sezon botun üstünde tutuyorum yani ağırlığı ile ilgili sök tak gibi bir kaygım yok.

Esas merak ettiğim 5 HP bir parsun motorla en fazla kaç km hızla gidilebilir. Benim yaptığım en fazla 10 KM hız normal midir? yoksa daha fazla gidilebilir mi?

13. enginköp

enginköp engin köprülü

Deniz tekrar merhaba ;

Anlaşılan o ki sen botla 15 km bile yapsan bu hız seni kesmiyecek ;)

Hız konusunda şimdi ne söylesek havada kalacak.Genel görüşlerde de belirtildiği gibi hız yapma durumun birçok etkene bağlı.Ağırlığın , havanın durumu , motorun durumu , trim ayarın vs...

Bu arada trim ayarını yanlış yapmış olma ihtimalini düşündün mü hiç ?

Sen ayrıntı yazdıkça daha belirginleşiyor durum...
    Şİmdi senin bot anlaşılan bir yerde şişik ve sabit duruyor , Motoru sök tak yapmıyorsun , ağırlığı bu yüzden önemli değil ve bunlara ek olarakta Hareket noktan ile avlağın arası baya bir mesafe var...
    BUnların hepsini üst üste koyarsan eğer bence Şu dediğimiz motorun bota büyük gelme mevzuunu daha da bir ayrıntılı araştır.3 metre bota 9.9 hp 4 zamanlı büyük gelecek bilgisini alırsan eğer bence 9.8 hp 2 zamanlıdan yana kullan seçimini.
    yok 9.9 hp 4 zamanlının bir sorunu olmaz derlerse eğer al mercury yi bak keyfine :thumb:

14. kaygisiz

kaygisiz Deniz Alkım

Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    15 KM hızın bana yetmeme nedeni botu izmir çeşmede kullanmam ve gitmek istediğim derinliğin 3-5 km arasında olması. Bu nedenle avlağa çabuk gitnek istiyorum.

Motorun bota büyük gelme mevzusunu arıştıracağım. İlk olarak bot üreticim Kolibriye ingilizce mail yazıp sorayım. Botun 4 zamanlı 9.9 motorun ağırlığına dayanıp dayanmıycağını. Ayrıntıları buradanda yazarım.

15. kaygisiz

kaygisiz Deniz Alkım

Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    Engin Beyin tavsiyeleri sonucu. Sıfır 2 zamanlı bir 9.8 HP tohatsu motor aldım. Motorun fiyatı 3700 tl idi