merhaba arkadaşlar, benim bir sorum olacak emınım dıştan takma motor konusunda ıhtısas yapmıs bır cok arkads vardır, dıştan takma motorun bayılmasını onlemek ıcın bır taktık veya önlem varmı acaba?
serkan önce şu motor hakkında biraz bilgi versen ne marka motor kaç bp lik iki zamanlımı dört zamanlımı kısa şaftmı uzun şaftmı ona göre arkadaşlar sana bilgi versinler
Valla bende öyle anladım.Motorda bayılma deyince ilgimi çekti.Sanki motorda bir kişinin bayılması halinde yapılacaklar. şeklinde.Yada ne yapılabilir. Tek kişi olma halinde tabiki bir şey yapılamaz.Taki kişi ayılana kadar. Esas konu motorun bayılması ile ilgili bilgim yok.
Kendi deneyimimi aktarıyım sayın arkadaşım. 2 bg 2 zmanlı motorumda bayılıyor diye tabir ettiğin şeyi motorun boğulması olarak varsayarak söylüroum. Motorum kucuk olduğundan ağır dalga karsısında pof pof ses çıkarıp. Performansı inanılmaz azalıyordu. Ben once bu sorunu karbüratör ayarındaki karışımın benzin musluğunu arttırıp zenginleştirerek çözdüm.Uzun vadede bujiyi çok kirlettiğini farkettim kurumdan, ama motorumun piston durumu kotuydu..Neyse özet olarak tavsiyem sende, cok teklerse zengin karısım zorla biraz, birde bujilerini hep temiz tut. Ben her çıkmadan önce telfırça ve saf benzinle temizliyordum, malum 2 zamanlıysa eğer yağ benzin karışımdan Buji bir süre sonra aşırı kirleniyor.. Kolay gelsin..
baslık ıcın uzgunum yalnıs anlasılacagını dusunmedım, nasıl degısır bılmıyorumda, motor 9,8 tohatsu 2 zamanlı.
Motorunuz sadece hava ve su soğutmalı olduğundan ( yada yağ ile soğutma olmadığından ) yarım saati aşkın sürelerde ve 1/2 devrin üzerinde kullanımlarda bir miktar performans kaybını normal karşılamanız gerekiyor. Size önerilerim ; 1- Bayılma dediğiniz süreçte, motorun dış kısımlarını ve devirdaim göstergesinden çıkan suyun sıcaklığını elinizle kontrol edin. Eğer olağandışı bir ısı sezinliyorsanız hemen düşük bir devire inip 3-5 dakika bu hızla gidin. Eğer motorun dış ısısı ve devirdaimdeki suyun sıcaklığı normal değerlere iniyorsa, motorun performansıda normal değere yükseliyorsa motorunuzu kullanım tarzını değiştirmeniz gerekiyor. Başka bir sorun yoktur. 2- Motorun trim ayarını kontrol edin. Tekne plane konumuna kalktığında pervanenin olduğu ve deniz suyunun motora girdiği kuyruk bölümü çürük su dediğimiz bölüme denk geliyor ve yeterince soğutma suyu alamıyor olabilir. 3- Motora gelen yakıt miktarının yeterli olup olmadığını kontrol edin ( yakıt hortumu kırılmış, ezilmiş olmasın ) Sorununuzu çözebilmeniz dileklerimle.
bılgıler ıcın tesekur ederım hakan bey, bende trım ayarından suphelenıyorum dogrusu buyuk ıhtımalle curuk suya denk gelıyor ve yeterı kadar motor sogutması olmuyor zannedersem,bunu kontrol edıcem. terar tesekur ederım.