Motoru Yan Yatırma Sorunu Ve Çözümü

Konu, 'Motorlar' kısmında kurbagaprens tarafından paylaşıldı.

1. kurbagaprens

kurbagaprens Ergin DEMİROĞLU

Favori Kamış:
    Major Craft Solpara 274 up to 50.gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic C3000HGFK
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    Değerli arkadaşlar,

Başımdan geçmiş bir problemi paylaşarak sizlere de tecrübe olmasını benim gibi acemi motorcuların elini verip kolunu kaptırmaması için bu konuyu açmayı düşündüm.

4 Zamanlı 4 HP Yamaha motorum vardı. Geçen yıl 2.ci el olarak almış olsam da sıfır temizliğinde bir motordu 20 gün gibi bir sürede hemen hemen her gün denize açılmış harika gezintiler ve avlar yapabilmiştim. Fakat bu ay 2 kez bana problem yaşattı. Aslında problem basit ama benim gibi acemi bir motorcu için sıkıntılı bir süreç oldu.

Aracımın serviste olması sebebiyle son ava arkadaşın arabasıyla çıkmış ve avdan sonra bot ve motorun onda kalmasını, arabamın servisten çıkmasıyla geriye alacağımı söylemiştim. Bunları söylerken de motoru eğer yatık konumda kullanıcaksa kolunun üzerine yatırmasını tembihlemiştirm. Anlaşılan o ki arkadaşım kolunun üzerine yatırma olarak algılamıştı ve motoru ters tarafa yatırmıştı.

Bu yan yatırmanın sonucunda tabii motor yağı motorun iç kısmına akmıştı. Sonraki avda başka bir arkadaşımla botu kurduk hazır ettik. Motoru taktık birkaç kürekten sonra motoru çalıştıracağız. Kola bir asıldım baktım kol gelmiyor. Acaba viteste mi diyorum bakıyorum ki hayır değil. Yani motorda bir sıkıntı var. Kürekle açılarak güzel bir av günü geçirsek de aklım hep motordaydı. Öyle ya hep yarım ipte çalışan bir motor neden durup dururken bu sıkıntıyı çıkarmıştı. Ertesi gün hiç beklemeyip Samsunda tek motor tamir servisi olan yere götürdüm. Durumu şöyle bir bakan ustam motorun yağsız kaldığını ve kompresörün içinde bir parçanın sıkıştığını söyledi. Dedim bana maliyeti ne kadar olur? parçayı kurtarırsak 120-130 kurtaramaz yeni parça takarsak 250 tl olur dedi. Mecbur kabul ettik boyun büküp ayrıldık tabii..

Fakat saat gibi çalışan motor durup dururken böyle bir arıza verirmi diye düşünmeden edemedim. Ve fethiyedeki motoru aldığım arkadaşı aradım. Hakan telefonda bana "Abi senin motor sıfır sayılır, sattım diye söylemiyorum ama saat gibi motorun durup dururken böyle bir sıkıntı çıkarması mümkün değil" diyerek ekledi "Motor yanlış tarafa yatırılmış olabilir mi?" diye sordu. O sırada bir yıldız belirdi aklımda. Acaba arkadaşım yanlış tarafa yatırmış olabilir mi diye düşündüm. Hakana durumu ilettiğimde "Abi o zaman bujiyi çıkar, arından kolu yavaşça çekebilirsin, sonra birkaç kez daha bu işlemi yaparak bujinin takılı olduğu yerdeki yağı boşalt sorun ortadan kalkar" dedi. Tabii motoru bıraktım ben desem de gitmemi ve denememi söyledi. Haklıydı. Servise geri gittim söylediklerini yaptım sorun ortadan kalmıştı.

Yine de ustaya sen genel bir bakı yapıver dedim. Çünkü bu tür bir olayda karbüratörün de temizlenmesi gerekirmiş. Yağını felan değiştirir bakarsın dedim. Ertesi cumartesi motoru almaya gittiğinmde bakımın yapıldığı ve sorunsuz olduğunu söylediğinde yükleyip palamut keyfi için pazar günü bir arkadaşımla yine alel acele kurduk botu motoru birkaç kürek. Bu kez yarım iple çalışmıştı motor. Sırtı takımı hazırlayıp öyle açılalım derken 1-2 dk içinde motor stop etti. Bu kez kol geliyor motor çalışmıyordu. Yine lanet okuyarak yükledim motoru sırtıma gittim bizim ustaya.

Genel bakım için bıraktığım motorun sadece yağı değiştirilmiş başka da bir işlem yapılmamış olduğunu gördüm. bir yağ değişimi için 70 tl para ödemiştim. Verdiğim paradan geçtim, gerçekten değerli olan 1 pazarım da heba olmuştu.

Bujidendir diye düşünüp bujiyi temizlemesini istedim ama çözüm bu değildi tabii. Sonra karbüratör aklımıza geldi kol çekildiğinde benzin devir daimi yapılmıyordu. Karbüratörden çıkış hortumunu çıkarttık. Benzin deposundan hava kaçırmaksızın basınçla üflediğimizde benzinin geldiğini görünce problemi tamamen çözmüş olduk. Gün içinde aralıklarla test ettirdikten sonra akşam aldığım motorun yine saat gibi çalışıyordu.

Yani bu kadar basit 2 işlem için maalesef ki 2 pazarım ve zamanımı tükettim. Usta bujide sorun olmadığını söylese de ben Hakan'ı dinleyerek yeni bir buji aldım ve bujiyi de kendim değiştirdim. Ayrıca yedek bir bujiyi de takım çantamda durması için aldım. Bundan sonra düzenli olarak depoda duran motorunu çalıştırıp takip edeceğim. Dilerim hiç kimse benim yaşadığım bu durumu yaşamaz. Yaşarsa da aklınızda olsun.

1) Bujiyi çıkartın
    2) Çalıştırma kolunu yavaş yavaş 4-5 kez asılarak içerdeki yağı boşaltın
    3) karbüratördeki hortumu çıkartın
    4) yakıt deposundan basınçla üfleyin ya da hava verin.
    5) Sonra hortumları ve bujiyi yerine takın
    6) Çalıştırıp test edin...

2. darthvader61

darthvader61 Mehmet

Favori Kamış:
    Shimano Technium DF 270 MH // Shimano ForceMaster 240M 10-30
    Favori Makine:
    Shimano Biomaster 4000 FB // Shimano Rarenium 3000 SFA
    Kayık da motor da olmasa önemli bilgilendirme. Teşekkürler...

3. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Değerli dostum

Zaten bu tür olaylar hep ya cuma ya ya cumartesiye yada sürekli ve sürekli olarak hep pazar günlerine denk gelir. pazar günü motor bozulur, servise makina götürülür, şıkır şıkır çalışan takım taklavat ne hikmetse sürekli olarak hep pazar günlerini bulur. asla pazartesi perşembe aralığında birşey olmaz.
    Tabiatın balıkçıya kıyağıdır. hiç birşey olmazsa güllük gülistanlık hava fırtınaya döner güneşli havada dolu yağar ama birşey olur.

Olur ama muhakkak birşeyler olur. balıkçılık şansıdır bu...

4. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Extreme 4.40 ve Balzer Diabolo V, Cormoran Bullfighter 3.00 Spin
    Favori Makine:
    Shimano Titanos 5500 XSA ve Alivio 4000RB
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Tecrübeyle yaşadığınız bilgileri aktardığınız için çok teşekkürler. Benim motor 2 zamanlı fakat benzer sorunlar yaşanabilir. Bir de sizin usta faturayı abartmış biraz. 2 gün önce yamaha motorumun 10 saat bakımı + kuyruk yağı değişimi + 2 adet buji değişimi 65 TL ödedim. Belki de 4 zamanlı motor yağları pahalıdır günahını almayayım.

5. kurbagaprens

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    Yok Hasan Bey siz haklısınız. Fakat Samsun'da sadece 1 kişi deniz motoru bakımı yapıyor. Birkaç firmanın burada servis aradığını duydum. İnşallah 1-2 tane daha ustası olursa burada da fiyatlar geri gelir. Ama sağlık olsun. Hiç olmamasından iyidir.

6. kurbagaprens

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    "En iyi kayık arkadaşımın kayığı" derler duymadınız mı siz hihi Aklınızda olsunç.

Hiç sorma Abi yaa.. Bir de benim gibi balık için fırsat kovalayan bir adam denk gelmiyor mu :) Sağlık olsun her şeyde bir hayır vardır...

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bildiğim kadarıyla, 2 zamanlı motorda yağ olmaz zaten. Yani değişecek yağ olmaz, benzinle birlikte konur yağ motora.

Böyle olunca da, haliyle motor yağı değişimi olmaz. Değişen mekanik aksama dair yağ ki, fiyatı yüksek olsada, miktarı çok az olduğundan büyük meblağ tutmaz.

Bazı motorlarda ki genelde 2 tekerli ve karada giden motorlar oluyor, ayrı bir yağ deposu var. Normal benzin alıyorsunuz, motor kendisi yağ karıştırıyor. Bitince dolduruyorsunuz; ama değiştirme yok.

8. enginköp

enginköp engin köprülü

Hasan Bey ;

2 zamanlı motor için şanzıman yani kuyruk yağı 20 TL , ngk marka 2 adet buji 20 TL... 10 saat bakımı dedikleri bakımda bunların harici ne yapılıyor biliyormusunuz ?
    Bence makul bi fiyata yapmışlar.Sadece kendin alsan benim gibi buji + yağ 40 TL zaten... E tabi bide onlar daha ucuza alıyorlar ;)

9. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Fatura 2 NGK Buji 2 x 17,5 TL =35 TL.
    Kuyruk Yağı =30 TL. şeklinde idi.

Bakım ücreti almadıklarını söyledi. Extradan pervaneyi söktüler ve güzelce greslediler. Motor iç kısmını fogging oil spray yaptılar. Dikkatlice izledim, artık kendim de yapabilirim.

10. kurbagaprens

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    NGK BR6HS kodlu olanı burda 6.5 tl ben tanıdık olduğu için 5 TL 'den aldım. Çok önemli mi aslında hayır takılmamak da lazım. Bundan sonra servise gideceğinizde bujilerinizi dışardan alıp götürebilirsiniz. Hatta yağınızı bile alabilirsiniz.

11. enginköp

enginköp engin köprülü

Benim demek istediğimde bu zaten... Bakım ücreti almadık demelerine bakmayın işte:) Onlar malzemeye dahil ederek alıyolar zaten o parayı bizden ;)
    NGK bujiler kod fiyatlarına göre değişiyor.
    Ben bujimi kendim alıcam.İzmirde uygun fiyata veren bi yer buldum.Kuyruk yağı ise zaten almıştım eski motorum için onu kullanıcam bakalım ne kadar işçilik alacaklar onu merak ediyorum :)

Hasan BEy ;

yetkili servise gittiniz değil mi ?

12. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Evet, garanti kapsamında olduğu için yamaha yetkili servise gittim. Dediğiniz gibi bakım ücretini fiyatları şişirerek alıyorlar bir şekilde.

13. terebentin

terebentin H

Uygun fiyatli bujiyi İzmir'de nereden buldunuz? Paylasirsaniz sevinirim

14. hızır şeref gültekin

hızır şeref gültekin hızır şeref gültekin

Favori Kamış:
    sawagear predatör 20 60 300
    Favori Makine:
    shimano biomaster sw4000xg
    En İyi Avı:
    kilosunu bilmiyorum ufo gibi bişeydi :)
    dost kayığına binersin bi gün
    paylaşım için teşekkürler

15. enginköp

enginköp engin köprülü

http://www.alesta1.com/index.html

Bu firma ile irtibata geçebilirsiniz... Bujiden tutunda motor yedek parçasından pervanesine kadar bir çok ürün mevcut.

Ben bujilerimi alırken baya araştırdım internetten birçok sitede fiyatlar aynı idi hemen hemen.bu firma benim iş yerime çok yakın.buradan internetteki fiyatlardan daha da aşağı bir fiyata almıştım.