abiler,kardeşler bi akrabamın 8metre motor yatı var yazın kısmetse hafta sonları açılıcaz. tek motorlu içten takma. ama kafamız rahat olsun diye yedek bot ve motor alıcaz bi sıkıntı yaşandığında limana kadar çekmek için. botu buldum 2,70 orca ama motora karar veremedik sizce 8 metre motor yatı limana kadar çekebilecek bi motor kaç hp almalıyız ?? misal 4 zamanlı 5 hp işimizi görürmü ?
Türkiye'de pek rastlamadım fakat yurtdışında insanlar teknelerinde bulunan güçlü motora ek olarak bir de sırtı motoru bulunduruyorlar. Çünkü ana motor sırtı için hem fazla hızlı, hem de yakıt tüketimi çok yüksek. Ana motorun devre dışı kaldığı durumlarda da kurtarıcı rol üstleniyor bu motor. Bence bir bot satın alacağınıza yata başka bir motor almayı düşünebilirsiniz .
düşündük ama 8 metre motoryatı atik olarak hareket ettiricek motorlar 10 bin tl den aşağı değil. zaten kendi motoru yeterince kuvvetli biz sadece tedbir amaçlı düşündük. o yüzden en uygun şekilde çıkmak istiyoruz işin içinden.
Yedeğin de aslı kadar güçlü olması lazım. Kaide budur aslında. Zira, asıl motorla çıkabildiğiniz yere yedekle de çıkabilmelisiniz. Yoksa, kalırsınız denizde o olur. Bot almak bir yere kadar akıl karı olacaktır. Fakat bot deniz için pek güvenilir bir şey değildir. Güvenilir olanları ise, hallice bir motordan daha pahalı şu aralar. En kötü durumda, tekneye, uskuru daha iyi ayarlanmış, iç motoru ile aynı beygir gücüne yakın, en azından 2/3'ü (%70 gibi) güçte bir dıştan takma eklemek akıllıca olur, benim kanaatimce. Yani asıl motor 50 beygirse, 50 x 2 / 3 = 35 beygir gibi bir şey. Elbette hesapları yuvarlak yapıyoruz, bunu da ekleyeyim.
Serdar Abi, motorun çalışmadığı, acil durumlarda kullanılacak bir motor neden ana motor kadar kuvvetli olmalı? Ana motor bozulduğunda sizi saatte 3-4 km hızla da olsa hareket ettirse yeterli. Para bolsa anlarım fakat , bütçesi yeterli değil diye yedek motordan vaz mı geçmeli bu arkadaşlar? Hatta bütçe bolsa bile mantıksız bence yedek motorun ana motor kadar güçlü olması. 2 tane 30 HP'lik motor alacağıma , 1 tane 50 HP'lik, 1 tane de 10-15 HP'lik motor alırım. Sonuçta tek motor çalışacak acil durumlar haricinde. Dünya bunlarla dolu. 5 HP motor, 2,70'lik botu , içinde iki kişiyle zor hareket ettirir zaten. Bir de 8 metrelik yatı nasıl olacak da çekeceksiniz bu botla ? Eğer bu motorun bunu yapabileceğini düşünüyorsanız, bu motor botun değil de yatın üstündeyken çok daha iyi işinizi görür. Sonuçta botla çektiğiniz zaman, bir de botun kütlesi ve sürtünme kuvvetiyle başa çıkmak zorunda kalacaktır motor.
Dünyanın halini biliyoruz da ondan muhterem arkadaşım. Dünyanın hali şöyle, gidip o 8 m, tahminen geniş gövdeli tekneye 50 hp motor takmazlar. 8m teknelerde 200 hp ve daha ziyade 240-250 hp motorlar bulunur. 300 hp görürseniz (Volvo 5.7. Gxx serisi gibi) hiç şaşırmazsınız. Teknede olay şudur, boy iki misli artarsa, yüzey dört misli, hacim 8 misli artar. Bu kaba hesapla, 6m bir tekne için, 50-70 bg gibi bir motor ideal olur. Peki hiç gördün mü 6m kayıklarda bu güçte motor? Şimdi hakkı zaten 60 bg olan bir tekne.. Biz bunu 9.9 hp motorla sürüyoruz. Yada 250 bg hakkı olan tekneyi, 50 bg ile sürüyoruz. Buna alacağımız 15 bg ne kadar anlam ifade eder öyleyse? Bu gibi teknelerden uygun olanlarda biri büyük, diğeri küçük iki motor bulunur, bu iyidir elbette. En azından çalışması ve bakımı pahalı büyük yerine küçüğüyle, rölanti gibi işleri halletmek, büyüğün bakım masrafını azaltmak gibi faydalar olacaktır. Fakat, bizde tekneyi kımıldatacak minimum motora bakıldığı için, bu kadar rahat olmaz iş. Küçük motorla, rüzgarda, akıntıda vs. ne yapabileceğiniz bir hayli düşündürücü olacaktır. Kaldı ki bu "yedek motor" olarak düşünülüyor. Diyelim akıntıya aşşağı gittiniz açığa. Geri dönmeniz gerekiyor, o yedek motor acaba akıntıya karşı sizi çıkarabilecek mi?
Muhterem Abim, ilk mesajınızda tamamen genelleme yaparak konuştunuz. "Yedeğin de aslı kadar güçlü olması lazım. Kaide budur aslında." diyerek bunun bir kaide olduğunu da ifade ettiniz. Hatta yaptığınız genellemeyi bir formülle desteklediniz. Şimdi "ben Türkiye şartları için konuşmuştum" derseniz bunu anlamam mümkün olmaz .
Tam olarak öyle değil aslında. İhtiyat, her zaman asıl kuvvetinde olmalıdır. Bu genel kaidedir. Atıyorum, eviniz jeneratörle besleniyorsa, yedek jeneratörde aynı takatte olmalıdır. Gemilerde de yedek motorlar bulunur çoğu zaman. Ve bunları seçerken genel olarak asıl motorun aynısı tercih edilir. Yani, eğer konuyu yedek motor olarak düşünüyorsak, kaide bu, yedek, asıl ile aynı güçte olmalı. Ama burada biz yedek motor değilde, uydu, köle motor istiyoruz aslında. Ama bir yere kadar yedeklik görevi de yapabilsin istiyoruz. Olayı biraz açalım. İki tür kombinasyon var burada bahse konu. Main/backup: Ana/yedek. Bu kombinasyonda bir ana motor, sistem vs. bulunur. Bunun çökmesi ihtimaline karşılık bununla aynı kapasitede bir yedek motor, sistem bulunur. Master/slave: Efendi/Köle: bu kombinasyonda bir ana sistem, motor vs. bulunurken buna yardımcı, bazen master'in yerine de kullanılabilecek bir ikinci sistem daha bulunur. Main/backup sisteminde, işin tamamı main olan sistem tarafından yapılırken, bu sistem bozulursa, işin tamamını karşılayabilecek olan yedek sistem devreye girer. Master/slave sisteminde ise, her iki sistemin (motorun) görevleri farklıdır, bazen birlikte kullanılabilsede, farklı yetenekler sunarlar. Örneğin, gemilerde bir master/slave motor sistemi mevcuttur: manevra motorları. Gemi dönerken bu motorlar ana motorla birlikte geminin manevra yapmasını kolaylaştırır. Burada istenen sistem, ana motor bozulunca işi görecek bir yedek motor ise, bu main/backup şeklinde olacaktır. Bu durumda, yedek olandan, ana motorun yapabildiği her şeyi yapması beklenir. Yani istenen hızı karşılaması vs. vs. Main/backup sisteminde yapılacak olan, asgari gereklerin belirlenmesidir. Bizim durumumuzda bu diyelim, tekne yüklüyken istenen asgari hız. Akıntıdan kaçabilmesi, limana dönebilmesi vs. için istenen minimum hız nedir? Motorlar seçilirken bu kritere göre seçilir. İşte bu noktada, yedeğin bu asgariyi sağlayacak kadar olması elzemdir. Ana motor ise, bu asgariyi karşılyacak elbette, ama daha ötesine geçmesinde de bir beis yoktur elbette. Fakaaat... Şimdi tekneye bir 200 bg motor taktınız. bir tane de 50 beygir asgariyi karşılayan yedek. 200 bg olanla bastınız gittiniz, atıyorum 50mil, 6 saatte ulaştınız. Ana motor bozuldu, asgarinize düşünce, önünüzdeki yol bu kez 48 saatlik bir yol oluverir. Orada kalırsınız öylece. Bu nedenle asgariyi iyi belirlemek elzmedir aynen. Master slave olanda ise, zaten motorlardan beklentiler farklı. Siz, sırtı çekmek vs. için bir slave motor takıyorsunuz. Bunun master'in yerini alması beklenmiyor olacaktır. Bu kendi yapması gereken görevi yapacaktır. Ama bunun bir yedek değil, slave yani köle olduğunu unutmamak, ona göre de çok açılmamak gerekecektir.
Cevap icin tskler, ancak cok detaya girilmis sanirim biz sadece ana motorumuzda sorun oldugunda yola kaldigimiz yerden devam ettircek bi motor degil ,, bizi limana kadar goturcek bi motor istiyorum, bi bot ve arkasinda 8 metrelik tekneyi ufak ufak cekecek bi motor, hani marinalarda gorevliler tekneleri cekiyolar ya onun gibi
Detaylı açıklamalarınız için teşekkür ederim. Bir şeyler öğrenmiş olduk. Sonuca gelelim hadi. 5 beygirlik motoru bota takıp, koca tekneyi çekmeye çalışmak mı daha akıl kârı olur yoksa bu motoru slave olarak motoryata takmak mı?
Biraz gec oldu gerci ama ben de nacizane yardimci olmaya calisayim.... Deniz araclarinda ton basina 2 beygir, o tekneyi duragan suda hareket ettirebilir...yani 8 m. Teknenin agirligina gore bi hesap yapabilirsiniz
Biraz gec oldu gerci ama ben de nacizane yardimci olmaya calisayim.... Deniz araclarinda ton basina 2 beygir, o tekneyi duragan suda hareket ettirebilir...yani 8 m. Teknenin agirligina gore bi hesap yapabilirsiniz Ancak vurguluyorum, bu hesap tam sakin hava sartlari icin