Üstadlarım selamlar; Mersindeki yazlığımızı satacağımız için bir ihtimal, burdan gelecek parayla 10-12 metre boylarında , 150-200 beygir motor gücünde , tek kamaralı, çift yataklı bir motoryat almayı planlıyoruz. Açıkcası bu düşüncenin kaynağı tamamen balık avıyla alakalı. Çünkü tekneden çok daha iyi avlar yapılabildiği aşikar ve tatile gittiğimde en az günün 10-12 saati balık avlamak istiyorum ve eşimi ihmal etmek zorunda kalıyorum. Oysa bir teknemiz olursa bu sorunu aşacağımı düşünüyorum. Ancak daha önce hiç yatılı bir tekne tecrübemiz olmadı. Bir tekne alıp da sonradan pişman olmak istemiyoruz. Türkiye'de teknelerle ilgili doğru düzgün bir paylaşım platformu olmadığından burada sormayı uygun gördüm sorularımı. 1) Bir teknenin yıllık masrafları nelerdir? Marina kirası yıllık 3000-4000 Euro diye biliyorum. Bir de 1000 Euro gibi bir zehirli boya masrafı var? Bunun haricinde hesaba katmamız gereken bir şey var mıdır? 2) Dizel bir motorla yakıt masrafımız ne civarlarda olacaktır? Mersinden Antalya'ya gidip gelmeye kalksak gerçekten 2000-3000 lirayı gözden çıkarmamız mı gerekir? 3) Doğu Akdeniz'in iklimi nasıldır? Fırtınaları çok sert midir? "Hava bozduğunda korunaklı bir koya gidip demir atmak" gibi bir düşünce gerçekci midir? Sonuçta karada konaklayacağımız bir yer yok. Uyuyabileceğimiz tek yer tekne olacak. İnsan her hava bozduğunda marinaya geri dönemez. 4) Söylediğim boyutlarda ve özelliklerde bir teknede konaklamak rahat olur mu sizce? İcabında bir kaç hafta denizde kalmayı düşünebiliriz. 5) Motoryat'ların çoğunda klima bulunuyor. Klimalar benzinle mi çalışır araçlarda olduğu gibi? Tüketimi nasıldır bu klimaların? Teknelerde yakıt tüketiminin astronomik miktarlarda olduğunu biliyorum. O yüzden gözüm korkuyor ekstra harcamalardan. 6) Çok göreceli bir soru soracağım şimdi : Teknede konaklamak keyifli midir? Yoksa denizin ortasında günlerce bulunmak insanı bunaltır mı bir yerden sonra? Kitap okumak , balık tutmak , bilgisayar kullanmak vs. güzel hayaller de insan 15-20 metrekarelik bir alanda gerçekten huzurlu olabilir mi? Aslında uzaktan çok çok keyifli görünüyor ama tecrübe edenler bilir en iyi herhalde . Bana biraz tekne tecrübelerinizden bahsetmek isterseniz memnuniyetle okurum . Teşekkürler.
Adama evini bile unutturur. Bu hobide kişilerin ulaşmak istedikeri son nokta ve hayalleri budur; veya benzer şeyler. Tabii ki bu uğraş, öyle pek de ucuz maliyetli şeyler değil; ne yazık ki. Bineceğim dediğin fiyat 750.000 lira. ( Jeneratörü, ufak tefek aksesurları extradır. ) Buyur incele ve videosunu izle. Piyangodan falan bir şeyler çıkarsa ve kısmet olursa, yazın bir kaç av partisini resimlerim bu tekneyle.hihi hihi http://translate.google.com.tr/tran...=qq9MUdbVLIaJ7AaovIHgBA&sqi=2&ved=0CDEQ7gEwAA
Tevfik Abi, teşekkür ederim cevabınız için. "Bineceğim dediğin fiyat 750.000 lira." derken neyi kastettiğinizi anlamadım . Ben 2 haftadır Sahibinden'de araştırma yapıyorum. Verdiğim özelliklerde tertemiz bir tekneyi 2. el olarak 60,000 - 100,000 civarında bir fiyata edinmek mümkün . Mustafa Abi, arıyorum şimdi .
Elbette ki USA dan size gelecek 0 ürünün gümrük, kasko ıvır zıvır toplam maaliyeti. Bu işe soyunduğun zaman, sınır ve limit maalesef hemen hemen sonsuza kadar gider. Her ne alırsan al, her şeyin gönlünce olmasını dilerim. Yanımızdan geçerken de bizim takımları pervaneye falan taktırma.
Tevfik Abi, ben İskenderun'da bir limanda balık tutuyordum. Bir kaptan beni görüp , "gel benim tekneden at oltanı istersen" dedi. Tekne limanda demirliydi. Yani tekneden olta atmak demek sadece kıyıdan 5-10 metre uzaklaşmak anlamına geliyordu. "Ne farkedecek ki?" diye geçirdim içimden. Ama gözlerime inanamadım. Teknenin etrafındaydı bütün balıklar ve su çok berraktı. Oltayı balıkların yanlarına indirip indirip kilolarca balık yakaladım. O zaman anladım teknenin ne keyifli bir şey olduğunu. Kıyıdan 5-10 metre açılmak bile çok ciddi bir avantaj veriyordu. İnşallah gerçek olur düşüncem . Bir gün yollarımız kesişirse pervanenize sallayacağım jigi .
imkan olsa yurt dışınada bak derım. yunanıstandakı fıyatları ıncele, yurtdısında fıyatlar daha uygun. ama vergısı -masrafı varmı bılmıyorum. bılen bırıyle arastırma yapman daha ıyı olur. gecen sene istanbulda 80.000 tl ye bır motor yat vardı. yanlış hatırlamıyorsam 8 yaşındaydı. çok hoşuma gıtmıstı. konfor konusunu bılmıyorum ama eger denız kenarı bır yerde yaşarsam ege yada akdenız taraflarında ve ev alacak param olursa bır tane tekne alıp teknede yaşamayı tercıh ederım.
fiber ollmazsa markalı değil özel yapım olursa o teknenin son sahibi olursun. 150 200 beygir 12 m tekneyi deplasman süratinin üstüne çıkarmaz. 7-9 kn hızda 10 15l saatte yakar. planning e kalkabilecek bir 12m alırsan 20 kn da saatte 80 l gibi bir tüketimi olur. dizel motorlar üç aşağı beş yukarı verdikleri her 5hp için 1l tüketir
sevgili kardeşim... öncelikle bu hastalığa yakalanmış olmandan dolayı tebrik ediyorum. Şaka bir yana tekne işi gerçekten çok fazla ayrıntısı olan bir konu. Sana önerim şu olacak. Kendi önceliklerini kullanım tarzını belirle ondan sonra tekne aramaya başla. Uzun mesafe ve teknede kalma öncelikli ise durum farklı. Balıkçılık öncelikli ise farklı. Teknede sen duracaksan farklı aile duracaksa farklı. Tekne kışın denizde mi karada mı duracak. yerin var mı? Neden mi ? bak sayayım buzdağının görünen kısmını da sana bir fikir versin Mersin'den Antalya'ya gitmek demek uzun yoldur. Yani yelkenli.. (çünkü uzun yolda 200 beygirlik bir motorla gitmek çok pahalı gelir. Yakıt ararsın yarım deponun altına inemezsin ne olur ne olmaz... Bu teknede büyük motor ses yapar. koku yapar. sen katlanırsın kadın çocuk katlanmaz hastalanır. motor yat kaba denizde orsaya çıkamaz. çıkarsan mazotun gider, çıkmazsan yardırayım dersen yalpa yersin. İşin bir başka yönü allah korusun motorun bozuldu mu denizin insafına kalırsın. Uzun yola yelkenli yani Peki yelkenli aldın. Yelken bilgin var mı? kaptanlığın ne seviyede . Mürettebat kimler. Yelkenli marinada yatmak için değil. Ama hafta sonu balık tutayım da geleyim ben dersen yelkenli pek uygun değildir. küçük motorludur bir defa.. ona fazla yüklenemezsin. kıyı bucak koy yanaşamazsın salması müsaade etmez. havuzluğu dardır, ondada donanım ipler vs vardır. yem olta ıvır zıvır 2 kişiden fazlaya izin vermez. Sen balık tutarken yelkenli de diğerlerinin oturacağı yayılacağı güneşleneceği yerler dardır. Yelkenli marina işidir. Bakımı pahalıdır donanımı pahalıdır. Altı düz tekne gibi traktöre bağladınmı kıyıya alınmaz. Vinç gerekir. Hele 12 metre dedin mi ..... sanra ahşap mı fiber mi. Ben sana fiber derim. Yurtdışından 2. el önermem özellikle ABD den. Geçen kış fırtına vurdu. Karaya vurmuş yat fotoğraflarını hatırlarsın. Kasırga çıkması tekneleri yok pahasına sattılar. Bunlara denk gelirsen mikroosmoz lu bir enkazı getirtirsin. önceliklerini belirle ... bütçeni belirle ... kullanım şartlarını belirle ....iyice araştır... tekneyi almak kolay boşamak zordur
Yurtdışı bandıralı bir teknenin dezavantajları nedir acaba? Belgelerde filan zorluk çıkacaktır diye böyle bir ihtimali hiç düşünmedim açıkcası. Levend Abi, çok fena yakalandım ben bu hastalığa. İş, para, mertebe inanın umrumda değil. Sabah akşam balıkları düşünüyorum. Amerika'ya taşınacağım bir gün çok param olursa. Sırf balık avı için... Karnım doyacak ve av yapacak kadar param olsun yeter. Tekneyi kesinlikle konaklamalı şekilde düşünüyorum. Üstte de belirttiğim gibi, eşimle konaklamak çok önemli teknede benim için. Tekne yaz kış denizde durur diye düşünüyorum çünkü ben Gaziantep'de yaşıyor olacağım ve genelde hafta sonları gideceğim. Mersin'de hiç bir mülküm yok tekneyi bırakabileceğim. Bir motoryat düşünüyorum. Yelkenli değil. Zaten yakıt tüketimi haricinde yelkenli teknelerin ne avantajı var bir türlü çözemedim . Kullanımı zor, motoryatlar kadar konforlu değiller, pahalılar vs. vs. Mersin - Antalya örneğini sadece yakıt tüketimi hakkında fikrim olması açısından sormuştum. Açıkcası tekneyle sürekli bir seyahat içinde olmak değil de , bir koya gidip 2-3 gün o civarlarda konaklamak şeklinde düşünüyorum. Motor sesi ve kokusu konusunda endişelenmeli miyim gerçekten? Şu anda tamamen internet üzerinden yaptığım araştırmalara istinaden konuşuyorum. Fiber tekne fikri bana daha sıcak geliyor. Ahşap, ucuz ve çevre dostu olmaktan başka bir avantaj sağlar mı? Şu ana kadar en ufak bir denizcilik tecrübem olmadığını itiraf etmem gerekiyor. Mustafa Abi'yle görüşmelerimde önce ufak ve ucuz bir tekne almamı ve 2-3 sene tecrübe edinmemi tavsiye etti. Siz ne düşünürsünüz bu konuda? Ben bir kaptandan bir kaç ders alıp zor olmayan şartlarda denize açılarak tecrübe edinmeyi planlıyordum fakat sandığım kadar kolay değil mi acaba? Önce ufak bir tekneyle başlama fikri kesinlikle mantıklı fakat ben bu tekneyi Mersin Marina'ya bağlayacağım. Mersin'e ancak eşimle gidebileceğim ve bu ufak teknede konaklama imkanımız olmayacağından biz bir otelde konaklamak zorunda kalacağız(yazlığı satıyoruz). Bu kesinlikle hiç kullanışlı bir durum olmayacak bizim için.
Değerli arkadaşım gördüğüm kadarıyla senin de yaşın genç .....Ben senin yerinde olsam bir tekneciyle anlaşır haftasonları "ardarda" yengeyle birlikte balığa giderim .Çarşıdaki barınakta kiralık 8-10 m tekneler var.Tepkilerini ölçerim denize mukavemeti nasıl bakarım....Hatta senin bile beklemediğin sonuçlar ortaya çıkabilir kendinle ilgili........Bu sonuçlara göre hareket ederim...Bu arada mersin marinadan yola çıktığında en az 50-60 km gitmen gerekir herhangi bir koya ulaşman için..Bu da senin sürekli marina civarında dolanmak zorunda kalacağına ve çoğu zaman yine balıksız döneceğine işarettir....Nereden mi biliyorum? Marinada bir teknem var......TIRTAR MARİNA yı bekle bence özelleştiğini duydum .Açılsın hayal ettiğin herşeyi orada yapabilirsin... Özetle 1-Tekne kiralayıp mukavemet ölçülüyor 2-illa deneyim ise 4-4.99 m(OTOMATİK su tahliyeli bir tekne alınıp şimdiki marinada 1-2 sene tecrübe kazanılıyor.. 3-Tırtar marina bekleniyor . Tabi bunlar benim goruşum sevgiler.........
Abi teşekkür ederim. Tekne kiralarına bakınıyorum da çok ütopikler. Benim satın almak istediğim tarzda bir motoryatın kirası günlük 1,500 TL gibi. Anlamak mümkün değil 80 milyarlık aracın kirası nasıl 1,500 TL olur... Siz balıkçı teknelerini kastediyorsunuz anladığım kadarıyla gerçi ama günlük 100-150 liradan fazlasını vermem. Ama kendimizi test etmemiz konusunda çok haklısınız. Özellikle eşim konusunda derin şüphelerim var. Tırtar Marina'yı ben de duydum ama fiyatın diğerlerinden daha ucuz olacağını nerden biliyoruz ? Koylardan kastım aslında Narlı Kuyu civarındaki kıyı girintileri olabilir. Altın Orfoz otelinin denizi vs .
Mustafa sana şimdiden hayırlı olsun. Hedefimdeki tekneyi paylaşmak isterim. 80.000€ civarında. Ama bence mükemmel. Ben de yazlık yerine kullanmayı hedeflediğimden paylaşmak istedim. Senin isteklerine de uyabilir. Güneş panelleri ile melez(hybrid) özellikli. Hem dizel hem de güneş panelleri ile kullanımlı. http://www.ka-marin.com.tr/greenline_gl33-kampanya_videolar.html
Çok güzelmiş abi. Ben markalardan çok anlamıyorum ama iyi bir şey olduğu kesin . Bu güneş enerjisi olayını merak ettim. "Güneş panellerini elektronik aksam için kullanıyoruz teknede" deseniz anlayacağım ancak bu boyutta bir teknenin hareket etmesi için muazzam bir enerji gerekiyor. Bir otomobili bile güneş enerjisiyle adam akıllı yürütemezsiniz. Ki 100 hp'lik bir teknenin yakıt tüketimi bile bir otomobilinkinin 5-10 katı. Açıkcası merak ettim bu teknolojinin yapabileceklerini.