muhtemelen herkes biliyordur ama bu mercan mı?

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında yolcu8264 tarafından paylaşıldı.

1. yolcu8264

yolcu8264

Favori Kamış:
    5 m kamış, 3 m makina alba,3.5 m damkamış ve bi sürü de el oltası
    En İyi Avı:
    350 gr kaya balığı
    Arkadaşlar merhaba susanoğlunda resmini koyduğum balıktan bir sürü var oltaya da geliyor acaba bir tür mercan mı? Yenir mi lezzeti nasıl? bir de limitleri hakkında bilgi verebilirseniz çok sevinirim. [​IMG][/URL][/IMG]

2. gtatas

gtatas Gürcan Tataş

Favori Kamış:
    en ucuzu
    Favori Makine:
    en ucuzu
    En İyi Avı:
    Levrek 2.200 gr
    Evet mercan fakat ince uzun olup açık pembe renkli olanlar erkek mercan derler.Çok ta lezzetlidir.

3. yolcu8264

yolcu8264

Favori Kamış:
    5 m kamış, 3 m makina alba,3.5 m damkamış ve bi sürü de el oltası
    En İyi Avı:
    350 gr kaya balığı
    Teşekkür ederim. Acaba boy limiti var mı?

4. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    bu balık mercan değil.

hindistan balığı veya naylon balığı olarak geçer literatürde, mercangillerle alakası yoktur, süveyş kanalı açıldıktan sonra kızıldenizden güney yörelerimize yerleşen bir balıktır. eti lezzetsizdir.

not: ekstra limit yoktur. kişi başı 5 kg sınırına tabidir.

Son düzenleme: 18 Eylül 2009
  5. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Merhaba,

Pembe renkli bu balıklara mercan der geçeriz ama aslında pek çok çeşidi var. Asıl Mercan, Kırma Mercan, Fangri, Trança, Mandagöz Mercan, Erkek Mercan gibi. Bunlara benzemeyen mırmır da bilimsel olarak aynı familyada sınıflandırılıyor. Bunların bazı türleri, örneğin trança 15 kg'ı geçer. Diğer türleri daha az büyür ama ne olursa olsun erkek mercan denilen tür hariç hiç birinin avuç içi büyüklüğünde olanları avlanılmamalıdır. Mercan, bana göre eti lastik gibi ve lezzetsiz olsa da nadide ve değerli bir balıktır.

Erkek mercan dediğimiz türün hangisi olduğunu açıklayalım

Bu resimde sağ alttaki pembe kuyruklu olan 3 tanesi erkek mercan. Onun üstünde bir kupes sonra levrek ve yine kupes var. Erkek mercan bol bulunan, fazla büyümeyen ve diğer mercan türlerine göre çok daha lezzetli bir türdür. Tavası çok güzel olur. Fazla da büyümez, küçük olanları avlayıp yemekte bir sakınca yoktur. Diğer mercan türlerinin, yani daha pembe olanların küçüklerini avlamayınız. Erkek mercanın çok küçükleri, kupes yavruları ile çok karışır. Büyüdükçe ayırt etmek kolaydır ama küçük boylar birbirine çok benzer çünkü erkek mercanın pembemsi renkleri henüz oluşmamıştır. Kupes ise erkek mercana göre çok lezzetsizdir. Hangisinin erkek mercan olduğunu anlamak için solungaç kapağını kaldırıp içine bakın. Erkek mercanın kulağının arkası barbunya gibi kıpkırmızıdır, kupesinki ise renksizdir.

6. metinimsi

metinimsi metin

Favori Kamış:
    1-)Master KAMIŞ 100-250 gr atarlı, kapalı boyu: 107cm 2-)REMIXON SAFARİ KAMIŞ 80-150G 360CM
    Favori Makine:
    1-)Mars makina 3 +1 bilya 4.2:1 devir. 2-)OKUMA LONBOW LBII-665 MAKİNE
    En İyi Avı:
    4,100gr TOMBİK
    kaan kardeş balık konusunda bu kadar bilgi nerden allahaşkına ne işle meşgulsun ...

7. cutloose

cutloose

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    levrek 2 kilo
    erkek mercan da denen bu küçük balığın fazla büyüdüğü söylenemz.boy limitine tabi olduğunu sanmıyorum ve ayrıca eti oldukça lezzetlidir. İzmir Çeşme civarında Ağzi Kırmızı da denir ki dudakları kırmızıdır (kuyruğu da).
    Sevgili Aret; açıklamalrınız oldukça güzel, ancak boy limiti konusunda avuç içi kadar olan bu balıkların tutulmamasını söylemişsinz ancak tepsinizde en solda oldukça küçük bir sinarit palazı mevcut. aynı hassasiyeti daha yavru olan sinarit için de gösterseydiniz keşke.

8. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Merhaba, sinarit konusundaki tepkinize kesinlikle katılıyorum, hatta bence levrek bile çok küçük. Ancak bu tepsi bana ait değil, erkek mercanı göstermek için internette arayıp buldum sadece.

9. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Balığın doğrusunu yazdım, lütfen biraz irdeleyin konuyu hangi balık konuşuluyor... sonra konunun üstünü ve altını okuyan arkadaşlarımız yanlış bilgileniyor...

Balık hindistan balığıdır ve mercanla veya erkek mercanla uzaktan yakından alakası yoktur.

Konu içinde ısrarla bahsedilen "erkek mercan" ise yerel bir isim olup orjinali;

Pagellus acarne (Risso, 1826) (Yabani Mercan) dır...

10. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Ben maden mühendisiyim, balık bilgisi küçük yaştan beri balık tutmanın yanında işin teori kısmıyla da amatörce ilgilenmemden kaynaklanıyor :)

11. sinağrit_baba

sinağrit_baba MURAT

Favori Kamış:
    Okuma
    Favori Makine:
    Shimano Stradic, symetre, spheros, sienna
    En İyi Avı:
    Sinarit 1,5 kg
    Bir başka söylem ile Kırma Mercan dır.

12. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    kırma mercan biraz saptırılmış bir konu...

hepimizin mercan diye bildiği balığın ismidir kırma mercan. bu bakımdan dediğiniz yanlış.

Pagellus erythrinus (Linnaeus, 1758) (Kırma Mercan)

mercan tabiri bir balığın adı değil, bir grubun adıdır... raporlarda işte mercan diye belirtilen balıkların %90 ı kırma mercandır ve bahsettiğimiz yabani mercanla aynı balık değildir. mercanın diğer önemli türü de fangridir...

mesela trança (antenli mercan diye de bilinir) dediğimiz balık da aslen mercana değil sinarite yakın bir balıktır ve dentex dentex bilim adlı sinaritin ön adını taşır; dentex gibbosus. hörgüçlü sinarit de diyebiliriz.

Son düzenleme: 18 Eylül 2009
  13. gtatas

gtatas Gürcan Tataş

Favori Kamış:
    en ucuzu
    Favori Makine:
    en ucuzu
    En İyi Avı:
    Levrek 2.200 gr
    Bilmiyorum Kaan bana katılırmısın, zaten Mercan diye bir balık yok ama insanlar yıllardır kayalık ve mercan resiflerinin olduğu bölgelerden bu balığı aldıkları için adı bu şekilde kalmış.Aslında mercan bu bölgede yaşıyan tüm balıkların genel adıdır hatta hanos bile kayalık yerden aldın mı rengi biraz pembeye çalar.Besin zincirinden midir nedendir bilinmez. İnsanlar latince isimlerle uğraşmamak için yerel isimler vermiş mandagöz, patlak göz, erkek mercan, yabani mercan vb. Gel Kaan biz bu balığa halk arasında mercan diyelim.Ama bilimsel adıylada senin dediğin olsun.

14. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kaan
    Balıklar konusundaki geniş bilgi ve araştırmaların takdire şayandır
    Bizleri uzun aralarla bunlardan mahrum etmemelisin.
    Bizim havalide erkek mercan dedilen balığa kupa mercanıda denir.Yani mahalli bazı deyişlerin,örneğin Erkek M ercan gibi,anılması bu türün üreme kabiliyetinden yoksun olduğu cağrışımı yapabilir.Oysa bu balık gayet cok ürüyen,arsız hemen her türlü oltaya gelebilen,kücük boyuna rağmen dahada lezzetli bir türdür.
    Capari avlarımda 9 tanesini,bilahere 16 tanesini birden avlamışlığım vardır.
    Diğer balığa gelince Akdenizde boldur ve mahalli olarak ateş balığı denilir ve ticari ve sofra değeri yoktur.Sığlıklarda bile bulunur.
    Sevgiyle kal

15. LapinCash

LapinCash

Çok güzel bir mercan.

16. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    Emre cevap yazmadan önce abilerinin yazdıkları bir okuma zahmetinde bulunsan iyi olur;)

17. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Diyelim, ama sonra balık pazarlarında halka mercan olarak satılmasın o haniler, hindistan balıkları falan. :)

Mercan resiflerinden ve kayalıktan alınan her balığa mercan desek dünyada balık literatürü çöker :)

18. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Merhaba Vedat Abi, uzun ara inşallah olmayacak bir daha :)

Dün gece yarısı Bozcaada'dan döndüm, bahsettiğimiz mercandan da tuttuk, dediğin gibi tadı hakkaten çok güzel. diğer çoğu mercanın aksine kumluk, ufak taşlık sığ yerlerde de karşımıza çıkabiliyor herhalde ki tuttuğumuz yer öyle bir yerdi...

19. denizci07

denizci07 ramazan günay

Favori Kamış:
    penn-şekspir
    En İyi Avı:
    8,5 kg grida
    yerel ismiyle naylon balığı hakkında bilgiler verilmiş
    bende nasıl yeniri tarif edeyim-pullarını temizlemeden sadece içini çıkarın tavaya atın piştikten sonra yerken kabuğu kolayca soyulur ve çok lezizdir

20. smyrna

smyrna Sevil Kurtoğlu

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Yanılmıyorsam, Hindistan balığı, naylon balığı, diye adlandırdığımız bu türe aynı zamanda asker balığı da deniyor.