Aranıza yeni katılıyorum.Arkadaşlar bizim burda tırıvırı çok meşhur.Eskiden yani bundan 5 sene önce tırıvırı diye birşey yoktu.Herkes oltayla balık tutardı.Şimdi köylüsünden en üst mertebesine kadar yabancıdan yerlisine herkes tırıvırı kullanıyor.Sanırsam üniversitenin açılmasiyla yaygınlaştı.Çoğu insan artık tıriviri haricinde balık tutamıyor.Hele büyük balık ağla bile çıkmıyor.Koca nehirde çıkan en büyük balık 40 cm civarında oda ayda yılda bir çıkiyor.Oltayla balık tutmayı yaygınlaştırmak istiyoruz.Burdaki balıklar kışın oltaya gelmiyor.Bizim memleketin 9 ayı kış sayılır.Hal böyle olunca herkes tırıvırıya sarıliyor.Kışın oltayla balık tutmak için ne yapmak lazım ciğer taksak balık cigeri gormeden ciğer donuyor.
şimdi bu konuya ne cevap verirsiniz Arkadaşımız haklı ve doğru olarak oltayla balık tutulmasının yaygınlaşmasını istiyor...Ama ülkemizdeki cehalet ve duyarsız kurumlar ,balık neslini kurutmuşlar.Avrupa da hatta uzakdoğuda öyle sınırlamalar ve düzenler varki.Balık çoğalmış.Bizde ota balıkçılığı artık ekonomşk değil bir hobi olarak görülmeli.Yakala bırak olta balıkçılığının geleceğidir.Bu bir spordur.Tırıvırı dünyada zaten yasak bir şey. Yani balığın kökünüde kazımaya niyetliler...ne demeli bence sen bu hobinden evvele kafaları değiştirmeye bakacaksın.
Hoş geldiniz. Öncelikle gördüğünüz tırıvırı satan yerleri jandarmaya şikayet ediniz. Tırıvırı kullananları ise fotografını çekip jandarmaya şikayet ediniz. İşe buradan başlayabilirsiniz. Yem olarak balığına göre değişir fakat ciğer yerine tuzlanmış ve şekerlenmiş tavuk göğüsü deneyin birde. Tavuk göğsünü jülyen şeklinde kesin ve 2 3 yaprak gazete kağıdının üzerine serin. 3e1 oranda tuz ve şeker serpn üzerlerine. Geceden bırakın sabah toplayın ve ağzı kapalı bir saklama kabına doldurun. Giderken yanınızda götürün. 1 tane çıkarıp kesip kesip takarsınız oltaya. Bu şekilde oldumu jelibon gibi oluyor tavuk ve suyu büyük ölçüde gitmiş oluyor. Bilemiyorum ne kadar işe yarar ama denemekte fayda var.
Balık resimlerini inşallah paylaşırım. Göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı hepinize teşekkür ediyorum.