Selam sevgili dostlar; Mahallemde 8 kişilik bir ekibim var ve aynı zamanda'da ekip başkanlığını yapıyorum. Hafta içi veya hafta sonrası Milas'a bağlı Kazıklı koyu ve Papaz Adası açıklarında tekne ile açılarak tamamen Amatörce balık avlıyoruz. Ekipte olan arkadaşların kendilerine göre tecrübeleri var. Zaman zaman teknede avlanmayı bırakıp arkadaşları izliyorum. Kimi misinasınla, kimisi iğne değiştirmekle, kimiside kurşun (iskandil) ağırlıklarını değiştirmekle meşgul oluyorlar. Bu işlerde zaman kaybına yol açıyor. Avlandığımız yerden genelde; Sarpa, İzmarit, Kopez, Kolyos, Mercan, Mırmır vede kültür ve doğal Çupra çıkıyor. Misina olarak ta çeşiti firmaları 35 lik ve 40 lık olanlarını, iğne olarak Mustad'ın 1251 C olanların 3, 4, 5 ve 6 numarasını yine Fransız diye tabir edilen iğnelerin 5, 6 ve 7 numaralarını, Yem olarakta; genelde canlı mamun, teke, sülünez, çimçim, kırmızı kurt, kalamar, toprak solucanı vede nadirde olsa tavuk göğsü kullanılmakta. Takım olarakta 3 veya 4 saçaklı(köstekli) hırsızlı veya hırsızsız kurşunu altta olan takımlarla avlanılıyor. Yukarıda adı geçen bu balıklar yine bahsetmiş olduğum takımlarla aynı günde yakalandı. Avlandığımız derinlik ise 40 ile 60 metre civarında. Şimdi yukarıda belirtiğim farklı guruplara ait olan bu balıkları yakalıya bilmek için ortak nasıl bir takım önerebilirsiniz. Makinaya sardığımız misinadan, bedene kadar kaçlık misina kullanılma, bedende ve saçaklarda (kösteklerde) kaçlık misina vede kaç gıramlık kurşun (iskandil) ,iğne seçimi hangi markanın kaç numarası uygun olur. Böylelikle teknede zamanımızı boşa harcamış olmayız. Sizlerin görüş ve düşüncelerinize dayalı olarak örnek öyle bir takım yapmalıyımki ekip arkadaşlarıma örnek olsun. Yeni oluşacak takımın adınıda sizler koyun. Şimdiden bilgi, görüş ve düşünceleriniz vede paylaşımlarınız için teşekkürler ediyorum. Sizlerde takdir edersiniz ki ekip başkanlığı öyle kolay bir iş değildir. Bilgili ve tecrübe ister, sevk ve idare tamamen ona aittir.
Sedat abi merhabalar. Örnek takım önerisi mümkün mü diye düşündüm de sanki bu pek mümkün gibi gelmedi bana. Sitemizden de takip edebildiğim kadarıyla, deniz avlarında olsun, tatlısu avlarında olsun, o havzada bulunan balıkların tamamı için ortak olarak kullanılabilcek bir takım ben hatırlayamadım. Daha çok hedef balığa göre takım hazırlamak gerekir. Bu demektir ki aynı avlakta olması muhtemel balıklar için de ayrı takım oluşturulmalı. İğne, yem, misina, kamış, iskandil vs. bütün ekipmanlar da her balık türü için değişkenlik gösterir nitekim. Bütün balıkları içerisine alacak "örnek takım" ısrarında ısrar etmemek lazım derim. Ekip içerisinde ikişerli yahut üçerli gruplar oluşturup bunların her birine ayrı takım düzenekleri hazırlamak, akabinde denemelerin sonuçlarını mukayese etmek bir ölçüde fayda sağlar diye düşünüyorum. Selamlarımla..
sedat abicim kayıkla balık avına bende bu hafta ilk defa davutlardan bir arkadaşla çıkacağız. o daha önce çıkmış ve senin dediğin gibi 3lü klasik takım kullanıyor ve kurşunda biraz ağır olanından. ben de aynı oltayla kıyıdan (didim taşburun) balık avında beni hiç eve boş döndürmeyen takımdır bu.. ayrıca kazıklı koyuna bizim arkadaşlarda gidiyordu ama onlara fırsat bulursam bir sorayım. kıyıdan balık avı için oraya gelmeyide düşünüyoruz ayrıca taşburunda aşırı dalgadan çoğu zaman deniz bulanıklaşıyor ve akıntı oluşuyor balıklarda yeme asla vurmuyor. kazıklı koyu hakkında bana kıyıdan av için yardımcı olursan sevinirim. size rasgele .. ayrıca 114 çipura bu güne kadar yakaladıklarınmı? yoksa bir günde yakaladıysan nesli kurumuştur..!!!
Öncelikle konuyla ilgilendiğiniz için vede görüşleriniz için tşk. ler. Beni çok iyi anlamışsınız. Elbetteki her balık için ayrı ayrı takımlar gerekli, yani balığa göre takım doğrudur. Yapmış olduğum açıklamalrda da bizim kullandığımız takımlarlada saymış olduğum tüm balıkları yakalıyoruz. Ammaaa benim sizlerden destek aradığım konuyu atlamışsınız. Sizlerden benim istediğim makinaya sarılan misinanın kalitesi (mono mu yoksa florakarbon mu) misinanın çapı, ör. ben florakarbon misinanın ana beden olarak 28 liğini kullanıyorum. Diğer arkadaşlar 35 lik veya 40 lık mono misinalar kullanıyorlar. İğne olarakta Mustad ın 3 numarasını ağırlık olarakta 125 gr. Armut kurşun kullanıyorum vede çok iyi neticeler alıyorum. Örnek takım derken; daha farklı malzemeler kullanarak balığı cezbedecek avcı bir takım hazırlamak. Yine ben diğer makinamda ana misina olarak ipek misina kullanıyorum. Balık vuruşlarını daha net alıyor ve çırpma yaptığım zaman ipek misinalarda diğer normal misinalara göre esneme veya sünme olmadığı için balık tutma şansım daha iyi oluyor, bu benim görüşüm sizler bu görüşüme katılırmısınız. Bu ve buna benzer konularda bana yardımcı olursanız bende ekipdeki arkadaşlara bu bilgileri empoze edeceğim.
Sedat Abi Merhaba Doğru takımla avlandığınızı belirteyim. Yani sarkıtmalı köstekli takımlarla genel olarak saydığınız balıkları yakalarsınız, tabiki hedef balığa göre takım tercihi yapılmalı ama siz bunu bilerek, tüm balıklara yönelik genel bir takım kullanmak istediğiniz için tercih etmişsiniz ve bu konuda doğru olanı yapmışsınız. Benim size tavsiyem, beden ve kösteklerde fluorocarbon kullanın, eğer köstekleriz 15cm'den uzunsa sadece köstekleri fluorocarbon yapıp, bedeni yine mono ile yapabilirsiniz. İğne olarak mustad 505 bir klasik olmuştur, bir çok türün avında iyi bir tercihtir. Bunuda denemenizi tavsiye ederim. Ben daha çok ince misinalar tercih ederim, ana gövde 035 olabilir ama beden en azından kaliteli bir 025 olursa, saymış olduğunuz balıkları yakalama şansınız dahada artacağı gibi, bu balıkların en irilerinide yakalama şansına erişebilirsiniz. Derin sularda avlanıyorsanız, iğnelerin palalarına fosforlu yada kırmızı küçük boncuklar yerleştirebilirsiniz.. özellikle mercanın oldukça dikkatini çeker bu boncuklar, ayrıca diğer türler için de yemin farkedilebilirliği açısından etkili olur. Ben kıyıdan surf balıkçılığında bu boncuklardan kullanıyorum ve oldukça iyi netice alıyorum, bilhassa iri balıkların avında. Yemleriniz için özellikle solucan tipi, boru kurdu gibi vs.. sırtlı iğneler kullanabilirsiniz, hem küçük balıkların iğneden yemi alması biraz olsun zorlaşır hemde iğnede daha sağlam durur. Karides, mamun ve tekeler için elastik yem ipleri var, avlarınızda iğneden çabuk düşüyorsa yemler bu ipten kullanarak iğnenizde yeminizin daha sıkı durmasını sağlayabilirsiniz, ayrıca küçük balıkların yemi tırtıklaması zorlaşacağı gibi iri balıklar bu yemi kolayca alabileceklerdir. Biz bu ipi genelde kıyıdan uzak atışlarda, havada yem düşmesin diye kullanıyoruz ama siz farklı şekillerde değerlendirebilirsiniz.
Sevgili kardeşim; Davutlarda ilk olarak denize tekne ile çıkacaksan yanında tecrübeli birisiyle çıkmanı tavsiye ederim. İllaki mercan kayalıklarını bulmanız lazım ki iyi av yapabilesiniz, yoksa 3, 5 balıkla geri dönersiniz. Tecrübemle sabittir. Kişinin el alışkanlığına vede akıntıya göre 125 veya 150 gr.lık kurşunlar kullanılabilir. Emekli olmadan önce kendi kuruluşumuzun Huzur Sitesinin yanında bulunan Çadır Kamp'ın Müdürlüğünü yaptığım için Didim Taşburnu'nu iyi bilirim mamunla kıyıdan belli saatlerde lidaki alabilirsin. Kazıklı koyunda veya karşı sahili Gürçamlar tarafı kıyıdan şu günlerde av vermiyor. Nedeni ise balık üretme çiftliklerin acığa alınması. Ancak tekne ile açığa çıkmanız gerekir. Şayet kazıklıda tekne ile balığa çıkmayı düşünürseniz en az bir hafta önceden haber vermek şartı ile size tekne ve canlı mamun konusunda büyük zevkle yardımcı olurum. Tekneler boş olmadığı için önceden randavü almak gerekiyor.Tekne en fazla 8 kişi alıyor. Gelelim 114 adet çupraya; o günlerde lodos dan dolayı balık balık çiftliğinin livarları patlamıştı. Koydaki tekneci arkadaşlarla davamlı irtibatlı olduğumuz için bir duyum alarak gittik. Livarlardan kaçan balıklar tamamen kıyıya geldikleri için bu kadar balık yakalama şansım oldu.Yer olarakta 3 koyda bulunan yeşil damın yanıydı. O balıkları yakaladım ama arabanın yanına gidiceye kadar anamdan emdiğim sütler burnumdan geldi diyebilirim. Okadar balık, sırt çantası ve yaklaşık olarak da 2 km.lik bir dağ yolu. 05352808031 sevgiyle kal şansın bol iğnelerin daim keskin olsun.
Sevgili Caner Aradığım cevapların bir kaçını vermişsiniz. Şöyleki ; Benim kullandığım takımda ana misina, beden ve kösteklerde 028 lik flc karbon misina kullanıyorum. Genelde mamunla avlandığımız için köstek boylarını 10 cm. indirdim. Çünki 15 ve 20 cm. lik köstekler bedene sarılıyor. Sizler malzeme konusunda şanslı sayılırsınız burası küçük bir il oldğu için aradığın malzemeleri bulamassın, ancak İzmire gittiğimde temin edebiliyorum. Yine İzmir'e gittiğimde fosforlu boncuklardan almıştım, onları kullanarak bir takım yaptım ve ilk kez deneme yapacaktım tekneci arkadaşım tarafından uyarıldım. Nedeni ise boncukların mercan vede diğer balıkları ürkütüp kaçırmasıymış, denedinmi dedim denediler dedi bende hiç deneme yapmadan çantama koydum. Bende ilk önce balıkların dikkatini çeker düşüncesiyle almıştım, denememekle büyük hata etmişim. Bundan sonra ilk deniyeceğim takım o olacak. Sevgiyle kal.
teşekkürler sedat abi SAOLASIN BENİ AYDINLATTIĞINIZ İÇİN. AYRICA KÖSTEKLERİN 10 CM DEN FAZLA OLMAMASI KONUSUNDA HATTA 8 CM SİZİNLE HEMFİKİRİM ŞÖYLEKİ DAHA ÖNCEDEN BEN KÖSTEKLERİ 15CM FİLAN YAPIYORDUM ATARKEN YEMLER DAHA ÇABUK DÜŞÜYOR BU BİR BİRDE DEDİĞİNİZ GİBİ BEDENE SARILIYOR AMA KÖSTEK KÜÇÜK OLDUĞUNDA YEM SARILMADIĞI GİBİ İĞNEDE YEM VE (BİRDE CANLIYSA) ALBENİSİ DAHA FAZLA OLUYOR VE BİRDE BALIĞIN YEMİ ALDIĞINI DAHA İYİ HİSSEDE BİLİYORUM. İĞNE OLARAK MUSTADIN ÇELİK UZUN SIRT 5 NO SUNU KULLANIYORUM KURŞUNUM KIYIDAN EN FAZLA 40 GR 35 TE OLABİLİR MİSİNALARIM 35 LİK KÖSTEK SAYISINI BU SEFER 4 E ÇIKARDIM BAKALIM FARK OLACAKMI? SİZİNLE TANIŞMAK İSTERİM GÜVENİNİZ İÇİN SAOLUN ALLAHA EMANET OLUN RASGELSİN!!!
Kısa köstek genellikle dezavantajdır. Siz nasıl vuruşu iyi hissediyorsanız balıkta iğneyi öyle hisseder ve yemi iğneden ayırmak için daha rahat çeker. Bu da yem kaybı demektir. Atarken yemin düşmesini de anlayamadım. Kısa köstek sadece balığın bol olduğu ve yeme deli gibi balık sardığında avantaj olur. Böyle durumda balıklar kapış kapış psikolojisi içinde en önce yemi yutma telaşında olduğundan iğneyi de ağzına alır. Ancak balığın seyrek olduğu zamanlarda balık iğneyi ve tuzağı hissedeceğinden dikkatle yemi ucundan tutup çeker ve kısa köstekte mesafe az olduğundan dayandığı yerde yeme çalar. Ama uzun köstekte yemi yine ucundan tutar bir süre çeker ama bir dayanama olmayınca direk ağzına alır. Bu yüzden köstekleri mümkün olduğunca uzun tutmalıdır. Böylece biz vuruşu hissedeesekte balık yakalanmış olacaktır. Ancak bu noktada köstek uzunluğuyla kurşun arasında büyük bir bağlantı vardır. Kurşun hafifledikçe köstek kısalabilir. Çünkü balık yemi çekerken hafif kurşunu da kalırır ve yem boşta gibi bir durum oluşur. Havalanan iğne bir yere dayanmadığından yemi çalamaz ve yutar.